link naar deze pagina

Commissie ROM - 8 juni 2023

Locatie: Raadszaal
Aanvang: 19:30
Eindtijd: 21:41
Voorzitter: Albert Abma
Toelichting: Oproep aan inwoners: vertel jouw mening over een onderwerp op de agenda in een video, mail, brief of op andere manier (max vijf minuten) en geef het voor 6 juni door aan de griffie; griffie@heerenveen.nl of (0513) 617 700.

1 19:30
Opening
2 19:31
Vaststellen van de agenda
3 19:32
Vaststellen besluitenlijst 11 mei 2023
4 19:33
Mondelinge vragen
Een mondelinge vraag is een voldoende nauwkeurige vraag over een onderwerp dat politiek en urgent is en niet op de agenda staat. (artikel 76.2 reglement van orde)


Dhr. A. Melein (HL) stelt mondelinge vragen over de plannen van Stichting Belvedère Oranjewoud (SBO)

Dhr. G. Jansen (FNP) stelt mondelinge vragen over de gevolgen van het besluit van de Provinciale Staten om de verordening ruimte niet te wijzigen.
5 19:43
Verklaring van geen bedenkingen bouw van 50 tijdelijke woningen Pastorielaan tegenover nummer 8 1 t/m 304 Heerenveen
Op 23 maart 2023 heeft uw raad conform ons voorstel besloten een ontwerpverklaring van geen bedenkingen af te geven in het kader van de besluitvormingsprocedure aanvraag omgevingsvergunning Pastorielaan tegenover nummer 8 1 tm 304 Heerenveen. De aanvraag betreft het mogelijk maken van de bouw van 50 tijdelijke woningen, bergingen en erfafscheidingen, de vergroting van bestaande sloten en de aanleg van wegen, paden, parkeergelegenheid en groen (tijdelijk voor 15 jaar). De geldende bestemmingsplannen 'Oude Thialfbaan' en 'Rijksweg 32' voorzien niet in de mogelijkheid om het plan te realiseren. 


Het besluit heeft met de aanvraag omgevingsvergunning en het ontwerpbesluit conform het bepaalde in artikel 3.10 Wabo en afdeling 3.4 Awb gedurende zes weken ter inzage gelegen. Tijdens deze termijn is de gelegenheid geboden tot het indienen van zienswijzen. 


 Er zijn gedurende de ter inzage termijn zeven zienswijzen ingediend (zie bijlagen). De in de zienswijzen aangevoerde onderwerpen geven geen aanleiding de aangevraagde omgevingsvergunning te weigeren. Wij stellen u voor de definitieve verklaring van geen bedenkingen af te geven, zodat de omgevingsvergunning kan worden verleend.
6 20:13
Vastellen bestemmingsplan Oudehorne, Schoterlandseweg 75 en omgeving
In de raadsbrief van 23 januari 2023 is de raad geïnformeerd over de ter inzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan Oudehorne, Schoterlandseweg 75 en omgeving. Tijdens de inzagetermijn kwamen geen zienswijzen binnen. Voorgesteld wordt om het bestemmingsplan Oudehorne, Schoterlandseweg 75 en omgeving vast te stellen.
7 20:23
Vaststellen bestemmingsplan Regelstation Akkrum Oost
Voor de stroomvoorziening van en naar Akkrum is een regelstation met een hogere capaciteit nodig. Inmiddels heeft netbeheerder Liander een rood schaarste niveau afgekondigd voor het voorzieningsgebied van regelstation Akkrum, waardoor geen nieuwe duurzame energie initiatieven aangesloten kunnen worden totdat het bestaande regelstation Akkrum is vervangen. Dat moet op een nieuwe locatie, omdat de locatie van het huidige regelstation te klein is. 

In samenspraak met Liander en na overleg met de provincie Fryslân is een locatie gevonden voor het nieuwe regelstation. Een regelstation is volgens het geldende bestemmingsplan niet toegestaan, daarom is gekozen een nieuw bestemmingsplan te maken.  Tijdens de inzageperiode zijn vier zienswijzen ingediend. Deze zienswijzen zijn beantwoord in een reactienota. Voorgesteld wordt om het bestemmingsplan vast te stellen.
8 20:43
Voortgang transitietraject omgevingsplan en uitvoeringskosten Omgevingswet
De Eerste Kamer besloot 14 maart 2023 dat de Omgevingswet op 1 januari 2024 inwerking treedt. Dit besluit maakt aan veel onzekerheid een eind en geeft verder urgentie en richting aan diverse zaken die wij moeten uitwerken en oppakken om te werken met de kaders van de Omgevingswet. Via dit raadsvoorstel wordt de raad geïnformeerd, in het kader van de besluitvorming over het Meerjarenplanning deel 2, over de benodigde incidentele en structurele middelen voor de verdere uitvoering van de Omgevingswet. Daarbij wordt uitgegaan van het minimaal noodzakelijke. 

De raad stelde op 27 januari 2022 de startnota Omgevingsplan vast als vertrekpunt voor het omgevingsplan. Ook stelde de raad een aantal uitgangspunten vast en besloot de raad de voortgang en kosten van het transitietraject omgevingsplan te monitoren en jaarlijks te evalueren. In dit raadsvoorstel wordt ingegaan op de voortgang en de kosten van het werken aan het omgevingsplan. Daarnaast wordt ingegaan op de dagelijkse uitvoering van de Omgevingswet die ook de nodige aandacht vraagt. 

De middelen die in dit raadsvoorstel worden beschreven, dienen integraal te worden afgewogen in het kader van de vaststelling van het MJP deel 2. Daarnaast is ook voor 2023 aanvullend budget nodig voor het opstarten en uitvoeren van onderzoeken die noodzakelijk zijn voor het opstellen van het Omgevingsplan gemeente Heerenveen. Dit raadsvoorstel bestaat daarom uit twee delen. De punten 1 en 2 gaan over het Werken aan het omgevingsplan (het transitietraject omgevingsplan) op basis van ervaringen en nieuwe inzichten die we tot heden opdeden. Hoe gaan we verder en wat hebben we nodig om op de, vooralsnog, door het rijk gestelde deadline van 31 december 2029 klaar te zijn? De punten 3 tot en met 5 gaan over de noodzaak achter de dagelijkse uitvoering van de Omgevingswet, de vergunningverlening in het bijzonder en de participatiecoach.
9 21:13
Voorbereidingskrediet gebiedsvisie A32
In grote delen van het gebied langs de A32 ligt een ontwikkelopgave. Omdat de ruimte steeds schaarser wordt, er op veel beleidsvelden grote uitdagingen liggen, de woningbouwmogelijkheden in Skoatterwâld bijna benut zijn, maar ook vanwege de strategische ligging binnen de kern Heerenveen liggen hier belangrijke opgaven, waaronder een behoorlijke woningbouwopgave van zo'n 700 woningen. 

Ruim 20 jaar geleden is de basis gelegd voor het ontstaan van de A32 zone. Rond 2000 is de A32 aangelegd, tegelijk met de eerste fase van de woonwijk Skoatterwâld. Het tracé van de rijksweg is ten opzichte van de eerdere N32 in oostelijke richting verschoven. In de daardoor ontstane zone zijn in eerste instantie het Abe Lenstra stadion, het Sportstadcomplex, de kantoorboulevard en de kantoren langs de K.R. Poststraat ontwikkeld. Later zijn hier onder meer de overdekte skeelerbaan en de turnhal bijgekomen. Tussen de snelweg en de rand van Skoatterwâld maken onder meer sportpark Skoatterwâld en de zogenaamde ‘Wachtkamer’ deel uit van het plangebied. 

De ontwikkelingen beïnvloeden elkaar onderling. In de Omgevingsvisie 2021 is al aangegeven dat het van belang is deze ontwikkelingen in samenhang te bekijken. In de komende periode wordt een gebiedsvisie voor de A32 zone opgesteld, zoals uitgewerkt in bijgaande startnotitie. De gebiedsvisie vormt het ontwikkelkader voor de verdere invulling van de deelgebieden in de A32 zone. Er wordt afgewogen welk ruimtelijk programma op welke plek kan landen, waarbij de impact op de omgeving en de samenhang in beleidsdoelen in kaart zal worden gebracht.
10 21:18
Aanwijzing gronden waarop de Wet voorkeursrecht gemeenten van toepassing is
De ontwerp Woonvisie Heerenveen 2023 – 2028 is vrijgegeven voor dialoog. In het kader van de ontwikkeling van gebieden of percelen tot een woningbouwlocatie, is het noodzakelijk (of op zijn minst gewenst) dat de gemeente de regie en sturing heeft op de ontwikkeling daarvan. De gemeente wil de percelen (al dan niet samen met haar samenwerkingspartners) gaan herontwikkelen. De gemeente kan de regie en sturing hebben door de percelen te verwerven.

In de Ontwerp Woonvisie Heerenveen is een voorgestelde verdeling van de te realiseren woningbouwaantallen over de gemeente opgenomen. Speculanten en projectontwikkelaars kunnen de informatie gebruiken om strategische grondposities te verwerven, waardoor de gemeente geen of minder regie heeft, veroordeeld wordt tot gedwongen samenwerking en mogelijk het gewenste woningbouwprogramma niet voortvarend kan realiseren. Voorgesteld wordt om de percelen aan te wijzen als gronden waarop de artikelen 10 tot en met 15, 24, en 26 van de wet voorkeursrecht gemeenten van toepassing zijn.
11 21:38
Mededelingen / ingekomen stukken
12 21:39
Rondvraag
13 21:40
Sluiting