link naar deze pagina

Raadsvergadering - 8 oktober 2020

Locatie: Raadzaal
Aanvang: 19:30
Eindtijd: 20:15
Voorzitter: dhr. M.P. Dadema
Toelichting: De vergadering is verplaatst van 1 oktober naar 8 oktober.

Vanwege de corona-maatregelen wordt de vergadering gehouden zonder publiek.

De vergadering wordt via de livestream uitgezonden en is te bekijken via https://raalte.notubiz.nl/live

1
Opening
2
Vaststelling agenda
3
Vaststellen besluitenlijst van de vergadering van 10 september 2020
4
Interpellaties
5
Inlichtingen van en door het college
6
Vaststellen bestemmingsplan Buitengebied Raalte, partiële herziening nr. 37, omgeving Nieuwe Lemelerveldseweg 11 (hamerstuk)
Sinds 2012 bewonen de initiatiefnemers de woning aan de Lemelerveldseweg 11 te Raalte. De locatie heeft, naast de woning, een cursusruimte en wat kleine gebouwen. De initiatiefnemer geeft diverse cursussen en trainingen op het gebied van veiligheid. De wens is om een nieuwe, energieneutrale, woning te bouwen en de bestaande woning te gaan gebruiken voor diverse (binnen)trainingen. Hiermee wordt de oppervlakte aan bijgebouwen meer dan toegestaan en daarom worden er, ter compensatie, schuren gesloopt (358m2) aan de Nieuwe Lemelerveldseweg 5 te Raalte. Het ontwerpbestemmingsplan heeft 6 weken ter inzage gelegen. Er zijn op het ontwerpbestemmingsplan geen zienswijzen ingediend en er zijn ambtshalve geen aanpassingen doorgevoerd.
Voorgesteld wordt om het bestemmingsplan ongewijzigd vast te stellen.
7
Vaststellen raadsvoorstel Verordening domein sociaal gemeente Raalte (hamerstuk)
In het kader van de transformatie in het sociaal domein is het transformatieplan ‘Doen wat nodig is voor onze inwoners!’ vastgesteld. In dit plan staat beschreven wat de gemeente Raalte gaat doen om de transformatie verder vorm te geven. Eén van de actiepunten betreft het ontwikkelen van een omgekeerde verordening voor het hele domein sociaal.
Voorgesteld wordt de verordening domein sociaal gemeente Raalte vast te stellen.
8
Vaststellen raadsvoorstel Beleidsplan sociaal domein 2020-2024 (hamerstuk)
Binnen het sociaal domein kiest de gemeente Raalte voor een integrale blik waarbij het perspectief van de inwoner centraal staat. Daarom is er een sociaal domein breed beleidsplan opgesteld, dat het beleidsplan ‘drie decentralisaties, één perspectief’ vervangt.
Voorgesteld wordt het beleidsplan sociaal domein 2020-2024 vast te stellen.
9
Vaststellen raadsvoorstel Actualisatie APV en intrekken Brandbeveiligingsverordening 2012 (bespreekstuk)
In 2017, 2018, 2019 en 2020 heeft de Vereniging Nederlandse Gemeenten wijzigingen aangebracht in haar model Algemene Plaatselijke Verordening. Voorgesteld wordt om het gros van deze wijzigingen in de Algemene plaatselijke verordening gemeente Raalte (hierna: de APV) te verwerken. De wijzigingen omvatten globaal het volgende:

 Nieuwe bevoegdheden in het kader van aanpak ondermijning en overlast, waaronder het instellen van een breder toepasbaar exploitatievergunningstelsel, artikel inzake bestrijding woonoverlast, verbodsbepalingen gericht op het strafbaar stellen hinderlijk gebruik van drugs en lachgas, het sluiten van voor het publiek toegankelijke inrichtingen en de mogelijkheid tot het activeren van een brancheringvergunning.
 Redactionele wijzigingen zonder inhoudelijke gevolgen welke tot doel hebben om de APV beter leesbaar te maken.
 Aanpassing onderdeel evenementen.

Nieuw in de APV is het benoemen van de risicoclassificatie van evenementen op basis van de risicoscan. Deze risicoscan, waarbij onderscheid wordt gemaakt in A-,B- en C- evenementen wordt al enige tijd gebruikt bij het beoordelen van de risico’s van evenementen door gemeente en adviserende diensten zoals de politie, GHOR en Veiligheidsregio IJsselland. Aan deze risicoclassificatie wordt een indieningstermijn verbonden welke in het geval van C – evenementen (zoals Stöppelhaene) op zestien weken gezet.

Tegelijkertijd wordt met het vaststellen van de APV voorgesteld om de Brandbeveiligingsverordening 2012 in te trekken. Sinds inwerkingtreding van het Besluit brandveilig gebruik en basishulpverlening overige plaatsen (hierna: BGBOP) hebben de bepalingen uit het BGBOP geen rechtskracht meer.
De gemeenteraad wordt gevraagd de gewijzigde APV vast te stellen en de Brandbeveiligingsverordening 2012 in te trekken.
9.a
Motie vreemd aan de orde
10
Sluiting