link naar deze pagina

Commissie MO - 24 juni 2019

Locatie: Raadzaal VDL-99-V.121
Aanvang: 19:30
Eindtijd: 23:00
Voorzitter: Staalduinen, C.Y.
Bundel:
pdf Agendabundel (26.8MB)
Algemene documenten:

01
Opening en mededelingen
02
Mededelingen wethouder(s)
03
Vaststelling agenda
04
Spreekrecht voor burgers
05
Besluitenlijst rc MO d.d. 27 mei 2019
06
Toezeggingenlijst
De memo's die bij dit agendapunt zijn gevoegd, zullen niet inhoudelijk behandeld worden maar ontvangt u ter informatie. Indien een commissielid een memo inhoudelijk wenst te behandelen, kunt u dit bij de commissiegriffier aangeven (met een motivatie), zodat dit geagendeerd kan worden in de volgende vergadering.
07
Lange Termijn Agenda
08
Lijst ingekomen stukken
08.01
Schrijven college d.d. 29-05-19 inzake herijking programma doelgroepenvervoer Haaglanden
Motivatie fractie WV: Waarom worden de suggesties van de ASDW niet overgenomen?
08.02
Schrijven college d.d. 29-05-19 inzake kostenbeheersing jeugd
Motivatie fractie WV: Waar is de bijlage van onderzoeksbureau Kurtosis? Wat zijn tot nog toe de gevolgen van de resultaatsturing en kan dat financieel al vertaald worden? In de Voorjaarsnota en ook in allerlei andere uitingen van het College blijkt dat in 2019 wederom een forse overschrijding verwacht wordt. Is dit in lijn met hetgeen in deze brief gesteld wordt? In de brief wordt een uitbreiding van het SKT voorzien en voorts wordt gestuurd op het voorkomen van afwenteleffecten vanuit andere beleidsdomeinen. Is dit laatste niet gewoon het verplaatsen van het probleem? Ook wordt aangegeven dat het toezicht op de declaraties versterkt wordt. Was dat tot nog toe dan niet in orde?
08.03
Schrijven college d.d. 04-06-19 inzake woondeal zuidelijke Randstad
Motivatie fractie WV: Hoe ver staat het overleg met de Provincie en het ministerie en wat zijn de voordelen voor Westland van de woondeal?
09
Beantwoording artikel 42 vraag GBW inzake verkoop woningbezit Vestia in Westland
Motivatie fractie GBW: Het vorige college heeft in de begroting extra menskracht en middelen geregeld om de regie te nemen op het dossier ‘overname woningbezit Vestia in Westland’. Uit de beantwoording begrijpen wij nu echter dat de wethouder in het Vestia-dossier een afwachtende houding inneemt en passief afwacht welke bevindingen de heer Karakus (door het ministerie van BZK aangestelde bestuurlijk regisseur in het Vestia-dossier) in juni aan de minister gaat aanbieden. Dit brengt ons tot de volgende vragen aan de wethouder: • Is het niet zo dat Vestia de gemeente Westland rechtstreeks heeft uitgenodigd voor een overleg over de verkoop van het woningbezit in Westland? • Is gemeente Westland ingegaan op die uitnodiging? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat is het resultaat van het overleg? • Heeft de wethouder overleg met de Westlandse woningcorporaties over het aanbod van Vestia tot overname van het woningbezit? • Waar baseert de wethouder zijn stellige bewering op dat indien de Westlandse corporaties er niet in slagen het volledige woningbezit te verkrijgen ‘Vestia in dat geval verkoopt aan een corporatie buiten Westland’? Sluit de wethouder daarmee uit dat in dat geval Vestia wellicht het woningbezit in Westland geheel of deels verkoopt aan een particuliere belegger?
10
Beantwoording artikel 42 vraag fractie GBW inzake woonruimteverdeling en prestatieafspraken 2019
Motivatie fractie GBW: Wij hebben onze vraag gesteld in december 2018; het antwoord is 5 juni 2019 gegeven. Daarmee zijn de gestelde termijnen voor beantwoording van onze op het eerste gezicht toch eenvoudig te beantwoorden vraag, ruimschoots overschreden. • Kan de wethouder aangeven wat de complexiteit in onze vraag is dat het antwoord zo lang op zich heeft laten wachten? In onze vraag verzoeken wij het college de (half)jaarlijkse rapportages die door SVH worden opgemaakt over de woonruimteverdeling actief met de raad te delen. • Moeten wij nu uit het antwoord begrijpen dat u dat te veel moeite vindt? • Waar leest de wethouder overigens dat wij ‘extra geïnformeerd’ willen worden’? Uit de beantwoording van onze vraag blijft dat de Westlandse corporaties de kosten voor de bedrijfsvoering en automatiseringsperikelen aanvoeren als motief voor het niet optimaal benutten van de mogelijkheden van Lokaal Maatwerk. Uit het vervolg van de beantwoording begrijpen wij dat de wethouder begrip ervoor heeft dat de corporaties hun zakelijk belang stellen boven het belang van de Westlandse woningzoekenden. • Wij willen de wethouder daarom nogmaals vragen met de corporaties SMART-geformuleerde en vooral niet-vrijblijvende afspraken te maken over het optimaal benutten van Lokaal Maatwerk.
11
Voorstel tot vaststelling plan van scholen 2020-2023
1. In het plan van scholen 2020-2023 met als startjaar 2020 op te nemen een door de Islamitische Stichting Nederland voor Onderwijs en Opvoeding-ISNO Yunus Emre te stichten basisschool op islamitische grondslag. 2. Het plan van scholen 2020-2023 vast te stellen.
12
Voorstel tot vaststelling van de nota Cultuurkoers 2030
1. De nota Cultuurkoers 2030 als richtinggevend document vast te stellen. 2. Bijlage 3 Ontwikkelagenda als genoemd in de Cultuurkoers 2030 als informatief aan te merken. 3. De financiële middelen die noodzakelijk zijn om de Cultuurkoers en de ontwikkelagenda’s uit te kunnen werken in de komende jaren te betrekken bij de afwegingen die worden gemaakt in het kader van de P&C cyclus.
13
Voorstel tot aanpassing van de Verordening Jeugdhulp Westland 2015
1. De toevoeging van artikel 11a aan de verordening jeugd 2015 vast te stellen.
14
Rondvraag
15
Sluiting