link naar deze pagina

Gemeenteraad Voorschoten - 4 april 2019

Locatie: Raadzaal Voorschoten
Aanvang: 20:00
Eindtijd: 23:00
Voorzitter: Mw. P.J. Bouvy-Koene

1
Opening en vaststelling agenda
2
Vaststellen raadsnotulen
Er zijn bij de griffie geen voorstellen ontvangen tot wijziging van de voorgelegde concept-notulen. Voorgesteld wordt de notulen ongewijzigd vast te stellen.
3
Beediging burgercommissielid Fer de Boer
De heer F. de Boer zal als nieuw burgercommissielid worden beëdigd.
4
Eervol ontslag griffier J. van der Does
Voorgesteld wordt de heer J. van der Does met ingang van 1 juni 2019 eervol ontslag te verlenen uit zijn functie van griffier van de gemeente Voorschoten.
5
Lijst van ingekomen stukken voor de gemeenteraad
Bij elke brief heeft de griffie een procedureel afdoeningsvoorstel geformuleerd. Aan de raad wordt voorgesteld overeenkomstig dit afdoeningsvoorstel te besluiten. Als de raad een brief op een andere manier wil afhandelen, kan dit voorafgaand aan of in de vergadering worden aangeven. Het afdoeningsvoorstel wordt dan gewijzigd. In de raadsvergadering is er voor raadsleden beperkt gelegenheid over de inhoud van een brief een enkele opmerking te maken of een enkele vraag te stellen. In de meeste gevallen kan een brief door het college van burgemeester en wethouders worden afgehandeld. De raad zal daarvan een afschrift ontvangen. In dat geval zal bij de afhandeling gelet worden op eventuele opmerkingen die in een raadsvergadering worden gemaakt. Het is niet de bedoeling dat de raad brieven uitvoerig inhoudelijk aan de orde stelt bij het agendapunt Lijst ingekomen stukken. Als een raadslid een brief inhoudelijk wil bespreken, kan dat verzocht worden met opgave van redenen en het doel van de bespreking. Een verzoek om agendering van een brief hoeft niet te wachten tot de raadsvergadering, maar mag op ieder moment ook bij de griffie worden aangemeld. De brief kan op de eerstvolgende - nog te versturen - agenda van de commissie worden geagendeerd, als de agenda dat toelaat, e.e.a. ter beoordeling van het presidium.
5.1
Brief van instelling//burger
5.2
Informatiebrieven van het College van B&W
5.3
Schriftelijke beantwoording van vragen uit de raad
6
Vragenuurtje
Een raadslid dat tijdens het vragenuurtje vragen wil stellen, meldt dit onder aanduiding van het onderwerp ten minste 24 uur voor aanvang van de vergadering bij de voorzitter. Het vragenuur is bedoeld voor vragen over actuele onderwerpen, die niet op de wijze als in artikel 39 kunnen worden gesteld, omdat de actualiteit dit vergt. Louter technische of informatieve vragen worden op een andere wijze gesteld.
7
HAMERSTUKKEN
De raadscommissies hebben geadviseerd de volgende agendapunten als hamerstuk te behandelen.
7.1
Grip op gemeenschappelijke regelingen
Voorschoten neemt deel aan zeven gemeenschappelijke regelingen. Deze gemeenschappelijke regelingen behartigen één of meer bepaalde belangen van de gemeente op verschillende taakgebieden, van beleid tot uitvoering. Voorschoten levert een soms substantiële geldelijke bijdrage aan deze regelingen, die ieder jaar een begroting opstellen en deze aan de raad voorleggen voor het geven van een zienswijze. Hoewel er vooral voordelen zijn van deze samenwerkingen, is een groot nadeel dat de raad minder of weinig grip heeft op wat er in zo’n regeling gebeurt. Een werkgroep uit de raad heeft zich gericht op het vraagstuk hoe de raad meer grip kan krijgen op gemeenschappelijke regelingen en doet daartoe een aantal voorstellen aan de raad, zoals een dynamisch dashboard en het instellen van rapporteurs.

7.2
Herstelbesluit bestemmingsplan Roosenhorst herziening
Herstelbesluit bestemmingsplan Roosenhorst herziening
Een deel van het bestemmingsplan Roosenhorst is op 26 september 2018 vernietigd door de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (ECLI:NL:RVS:2018:3110). Het betreft het bestemmingsplandeel dat ligt aan de Kniplaan. Aan de Raad wordt nu ter vaststelling het besluit voorgelegd waarmee de gebreken worden hersteld die door de Afdeling bestuursrechtspraak in het bestemmingsplan zijn geconstateerd.
Met het herstelbesluit wordt het bestemmingsplan Roosenhorst gerepareerd voor het vernietigde gedeelte aan de Kniplaan. Dit houdt in dat de woonbebouwing aan de Kniplaan 2 meter opschuift, zodat deze op minimaal 30 meter van het glastuinbouwbedrijf komt te liggen. Daarnaast wordt uitgesloten dat binnen deze zone van 30 meter milieugevoelige functies kunnen worden ontwikkeld, zoals tuinen, erven en speelvoorzieningen. Stedenbouwkundig en architectonisch zijn er geen wijzigingen.

7.3
Verordening tot eerste wijziging Verordening jeugdhulp 2015 Voorschoten
Met dit besluit wordt de Verordening Jeugdhulp 2015 gemeente Voorschoten aangepast op basis van een aantal wijzigingen op het gebied van jeugdhulp. Deze wijzigingen bestaan uit technische wijzingen op basis van (vooruitlopen op) wetswijzigingen en tekstuele aanpassingen.
Hiermee wordt een bijdrage geleverd aan duidelijkheid voor inwoners welke vormen van jeugdhulp worden geboden en hoe deze vormen van ondersteuning, hulp en zorg kunnen worden verkregen.
7.4
Zienswijze begroting 2020 Vos
De begroting van de VOS heeft voor het komende jaar geen sluitende begroting vanwege de te verwachten eenmalige kosten als gevolg van extra personele inzet. Gelet op de financiële situatie kunnen deze kosten worden opgevangen en is er vanaf 2020 weer sprake van een sluitende begroting. De raad wordt om een zienswijze gevraagd over de ingediende ontwerpbegroting.
7.5
Inrichting Planning & Control-cyclus 2019
Voorgesteld wordt tot vaststelling van de inrichting van de Planning en Control-cyclus overeenkomstig bijgevoegd besluit en bijbehorende informatiebrief.
7.6
Verordening op de vertrouwenscommissie
In verband met de start van de procedure om te komen tot de benoeming van een door de Kroon benoemde burgemeester, moet eerst een vertrouwenscommissie worden ingesteld.
8
BESPREEKPUNTEN
De navolgende inhoudelijke agendapunten worden op de reguliere wijze als bespreekpunt behandeld.
9
Actualisatie Woonvisie 2019 - 2022
De woonopgaven voor de gemeente Voorschoten zijn aangescherpt, enerzijds door vernieuwde ambitie voortkomend uit het Coalitieakkoord 2018 – 2022, anderzijds door gewijzigde beleidskaders. Om voor aankomende collegeperiode de woonopgaven in beeld te hebben heeft er een actualisatie plaatsgevonden van de Woonvisie 2016 – 2019.

Raadslid Erik Maassen zal vanavond bijgevoegd rapport van SP over jongerenhuisvesting presenteren.
10
Een zelfstandig Voorschoten in de Leidse regio; Visie op samenwerking
Voorgesteld wordt de Visie op samenwerking “Focus op de Leidse regio en grip op gemeenschappelijke regelingen” vast te stellen.
Deze visie op samenwerking komt voort uit een actiepunt vanuit de Routekaart en is tweeledig. Deze gaat over: 1. Focus op de Leidse regio, 2. Meer grip op gemeenschappelijke regelingen. Dit stuk is met het onderdeel grip op samenwerking een reactie op het voorstel “grip op gemeenschappelijke regelingen”, van een daarvoor opgerichte raadswerkgroep. Dit punt was geagendeerd in de Commissie Burger en Bestuur van 21 februari (agendapunt 6)
Om de intensivering van de samenwerking in de Leidse regio vorm te geven is een routekaart opgesteld. Deze routekaart is vastgesteld in de gemeenteraad van donderdag 31 januari. Met het vaststellen van de routekaart is ook afgesproken om een visie op samenwerking te schrijven.
10.1
Motie samenwerking in de Leidse Regio
In de commissie Burger en Bestuur is afgesproken dat het raadslid hr Andringa het initiatief zal nemen tot het formuleren van een breed gedragen motie over dit onderwerp. De motie die in de raad van Oegstgeest is aangenomen, is ter informatie bijgevoegd.
11
Initiatiefvoorstel accommodatiebeleid CDA ONS Voorschoten PvdA en VVD
Voor de procedure van behandeling van initiatiefvoorstellen is in het Reglement van Orde van de Gemeenteraad een regeling opgenomen. De tekst hiervan luidt als volgt:
Artikel 36. Initiatiefvoorstel
1. Een initiatiefvoorstel moet om in behandeling genomen te kunnen worden schriftelijk bij de voorzitter worden ingediend.
2. De voorzitter plaatst het voorstel op de agenda van de eerstvolgende vergadering, tenzij de schriftelijke oproep hiervoor reeds verzonden is. In dit laatste geval wordt het voorstel op de agenda van de daaropvolgende vergadering geplaatst.
3. De behandeling van het voorstel vindt plaats nadat alle op de agenda voorkomende voorstellen en onderwerpen zijn behandeld, tenzij de raad oordeelt dat:
a. het voorstel met het oog op de orde van de vergadering tezamen met een ander geagendeerd voorstel of onderwerp dient te worden behandeld;
b. het voorstel eerst dient te worden behandeld in een raadscommissie;
c. het voorstel voor advies naar het college dient te worden gezonden. In dit geval bepaalt de raad in welke vergadering het voorstel opnieuw geagendeerd wordt.
4. De raad kan voorwaarden stellen aan de indiening en behandeling van een voorstel, niet zijnde een voorstel voor een verordening.

Gelet op de omvang en complexiteit van dit voorstel verdient het aanbeveling dit voorstel eerst te bespreken in een commissie. Daartoe is dit voorstel inmiddels - na overleg met de indieners - geagendeerd voor inhoudelijke behandeling in de Commissie voor Wonen, Ruimte en Groen van 11 april 2019.
12
Voorbereiden PHO Maatschappij en PHO Wonen Holland Rijnland 10 april 2019
Mogelijk volgt nog een oplegnotitie. Anders volgt een schriftelijk consultatie.
13
Benoeming twee nieuwe leden Rekenkamercommissie
Over deze benoemingsbesluiten wordt schriftelijk gestemd.
14
Bekrachtiging geheimhouding
De geheimhouding van stukken die aan de raad onder geheimhouding zijn aangeboden moet in de eerstvolgende raadsvergadering worden bekrachtigd. Op de dag van de vergadering wordt bezien of een dergelijk besluit moet worden genomen.
15
Overig
16
Sluiting