link naar deze pagina

Commissie SAZA - 13 maart 2023

Locatie: Raadszaal
Aanvang: 19:30
Eindtijd: 20:22
Voorzitter: Albert Abma

1 19:30
Opening
2 19:31
Vaststellen agenda
3 19:32
Vaststellen besluitenlijst
4 19:33
Rondvraag
5 19:34
Voorbereiding kaderstellend debat bestaanszekerheid
De oplegger geeft informatie over wat er wordt besproken tijdens dit agendapunt.

**Tussenstap**
In de voorbereiding op het kaderstellend debat over bestaanszekerheid, maken we nog één tussenstap om de raad zo goed mogelijk in positie te brengen en dit debat richtinggevend te kunnen voeren. Deze tussenstap komt aan de orde in de commissievergadering van 13 maart as.
Dit is dan het sluitstuk van de stappen die we samen doorlopen hebben in opmaat naar het debat. Ter herinnering zetten we deze stappen nog even op een rij:
\- Infosessie 3 oktober 2022 over schuldhulpverlening en doelgroep \(energie\) armoede\.
\- Raadscommissie SAZA 12 december 2022: met 5 bijlagen waaronder een infoboekje\, presentatie\, en \(monitoring\) uitvoeringsprogramma Werk\, budgetgids en een overzicht aan welke knoppen u kunt draaien \(zie IBABS\)\.
-Infomarkt in de raadszaal van 13 februari jl. met 4 thematafel namelijk Werk, Armoede, Inburgering en Laaggeletterdheid.

**Hoe voeren we het debat richtinggevend?**
Wij brengen een aantal stellingen in waarover u tijdens het kaderstellend debat op 3 april a.s. gaat discussiëren.
De stellingen gaan over de belangrijkste onderwerpen waar er (een zekere mate van) beleidsvrijheid is voor ons als gemeente en waar u als raad dus keuzes in kunt maken. De verstrekte informatie kan u vervolgens behulpzaam zijn bij het onderbouwen van uw mening.

Om het kaderstellend debat op 3 april a.s. vervolgens goed te kunnen voeren, worden in deze commissievergadering van 13 maart de volgende vragen aan u voorgelegd:
• Heeft u technische vragen over de stellingen?
• Heeft u technische en/of inhoudelijke vragen over de aangeboden informatie?
• Heeft u nog aanvullende informatie nodig?
• Heeft u nog aanvullende punten die u wilt bespreken tijdens het kaderstellend debat van 3 april? Het is wel een voorwaarde dat de gemeenteraad invloed op deze eventuele bespreekpunten uit kan oefenen.
Tijdens de commissievergadering van 13 maart worden deze vragen zoveel als mogelijk direct beantwoord.

**Toelichting bijlagen:**
o Actueel inzicht vanuit toets op regelingen rondom bestaans(on)zekerheid. Dit staat in het Informatieboekje en het verslag dialoogsessie 3 oktober (bijlagen 1 en 2)
o Effectief gebruik? Dit staat in het Rekenkamerrapport (bijlage 4)
o Aanpassing nodig? Zo ja: welke? Dit staat in het Rekenkamerrapport (bijv. dat niet alle doelgroepen bereikt worden) (bijlage 4)
o Actueel inzicht in de uitvoering van afkopen, saneren, goede preventie schuldhulpverlening + toets op malafide bewindvoerders. Dit staat in de presentatie schuldhulpverlening 3 oktober 2022 (bijlage 3)
o De Raad ontvangt een Rekenkamerrapport met duidelijk beeld over uitvoering armoedebeleid. Het Rekenkamerrapport (bijlage 4) is gepresenteerd, toegelicht en met een procesraadsvoorstel besproken in de commissie van 21 november 2022. Een raadsbesluit over het procesraadsvoorstel Rekenkamerrapport is genomen op 1 december.
o Periodieke inschatting (kwartaal?) hoeveel inwoners extra in bestaansonzekerheid terecht dreigen te komen (armoedeval/anderszins), met onderscheid naar huidig beleid en eventueel aangepast beleid. Dit inclusief budgettaire gevolgen. (bijlagen 5).
6 20:04
Vaststellen Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs
Op 12 mei 2022 heeft de u de Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs in ontwerp vastgesteld. Dit vloeide voort uit de gelijktijdige vaststelling van het Integraal Huisvestingsplan (IHP) voor het Voortgezet en (Voortgezet) Speciaal Onderwijs en de herijking van het IHP voor het Prima Onderwijs incl. Speciaal Basisonderwijs uit 2016; deze laatste als Duurzaam Integraal Huisvestingsplan (DIHP). Het ontwerp van de Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs is conform de regelgeving aan het Op Overeenstemming Gericht Overleg (OOGO) voorgelegd. Er is één zienswijze binnengekomen. Het betreft vier kleine wijzigingen; deze zijn in de Verordening verwerkt. Daarnaast is op verzoek de aansluiting tussen de IHP's en de begrotingscyclus verduidelijkt. Tot slot is ambtshalve nog een drietal correcties doorgevoerd om beter bij de praktijk aan te sluiten.
7 20:19
Update Thialf
Bij het agendapunt mededelingen kan het college mededelingen doen over Thialf. De commissie wordt standaard gevraagd door de voorzitter of er behoefte is aan een update over Thialf. Mocht een commissielid behoefte hebben aan een update over Thialf dan geeft een commissielid dat aan
8 20:20
Mededelingen / ingekomen stukken
9 20:21
Sluiting