link naar deze pagina

Raadsplein besluitvormend (Raadzaal) - 28 september 2020

Locatie: Statenzaal Provinciehuis
Aanvang: 19:30
Eindtijd: 20:30
Voorzitter: Mw. C. van Bruggen
Toelichting: ,
Algemene documenten:

1
Mededelingen
2
Vaststelling agenda
2.a
Onderzoek geloofsbrieven nieuw raadslid Swollwacht
2.b
Beëdiging nieuw raadslid Swollwacht
3
Bekrachtiging geheimhouding
4
Mondelinge vragen te stellen door raadsleden
5
Ingekomen stukken
5.A
Informatienota's voor de raad / ter kennisname
5.A.1
Statushouders aan de slag
5.A.2
Noodlottig ongeval met boom in Drapenierlaan
5.A.3
Beleidsregels toezicht en handhaving kinderopvang en jaarverantwoording vastgesteld
5.A.4
Aangescherpte strategie en aanpak programma Energietransitie
5.A.5
Wintergastvrij Zwolle
5.A.6
Stand van zaken ANNO – museum in de maak! en huisvesting Archeologie
5.B1
Diversen / ter kennisgeving aannemen / Lijst ingekomen stukken
5.C
Beantwoording artikel 45 vragen / ter kennisgeving aannemen
5.C.1
Beantwoording artikel 45 vragen SP - Zwolse inspanningen voor het afschaffen van de verhuurdersheffing
5.C.2
Beantwoording artikel 45 vragen GroenLinks - Dreigende kaalslag cultuursector
5.C.3
Beantwoording artikel 45 vragen PvdA - Abortuskliniek en demonstranten
5.C.4
Beantwoording artikel 45 vragen PvdA en D66 - Biomassa
5.C.5
Beantwoording artikel 45 vragen VVD - Evenementen op de Nieuwe Markt
6
Gebiedsontwikkeling locatie IJsselhallen en omgeving Kamperpoort
Deze beslisnota is behandeld in de debatronde op 31 augustus 2020. De korte terugblik is bijgevoegd.
De  huurovereenkomst met de IJsselhallen eindigt per 2024. De event- en congresfunctie op die locatie wordt dan ook beëindigd om herontwikkeling mogelijk te maken. Het IJsselhallenterrein is in de woningbouwplanning opgenomen als woningbouwlocatie en is de grootste inbreidingslocatie voor de stad in eigendom van de gemeente. De beoogde plancapaciteit bedraagt 400-600 woningen. Bij de gebiedsontwikkeling wordt ook de kantorenlocaties langs de Meeuwenlaan betrokken. Hiermee kan de herstructurering van de wijk Kamperpoort worden afgerond. Na besluitvorming door de raad over de voorbereidende werkzaamheden en het plan van aanpak zal gestart worden met een strategische verkenning en de ontwikkel- en realisatiestrategie voor het gebied, waarbij wordt ingezet op participatie door inwoners en partners zoals o.a. het Platform Kamperpoort, corporaties en het Concilium.
 De raad wordt voorgesteld in te stemmen met de voorbereidingen voor de gebiedsontwikkeling IJsselhallen en omgeving, kennis te nemen van het plan van aanpak en een voorbereidingskrediet van 400.000,- beschikbaar te stellen en te dekken uit de reserve incidentele bestedingen.
 Wat betreft de stand van zaken rondom de toekomstige indoor eventvoorziening wordt in het voorliggende voorstel verwezen naar de gelijknamige informatienota (bijgevoegd).
 Voor technische en feitelijke informatie: Ron Eggink (038 498 2007) R.Eggink@zwolle.nl
7
Ontwikkelplan Breezicht Noord
Deze beslisnota is behandeld in de debatronde op 31 augustus 2020. De korte terugblik is bijgevoegd.
In januari nam de raad kennis van het Stedenbouwkundig plan Breezicht. Nu ligt, in aansluiting op de ontwikkeling van Breezicht Zuid, het Ontwikkelplan voor Breezicht Noord ter besluitvorming voor. In dit Ontwikkelplan staat beschreven hoe de samenwerkende ontwikkelpartners (marktpartijen, woningcorporaties en de gemeente) invulling geven aan de ontwikkeling van Breezicht Noord. Daarbij wordt rekening gehouden met de versnelling van de woningbouw van 300 naar 500 woningen per jaar in Stadshagen. Het Ontwikkelplan gaat uit van een woningbouwprogramma van 530 woningen verdeeld over vier buurtschappen. Deze buurtschappen grenzen aan groen en water, maar er loopt ook veel groen en water door de buurtschappen. Zo moet een levendige, toekomstbestendige, gezonde leefomgeving gerealiseerd worden.
 De raad wordt voorgesteld het Ontwikkelplan en de bijbehorende grondexploitatie voor Breezicht Noord vast te stellen.
 Voor technische en feitelijke informatie: Michiel Scheper (06-19180798) M.Scheper@zwolle.nl
8
Bestemmingsplan Stadshagen II, Scholtensteeg (wonen-werken)
Deze beslisnota is rechtstreeks geagendeerd voor besluitvorming.
In 2010 is het uitwerkingsplan Stadshagen II, deelplan 1, Scholtensteeg vastgesteld. Hiermee is een start gemaakt met de verkoop van de woon-werkkavels. De interesse in dit concept was beperkt. De strikte scheiding tussen wonen en werken (met een expeditiestraat er tussen) lijkt het knelpunt. Er is dan ook voor gekozen om dit te herzien en toe te werken naar een meer flexibele invulling. Uitgangspunt voor de woon-werkkavels is dat de focus op het wonen kan liggen (met werken aan huis) of meer op het werken (waarbij gewoond kan worden). Door de (expeditie)straat te verleggen ontstaan grotere kavels die flexibel ingevuld kunnen worden. De bebouwingsmassa wijzigt niet ten opzichte van het geldende bestemmingsplan Stadshagen II. Tevens wordt de mogelijkheid opgenomen om op de bestaande geluidswal en het noordelijk deel van het plangebied een kleinschalig zonnepark aan te leggen. Hierdoor krijgt de geluidswal, naast een geluidsbeperkende ook een energieopwekkende functie. Tegen het bestemmingsplan is 1 zienswijze ingediend.
De raad wordt voorgesteld te besluiten om in te stemmen met de beantwoording van de zienswijze omtrent het bestemmingsplan Stadshagen II, Scholtensteeg (wonen-werken), zoals omschreven in de nota van zienswijze en in te stemmen met de wijziging van het bestemmingsplan. Daarnaast het bestemmingsplan Stadshagen II, Scholtensteeg (wonen-werken) gewijzigd vast te stellen en geen exploitatieplan vast te stellen.
Voor technische en feitelijke vragen: Sander Weertman (3124) s.weertman@zwolle.nl of Chris Schotman (2446) c.schotman@zwolle.nl
9
Iedereen doet mee in Zwolle
Deze beslisnota is rechtstreeks geagendeerd voor besluitvorming.
Per 1 juli 2021 wordt de nieuwe inburgeringswet ingevoerd. Belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de oude inburgeringswet is dat gemeenten regie gaan voeren over individuele inburgeringstrajecten, zelf duale inburgeringstrajecten inkopen en statushouders financieel ontzorgen (budgetbeheer). Daarmee krijgen gemeenten een grote verantwoordelijk voor de inburgering van statushouders in hun gemeente. In de nieuwe inburgeringswet worden 3 inburgeringsroutes onderscheiden: De onderwijsroute, de B1- en Z-route. De B1- en Z-route worden zoveel mogelijk duaal vormgegeven. Dat wil zeggen dat naast inburgering, training en ervaring wordt opgedaan om zo snel mogelijk tot de arbeidsmarkt toe te treden. Om hier ervaring mee op te doen worden samen met Deltion, Landstede, Tiem en 24 werkgevers in 8 sectoren (Techniek, Zorg, Horeca, Groen, Productie, Logistiek, Zakelijke dienstverlening, Schoonmaak) 80 statushouders in de B1 of Z route geplaatst. Naast inburgeringslessen wordt werkervaring opgedaan bij Tiem en/of de werkgevers. Ter uitvoering van de 80 trajecten is een subsidie bij de provincie aangevraagd ad. €200.000. Deze aanvraag is in maart 2020 gehonoreerd. De raad wordt voorgesteld te besluiten om in te stemmen met het projectplan ‘Iedereen doet mee in Zwolle’. Daarnaast de provinciale subsidie ad 200.000 i.h.k.v. ‘1000 kansen voor kwetsbare groepen’ in te zetten voor het project ‘Iedereen doet mee in Zwolle’.
Voor technische en feitelijke vragen: Marc Stevens (2212) rm.stevens@zwolle.nl
10
Bestemmingsplan Holtenbroek
Deze beslisnota is rechtstreeks geagendeerd voor besluitvorming.
In 2015 is gestart met het project Zwolle op Maat. Doel is, vooruitlopend op de Omgevingswet, bestemmingsplannen van de gemeente Zwolle actueel te houden en hiermee voor te sorteren op de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Met (digitaal) actuele en éénduidige bestemmingsplannen kan de overgang naar één omgevingsplan soepeler plaatsvinden. Eén van de bestemmingsplannen die binnen Zwolle op Maat geactualiseerd wordt betreft het plan Holtenbroek.
Het ontwerpbestemmingsplan Holtenbroek heeft ter visie gelegen. Er zijn drie zienswijzen ingediend over het ontwerpbestemmingsplan. Dit voorstel ziet op het afwikkelen van de ingediende zienswijzen en het gewijzigd vaststellen van het bestemmingsplan Holtenbroek.
Voor technische en feitelijke vragen: Erwin Boogmans (06- 25778249)  e.boogmans@zwolle.nl
10.a
Benoeming accountant
Deze beslisnota is rechtstreeks geagendeerd voor besluitvorming.
Op 15 juni 2020 stelde de raad het beschrijvend document voor de aanbesteding van de accountantsdiensten vast. Tot en met 31 augustus konden accountantskantoren zich inschrijven voor deze aanbesteding. Er zijn vijf kantoren die een inschrijving/offerte hebben ingediend.
Deloitte heeft de economisch meest voordelige inschrijving gedaan. Daarom wordt voorgesteld Deloitte te benoemen als accountant voor de periode 1 januari 2021 t/m 31 december 2023, met twee maal de optie om de overeenkomst met twee jaar te verlengen.
Voor technische en feitelijke vragen: Evert Jan Bagerman (2216) e.bagerman@zwolle.nl
11
Moties Vreemd aan de orde van de dag
12
Sluiting