link naar deze pagina

Gemeenteraad - 25 april 2024

Locatie: Raadzaal
Aanvang: 20:00
Eindtijd: 23:00
Voorzitter: Pieter van de Stadt

1
Opening en mededelingen
2
Trekken van het lot ter bepaling van het raadslid bij wie een eventuele stemming zal beginnen
3
Vragenhalfuurtje voor raadsleden
Raadsleden kunnen korte vragen stellen aan het college over een actueel en urgent probleem.

**++1\. Vragen CDA (v/d Beukel) over veiligheid rotonde Boterdorpseweg/Raadhuislaan++**
Naar aanleiding van het aantal ongelukken dat we via de [media](https://112lansingerland.nl/2024/03/25/fietser-geschept-door-automobiliste-bij-verlaten-van-rotondeboterdorpseweg-in-bergschenhoek/?feed_id=3132&_unique_id=660164a7ba5df) signaleren, maar ook n.a.v. recente gesprekken met docenten en leerlingen van het Wolfert Lyceum en Melanchthon Bergschenhoek stellen we de veiligheid van de rotonde Boterdorpseweg/Raadhuislaan aan de orde. Een leerling van één van die scholen die onlangs bij de Raad op bezoek was, vertelde hoe een vrachtwagen over haar hand was gereden, waarvan ze naar verwachting nog jarenlang pijn zal hebben. Een docent vertelde dagelijks uit zijn raam getuige te zijn van drie ongelukken of bijna-ongelukken, waarop hij zich afvroeg: "Moet er eerst een dode vallen, voordat de gemeente hier iets aan gaat doen?" Als CDA Lansingerland zijn we voorstander van drie nieuwe fietstunnels in Lansingerland, namelijk onder N209 tussen Bergschenhoek en Bleiswijk, onder de Klapwijkseweg tussen Westpolder en Meerpolder in het verlengde van de W.F. Hermansstraat, en op deze plek. Ook andere politieke partijen, waaronder GroenLinks, ChristenUnie, D66 en de PvdA, hebben kenbaar gemaakt onze zorgen over deze rotonde te delen. Behalve de voordelen van een tunnel voor de verkeersveiligheid, verwachten we ook als voordeel minder files, die nu in de ochtend- en avondspits en zelfs op zaterdag geregeld optreden. Met de bouw van Wilderszijde zullen deze twee problemen naar verwachting nog groeien.
Er zijn enkele jaren geleden al maatregelen getroffen aan deze rotonde. Maar op basis van een flink aantal recente ongelukken is het de vraag of deze ook echt werken. GoudappelCofffeng adviseerde niet voor niets al in 2018 (Verbeteren fietsveiligheid rotondes) voor de langere termijn een tunnel als oplossingsrichting. Wat ons betreft is dus nu het moment voor een tunnel, of eventueel een andere structurele oplossing. Misschien kan er extra snelheid worden gemaakt, door dit gelijktijdig op te pakken met de aanstaande omlegging van de Molenwerfstraat. We hebben de Fietsersbond gesproken en zij vinden dit ook een problematisch knelpunt, waarvoor zij behalve een tunnel, eventueel ook verkeerslichten of aanpassingen aan het fietspad tussen kruispunt Herenstraat / Rodenrijseweg / Boterdorpseweg als oplossing zien, als onderdeel van een integrale aanpak van de fietsroute Pijnacker - Hillegersberg.

Vandaar de volgende vragen:
1\. Hoeveel ongelukken zijn er het afgelopen half jaar geregistreerd bij de rotonde Raadhuislaan/Boterdorpseweg?
2\. Vindt het college dat de verkeersveiligheid hier op een voldoende niveau is, nu en komend schooljaar?
3\. Hoe ziet het college de rol van de gemeente in het voorkomen van ongelukken op dit punt in de toekomst?
4
Spreekrecht voor niet-raadsleden
Inwoners, bedrijven en (belangen)organisaties kunnen de raad laten weten hoe zij over een voorstel dat op de agenda staat denken. Of ze kunnen een ander onderwerp dat in Lansingerland speelt aankaarten.

++Inspreker 1: over Ouderenzorg++
++Insprekers 2 over rotonde Boterdorpseweg/Raadhuislaan++
5
Vaststelling van de agenda
6
Vaststelling van het verslag van de vorige vergadering
Van iedere vergadering wordt een verslag gemaakt. Het verslag wordt in de eerste vergadering erna vastgesteld en gearchiveerd.
7
Lijst ingekomen stukken
Elke maand stelt de raad de lijst van ingekomen stukken, de toezeggingen en de moties vast. Simpel gezegd ontvangen de raadsleden een lijst met alle brieven, e-mails en uitnodigingen die naar de raad gestuurd zijn. Dit kunnen bijvoorbeeld brieven zijn van bewoners of organisaties die actief zijn in onze gemeente of daarbuiten, maar ook brieven van de wethouders of de burgemeester. Daarnaast krijgen de raadsleden een lijst met toezeggingen en moties. Toezeggingen zijn beloftes van een wethouder of de burgemeester dat hij of zij bepaalde zaken zal aanpakken waar een raadslid om heeft gevraagd. Moties zijn opdrachten van de raad aan de wethouders of de burgemeester. Deze lijsten houden bij wat hiermee gedaan is.
8
Bespreekpunten
Bespreekpunten zijn punten op de agenda waar in de raad nog over gediscussieerd gaat worden. De discussie zal vooral gaan over amendementen (wijzigingsvoorstellen) en / of moties (opdrachten aan het college van burgemeester en wethouders).
8.a
Vaststellen Integraal Veiligheidsbeleid 2024 - 2027 (mogelijke amendementen L3B)
8.b
Vaststelling bestemmingsplan "Westersingel 82-94 (mogelijke amendementen D66 / GL)
9
Hamerstukken
Hamerstukken zijn punten op de agenda waar geen discussie meer over komt. Met een slag van de hamer worden deze stukken vastgesteld (of in hoge uitzondering afgekeurd).
9.a
Ontheffing van ingezetenschap wethouder Fortuyn
Wethouder Fortuyn woont sinds corona niet meer in de gemeente Lansingerland. Dat is eigenlijk wel nodig om hier wethouder te kunnen zijn.  De raad mag volgens de wet een wethouder toestemming geven om dit toch niet te hoeven. Dat heet met een sjiek woord het geven van een 'ontheffing van ingezetenschap'. Ieder jaar moet de gemeenteraad hierover opnieuw beslissen. Het voorstel is om de wethouder opnieuw hiervoor toestemming te geven.
9.b
Zienswijze gemeenschappelijke regeling Bleizo
9.c
Ontslag duo-raadslid
Menno Duk stopt als duo-raadslid. De raad moet hem officieel ontslaan. Met dit voorstel gebeurt dat.
9.d
Vaststelling bestemmingsplan Hoeksekade nabij nr. 111
9.e
Regiovisie huiselijk geweld en kindermishandeling Rotterdam-Rijnmond
10
Sluiting