link naar deze pagina

Raadsvergadering - 12 april 2023

Locatie: Raadszaal
Aanvang: 20:00
Eindtijd: 23:00
Voorzitter: Pieter Verhoeve
Toelichting: Griffier: Eleonore Karman

0
Opening Raadsvergadering
1
Vaststellen van de agenda
2
Benoeming burgerraadslid: dhr. K. de Leeuw den Bouter
De fractie van PvdD heeft in 2022 conform art. 8 RvO 2 burgerraadsleden voorgedragen ter ondersteuning in het raadswerk.
Dhr. E. Veldwiesch heeft te kennen gegeven zijn burgerraadslidmaatschap te willen beëindigen. De fractie draagt dhr. K. de Leeuw den Bouter voor.
2.a
Verslag van de Commissie van Geloofsbrieven (art. 7 RvO)
Op voorstel van de raadsvoorzitter zijn drie raadsleden benoemd tot leden van de Commissie van onderzoek van de Geloofsbrieven.
Deze commissie brengt mondeling verslag uit van het onderzoek van de geloofsbrieven van het voorgedragen burgerraadslid.
2.b
Beëdiging van dhr. K. de Leeuw den Bouter
3
Mededelingen door raad en college
Gelegenheid tot het geven van een korte terugkoppeling door raadsleden die vanuit de raad benoemd zijn in: Programmaraad, Auditcommissie, Klankbordgroep Regio Midden Holland, Groenalliantie.
Gelegenheid tot het doen van korte mededelingen door collegeleden.
4
Vaststellen van de lijst Moties
Gelegenheid tot het stellen van vragen over de voortgang van openstaande moties.
5
Schriftelijke vragen (conform artikel 39)
Gelegenheid tot mondelinge beantwoording of het stellen van vragen naar aanleiding van schriftelijke beantwoording.
6
Bestemmingsplan parapluplan Darkstore (hamerstuk)
Toelichting:
Op 16 februari 2022 heeft de gemeenteraad middels een voorbereidingsbesluit besloten om vestigingen van flitsbezorgers zonder passende planologische spelregels te weren. Hiermee is voor een jaar een stop gelegd op realisatie van zogenoemde darkstores/flitsbezorgers. Binnen een jaar na het nemen van een voorbereidingsbesluit moet een ontwerpbestemmingsplan ter inzage worden gelegd met daarin planologische regels op grond waarvan bedoelde diensten wel mogelijk zijn. Het ontwerpbestemmingsplan wordt is van 22 december 2022 tot en met 1 februari 2023 ter inzage gelegd. Na afloop van de terinzagelegging worden de zienswijzen integraal beoordeeld en wordt uw raad voorgesteld het bestemmingsplan naar aanleiding van een of meerdere zienswijzen (en/of ambtshalve) al dan niet gewijzigd vast te stellen. De vaststelling van het bestemmingsplan ligt nu voor.
7
Wijziging Rechtspositieregeling 2022
8
Verordening Fractieondersteuning 2023
9.1
Amendement CU Inclusief taalgebruik in Nota
9.2
Actualisatie beleidskaders Sociaal Domein
Het college van burgemeester en wethouders stelt de raad van de gemeente Gouda voor te besluiten tot:
1\. Het actualiseren van de beleidsnota sociaal domein ‘Iedereen kan meedoen’ met bijgevoegd addendum\.
2\. Het verlengen van de geldigheid van de beleidsnota sociaal domein ‘Iedereen kan meedoen’ inclusief addendum tot de volgende actualisatie van de beleidsnota in het eerste kwartaal van 2025\.
De raad en het college werken samen aan de ambitie dat in Gouda iedereen mee kan doen. De doelen die zij nastreven en de opgaven waar het college samen met de stad aan werkt zijn verwoord in de kadernota ‘Iedereen kan meedoen’. Afgesproken is dat na twee jaar op basis van een totaalbeeld van de voortgang in de uitvoering van de opgaven en actuele ontwikkelingen, de nota kan worden bijgesteld. De beleidsnota ‘Iedereen kan meedoen’ is een brede kadernota voor het sociaal domein.
9.3
Motie D66 Routekaart hulp in Gouda - INGETROKKEN
9.4
Motie D66 Overnemen van schulden - INGETROKKEN
10
Regionale duurzame huisvesting asielzoekers
De capaciteit van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is niet toereikend om de huidige hoeveelheid asielzoekers op te vangen. Om te komen tot een duurzame oplossing voor de opvangcrisis, ligt er nu een ‘spreidingswet’ voor advies bij de Raad van State. Vooruitlopend op de inwerkingtreding van deze wet hebben de colleges van B&W van de 18 gemeenten in het gebied van de Veiligheidsregio Hollands Midden afspraken gemaakt om te komen tot een regionale invulling en ontwikkeling van een aanpak voor duurzame asielopvang.
Deze afspraken worden ter besluitvorming voorgelegd aan de 18 gemeenteraden in deze Veiligheidsregio.
11.1
Amendement GL Voorkomen overlast deeltweewielers
11.2
Beleidskader Deelvervoer
Toelichting
Het aanbod van deelvervoer (auto, scooter en (bak)fietsen) groeit. In Gouda en de regio zijn momenteel alleen deelauto’s actief. Diverse aanbieders van deelfietsen en deelscooters hebben de gemeente benaderd om ook hier hun diensten aan te bieden. Deelvervoer kan bijdragen aan vermindering van het autobezit en een toename van het gebruik van de fiets. Het stimuleren van deelmobiliteit kan daarmee in potentie helpen bij het verminderen van de uitstoot van schadelijke stoffen, verbetering van de bereikbaarheid en verkeersdoorstroming. In het Verkeerscirculatieplan Gouda is dan ook opgenomen om deelmobiliteit te stimuleren. Op dit moment is er geen specifiek publiekrechtelijke instrument om het deelvervoer te reguleren. Het beperken van mogelijke overlast en aantallen aanbieders en deelvoertuigen (en in de toekomst deelsteps) is nu niet mogelijk.
Om die reden wordt aan de raad gevraagd in te stemmen met het Beleidskader Deelvervoer en het opnemen van bijgevoegde artikel in de Verordening fysieke leefomgeving (VFLO). Daarmee wordt het mogelijk om het uitrollen van deelvervoer te reguleren, de kwaliteit van deelvervoer binnen de gemeente te waarborgen en de orde in de openbare ruimte te handhaven. Tevens wordt voorgesteld een tarief op te nemen in de legesverordening zodat het te betalen legesbedrag in rekening kan worden gebracht.
12
Moties vreemd
12.1
Motie PvdA Onderzoek geluidsoverlast A12
12.2
Motie PvdA Onderzoek lokaal hitteplan - INGETROKKEN
12.3
Motie GV Ondersteuning huisvesting economische daklozen
12.4
Motie VVD/ CU Koningsnacht - INGETROKKEN
13
Sluiting