Vergaderkalender

link naar deze pagina

Gemeenteraad - 31 maart 2021

Locatie: Digitaal via Zoom
Aanvang: 20:00
Eindtijd: 00:00
Voorzitter: P.I. Broertjes
Algemene documenten:

1
Vaststellen agenda
2
Lijst van ingekomen stukken
2.a
Ingekomen stukken - Rubriek 0
pdf Raadsinformatiebrief 2021-17 inzake Beleidsregels Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten (TONK) (678KB)
pdf Raadsinformatiebrief 2021-18 Coronasteun voor inwoners en ondernemersorganisaties in acute financiële nood (1.2MB)
pdf Raadsinformatiebrief 2021-19 inzake Gedoogbesluit winkeltijden en tijden voor laden en lossen supermarkten rond Pasen, Hemelvaartsdag en Pinksteren 2021 (138KB)
pdf Raadsinformatiebrief 2021-20 inzake Overhevelingen jaarstukken naar 2021 (699KB)
pdf Raadsinformatiebrief 2021-21 inzake Gedoogbesluit terrassen en overkappingen (142KB)
pdf Raadsinformatiebrief 2021-22 inzake Tariefsverhoging gemeentelijke parkeergarages (138KB)
pdf Raadsinformatiebrief 2021-23 inzake Onderzoek zwemlocatie Anna’s Hoeve (157KB)
pdf Burgemeestersbrief over verloop van de verkiezing (345KB)
pdf Collegebrief inzake Bestuurlijke reactie op advies Cliëntenraad (CR) over de Beleidsregels TONK (493KB)
pdf Collegebrief inzake Wmo toezicht (3.6MB)
pdf Collegebrief inzake Programma Groen (157KB)
pdf Collegebrief inzake Reactie op advies adviesraad inzake regionaal actieprogramma kostenbeheersing (524KB)
pdf Collegebrief inzake Voortgang Structuurvisie Bruisend Hart 1221 (453KB)
pdf Collegebrief inzake Bluswatervoorziening (350KB)
pdf Collegebrief inzake Stand van zaken aanpak Prioriteitswegen (331KB)
pdf Collegebrief inzake Halfjaarlijkse voortgangsrapportage HOV in 't Gooi (3.2MB)
pdf Collegebrief inzake Huiselijk geweld en kindermishandeling Gooi en Vechtstreek (624KB)
pdf Collegebrief inzake Op naar de RES 1.0 (284KB)
pdf Collegebrief inzake Teller van Heller update 1 maart 2021 (470KB)
pdf Collegebrief inzake Integraal Veiligheidsplan (IVP) 2018-2022 - stand van zaken (1MB)
pdf Collegebrief inzake Stand van zaken zelfbewoningsplicht (143KB)
pdf Collegebrief inzake Erfpacht GAD overslagterrein Crailoo (150KB)
pdf Collegebrief inzake Evaluatie Begeleiding in de Wijk (194KB)
pdf Collegebrief inzake Ambtelijke nevenfuncties (Toezegging T21-21) (119KB)
3
Vaststellen verslag raadsvergadering d.d. 3 maart 2021
4
Vaststellen verslagen raadscommissievergaderingen d.d. 10 en 18 maart 2021
5
Benoeming en beëdiging commissielid de heer E. Falan (760308)
Op grond van de Verordening op de fractieondersteuning 2010 (de verordening) kunnen per fractie vier fractiemedewerkers, verder te noemen ‘commissieleden’ worden benoemd. Deze personen kunnen in de raadscommissies het woord voeren namens hun fractie. De benoeming gebeurt met in achtneming van de procedure die is beschreven in de verordening.
6
Benoeming commissievoorzitter J.A. van Waarden (760314)
Op grond van het vierde lid van artikel 82 Gemeentewet worden de commissies voorgezeten door een raadslid.
Op 27 januari 2021 heeft de raad onder andere besloten dat de commissievergaderingen worden verdeeld over alle beschikbare commissievoorzitters en dat de fracties worden uitgenodigd om een voorzitter te leveren, voor zover zij dit al niet doen. Vanuit de fractie van GroenLinks is nu voorgesteld om de heer J.A. van Waarden te benoemen als commissievoorzitter.
7
Ontheffing ingezetenschap wethouder Kuipers 2021(751547)
Op grond van de Gemeentewet moeten wethouders woonachtig zijn in de gemeente waarin ze zijn benoemd. Er is een ontheffingsmogelijkheid voor ten hoogste één jaar, met de mogelijkheid van verlenging.
Gezien het tussentijdse karakter van de aanstelling en de nog beperkte duur van deze raadsperiode tot aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2022, ligt het in de rede de eerder verleende ontheffing  van het ingezetenschap te verlengen voor wethouder Kuipers. U wordt voorgesteld dat bij dezen te doen.
8
Wijziging gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek (746060)
Het algemeen bestuur van de veiligheidsregio is voornemens deel te nemen in de op te richten Werkgeversvereniging Samenwerkende Veiligheidsregio’s.
Dat is alleen mogelijk met toestemming van de deelnemende gemeenten, te geven door de colleges van B&W, maar dat laatste kan pas nadat de raden in de gelegenheid zijn gesteld hun wensen en bedenkingen kenbaar te maken.
Voorafgaand vereiste is dat de gemeenschappelijke regeling is aangepast, zodat het bestuur de bevoegdheid heeft die deelname aan te gaan. Ook daarvoor geldt de "wensen-en-bedenkingen-procedure".
De gemeenschappelijke regeling moet daarnaast ook aangepast worden naar aanleiding van de uittreding Weesp en de wijzigingswet meldkamers. Deze aanpassingen treden pas op een later tijdstip in werking.
De raad wordt voorgesteld geen wensen of bedenkingen in te brengen.
9
Wijziging Reglement van Orde gemeenteraad (649979)
De gemeenteraad van Hilversum heeft op 27 januari 2021 de tien voorstellen die zijn gedaan door de raadswerkgroep vergaderen overgenomen. Om een deel van de voorstellen te kunnen implementeren is het nodig het bestaande Reglement van Orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de gemeenteraad Hilversum aan te passen door middel van het vaststellen van een wijzigingsverordening. De raad wordt gevraagd deze wijzigingsverordening vast te stellen.
10
Toevoegen 'procedure rondom nevenfuncties van bestuurders' aan Gedragscode Integriteit college van burgemeester en wethouders in de gemeente Hilversum (735733)
Het college heeft op 6 oktober 2020 een procedure rondom het aanvaarden, melden en neerleggen van nevenfuncties van bestuurders vastgesteld. Deze regels zijn opgesteld naar aanleiding van het integriteitsrapport door bureau BING naar een drietal integriteitsmeldingen aan het adres van een wethouder in april 2019. Ook geeft de vastgestelde procedure uitvoering aan een toezegging (T19-119) van het college en een door de raad aangenomen motie (M19-095). Met dit voorstel wordt de raad gevraagd deze procedure toe te voegen aan de Gedragscode Integriteit college van burgemeester en wethouders in de gemeente Hilversum.
11
Preventie- en handhavingsplan alcohol en drugs 2021 t/m 2024 (720974)
Op grond van artikel 43a van de Drank- en Horecawet zijn gemeenten verplicht om elke vier jaar een integrale aanpak inzake alcoholgebruik vast te stellen: het Preventie- en Handhavingsplan. Het Preventie- en Handhavingsplan alcohol en drugs 2021-2024 (verder: het PHP) beschrijft de belangrijkste maatregelen die de regiogemeenten en GGD nemen om het alcohol- en drugsgebruik onder met name jongeren te voorkomen en terug te dringen. Vanwege de goede resultaten in de afgelopen jaren, wordt de huidige aanpak gecontinueerd met enkele nieuwe accenten. De jeugd tot 18 jaar (en hun ouders) blijft de hoogste prioriteit houden, maar ook jongvolwassenen van 18-24 jaar en 55-75 jarigen behoren tot de doelgroep van het PHP. Daarnaast is preventie van (soft)drugsgebruik toegevoegd aan het PHP.
12
Op Koers + Naar een financieel gezond sociaal domein (734926)
De raad heeft ons (in motie 20/96) gevraagd om te komen met een ‘koers voor de taakstelling sociaal domein’.
De koers voor de taakstelling is de uitvoering van een nieuw regionaal actieprogramma, dat hierbij wordt voorgelegd. De maatregelen tot kostenbeheersing en kostenbesparing komen bovenop de maatregelen die wij reeds zijn gestart in de Agenda Wmo Welzijn in de Wijk, de Visie en Agenda Jeugdzorg, de Begroting 2021 en de Bedrijfsvoeringsagenda (op grond van het KPMG-rapport). Dit totaal vormt onze aanpak om de uitvoering van de Wmo en de Jeugdzorg binnen de budgetten te houden, die geraamd zijn in de meerjarenbegroting.

Dit raadsvoorstel behelst:
\- De Koers \(het raadsvoorstel\)\, waarmee wij voldoen aan de hier boven genoemde motie;
\- Het bijbehorende raadsbesluit;
\- Het regionale actieprogramma Naar een financieel gezond sociaal domein;
\- Een overzicht van alle lopende acties en maatregelen;
\- De zienswijze van de gemeente Hilversum\.
12.a
A21-20 - Aanpassing zienswijze 'Naar een financieel gezond sociaal domein'
12.b
A21-21 - Aanpassing zineswijze m.b.t. huishoudelijke hulp en inkomen
12.c
A21-22 - Zienswijze gemeente Hilversum inzake regionaal actieprogramma 'Naar een financieel gezond sociaal domein'
12.d
A21-24 - Aanpassing zienswijze 'Naar een financieel gezond sociaal domein' 2
12.e
A21-34 - Regionale zorgbezuining
13
Rekenkameronderzoek naar betrokkenheid inwoners bij de Hilversumse energie- en warmtetransitie (749360)
In de periode november 2019 tot en met januari 2021 heeft de rekenkamer onderzoek gedaan naar de betrokkenheid van inwoners bij de energie- en warmtetransitie in Hilversum. De rekenkamer concludeert dat alle betrokken partijen (netbeheerders, marktpartijen, woningbouwcorporaties en energiecoöperaties) eigen doelen en wensen hebben. De gemeente zoekt naar manieren om beleidsdoelen, verwachtingen en rollen van deze partijen met elkaar te verbinden om zo in 2040 uiteindelijk aardgasvrij te zijn. De gemeente zet daarbij in op initiatieven vanuit de samenleving, zonder daarop te sturen. Dit roept de vraag op hoe de doelstelling “aardgasvrij in 2040” gehaald gaat worden. Binnen de samenleving heeft een aantal enthousiastelingen zich georganiseerd in bewonersinitiatieven.  De overige inwoners – de grootste  groep – weten de gemeente nauwelijks te vinden. De gemeenteraad krijgt veel informatie over de warmte- en energietransitie, maar heeft moeite om door de bomen het bos te zien.
14
Configuratie zwembad Arenapark (741417)
De raadscommissie wordt gevraagd het college te adviseren over het programma van eisen voor het nieuwe zwembad op het Arenapark. Er is meer duidelijkheid nodig over de basisconfiguratie van het zwembad. Het college stelt voor om uit te gaan van een zwembad met twee bassins, een peuterbad en diverse aanvullende faciliteiten, ook t.b.v. het door de sportverenigingen geïnitieerde Zwemtheater-concept, en het zwembad te vernoemen naar de Hilversumse waterpolokeeper Evert Kroon.
14.a
A21-31 - Functioneel bad zonder apart kleuterbad
15
Hilversumse Educatieve Agenda 2021-2024 (707013)
De Hilversumse Educatieve Agenda 2021-2024 volgt het onderwijskansenbeleid 2018-2019 op en vormt de basis voor het educatieve beleid van de gemeente Hilversum voor de periode 2021-2024. Hierin zijn drie ambities met speerpunten per ambitie opgesteld.
Het overkoepelende thema is het verbeteren van kansengelijkheid in Hilversum. Dit wordt onder andere gedaan door taalachterstanden al zo vroeg als mogelijk aan te pakken. Daarnaast wordt gefocust op
1\. het creëren van een goede start in het onderwijs voor alle kinderen\,
2\. een passende plek en tijdig de juiste hulp te bieden voor kinderen die een extra zet in de rug nodig hebben en
3\. een geslaagde doorstroom en uitstroom van kinderen en jongeren te realiseren binnen het onderwijs en van onderwijs naar werk\.
Ambitie 1 is een doorontwikkeling van het onderwijskansenbeleid 2017-2019 en Ambitie 2 en 3 zijn nieuwe ambities en komen voort uit gesprekken met onze educatieve ketenpartners en de evaluatie van het onderwijskansenbeleid.
15.a
M21-32 - Plan tegen pesten
16
M21/17 - Hernieuwd perspectief voor de horeca
Dit agendapunt is doorgeschoven naar de raadsvergadering van 21 april 2021
17
M21/19 - Breder perspectief voor de samenleving
Dit agendapunt is door geschoven naar de raadsvergadering van 21 april 2021
18
Vragen aan het college
19
M21-33 Sociaal-economisch herstelplan
Dit agendapunt is doorgeschoven naar de raadsvergadering van 21 april 2021