link naar deze pagina

Raadsvergadering - 22 juni 2023

Locatie: Raadszaal
Aanvang: 20:00
Eindtijd: 23:54
Voorzitter: T.J. van der Zwan

1 20:00
Opening
2 20:01
Vaststellen van de agenda
Voorgesteld besluit
Vaststellen van de agenda.
3.a 20:02
Besluitenlijst van 25 mei 2023
_Voorgesteld besluit:_
Vaststellen van de besluitenlijst van 25 mei 2023
3.b 20:03
Toezeggingen / moties
_Voorgesteld besluit:_

Gelet op de stand van zaken, af te doen:
Toezeggingen: 26, 47, 49, 50, 52
Moties: 13, 24, 320

De lijst met toezeggingen en moties vast te stellen.
4.a 20:08
Lijst ingekomen stukken
_Voorgesteld besluit:_
Vaststellen van de lijst ingekomen stukken met de genoemde wijzen van afdoening.
4.b 20:13
Lange Termijn Agenda / Bestuurlijke Planning
Voorgesteld besluit
De Lange Termijn Agenda voor kennisgeving aannemen.
pdf LTA 16052023 (255KB)
5 20:14
Mondelinge vragen
\- Er zijn mondelinge vragen over het AZC van dhr. A. Hartsuiker (HL)

\- Er zijn mondelinge vragen over Sluiting Tjongerschans van dhr. J.J. Buwalda (PvdA) en van dhr. R. Tromp (VVD)

\- Er zijn mondelinge vragen over de hoogspanningslijn van dhr. R. Tromp (VVD)
6 20:29
Jaarstukken 2022 en Begroting 2024 van Gemeenschappelijke regeling Sociale Werkvoorziening Fryslan
Hamerstuk

Het Bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling Sociale Werkvoorziening Fryslan heeft de Jaarstukken / Jaarrekening 2022 en de Begroting 2024 aan de deelnemende gemeenten voorgelegd. De Raden van die gemeenten hebben op grond van de Gemeenschappelijke Regeling de mogelijkheid om hun gevoelens bij de Jaarstukken en de Begroting kenbaar te maken. Voorgesteld wordt om geen zienswijze in te dienen. In de Gemeenschappelijke Regeling Sociale Werkvoorziening Fryslan is de sociale werkvoorziening van onder meer Heerenveen is geregeld.
7 20:30
Voortgang transitietraject omgevingsplan en uitvoeringskosten Omgevingswet
Hamerstuk

De Eerste Kamer besloot 14 maart 2023 dat de Omgevingswet op 1 januari 2024 inwerking treedt. Dit besluit maakt aan veel onzekerheid een eind en geeft verder urgentie en richting aan diverse zaken die wij moeten uitwerken en oppakken om te werken met de kaders van de Omgevingswet. Via dit raadsvoorstel wordt de raad geïnformeerd, in het kader van de besluitvorming over het Meerjarenplanning deel 2, over de benodigde incidentele en structurele middelen voor de verdere uitvoering van de Omgevingswet. Daarbij wordt uitgegaan van het minimaal noodzakelijke. 

De raad stelde op 27 januari 2022 de startnota Omgevingsplan vast als vertrekpunt voor het omgevingsplan. Ook stelde de raad een aantal uitgangspunten vast en besloot de raad de voortgang en kosten van het transitietraject omgevingsplan te monitoren en jaarlijks te evalueren. In dit raadsvoorstel wordt ingegaan op de voortgang en de kosten van het werken aan het omgevingsplan. Daarnaast wordt ingegaan op de dagelijkse uitvoering van de Omgevingswet die ook de nodige aandacht vraagt. 

De middelen die in dit raadsvoorstel worden beschreven, dienen integraal te worden afgewogen in het kader van de vaststelling van het MJP deel 2. Daarnaast is ook voor 2023 aanvullend budget nodig voor het opstarten en uitvoeren van onderzoeken die noodzakelijk zijn voor het opstellen van het Omgevingsplan gemeente Heerenveen. Dit raadsvoorstel bestaat daarom uit twee delen. De punten 1 en 2 gaan over het Werken aan het omgevingsplan (het transitietraject omgevingsplan) op basis van ervaringen en nieuwe inzichten die we tot heden opdeden. Hoe gaan we verder en wat hebben we nodig om op de, vooralsnog, door het rijk gestelde deadline van 31 december 2029 klaar te zijn? De punten 3 tot en met 5 gaan over de noodzaak achter de dagelijkse uitvoering van de Omgevingswet, de vergunningverlening in het bijzonder en de participatiecoach.
8 20:31
Begroting 2024 van Gemeenschappelijke regeling Hûs en Hiem
Hamerstuk

In het kader van de omgevingswet ontvangt de gemeente Heerenveen advies van Gemeenschappelijke regeling Hûs en Hiem. De begroting 2024 van de adviesprojecten die Heerenveen afneemt van deze organisatie wordt besproken. Het advies voor de gemeenteraad is om geen zienswijze over de begroting 2024 in te dienen bij het dagelijks bestuur van Hûs en Hiem
9 20:32
Deelname aan de landelijke stichting waarborgfonds veiligheidsregio’s
Hamerstuk

Van Gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Fryslân is een voorstel over de oprichting en deelname aan de stichting waarborgfonds veiligheidsregio’s ontvangen. De raden van de deelnemende gemeenten worden in de gelegenheid gesteld hun wensen en bedenkingen bij het dagelijks bestuur van Veiligheidsregio Fryslân te uiten over de oprichting en deelname aan de stichting.
10 20:33
Jaarrekening 2022, eerste begrotingswijziging 2023 en begroting 2024 van Gemeenschappelijke regeling Bedrijvenparken A7 Joure - Heerenveen
Hamerstuk

De Gemeenschappelijke Regeling Ontwikkelingsmaatschappij Bedrijvenparken A 7 Joure - Heerenveen heeft de vergaderstukken betreffende de Jaarrekening 2022, de Eerste begrotingswijziging 2023 en de Begroting voor 2024 toegestuurd aan deelnemende gemeenten Heerenveen en De Fryske Marren. De Raden van beide gemeenten hebben op grond van de Gemeenschappelijke Regeling de mogelijkheid tot het indienen van een zienswijze om hun gevoelens bij de Jaarrekening, de Begrotingswijziging en de Begroting aan het Bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling kenbaar te maken.
11 20:34
Vastellen bestemmingsplan Oudehorne, Schoterlandseweg 75 en omgeving
Hamerstuk

In de raadsbrief van 23 januari 2023 is de raad geïnformeerd over de ter inzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan Oudehorne, Schoterlandseweg 75 en omgeving. Tijdens de inzagetermijn kwamen geen zienswijzen binnen. Voorgesteld wordt om het bestemmingsplan Oudehorne, Schoterlandseweg 75 en omgeving vast te stellen.
12 20:35
Voortgang Raadsagenda – A-dossiers
Hamerstuk

Tijdens het overleg van de Begeleidingscommissie Raadsagenda is de voortgang van de A-dossiers besproken. De raad hecht veel belang aan deze dossiers. Op dit moment zijn de A-dossiers nog niet in de Meerjarenplanning opgenomen. De begeleidingscommissie beseft dat niet alles tegelijk kan maar wil wel dat deze dossiers deze raadsperiode nog behandeld worden. De begeleidingscommissie heeft een zienswijze van het college gevraagd. De begeleidingscommissie adviseert de A-dossiers op te nemen in de Meerjarenplanning.
13 20:36
Aanwijzing gronden waarop de Wet voorkeursrecht gemeenten van toepassing is
Hamerstuk

De ontwerp Woonvisie Heerenveen 2023 – 2028 is vrijgegeven voor dialoog. In het kader van de ontwikkeling van gebieden of percelen tot een woningbouwlocatie, is het noodzakelijk (of op zijn minst gewenst) dat de gemeente de regie en sturing heeft op de ontwikkeling daarvan. De gemeente wil de percelen (al dan niet samen met haar samenwerkingspartners) gaan herontwikkelen. De gemeente kan de regie en sturing hebben door de percelen te verwerven.

In de Ontwerp Woonvisie Heerenveen is een voorgestelde verdeling van de te realiseren woningbouwaantallen over de gemeente opgenomen. Speculanten en projectontwikkelaars kunnen de informatie gebruiken om strategische grondposities te verwerven, waardoor de gemeente geen of minder regie heeft, veroordeeld wordt tot gedwongen samenwerking en mogelijk het gewenste woningbouwprogramma niet voortvarend kan realiseren. Voorgesteld wordt om de percelen aan te wijzen als gronden waarop de artikelen 10 tot en met 15, 24, en 26 van de wet voorkeursrecht gemeenten van toepassing zijn.
14 20:37
Jaarrekening 2022, begrotingswijziging 2023, begroting 2024 van Gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Fryslân
Hamerstuk

Onderstaande link is naar de opname van het Teams-overleg de VR-fryslân en raadsleden, over de P&C-stukken die momenteel voor een zienswijze bij de raden voorliggen.

[https://vrfryslan.webinargeek.com/webinar-vr-fryslan-voor-friese-raadsleden-toelichting-op-jaarrekening-en-begroting-1](https://vrfryslan.webinargeek.com/webinar-vr-fryslan-voor-friese-raadsleden-toelichting-op-jaarrekening-en-begroting-1)

In artikel 29 en 31 van de Gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Fryslân is bepaald dat de gemeenteraad bevoegd is een zienswijze over deze financiële stukken naar voren te brengen bij het dagelijks bestuur van Veiligheidsregio Fryslân. Het college stelt de raad voor om een zienswijze in te dienen over de resultaatbestemming van de jaarstukken 2022 en geen zienswijze in te dienen over de begrotingswijziging 2023 en begroting 2024.
15 20:38
Intrekken beleidskader zonneparken 2016
Bespreekstuk

Op 18 december 2022 heeft de raad het beleidskader zonneparken 2022 vastgesteld. Per abuis is in het genoemde raadsvoorstel geen besluit is genomen ten aanzien van het intrekken van het oude zonneparkenbeleid. Met dit voorstel wordt gevraagd het oude zonneparkenbeleid alsnog in te trekken.
16 20:43
Verlenging ontheffing van vereiste van ingezetenschap wethouder J. van Veen
Bespreekstuk

Op 30 juni 2022 is wethouder van Veen benoemd tot wethouder in de gemeente Heerenveen. Daarbij is hem ontheffing verleend voor het vereiste van ingezetenschap. De gemeenteraad moet jaarlijks een besluit nemen om de ontheffing met een jaar te verlengen. De door uw raad aan wethouder van Veen verleende ontheffing loopt op 30 juni 2023 af. Voorliggend voorstel voorziet in het verlenen van een verlenging van de ontheffing van het woonplaatsvereiste aan wethouder van Veen.
17 20:53
Voorbereidingskrediet gebiedsvisie A32
Bespreekstuk

In grote delen van het gebied langs de A32 ligt een ontwikkelopgave. Omdat de ruimte steeds schaarser wordt, er op veel beleidsvelden grote uitdagingen liggen, de woningbouwmogelijkheden in Skoatterwâld bijna benut zijn, maar ook vanwege de strategische ligging binnen de kern Heerenveen liggen hier belangrijke opgaven, waaronder een behoorlijke woningbouwopgave van zo'n 700 woningen. 

Ruim 20 jaar geleden is de basis gelegd voor het ontstaan van de A32 zone. Rond 2000 is de A32 aangelegd, tegelijk met de eerste fase van de woonwijk Skoatterwâld. Het tracé van de rijksweg is ten opzichte van de eerdere N32 in oostelijke richting verschoven. In de daardoor ontstane zone zijn in eerste instantie het Abe Lenstra stadion, het Sportstadcomplex, de kantoorboulevard en de kantoren langs de K.R. Poststraat ontwikkeld. Later zijn hier onder meer de overdekte skeelerbaan en de turnhal bijgekomen. Tussen de snelweg en de rand van Skoatterwâld maken onder meer sportpark Skoatterwâld en de zogenaamde ‘Wachtkamer’ deel uit van het plangebied. 

De ontwikkelingen beïnvloeden elkaar onderling. In de Omgevingsvisie 2021 is al aangegeven dat het van belang is deze ontwikkelingen in samenhang te bekijken. In de komende periode wordt een gebiedsvisie voor de A32 zone opgesteld, zoals uitgewerkt in bijgaande startnotitie. De gebiedsvisie vormt het ontwikkelkader voor de verdere invulling van de deelgebieden in de A32 zone. Er wordt afgewogen welk ruimtelijk programma op welke plek kan landen, waarbij de impact op de omgeving en de samenhang in beleidsdoelen in kaart zal worden gebracht.
17.1 20:58
ID 35 - Motie ontsluiting Pastorielaan - PvdA, CDA, SP
**We vragen het college om :**
Bij de gebiedsvisie A 32 de bovengenoemde oplossing voor de verkeerssituatie op de Pastorielaan nadrukkelijk te betrekken en af te wegen en de raad zo vroeg mogelijk over de uitkomst te informeren.
18 21:13
Actualisatie grondexploitaties
Bespreekstuk 

Op dit moment kent de gemeente Heerenveen dertien actieve grondexploitaties. Jaarlijks worden de grondexploitaties bij het opstellen van de themarekening geactualiseerd. Dit gebeurt op basis van cijfers en ontwikkelingen van het rekeningjaar en met verwachtingen voor de resterende looptijd. 


Bij het actualiseren van de grondexploitaties per 1-1-2023 zijn aanpassingen aangebracht in de grondexploitaties die gevolgen hebben voor de financiële resultaten en meerjarenbegroting 2023- 2026. Dit betreffen zowel planwijzigingen als sterke wijzigingen van het resultaat van grondexploitaties als gevolg van de inflatie in 2022 en verwachte inflatie vanaf 2023. Daarom wordt hernieuwde goedkeuring van de grondexploitaties en daarmee goedkeuring van enkele majeure wijzigingen benodigd geacht.
19 21:18
Jaarstukken 2022 Gemeente Heerenveen
Bespreekstuk

Het college van B&W legt met de jaarstukken 2022 verantwoording af over het gevoerde beleid en de financiële resultaten. Het begrotingsjaar 2022 is afgesloten met een positief resultaat van € 4.937.000 voor bestemming, de voornaamste oorzaak van dit positieve resultaat is de uitkomst van de decembercirculaire. Dit heeft een positief effect van circa 2,4 miljoen euro. Het overige deel van het positieve resultaat wordt onder andere verklaard door een lager benodigde pensioenvoorziening voor oud- en toekomstige wethouders, de opvang van Oekraïners en minder uitgaven in het kader van jeugdhulp. Daartegenover staan de hogere uitgaven met betrekking tot bijstand en de WMO.

In de inleiding van de jaarrekening is een overzicht opgenomen met de belangrijkste verklaringen voor dit financiële resultaat. In het jaarverslag worden de afwijkingen boven de € 50.000 toegelicht.

De raad let naast het concept verslag van de accountant (zie bijlage 3) en de brief van de auditcommissie (zie bijlage 4) op het Jaarverslag waarin het college zich verantwoord over het gevoerde beleid en financiën:
· _Heeft de gemeente bereikt wat zij wilde bereiken?_
· _Heeft de gemeente gedaan wat zij wilde doen?_
· _Heeft het gekost wat de gemeente dacht dat het zou kosten?_

Korte pitch van 2 minuten per fractie:

1\. Mw. Ottens/PvdA
2\. Dhr. Tromp/VVD
3\. Dhr. Eijer/FNP
4\. Dhr. Hartsuiker/HL
5\. Dhr. Van Woersem/GL
6\. Dhr. Hoekstra/CDA
7\. Mw. Chang/D66
8\. Dhr. Van der Veen/SP
9\. Dhr. Van de Ven/GB
10\. Mw. de Heij/CU
**Aansluitend eerste en tweede termijn.**
19.1 21:38
ID 36 - Motie Effecten in Beeld - D66, SP, GBH, CDA, GL, VVD
**We geven het college opdracht om:**
· In beeld te brengen welke taken onder druk staan door het ontbreken van een solide meerjarig financieel perspectief vanuit het Rijk en wat daarvan de maatschappelijke effecten zijn;
· Met de vereniging Friese gemeenten op te trekken om meer zeggingskracht te organiseren richting de VNG en de taskforce Rinnooy Kan.
20 21:53
1e verzamelbesluit 2023 Gemeente Heerenveen
Bespreekstuk

Op twee momenten per jaar wordt een verzamelbesluit voorgelegd aan de gemeenteraad. Via het verzamelbesluit 2023-1 worden de afwijkingen op het bestaande beleid ten opzichte van de begroting 2023 in beeld gebracht. De afwijkingen die gerapporteerd worden via dit verzamelbesluit, hebben een totale omvang van € 1.593.000. Dit effect wordt voor € 419.000 ten laste gebracht van het resterend begrotingssaldo, waardoor op dit moment een geprognosticeerd tekort ontstaat van € 1.173.000.
20.1 22:08
INGETROKKEN ID 29 - Amendement - Beleid alleen via een raadsvoorstel - D66, FNP, HL, SP, GBH
**Voorgesteld besluit:**
1\. Het verzamelbesluit 2023-1 met uitzondering vande onderwerpen ‘EFS Samen aan de slag', 'Projectorganisatie Lelylijn’, ‘Calamiteitenontsluiting’vast te stellen.
2\. In te stemmen om het effect van dit verzamelbesluit ten laste te brengen van het begrotingssaldo.
3\. Het college opdracht te geven voor de onderwerpen ‘EFS Samen aan de slag', 'Projectorganisatie Lelylijn’, ‘Calamiteitenontsluiting’ afzonderlijke raadsvoorstellen voor te leggen aan de raad.
21 22:23
Vaststellen bestemmingsplan Regelstation Akkrum Oost
Bespreekstuk

Voor de stroomvoorziening van en naar Akkrum is een regelstation met een hogere capaciteit nodig. Inmiddels heeft netbeheerder Liander een rood schaarste niveau afgekondigd voor het voorzieningsgebied van regelstation Akkrum, waardoor geen nieuwe duurzame energie initiatieven aangesloten kunnen worden totdat het bestaande regelstation Akkrum is vervangen. Dat moet op een nieuwe locatie, omdat de locatie van het huidige regelstation te klein is. 

In samenspraak met Liander en na overleg met de provincie Fryslân is een locatie gevonden voor het nieuwe regelstation. Een regelstation is volgens het geldende bestemmingsplan niet toegestaan, daarom is gekozen een nieuw bestemmingsplan te maken.  Tijdens de inzageperiode zijn vier zienswijzen ingediend. Deze zienswijzen zijn beantwoord in een reactienota. Voorgesteld wordt om het bestemmingsplan vast te stellen.
21.1 22:43
ID 37 - Motie aanzien van Akkrum - GL, D66, PvdA
**We vragen het college om:**
1\. Om in samenspraak met de provincie Fryslân en met Rijkswaterstaat te onderzoeken hoe de afritten van de A32 te Akkrum een beter aanzicht kan worden gegeven;
2\. Om in gesprek te gaan met geïnteresseerden omwonenden en belangengroepen, denk aan de organisatoren van Akkrum BOSK, om zo samen de mogelijkheden te onderzoeken.
21.2
ID 38 - Motie Regelstation in Us lânskip - D66, GBH
**We geven het college opdracht om:**
· Moreel appèl te doen op Liander om het regelgebouw zowel architectonisch als landschappelijk in te passen, in lijn met het naastgelegen schoolgebouw.
22 22:58
Verstrekken subsidie voor integratie vrouwenvoetbal bij SC Heerenveen
Bespreekstuk

De raad wordt voorgesteld om een subsidie te verstrekken aan stichting Vrouwenvoetbal Noord - Nederland ter hoogte van € 150.000. Het verstrekken van een incidentele subsidie zorgt ervoor dat de liquiditeitspositie van de stichting voldoende is om de lening van de gemeente volledig af te lossen. In ruil voor deze subsidie vraagt de gemeente van de stichting diverse maatschappelijke activiteiten uit te voeren. Op deze manier koppelt de gemeente hier maatschappelijke verplichtingen (MVO) aan, zodat de kwijtschelding een maatschappelijk positieve impact heeft.

Op 24 januari 2023 is de raad per brief geïnformeerd over de (onzekere) toekomst van het vrouwenvoetbal. Daarin is aangegeven dat er een voorstel wordt gedaan betreffende de lening bij een positief resultaat tussen gesprekken met stichting vrouwenvoetbal en sc Heerenveen. Dat is er inmiddels. De integratie van het vrouwenvoetbal in de BVO is een noodzaak omdat de KNVB dit verplicht stelt per 1 juli 2023 zodat er eredivisievoetbal kan worden blijven gespeeld.

In de intentieovereenkomst, opgesteld tussen sc Heerenveen, stichting Vrouwenvoetbal Noord-Nederland en de gemeente, is de integratie van het vrouwenvoetbal in de BVO inmiddels een feit. Dit is door beide partijen bekrachtigd in een integratieovereenkomst. SC Heerenveen neemt de schuld – cq. de lening – niet over, en is hiertoe ook niet verplicht. De stichting vrouwenvoetbal heeft gelet op haar huidige liquiditeitspositie, geen middelen om de lening af te lossen. Daarnaast houdt de stichting op te bestaan.
23 23:08
Vrijwillige opheffing Kindcentrum Skoatterwiis
Bespreekstuk

In maart 2023 is de raad door het college schriftelijk geïnformeerd over het door de Stichting Ambion (hierna: Ambion) te nemen voorgenomen besluit rondom het toekomstperspectief van Kindcentrum (KC) Skoatterwiis in Oudeschoot. Onlangs is het daaruit voortkomende wettelijke verplichte verzoek ontvangen om een uitspraak te doen over eventuele instandhouding door de raad. Dit zou betekenen dat de raad het bevoegd gezag overneemt van Ambion. Het voorstel aan de raad is om het bevoegd gezag niet over te nemen. Wettelijk gevolg is dat de school wordt opgeheven per 01-08-2024. Echter, indien alle partijen instemmen met sluiting per 01-08-2023 dan is opheffing per 01-08-2023 ook mogelijk.

KC Skoatterwiis heeft al enkele jaren te maken met een dalend leerlingenaantal. Om dit het hoofd te bieden heeft de school de afgelopen jaren ingezet op verbetering van de onderwijskwaliteit, verbetering van het imago en een zorg-specifieke rol in de wijk. Om dit verbeteringstraject te monitoren heeft de school in juni 2022 beslissingscriteria opgesteld op basis waarvan in februari 2023 een besluit over de voortgang van de school genomen zou kunnen worden. In februari 2023 zijn deze beslissingscriteria geëvalueerd, waarbij geconstateerd is dat er onvoldoende voortgang heeft plaatsgevonden. De onderwijsinspectie heeft de school als "zeer zwak" bestempeld, een aantal teamleden én ouders geeft aan dat zij de keuze voor een andere school gaan maken in het nieuwe schooljaar. Daarnaast is er onvoldoende zicht op de mogelijkheden om structurele ondersteuning voor de kinderen uit deze wijk door partners te laten plaatsvinden. Hierop heeft de bestuurder van Stichting Ambion het voorgenomen besluit genomen om KC Skoatterwiis te sluiten per 01-08-2024, en indien mogelijk per 01-08-2023.
24 23:18
Verklaring van geen bedenkingen bouw van 50 tijdelijke woningen Pastorielaan tegenover nummer 8 1 t/m 304 Heerenveen
Bespreekstuk

Op 23 maart 2023 heeft uw raad conform ons voorstel besloten een ontwerpverklaring van geen bedenkingen af te geven in het kader van de besluitvormingsprocedure aanvraag omgevingsvergunning Pastorielaan tegenover nummer 8 1 tm 304 Heerenveen. De aanvraag betreft het mogelijk maken van de bouw van 50 tijdelijke woningen, bergingen en erfafscheidingen, de vergroting van bestaande sloten en de aanleg van wegen, paden, parkeergelegenheid en groen (tijdelijk voor 15 jaar). De geldende bestemmingsplannen 'Oude Thialfbaan' en 'Rijksweg 32' voorzien niet in de mogelijkheid om het plan te realiseren. 


Het besluit heeft met de aanvraag omgevingsvergunning en het ontwerpbesluit conform het bepaalde in artikel 3.10 Wabo en afdeling 3.4 Awb gedurende zes weken ter inzage gelegen. Tijdens deze termijn is de gelegenheid geboden tot het indienen van zienswijzen. 


 Er zijn gedurende de ter inzage termijn zeven zienswijzen ingediend (zie bijlagen). De in de zienswijzen aangevoerde onderwerpen geven geen aanleiding de aangevraagde omgevingsvergunning te weigeren. Wij stellen u voor de definitieve verklaring van geen bedenkingen af te geven, zodat de omgevingsvergunning kan worden verleend.
25 23:33
ID 34 - Motie vreemd - Spukjilden ” brûke foar “ witgoedwissel - FNP, SP, PvdA, GL, GBH, HL, CU
**Wy freegje it kolleezje om:**
Foar 1 septimber 2023 (as ûterlik foar de earste Riedsgearkomst nei it simmerreses) mei in foarstel ynklusief tiidsplân te kommen nei de Ried, ûnder de folgjende betinksten,
· De Enerzjycoach aktief belûke/meitinke litte oer de opset fan dit foarstel en de ûtfiering hjirfan.
· Ynwenner de kar jaan út 3 soarten apparaten, te witten waskmasjine, kuol/fries kombinaasje as in friezer, 1 apparaat per hûshâlden foar maksimaal 750,- euro.
· Lokale ûndernimmers dy’t it ‘witgoed’ leverje kinne te benaderjen en ôfspraken meitsje dat by levering fan in nij apparaat, it âlde apparaten fuortdalikst mei werom te nimmen. (dit om fraude foar te kommen)
· Te ûndersykjen at de “Spukjilden” ek oanfolle wurde kinne mei jild út it “needfûns” en dat jild dan ek ynsette.
· Ynwenners mei in ynkommen oant 120 persint fan it “bijstandsniveau”, aktief benaderje dat sy yn oanmerking komme foar dizze ‘’witgoedwissel’’.

_Taljochting:_
Y. f.m. it feit dat ynwenners mei in minimum ynkommen, te krijen hawwe mei saneamde 'enerzjy earmoede', hat it Ryk jilt beskikber steld oan Gemeenten, yn'e foarm fan saneamde 'Spukjilden', wêr't de ynwenners dy't dat nedich hawwe, gebrúk fan meitsje kinne. Graach sjogge wy as FNP dan ek, dat dizze jilden hjir ek foar ynset wurde, ek de mei yntsjinners fan dizze moasje, SP, PvdA, HL , GBH, GL en CU, tinke hjir krekt sa oer. Dêrom tsjinne wy de "Moasje Frjemd 'Spukjilden brûke foar witgoedwissel", yn wêryn wy it Kolleezje oprôppe om mei in plan te kommen wêryn at de ûtfiering fan dizze moasje stâl jûn wurd.
26 23:53
Sluiting