link naar deze pagina

Rond-de-tafelgesprek - 2 december 2021

Locatie: MS Teams
Aanvang: 19:30
Eindtijd: 22:00
Voorzitter: dhr. T. Schuurkamp
Toelichting: De vergadering wordt via de livestream uitgezonden en is te bekijken via https://raalte.notubiz.nl/live.

In het rond-de-tafelgesprek wordt gesproken over centrale telling van stemmen GR verkiezingen 2022, aanwijzingsbesluit Algemeen belang leningen SVn, bestemmingsplan Herenbrinksweg 4 Lierderholthuis, woningbouwlocatie Molenweg, uitbreiding bedrijventerrein Blankenfoort Heino en evaluatie Erven in Beweging.

Als je wilt meepraten kan je je aanmelden kan tot uiterlijk 02 december 2021 12.00 uur via griffie@raalte.nl Je kunt jouw bijdrage ook mailen. De griffie zorgt ervoor dat jouw bijdrage te lezen is voor de raadsleden. Dit geldt ook voor agendapunt 4: Onderwerpen ingebracht door inwoners en andere belanghebbenden.

1
Opening
2
Mededelingen
3
Vaststellen agenda
4
Onderwerpen ingebracht door inwoners en andere belanghebbenden
Bij elke bijeenkomst is ruimte voor inwoners om een niet-geagendeerd onderwerp in te brengen.
5
Raadsvoorstel centrale telling van stemmen GR verkiezingen 2022 (door de agendacommissie voorgesteld als hamerstuk)
Op 16 maart 2022 vinden gemeenteraadsverkiezingen plaats. Op die dag zijn de stembureaus open van 7.30 tot 21.00 uur, waarna een tijdrovende telling zal starten. De wet biedt de mogelijkheid deel te nemen aan het experiment voor de centrale stemopneming en de gemeenteraad kan daartoe besluiten; de raad wordt voorgesteld dat te besluiten. Een besluit van de raad houdt tevens in dat door B&W een zogenaamd gemeentelijk stembureau zal worden ingesteld, dat de telling op 17 maart gaat doen en de uitslag aan het hoofdstembureau gaat doorgeven. Een centrale telling komt de zorgvuldigheid ten goede en zorgt ervoor dat sneller een voorlopige uitslag op partijniveau beschikbaar is. De gemeenteraad wordt gevraagd in te stemmen met deelname aan het landelijke experiment voor de centrale stemopneming.
6
Raadsvoorstel aanwijzingsbesluit Algemeen belang leningen SVn(door de agendacommissie voorgesteld als hamerstuk)
Het verstrekken van leningen is een economische activiteit. De Wet Markt en Overheid (WM&O) geeft gedragsregels voor economische activiteiten die een gemeente verricht of laat verrichten, met als doel ondernemers te beschermen tegen oneerlijke concurrentie. De gemeenteraad wijst het verstrekken van leningen via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) aan als een activiteit van algemeen belang, omdat deze leningen een algemeen belang dienen. Daarmee wordt het mogelijk via deze leningen beleidsdoelen aangaande volkshuisvesting en sportstimulering te bereiken. De gemeenteraad wordt gevraag het verstrekken van leningen via SVn aan te wijzen als economische activiteit in het algemeen belang.
7
Raadsvoorstel vaststellen bestemmingsplan Herenbrinksweg 4 Lierderholthuis (door de agendacommissie voorgesteld als hamerstuk)
Een fouragehandel is sinds begin jaren negentig gevestigd in een voormalig agrarisch bedrijf aan de Herenbrinksweg 4 te Lierderholthuis. De activiteiten van het bedrijf omvatten hoofdzakelijk agrarisch loonwerk, fouragehandel en agrarische detailhandel/ruitershop. De activiteiten zijn nog niet geregeld in het geldende bestemmingsplan. In 2001 heeft het college besloten de situatie te gedogen totdat voor het bedrijf een regeling wordt opgenomen in het bestemmingsplan. De wens om een aantal bedrijfsgebouwen te vernieuwen heeft ervoor gezorgd dat de eigenaren de activiteiten die feitelijk op het adres plaatsvinden willen vastleggen in het bestemmingsplan middels de bedrijfsbestemming. Op 3 september 2019 heeft het college van B&W een positief principebesluit genomen (28283-2019). Het ontwerpbestemmingsplan heeft van 23 september 2021 tot en met 3 november 2021 ter inzage gelegen. Er zijn in deze periode geen zienswijzen ingediend bij de gemeenteraad. De gemeenteraad wordt gevraagd in te stemmen met het bestemmingsplan.
8
Raadsvoorstel vaststellen bestemmingsplan Heino, woningbouwlocatie Molenweg Heino (door de agendacommissie voorgesteld als bespreekstuk)
In Heino is behoefte aan woningbouw. Samen met het dorp is bepaald waar deze woningen komen. Uit dertien kansrijke woningbouwlocaties bleek de locatie aan de Molenweg de meeste geschikte. In 2019 heeft de gemeenteraad de locatie Molenweg aangewezen als voorkeurslocatie voor nieuwe woningbouw voor Heino. Vervolgens is gestart met de voorbereidingen om te komen tot de ontwikkeling van de nieuwbouwlocatie. Het stedenbouwkundig plan voor de locatie Molenweg is mede in samenspraak met Plaatselijk Belang, Stichting Duurzaam Heino, omwonenden en geïnteresseerden in kavels voor starters, doorstromers en senioren tot stand gekomen. Nadat in maart 2021 het stedenbouwkundig plan voor de locatie Molenweg is vastgesteld, is een ontwerpbestemmingsplan opgesteld. Dit plan legt de planologisch-juridische basis voor de bouw van de geplande woningen. Het ontwerpbestemmingsplan heeft ter inzage gelegen van 10 juni 2021 tot en met 21 juli 2021. In deze periode zijn 8 zienswijzen ingediend. De ingediende zienswijzen leiden tot 1 aanpassing in de toelichting. Namelijk het aanpassen van de stedenbouwkundige tekening.
De gemeenteraad wordt gevraagd in te stemmen met het bestemmingsplan.
9
Raadsvoorstel vaststellen bestemmingsplan uitbreiding bedrijventerrein Blankenfoort (door de agendacommissie voorgesteld als bespreekstuk)
De ondernemers in Heino hebben gevraagd om een uitbreiding van het bedrijventerrein Blankenfoort. Dit gaat plaats bieden aan uitbreiding en nieuwvestiging van bedrijven. De geplande uitbreiding ligt ten oosten van het huidige Blankenfoort, langs de N35. Deze gronden hebben nu nog een agrarische functie. De geplande uitbreiding biedt plaats aan bedrijven in de categorie 3.2, 3.1 en 2. De lichtere bedrijven (cat. 2) zijn geprojecteerd in het zuidelijk deel van het plangebied. Op deze manier is rekening gehouden met de bestaande woningen langs de Lentheweg en mogelijk toekomstige woningbouw ten zuiden van deze geplande uitbreiding. Het ontwerpbestemmingsplan dat de uitbreiding van het bedrijventerrein Blankenfoort planologisch mogelijk maakt heeft van 27 mei tot en met 7 juli 2021 ter inzage gelegen. Er zijn vijf zienswijzen ingediend waarvan twee buiten genoemde termijn. De gemeenteraad wordt gevraagd het bestemmingsplan vast te stellen.
10
Raadsvoorstel evaluatie Erven in Beweging (door de agendacommissie voorgesteld als bespreekstuk)
De gemeenteraad heeft in december 2017 het beleidsdocument Erven in Beweging vastgesteld. Met dit beleid is de Rood voor Rood regeling van 2008 en 2012 aangevuld en aangepast, met als doel de sloopopgave te verbinden met de ontwikkelbehoefte in het buitengebied van gemeente Raalte. De afgelopen drie jaar zijn verschillende ontwikkelingen in het buitengebied aan het nieuwe beleid getoetst; initiatieven hebben doorgang kunnen vinden en er zijn ook plannen afgewezen. Vanuit het bestuur, de ambtelijke organisatie en initiatiefnemers bestaat de behoefte om het beleidsdocument ‘Erven in Beweging’ te evalueren.
In het evaluatiedocument wordt het beleidsdocument Erven in Beweging besproken. In dat document worden enkele beperkte (tekstuele) aanpassingen gedaan. Er worden naar aanleiding van de evaluatie ook een aantal grotere aanpassingen voorgesteld, die expliciet als beslispunt in het raadsvoorstel worden meegenomen. In de aangepaste beleidsnota worden een aantal correcties doorgevoerd, wat als algemeen beslispunt in dit raadsvoorstel terugkomt. Tijdens de Rond de Tafel sessie van 27 mei is de eerste versie van het de evaluatie aangehouden, met het voorstel om de eventuele aanpassingen aan ketenpartners voor te leggen. Naar aanleiding daarvan is het onderdeel participatie toegevoegd.
11
Sluiting