link naar deze pagina

Commissie Burger & Bestuur Voorschoten - 3 december 2015

Locatie: Raadzaal
Aanvang: 20:00
Eindtijd: 23:00
Voorzitter: dhr. drs. S.W.C. van den Dool
Bundel:
pdf Agendabundel (18.7MB)

1
Opening en vaststelling agenda
2
Spreekrecht
Burgers en andere belanghebbenden, die zich daarvoor tevoren hebben aangemeld, worden in de gelegenheid gesteld aan de vergadertafel plaats te nemen om hun mening te geven over op de agenda voorkomende onderwerpen. Iedere inspreker krijgt maximaal 3 minuten de tijd.
Hiervan wordt geen gebruik gemaakt.
3
Terugkoppeling gemeenschappelijke regelingen
Dit is een vast agendapunt. Raads- en/of collegeleden koppelen zaken terug naar de raad die besproken zijn in de diverse Gemeenschappelijk Regelingen.

De heer Middelburg doet verslag uit de klankbordgroep Toekomstvisie Leidse Regio.

Mw Lamers vraagt naar de stand van zaken van de bestuurskrachtmeting. De burgemeester antwoordt dat dit niet een zaak is van het AB van de WODV, maar de bedoeling is dat in het eerste kwartaal van 2016 hiermee gestart wordt. Zodra meer bekend wordt over de aanpak zal de raad hierover geinformeerd worden (toezegging) om daarover van gedachten te kunnen wisselen.

4
Agenda Holland Rijnland
Het college wil graag met de commissie van gedachten wisselen over de inhoudelijke agenda van de regio Holland Rijnland. Dit document ligt ter besluitvorming voor in de vergadering van het algemeen bestuur van Holland Rijnland op 16 december.

De commissie staat voor een kritischer houding, dan geschetst door het college in de oplegnotitie:
- er moet een evaluatie komen en een tijdlijn waarbinnen deze plaatsvindt (voor 2018)
- aan de uitkomstsen van de evaluatie moeten gevolgen worden verbonden (stoppen, tenzij)
- de relatie met Holland Rijnland wordt gekenschetst als communicerende vaten (waar ligt het kantelpunt)
- de woorden "gematigd positief" moeten anders, of wel kritischer.
Het college komt volgende week, voorafgaand aan de raadsvergadering met een bijgestelde oplegnotitie.
Op 15 december vindt er een overleg plaats met het DB van Holland Rijnland over het niet-afnemen van taken in het sociaal domein. Tussen dit overleg en de vergadering van het AB van Holland Rijnland zal nog overleg plaatsvinden met de woordvoerders op dit dossier.

5
Belastingverordeningen
De raad wordt voorgesteld te besluiten tot vaststelling van belastingverordeningen op basis waarvan in 2016 belasting wordt geheven.
Conform het bij de begroting 2016 aangenomen amendement met betrekking tot de precariobelasting is het tarief voor precariobelasting op kabels en leidingen extra verhoogd. Een deel van de meeropbrengst als gevolg van de extra tariefsverhoging is ingezet als compensatie van het doorberekenen van de belasting aan de inwoners van Voorschoten. Dit bedrag is verwerkt in het tarief voor de rioolheffing.

De commissie is akkoord met het voorstel. Vanuit de fractie van GroenLinks en PvdA worden een aantal vragen gesteld over rioolheffing irt draagkracht (GL), de 50% reductie op leges (PvdA), de stand van zaken mbt vastgestelde bestemmingsplannen (PvdA) en de communicatie over de oorzaken van de verhoging van de OZB ((PvdA).
6
Aanpassing gemeenschappelijke regeling Belastingsamenwerking Gouwe Rijnland
De gemeenschappelijke regeling Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland is aangepast. Het college van burgemeester en wethouders kan pas instemmen met de toetreding van gemeente Waddinxveen en de gewijzigde gemeenschappelijke regeling na toestemming van de gemeenteraad. Voorgesteld wordt deze toestemming te verlenen.

Geen beraadslaging. Gaat als hamerstuk naar de raad.

7
Wijziging gemeenschappelijke regeling Werkorganisatie Duivenvoorde
De Wet gemeenschappelijke regelingen (hierna: Wgr) is gewijzigd. Deze wijzigingen hebben betrekking op de bevoegdheden van het dagelijks bestuur en de data in de planning & controlcyclus). Naar aanleiding daarvan wordt de GR Wodv gewijzigd. Voor de wijzigingen is de toestemming van de raad nodig. Voorgesteld wordt toestemming te verlenen aan het college en de burgemeester voor het wijzigen van de gemeenschappelijke regeling Werkorganisatie Duivenvoorde, genoemd in bijlage 1. Een aangepast voorstel volgt.

Geen beraadslaging. Gaat als hamerstuk naar de raad. Wel zal er nog een correctie in het stuk worden aangebracht.

8
Lijst van ingekomen stukken voor de gemeenteraad
Bij elke brief heeft de griffier een procedureel voorstel geformuleerd. Zo nodig biedt dit voorstel ruimte om op een ander moment de brief inhoudelijk te behandelen. In de meeste gevallen kan een brief door het college van burgemeester en wethouders worden afgehandeld. In dat geval zal bij de afhandeling gelet worden op eventuele opmerkingen die in een commissievergadering worden gemaakt. In de commissievergadering is beperkt gelegenheid over de inhoud van een brief een opmerking te maken of een vraag te stellen. Het is niet de bedoeling om in de raadsvergadering nog brieven inhoudelijk aan de orde stellen.
De informatiebrieven van het college worden ook aan dit agendapunt gekoppeld. Dit is gedaan als extra dienstverlening voor de raads- en commissieleden. Duidelijk moet zijn dat dit niet betekent dat deze brieven ter bespreking voorliggen en dus geen agendapunt zijn. Deze brieven zijn op een eerder moment al aan de raad verzonden. Agendering van deze brieven is mogelijk met opgave van redenen. In dat geval komt de brief op de eerstvolgende - nog te versturen - agenda van de commissie, als de agenda dat toelaat, e.e.a. ter beoordeling door de agendacommissie.
Akkoord. De raad zal een afschrift van de antwoordbrief op briefnr 102574 gestuurd worden (toezegging).
De burgemeester legt uit wat de achterliggende casus is en stelt voor om de brief voor kennisgeving aan te nemen en briefschrijver in die zin ook te antwoorden (toezegging). 
9
Rondvraag en actuele bestuurlijke aangelegenheden
Dit agendapunt is bedoeld voor vragen over actuele bestuurlijk-inhoudelijke zaken. Onderwerpen voor dit agendapunt moeten 24 uur tevoren worden aangemeld bij de griffie.

De heer Van der Haven stelt vragen over de procedure mbt de aanwijzing van het Toeristisch Overstappunt. Hij heeft zijn vraag echter niet op tijd ingediend. Het college wil zijn vraag zorgvuldig beantwoorden. Afgesproken wordt dat dit over de jaarrwisseling wordt getild (toezegging). Afhankelijk van het antwoord zal de vraagsteller besluiten hierover in de commissie verder te spreken of niet.

De heer Staatsen doet verslag van de informatieavond voor bewoners van de Prinses Marijkelaan over de eventuele huisvesting van statushouders.

10
Lijst van toezeggingen
Deze lijst dient ter verantwoording door het college over de stand van zaken van de afdoening van toezeggingen. De commissie kan het college hierover bevragen en collegeleden kunnen uit eigen beweging hierover mondeling verslag doen.
Geen opmerkingen.
11
Sluiting