link naar deze pagina

Raadsvergadering - 21 september 2022

Locatie: Raadszaal
Aanvang: 20:00
Eindtijd: 23:00
Voorzitter: Pieter Verhoeve
Toelichting: Griffier: Eleonore Karman

0
Opening Raadsvergadering
1
Vaststellen van de agenda
2
Mededelingen door raad en college
Gelegenheid tot het geven van een korte terugkoppeling door raadsleden die vanuit de raad benoemd zijn in: Programmaraad, Auditcommissie, Klankbordgroep Regio Midden Holland, Groenalliantie.
Gelegenheid tot het doen van korte mededelingen door collegeleden.
3
Benoeming burgerraadsleden
Conform art. 8 van het Reglement van Orde op de Raad 2022 kunnen fracties maximaal 2 personen voordragen als burgerraadslid.
Indien de voorgedragen personen voldoen aan de wettelijke regels, kunnen zij door de raad benoemd worden tot burgerraadslid en beëdigd worden.
De voorgedragen personen zijn:

De heer R. Belonje (PvdA)
De heer B. Dubbeld (SGP
Mevrouw S. Westerman (LG)
3.a
Verslag van de commissie van Geloofsbrieven
Op voorstel van de raadsvoorzitter zijn drie raadsleden benoemd tot leden van de Commissie van onderzoek van de Geloofsbrieven.
Deze Commissie (bestaande uit  Margreeth van Dijk, Wim Schmidt, Evert Bobeldijk) brengt mondeling verslag uit van het onderzoek naar de geloofsbrieven van de voorgedragen burgerraadsleden.
3.b
Beëdiging van de burgerraadsleden
4
Benoeming leden in drie raadscommissies
5
Aanwijzing plaatsvervangend griffier Erwin Bok
6
Vaststellen van de lijst Moties
Gelegenheid tot het stellen van vragen over de voortgang van openstaande moties.
pdf Motielijst.pdf (6.8MB)
7
Schriftelijke vragen (conform artikel 39)
Gelegenheid tot mondelinge beantwoording of het stellen van vragen naar aanleiding van schriftelijke beantwoording.
8
Benoeming 2 leden RvT Stg Klasse
Via de brief van 11 juli 2022 verzoekt Stichting Klasse twee leden van de raad van toezicht (RvT) te benoemen. De benoeming vindt plaats door de besluitvorming in de gemeenteraden van Waddinxveen, Woerden, Bodegraven/Reeuwijk en Gouda. Een separaat besluit per deelnemende gemeente is benodigd.
9
Benoeming drie leden RvT StOVOG
StOVOG (Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Gouda) verzoekt de gemeenteraad drie personen via haar voordracht te benoemen. De benoeming gaat in per 1 oktober 2022.
10
Verlenging Gevelherstel Gouda 750
Met dit besluit geeft het college invulling aan de motie Gevelherstel Gouda 750 van 15 juni 2022 en informeert de raad hierover met een brief.
11
Cultuurnota "Gouda sterker met cultuur!"
De huidige nota “Het cultureel vermogen van Gouda” loopt eind 2022 af. Om ook de komende jaren de uitdagingen op het gebied van kunst en cultuur op te kunnen pakken is de cultuurnota herijkt.
12
Amendement GoPo VanLoonExcusesOmwonenden
12.a
Herstelbesluit bestemmingsplan Ridder van Catsweg
Op 25 mei 2022 heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State tussenuitspraak gedaan in de beroepszaak tegen het bestemmingsplan Ridder van Catsweg 683, Gouda. Het betreft een tussenuitspraak waarmee de raad de opdracht geeft om binnen 20 weken een aantal aanpassingen in het bestemmingsplan door te voeren, voordat de Raad van State overgaat tot een einduitspraak in de beroepszaak.
Met voorliggend voorstel wordt uitvoering gegeven aan de aanwijzingen voor aanpassingen van het bestemmingsplan, die de Afdeling bestuursrechtspraak heeft gegeven in de tussenuitspraak. Zo worden de voorwaardelijke verplichtingen aangescherpt voor de aanleg van groen, de aanleg van een groen dak en het verwezenlijken van een afscheiding tegen lichthinder van koplampen.
13
Amendement CDA D66 Horecavisie
13.a
Horecavisie 2022-2028 (binnenstad)
De raad wordt voorgesteld t.a.v. het horecabeleid een aantal beleidskeuzes te maken die over de vestiging van horecazaken in de binnenstad van Gouda gaan vanuit een ruimtelijk-economisch perspectief. Daarnaast zijn als nieuwe categorie horeca de afhaal- en bezorgzaken opgenomen.
Nb 1
Uitbreiding tijdelijke terrassen maakt geen onderdeel uit van deze visie, hiervoor is op een later moment een separaat raadsvoorstel voorzien.
Nb 2
Er wordt nog gewerkt aan een nieuw horecaconvenant.
Onderwerpen als veiligheid, toegankelijkheid (o.a. toiletten), duurzaamheid (o.a. terrasverwarming) etc. zullen daar deel van uit gaan maken.
13.b
Motie GL Kaders Horecavisie Binnenstad 2022-2028
14
Nota Verkeerslichten Gouda
De gemeente Gouda heeft in het Mobiliteitsplan Gouda 2017-2026 de kaders voor het mobiliteitsbeleid van Gouda geschetst. Het Mobiliteitsplan heeft een concrete vertaling gekregen in het Verkeerscirculatieplan Gouda 2021. Hierbij zijn voor alle modaliteiten wensbeelden (kaarten) opgesteld. De modaliteiten komen elkaar met name tegen op kruisingen. Hoe het verkeer op deze kruisingen wordt afgewikkeld, de keuze van een kruispuntoplossing en de prioritering van de verschillende modaliteiten vraagt om een verdere uitwerking. Dit geldt met name voor de inzet van verkeerslichten, formeel verkeersregelinstallaties (VRI’s). Deze uitwerking is verwoord in de bijgaande Nota Verkeerslichten.
Deze nota geeft inzicht in de manier waarop de gemeente de komende jaren met (i)VRI’s gaat bijdragen aan de doelstellingen uit Mobiliteitsplan en het Verkeerscirculatieplan.
15
Realiseren van een vrijstaande woning achter Voorwillenseweg 149-151
In 2020 is er een aanvraag voor een omgevingsvergunning voor het realiseren van een vrijstaande woning achter op het perceel van Voorwillenseweg 149-151 ingediend. De aanvraag is in strijd met het bestemmingsplan Goverwelle. Op het perceel rust een woonbestemming, maar geen bouwvlak om een woning te realiseren. Voor de realisatie van een vrijstaande woning is het mogelijk om af te wijken van het bestemmingsplan door toepassing van artikel 2.12, lid 1 sub a, onder 3 van de Wet algemene bepalingen Omgevingsrecht (Wabo). Daarnaast moet er in het kader van de Wet geluidhinder een besluit hogere waarden worden vastgesteld. Dit voorstel beschrijft de wenselijkheid om de volgende stap in het proces te zetten en de raad te vragen om een verklaring van geen bedenkingen af te geven.
16
Amendement GoPo COA
16.a
Wensen en bedenkingen COA verzoek AZC Molenwiekgebouw
Op 18 juli 2022 is de gemeenteraad ervan op de hoogte gesteld dat de onderhandelingen tussen het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en de eigenaar van het Goudse Poortgebouw op niets zijn uitgelopen. Het COA is vervolgens op zoek gegaan naar een andere locatie in Gouda voor het vestigen van een asielzoekerscentrum.
Het COA heeft in het Molenwiekgebouw aan de Groningenweg 6 een nieuwe locatie gevonden. Op 6 september is een schriftelijk verzoek van het COA ontvangen om, gelet op de huidige asielcrisis, deze locatie zo snel als mogelijk in gebruik te nemen: eerst als een tijdelijke opvanglocatie en uiteindelijk als permanente vestiging.
Concreet vraagt het COA of de gemeente bereid is om mee te werken aan de komst van een tijdelijke opvanglocatie voor 350 asielzoekers voor de duur van maximaal 5 jaar, waarbij gelijktijdig de mogelijkheden worden verkend voor het omzetten naar een permanente opvanglocatie. Dit onderzoek wil het COA uitvoeren met de gemeente en andere geïnteresseerden. Voor beide scenario’s wordt, net als bij de plannen voor het Goudse Poortgebouw, gedacht aan de realisatie van een gebouw met een combinatie van functies. Het is de bedoeling dat in het Molenwiekgebouw een unieke mix van wonen, werken en ontmoeten een plek krijgt waardoor meerwaarde wordt gecreëerd voor Gouda. Deze opzet draagt ook bij aan een goede inburgering van de asielzoekers.
De raad wordt gevraagd haar wensen en bedenkingen kenbaar te maken voor de eerste vraag van het COA, namelijk de tijdelijke opvang mogelijk maken van 350 asielzoekers in het Molenwiekgebouw.
Gezien de dermate impact voor de gemeente en het voornemen om dit besluit in gezamenlijkheid te nemen, wordt het besluit ter Wensen & bedenkingen aangeboden aan de raad door het college.
17.a
Moties vreemd aan de orde van de dag
17.a.1
Motie GV schaatsbaan (INGETROKKEN)
17.a.2
Motie GV koopkrachtcrisis
17.a.3
Motie CU Armoedebestrijding (INGETROKKEN)
18
Sluiting