link naar deze pagina

Commissie SAZA - 8 mei 2023

Locatie: Raadszaal
Aanvang: 19:00
Eindtijd: 22:15
Voorzitter: Wanda Ottens - Akkerman
Toelichting: Oproep aan inwoners: vertel jouw mening over een onderwerp op de agenda in een video, mail, brief of op andere manier (max vijf minuten) en geef het voor 5 mei door aan de griffie; griffie@heerenveen.nl of (0513) 617 700.

1 19:00
Opening
2 19:02
Vaststellen agenda
3 19:04
Vaststellen besluitenlijst 3 april
4 19:06
Benoeming mw. R.W. Kuper als lid van de Raad van Toezicht van Ambion, Stichting voor Openbaar Primair Onderwijs
De Raad van Toezicht van Stichting Ambion heeft op 14 februari 2023 een bindende voordracht gedaan voor benoeming van mevrouw R.W. Kuper als lid van de Raad van Toezicht. Zij volgt mevrouw M. Jansen op die volgens rooster aftredend is per 9 juni 2023.
5 19:07
Meerjarenbegroting 2023-2026 van Ambion, Stichting voor Openbaar Primair Onderwijs
De raad dient jaarlijks goedkeuring te verlenen aan de begroting van Ambion, Stichting voor Openbaar Primair Onderwijs. De ontwerp-begroting 2023 is goedgekeurd door de raad van toezicht van Ambion in zijn vergadering van 12 december 2022. De gemeenteraad moet de begroting goedkeuring vanuit de wettelijke externe toezichtstaak ten aanzien van de continuïteit van voldoend(e) openbaar onderwijs. Dit is ook vastgelegd in de statuten van Ambion. Na goedkeuring door de gemeenteraad stelt de Raad van Bestuur van Ambion de begroting vast.
6 19:08
Kaderstellend debat bestaanszekerheid
Omdat het debat niet is afgerond op 3 april, zijn de laatste stellingen (stellingen 4 en 5 + de te draaien knoppen) doorgeschoven naar 8 mei.

In de commissie nemen per fractie twee woordvoerders plaats. Het is prima als deze woordvoerders per stelling afwisselen, de voorzitter zal per stelling inventariseren wie het woord wil.

De gemeenteraad heeft in de Raadsagenda 2022-2026 Bestaanszekerheid als een van de prioriteiten benoemd. Tijdens dit agendapunt zal de commissie in debat gaan over bestaanszekerheid. Uit dit debat zal richting komen waarmee het college beleid met betrekking tot bestaanszekerheid kan gaan maken zodat de raad dit kan vaststellen.

**++De behandeling van dit agendapunt doen we in de volgende stappen++**++:++
1\. De commissie bespreekt stelling 4: We gaan \(nog\) meer investeren in inwoners die niet direct aan het werk kunnen want werk is de beste vorm van armoedebestrijding\.
Vragen die helpen bij de voorbereiding van stelling 4: vindt onze fractie dit wel of geen goed idee? En waarom dan? Is werk de beste vorm van armoedebestrijding voor inwoners die niet direct aan het werk kunnen? Waarom wel of niet? Wat zijn de voordelen en wat zijn de nadelen en waarom? Welk voordeel weegt op tegen het nadeel? Welk nadeel weegt zwaarder? Welk voordeel weegt zwaarder? Waarom?
De bespreking van stelling 4 doen we zo: in de eerste ronde heeft iedere fractie een woordvoerder die reageert op stelling 4. In de tweede ronde kunnen er vragen worden gesteld aan andere fracties en is er ruimte voor debat.

2\. De commissie bespreekt stelling 5: We maken beleid op de mogelijkheid om een uitstroompremie voor werk uit te keren van max € 2\.000 per jaar\.
Vragen die helpen bij de voorbereiding van stelling 4: vindt onze fractie dit wel of geen goed idee? En waarom dan?
Voordelen zijn bijvoorbeeld:
\- Stimulans om uit de bijstand te geraken: Een uitstroompremie kan een sterke stimulans zijn voor bijstandsgerechtigden om uit de bijstand te geraken en weer aan het werk te gaan\. Het kan voor hen een extra motivatie zijn om vacatures te zoeken en aan te nemen\.
-. Financiële ondersteuning bij overgang: Een uitstroompremie kan de financiële lasten van de overgang van de bijstand naar werk verminderen, zoals bijvoorbeeld het kopen van werkkleding of een vervoersbewijs. Dit kan ervoor zorgen dat bijstandsgerechtigden zich meer op hun gemak voelen bij het aannemen van werk en het vergroten van hun kansen op de arbeidsmarkt.
\- Kosteneffectief: Een uitstroompremie kan kosteneffectief zijn voor de gemeente\, omdat de kosten van de premie vaak worden gecompenseerd door de besparingen op uitkeringen voor bijstandsgerechtigden die weer aan het werk zijn gegaan\.
Wat zijn de voordelen en wat zijn de nadelen en waarom? Welk voordeel weegt op tegen het nadeel? Welk nadeel weegt zwaarder? Welk voordeel weegt zwaarder? Waarom?
Nadelen zijn bijvoorbeeld:
\- Stigma vanuit de samenleving: Het bieden van een uitstroompremie kan leiden tot stigmatisering van bijstandsgerechtigden\, omdat sommige mensen het idee kunnen krijgen dat zij alleen gemotiveerd worden door geld en niet door de wil om aan het werk te gaan\.
\- Risico op verlies van andere voordelen: Sommige bijstandsgerechtigden kunnen door het aannemen van werk ook andere voordelen verliezen\, zoals huurtoeslag of zorgtoeslag\. Dit kan ertoe leiden dat het extra inkomen dat zij verdienen\, minder is dan zij hadden verwacht\.
\- Potentieel misbruik van het systeem: Er bestaat een risico dat sommige bijstandsgerechtigden het systeem misbruiken om de uitstroompremie te krijgen\, zonder daadwerkelijk van plan te zijn om hun situatie te verbeteren\. Dit kan leiden tot verlies van middelen voor de gemeente en kan andere bijstandsgerechtigden benadelen die wel serieus zijn in hun zoektocht naar werk\.
Welk voordeel weegt op tegen het nadeel? Welk nadeel weegt zwaarder? Welk voordeel weegt zwaarder? Waarom?
De bespreking van stelling 5 doen we zo: in de eerste ronde heeft iedere fractie een woordvoerder die reageert op stelling 5. In de tweede ronde kunnen er vragen worden gesteld aan andere fracties en is er ruimte voor debat.

3\. De commissie heeft van tevoren schriftelijk input gegeven over de knoppen waaraan de raad kan draaien en die genoemd worden in het document op de pagina’s 4 en 5\.
Vragen die helpen bij het opstellen van de schriftelijke input:
\- Wil onze fractie nog iets anders inbrengen dan de vijf stellingen? Aanpassingen in het huidige beleid van bijvoorbeeld: Individuele inkomenstoeslag\, Bijzondere bijstand\, Regeling Witgoedwissel/Energiecoach\, Energietoeslag\, Geletterdheid\, Kindfondsen/Participatiefonds\, bijvoorbeeld: vindt de fractie dat het Participatiefonds vervangen moet worden door het VolwassenenFonds\.
\- Wil onze fractie nog aan andere knoppen draaien dan genoemd worden in het document op de pagina's 4 en 5\.
De griffie zorgt ervoor dat er voorafgaand aan de vergadering een totaaloverzicht met schriftelijke input is. De voorzitter vraagt tijdens de behandeling van dit agendapunt op 8 mei of het college uit te voeten kan met het totaaloverzicht met schriftelijke input.

4\. De voorzitter sluit het debat af met een korte conclusie\.
\*\*\*

Toelichting bijlagen:

* Actueel inzicht vanuit toets op regelingen rondom bestaans(on)zekerheid. Dit staat in het Informatieboekje en het verslag dialoogsessie 3 oktober (bijlagen 1 en 2)
* Effectief gebruik? Dit staat in het Rekenkamerrapport (bijlage 4)
* Aanpassing nodig? Zo ja: welke? Dit staat in het Rekenkamerrapport (bijv. dat niet alle doelgroepen bereikt worden) (bijlage 4)
* Actueel inzicht in de uitvoering van afkopen, saneren, goede preventie schuldhulpverlening + toets op malafide bewindvoerders. Dit staat in de presentatie schuldhulpverlening 3 oktober 2022 (bijlage 3)
* De Raad ontvangt een Rekenkamerrapport met duidelijk beeld over uitvoering armoedebeleid. Het Rekenkamerrapport (bijlage 4) is gepresenteerd, toegelicht en met een procesraadsvoorstel besproken in de commissie van 21 november 2022. Een raadsbesluit over het procesraadsvoorstel Rekenkamerrapport is genomen op 1 december.
* Periodieke inschatting (kwartaal?) hoeveel inwoners extra in bestaansonzekerheid terecht dreigen te komen (armoedeval/anderszins), met onderscheid naar huidig beleid en eventueel aangepast beleid. Dit inclusief budgettaire gevolgen. (bijlagen 5).
7 21:08
Update Thialf
Bij het agendapunt mededelingen kan het college mededelingen doen over Thialf. De commissie wordt standaard gevraagd door de voorzitter of er behoefte is aan een update over Thialf. Mocht een commissielid behoefte hebben aan een update over Thialf dan geeft een commissielid dat aan.
8 21:23
Transformatie jeugdbeleid Lokaal Akkoord
Op 9 september 2021 heeft u ingestemd met de ‘Bestuursopdracht Lokaal Akkoord Transformatie Jeugdbeleid’. Aanleiding voor deze bestuursopdracht was de taakstelling voor het jeugdbeleid waartoe u via de Perspectiefnota 2021 had gekozen. Bij de begroting 2022 heeft u deze taakstelling ongedaan gemaakt. De transformatie van het jeugdbeleid blijft echter een belangrijke en urgente opgave, ook nu u de mogelijke financiële opbrengsten daarvan niet op voorhand in de begroting verwerkt.

Voorgesteld wordt om de doelen van de bestuursopdracht lokaal akkoord jeugd onderdeel te laten zijn van de sociale transitie. De opbrengsten van het proces dat tot nu toe via de commissie SaZa en de klankbordgroep lokaal akkoord jeugd heeft plaatsgevonden worden hierin meegenomen.
9 22:08
Rondvraag
10 22:13
Mededelingen / ingekomen stukken
11 22:14
Sluiting