link naar deze pagina

Mobiliteit & Bereikbaarheid - 15 juni 2020

Locatie: Online vergaderomgeving
Aanvang: 20:00
Eindtijd: 22:55
Voorzitter: Miriam van Meerten-Kok
Toelichting: Let op: De vergadering is in twee delen gesplitst.

De technische briefing over de winnende aanbieder OV-concessie Gooi en Vechtstreek is verplaatst naar maandagavond 22 juni (vervolg van deze cie.vergadering M&B).

Voorafgaand aan deze commissievergadering van vanavond 15 juni vindt online de **masterclass Luchtvaart (19.00-19.45 uur)** plaats. Aan commissieleden het verzoek hiervoor vanaf **18.30 uur** in te loggen in de online vergaderomgeving, met dezelfde token als die zij voor de aansluitende commissievergadering ontvangen (u hoeft dus maar 1 keer in te loggen).

Mocht u niet bij de masterclass aanwezig zijn dan dient u om **19.45 uur** voor de commissievergadering in te loggen i.v.m. een vast te stellen quorum.

**De commissievergadering start om 20.00 uur. I.v.m. de maatregelen omtrent het coronavirus is deze commissievergadering online in een digitale vergaderomgeving.**

De vergadering is openbaar en online live te volgen voor toehoorders via https://noord-holland.stateninformatie.nl/.

Het is mogelijk om (online en digitaal) in te spreken tijdens de vergadering. Het is ook mogelijk een schriftelijke bijdrage vooraf te geven.

Inspreken kan bij de agendapunten die ter bespreking staan geagendeerd (A-agenda of B-agenda), of tijdens het inspreekhalfuur op andere punten die vallen onder de beleidsterreinen van de commissie Mobiliteit en Bereikbaarheid.

Voor het inspreken moet u zich aanmelden bij de Statengriffie. Dat kan tot 15.00 uur op de voorafgaande werkdag (vrijdag 12 juni) bij de commissieadviseur Mariëtte van Boheemen: boheemenm@noord-holland.nl

Let op: alle genoemde tijden bij de afzonderlijke agendapunten zijn richttijden. Indien er geen, of een beperkt aantal, aanmeldingen zijn voor het inspreekhalfuur zullen de agendapunten vanaf punt 3 ca. 30 minuten eerder beginnen.
Bundel:
pdf Agendabundel (115MB)
Algemene documenten:

0
Masterclass luchtvaart en luchtvaartnota (19.00-19.45 uur)
Presentatie waarin ook in hoofdlijn wordt stilgestaan bij de luchtvaartnota.

https://luchtvaartindetoekomst.nl/ontwikkeling+luchtvaart/documenten+ontwerp+luchtvaartnota+2020-2050/default.aspx
1 20:00
Opening & mededelingen
2 20:10
Inspreekhalfuur
3 20:40
Vaststelling agenda, verslag vorige vergadering, strategische agenda, moties en toezeggingenlijsten en C-agenda
Hoewel het verslag van de cie.verg. M&B van 24-02-2020 volgens bijgaande notulen is vastgesteld in de vergadering van 20-04-2020 is dit niet gebeurd. Het verzoek is dit alsnog in de vergadering van vandaag te doen.
4 20:45
A-agenda algemeen: Jaarstukken en Kadernota
4.a
Voordracht Jaarstukken 2019
Toelichting:
In de jaarstukken 2019 legt het college verantwoording af over het gevoerde beleid en de behaalde output in het jaar 2019.
4.a.1
Concerncontrol: Brief GS aan PS inz. Auditopvolging per 1 maart 2020 (NLG en RWK 8-6-2020 en EFB en M&B 15-6-2020)
De accountant, de provinciearchivaris, de Randstedelijke Rekenkamer en de sector concerncontrol van de provincie hebben allemaal een bepaalde (wettelijke) rol om te onderzoeken of de provincie goed werkt. Hun conclusies en aanbevelingen worden gebruikt om de nodige verbeteringen door te voeren. Met behulp van de auditopvolgingslijst wordt bijgehouden hoe het daarmee staat en kunnen de nodige acties worden gepland. Twee maal per jaar wordt hierover gerapporteerd aan GS en PS. GS hebben de auditopvolging per 1 maart vastgesteld en sturen die door naar PS.

\- Brief kan betrokken worden voor de relevante onderwerpen van de commissie M&B bij de bespreking van de Jaarstukken 2019\.
4.b
Kaderbrief 2021 (NLG en RWK 8-6-2020 en EFB en M&B 15-6-2020)
De kaderbrief vormt het startpunt van de jaarlijkse begrotingscyclus. In deze brief schetst het college relevante maatschappelijke en economische ontwikkelingen en doet voorstellen voor de kaders waaraan de begroting moet voldoen. Nadat PS de kaderbrief hebben vastgesteld werkt het college deze kaders uit in de begroting 2021 die in november door PS zal worden behandeld.

Behandelvoorstel:

Bespreking van de Kaderbrief 2021 en verder voor die onderdelen die onder de commissie Mobiliteit en Bereikbaarheid vallen.
5 21:30
B-agenda portefeuille gedeputeerde Olthof: Afdoeningsvoorstellen moties
5.a
Uitkomsten onderzoek effect snelheidsverlaging op stikstofdepositie (M94-2019)
Ter beantwoording van motie M94/2019 (motie snelheidsverlaging provinciale wegen) hebben GS onderzoek gedaan naar het effect van snelheidsverlaging op provinciale wegen op de stikstofdepositie in nabijgelegen stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden. De uitkomsten zijn nu bekend. Slechts vijf wegdelen hebben een significant stikstof verlagend effect én kunnen voor die lagere snelheid zo worden ingericht dat ze redelijkerwijs kunnen voldoen aan de landelijke richtlijnen voor verkeersveiligheid (Duurzaam Veilig). De mogelijke snelheidsverlaging op deze wegdelen wordt in de gebiedsgerichte aanpak per Natura 2000-gebied nader uitgewerkt en afgewogen.

De brief en het rapport waren eerder (op 29 mei jl.) toegevoegd als C-stuk (C-Agenda Mobiliteit, agendapunt 9.j)
6
B-agenda Circulaire Economie
6.a 21:45
Discussienotitie Actieagenda Circulaire Economie 2021-2025
De Actieagenda Circulaire Economie 2017-2020 loopt dit jaar af. Met het coalitieakkoord ‘Duurzaam doorpakken’ blijft het college zich inzetten om de transitie naar een circulaire economie te versnellen. Voor de uitvoering van deze ambitie wordt een nieuwe actieagenda opgesteld. In de discussienotitie worden de hoofdlijnen voor de Actieagenda Circulaire Economie 2021-2025 geschetst, ter bespreking met de leden van de Statencommissie Mobiliteit en Bereikbaarheid.
6.b
Voortgangsrapportage 2019, Actieagenda Circulaire Economie 2017-2020
De voortgangsrapportage 2019 beschrijft de inzet van de provincie in de transitie naar een circulaire economie. Er zijn tal van ondernemingen en startups op weg geholpen met de provinciale investeringsinstrumenten. Daarnaast is ingezet op ruimte, regelgeving, ketenvorming en de eigen, circulaire organisatie. Beschreven successen en leermomenten uit deze voortgangsrapportage worden meegenomen bij het opstellen van een nieuwe actieagenda 2021-2023 in de loop van dit jaar.
7 22:45
Rondvraag gedeputeerde Pels (Circulaire Economie, Zeehavens en Noordzeekanaalgebied)
8 22:50
Schorsing van de vergadering: vervolg op maandagavond 22 juni om 20.45 uur
9
C-agenda Mobiliteit, Bereikbaarheid en Infrastructuur
9.a
Ingekomen brief over hard rijden Hilversumseweg
9.b
Verantwoording 2019 Investeringsagenda Openbaar Vervoer
Deze verantwoording bevat een overzicht van de investeringen in 2019 voor openbaar vervoerprojecten in Noord-Holland. Deze investeringen hebben als doel de snelheid en betrouwbaarheid van het provinciaal buslijnennet te vergroten en tegelijkertijd de efficiency te verbeteren. De projecten vinden veelal plaats op gemeentelijke grond en worden uitgevoerd met subsidie van de provincie.
9.c
Ingekomen mail BO-MIRT Zuidasdok, Lelylijn en OV-SAAL
9.d
Ingekomen mail MIRT OV-SAAL + Lelylijn
9.e
Ingekomen mail MIRT casus Lelylijn publicatie rapport quickscan binnenkort
Bijlage 2 Economic Analyses of High Speed Rail in Europe kon niet worden toegevoegd (beveiligd bestand)
9.f
Ruimte/ Mobiliteit: Concept Bestedingsplan OV-Fonds (B-agenda RWK 08-06-2020, met uitnodiging van M&B - C-agenda M&B 15-06-2020)
In het coalitieakkoord Duurzaam Doorpakken is het OV-fonds aangekondigd. Het OV-fonds bedraagt 20 miljoen euro en waarmee de komende jaren geïnvesteerd wordt in het verbeteren van de deur-tot-deurreis, het beter bereikbaar maken van woon- en werklocaties in Noord-Holland en een toekomstbestendig openbaar vervoernetwerk. Het Concept Bestedingsplan OV-fonds laat de doelstellingen zien, brengt prioritering in de projecten aan en laat zien hoe het budget op efficiënte en doelmatige wijze kan worden besteed.

Er is grote samenhang in ruimtelijk beleid (OV-knooppunten) en mobiliteitsbeleid (OV-concessie). GS heeft in de brief aan PS het voorstel gedaan de brief en onderliggende stukken te bespreken in de commissie RWK. De gedeputeerden Loggen en Olthoff zijn aanwezig bij de bespreking.

Het betreft in de commissie een oordeelsvormende bespreking op de B-agenda, de inbreng van de commissie wordt door GS meegenomen in de uitwerking naar het definitieve bestedingsplan van het OV-fonds.
9.g
Ingekomen mail Mail Voorbeeld voor de zeesluis Delfzijl
9.h
Ingekomen mail MIRT Lelylijn - Hamburg en de trein naar Berlijn via Twente context internationaal spoor
9.i
Ingekomen mailHet Duitse MIRT voor periode 2019-2023
9.j
Ingekomen mail MIRT & TEN-T corridors leerzaam voor uw eigen beleid inzake kaders MIRT
9.k
Ingekomen mail Lessen van de HS2 in de UK. Voor de Lelylijn - Hamburg en Amsterdam - Berlin
9.l
Ingekomen mail Coalitieakkoord Deelstaat Hamburg periode 2020 - 2025
9.m
Ingekomen mail BO-MIRT Toekomstbeeld openbaar vervoer 2040 verschillende regio's slecht verbonden
9.n
Ingekomen mail BO-MIRT casus Amsterdam - Heerlen - Aken; lessen Noordoost-Nederland
9.o
Bijdragen decentrale OV-autoriteiten aan OV in verband met corona
In het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad hebben rijk, provincies, vervoerregio’s en vervoerders afspraken gemaakt over hoe om te gaan met de gederfde reizigersinkomsten van vervoerders als gevolg van de coronacrisis. Vervoerders hebben meer bussen laten rijden dan er vraag naar openbaar vervoer is geweest om mensen met essentiële beroepen op een veilige manier te kunnen vervoeren.
9.p
Ingekomen mail Maak iedere (fiets)toerist blij met meer toiletten erbij: zet mobiele toiletunits neer bij drukke fietsknooppunten
10
C-agenda Luchtvaart en Schiphol
10.a
Ingekomen brief Vliegen moet minder en duurzamer
11
C-agenda Circulaire Economie
11.a
Uitvoeringsregeling subsidie kleinschalige activiteiten circulaire economie Noord-Holland 2020
De Uitvoeringsregeling subsidie kleinschalige activiteiten circulaire economie Noord-Holland 2020 beoogt activiteiten te subsidiëren die bijdragen aan de bewustwording en gedragsverandering van inwoners uit Noord-Holland. Dit om de kansen voor een circulaire economie en het bewustzijn van de noodzaak om tot een circulaire economie te komen te vergroten. De regeling is gericht op activiteiten van stichtingen en verenigingen die actief zijn op het vlak van de circulaire economie.
De te subsidiëren activiteiten dienen aan te sluiten op de provinciale Actieagenda Circulaire Economie.
12
C--agenda Zeehavens
12.a
Energiehaven IJmond: Convenant
n.v.t.
13
C-agenda Noordzeekanaalgebied (NZKG)
13.a
Uitvoeringsprogramma Noordzeekanaalgebied 2020
14
C-agenda Algemeen
14.a
Algemeen: Brief van GS aan PS met actualiteitenoverzicht 7
14.b
Algemeen: Brief van GS aan PS met actualiteitenoverzicht 8 met bijlagen
14.c
Algemeen: Brief GS aan PS inz. Verlenging samenwerking Amsterdam Smart City (C-agenda alle comissies juni 2020)
Het publiek-private netwerk van Amsterdam Smart City biedt een platform voor het gezamenlijk werken aan vier verschillende opgaven: energietransitie, circulaire economie, mobiliteit en digitale stad. Vanwege de relevantie van deze gebieden voor het coalitieakkoord "Duurzaam doorpakken" heeft het college van GS besloten om de samenwerkingsovereenkomst met Amsterdam Smart City voor de duur van één jaar te verlengen.
14.d
Algemeen: Brief van GS aan PS met actualiteitenoverzicht 9
Om Provinciale Staten aangesloten te houden op relevante en actuele ontwikkelingen gedurende de periode dat de maatregelen rondom het Coronavirus van kracht zijn, informeert het college van Gedeputeerde Staten Provinciale Staten schriftelijk over deze actualiteiten. Deze brief is het negende actualiteitenoverzicht.