Vergaderkalender

link naar deze pagina

Commissie Duurzaamheid & Bereikbaarheid - 5 september 2018

Locatie: Dudokkamer
Aanvang: 20:00
Eindtijd: 00:00
Voorzitter: H.R. Jaarsma
Algemene documenten:

1
Vaststellen agenda
2
Mededelingen van de voorzitter
3
Toezeggingenlijsten t.b.v. commissievergaderingen september 2018 (469492)
4
Mededelingen van en vragen aan wethouder dhr. J. Kastje
5
Vooruit- en terugblik regionale aangelegenheden
Voor de actuele agenda's en stukken ga naar:
https://www.regiogv.nl/vergaderingen
6
Initiatiefvoorstel D66 Groenmanifest (444883)
7
Tussenrapportage 2018 Duurzaam Hilversum (463966)
In deze Tussenrapportage bieden we inzicht in de uitvoering van het Jaarplan 2018 Duurzaam Hilversum van 1 januari tot 1 juni 2018. Het afgelopen half jaar hebben we onverminderd ingezet op uitvoering van het Jaarplan 2018, inclusief het nieuwe spoor 4 aardgasvrij en de verkenning om duurzame mobiliteit toe te voegen.

Het programma Duurzaam Hilversum 2016-2020 is halverwege en dat geldt ook voor de resultaten ten opzichte van de doelstelling van 100 kiloton CO2 reductie in 2020. Dit half jaar is in het programma 14 kiloton CO2 aan reductie bijgeboekt, waarmee de totale CO2 reductie van het programma 56 kiloton CO2 bedraagt (vanaf januari 2016 t/m begin juni 2018). Dit betekent dat er nog een grote maatschappelijke opgave voor ons ligt om de 100 kiloton CO2 reductie in 2020 te halen. De beste mogelijkheden zien we in energiebesparing bij woningen en bedrijven en een toename van het aantal zonnepanelen en elektrische auto’s. Door verdere uitvoering van het programma verwachten we daarmee in 2020 te komen tot in totaal 84 kiloton CO2 reductie. Dat betekent dat er voor minimaal 16 kiloton CO2 reductie nog nieuwe, aanvullende maatregelen nodig zijn om tot 100 kiloton CO2 reductie te komen.

De eigen bedrijfsvoering hebben we het afgelopen half jaar verder verduurzaamd, conform het jaarplan en de resultaten hiervan staan in de tussenrapportage opgenomen. Het ontbreekt echter aan een recent overzicht van waar we staan in het verduurzamingsplan voor de eigen bedrijfsvoering 2016-2020 en ook is een recente Milieubarometer voor de CO2 uitstoot van onze eigen bedrijfsvoering niet beschikbaar. Het grootste opgeleverde gemeentelijke duurzaamheidsproject is het nieuwe zonnedak met 2.160 zonnepanelen op onze bufferbak voor regenwater bij Anna’s Hoeve, waarin we samenwerken met HilverZon. Daarnaast hebben we zonnepanelen gerealiseerd op De Vorstin en het Stadskantoor. HilverZon heeft panelen gerealiseerd op het dak van onze sporthal Dudok Arena.
8
Pilot velbeleid (469682)
Het college heeft in 2017 het Ambitiekader Omgevingswet vastgesteld. Dit is in de commissie Ruimte van 15 november 2017 besproken. De commissie heeft te kennen gegeven zich te kunnen vinden in de weg die is ingeslagen bij het implementatietraject van de Omgevingswet. Eén van de leidende principes is dat er in 2018 door middel van het uitvoeren van pilots inzicht ontstaat in het begrip ‘loslaten van regels’.
In het ambitiekader staan veranderopgaven en doelstellingen met het oog op de nieuwe Omgevingswet. Eén van de experimenten is de pilot vergunningvrij vellen in een wijk/buurt. Hiermee geven wij tegelijkertijd invulling aan de gewenste deregulering van de Apv.
Uitgangspunt bij de pilot is het Groene Kaartmodel van de VNG. Artikel 4.5.2. van de Apv moet hiervoor worden gewijzigd (zie bijlage 1 en 2).
De wijziging luidt als volgt:
Artikel 4.5.2 omgevingsvergunning voor het vellen van bomen
• 1. Het is verboden zonder vergunning van het bevoegd gezag bomen te vellen of te doen vellen.
• 2. Het in het eerste lid gestelde verbod geldt niet voor:
(…)
k. bomen, niet in gemeentelijk eigendom, in een door het college aangewezen gebied en die niet staan vermeld op de door het college vastgestelde lijst van beschermde bomen in dat gebied.
Het gewijzigde artikel maakt het mogelijk dat het college gebieden aanwijst met een lijst van beschermde bomen. Het vellen van bomen in dat gebied die niet op de lijst staan is vergunningvrij. De lijst beschermde bomen wordt opgesteld aan de hand van de boomwaardebepaling zoals dat van toepassing is in het geldende velbeleid.
Het voornemen is om de pilot te starten in Hilversum Noord. Vanaf juni 2018 zijn wij hierover in overleg met de buurt. Er zijn gesprekken gevoerd met woningcorporaties en diverse bewoners. Ook zal in juli een wijkwandeling worden georganiseerd gevolgd door een brede bijeenkomst voor bewoners vanuit de wijk. Bewoners kunnen dan voorstellen doen voor aanvullingen of wijzigingen van de bomenlijst. De gemeentelijke bomen zijn bepalend voor het groenbeeld van de desbetreffende straat. Daarom blijven deze bomen onder de beschermende invloed van de omgevingsvergunning vallen.

9
Mededelingen van en vragen aan wethouder mevr. A.J. Wolthers
10
Vooruit- en terugblik regionale aangelegenheden
Voor de actuele agenda's en stukken ga naar:
https://www.regiogv.nl/vergaderingen
11
Investeringen betaald parkeren naar voren halen voor contactloos betalen (459066)
Door nieuw beleid van de banken is het vanaf 1 januari 2020 niet meer mogelijk met pin te betalen via zogenaamd dip&go (pas in de gleuf). In plaats daarvan kan alleen nog contactloos worden betaald (pas er voor houden). Anticiperend op de nieuwe technologische ontwikkelingen is een aantal parkeerautomaten de afgelopen jaren al geschikt gemaakt voor contactloos betalen tijdens regulier vervangingsonderhoud. Voor de overige automaten geldt dat als de gemeente Hilversum wil dat de parkeerders met pin kunnen blijven betalen, deze automaten zullen moeten worden omgebouwd of vervangen. Om deze automaten op tijd te kunnen ombouwen moeten de geplande investeringen in 2019, en 2020 naar voren worden gehaald. Het ombouwen betreft een levensduurverlengende investering, waardoor deze automaten weer ‘als nieuw’ worden en weer circa 10 jaar vooruit kunnen. Hierdoor schuiven toekomstige vervangingsinvesteringen naar achteren hetgeen een voordeel oplevert in de kapitaallasten van € 23.000,- per jaar vanaf 2024, oplopend tot € 63.000,- in 2026.
12
Deelname vereniging Vastgoed Owners Collectief Arenapark (469727)
In het kader van het project Arenapark stelt de gemeente een nieuw Masterplan op, met daarbij behorende bestemmingsplannen en investeringsplannen. De insteek is om eigenaren en gebruikers zoveel mogelijk collectief te betrekken bij de planontwikkeling. In dit kader verdient de keuze voor een deelname door de Gemeente Hilversum aan de Vereniging Vastgoed Owners Collectief van het Arenapark (hierna: VOC) overwogen te worden.