link naar deze pagina

Ruimte Wonen en Klimaat - 25 november 2019

Locatie: Statenzaal
Aanvang: 19:30
Eindtijd: 22:10
Voorzitter: Eric Jensen
Toelichting: De voorafgaande TECHNISCHE BRIEFING BEVOLKINGSPROGNOSE EN MONITOR WONINGBOUW IS in de WILHELMINA VAN PRUISENZAAL (18.30 uur) en niet in zaal 1.4

Deze vergadering van de Statencommissie RWK start om 19.30 uur, is openbaar en dus toegankelijk voor publiek. Ook is het mogelijk om in te spreken. Dit kan op agendapunten die ter bespreking staan geagendeerd (A-Agenda) of tijdens het inloophalfuur op andere punten (niet op de agenda, maar wel in de portefeuilles van de commissie RWK of op de C-Agenda van deze vergadering). Voor het inspreken dient u zich aanmelden. Dat kan bij de commissieadviseur Mariëtte van Boheemen: boheemenm@noord-holland.nl.

Let op: alle genoemde tijden bij de afzonderlijke agendapunten zijn richttijden. Indien er geen, of een beperkt aantal, aanmeldingen zijn voor het inloophalfuur zullen de agendapunten vanaf punt 4 ca. 30 minuten eerder beginnen. De vergadering is live te volgen via: noord-holland.stateninformatie.nl/
Bundel:
pdf Agendabundel (69.3MB)
Algemene documenten:

0.a
18.30-19.00 uur: Technische briefing bevolkingsprognose en monitor woningbouw
0.b
19.15-19.25 uur: met uitnodiging van heel PS, duo's en fractiemw.: licht ontsteken door cvdK i.h.k.v. de Orange the World Campagne (tegengaan van geweld tegen vrouwen)
1 19:30
Opening en mededelingen
2 19:35
Vaststelling van de agenda, het verslag van de vorige vergadering, Strategische Agenda, Lijsten moties en toezeggingen en C-agenda
Vaststellen of de 2 B-agendapunten vandaag worden behandeld.
3 19:40
Inspreekhalfuur
4 20:10
A-Agenda MRA
Voorstel voor behandeling:
Adviseren over de voordracht aan PS. De voordracht zal worden geagendeerd voor de PS vergadering van 16 december 2019.

Toelichting:
De samenwerking binnen de Metropoolregio Amsterdam (MRA) is gebaseerd op de MRA Agenda. Deze heeft een looptijd van vier jaar en moet daarom vanaf 2020 worden vernieuwd. In bijgaande concept MRA Agenda 2.0 worden vanuit de MRA (MRA Agendacommissie, MRA Platforms en MRA Portefeuillehouders-overleggen) voorstellen gedaan voor een nieuwe MRA Agenda.
De provincie Noord-Holland neemt al jaren zeer actief deel aan de MRA-samenwerking en geeft -via bijgaande concept-reactie- aan ook in de komende vier jaar actief te willen bijdragen aan de realisatie van de opgaven uit de MRA Agenda. Daarbij worden enige opmerkingen gemaakt en aanvullingen voorgesteld.
De concept MRA Agenda 2.0 zal, inclusief bijgaande concept reactie, ook met Provinciale Staten worden besproken.
4.a
MRA: reactie Noord-Holland op concept MRA Agenda 2.0
Behandelvoorstel:

De samenwerking binnen de Metropoolregio Amsterdam (MRA) is gebaseerd op de MRA Agenda. Deze heeft een looptijd van vier jaar en moet daarom vanaf 2020 worden vernieuwd. In bijgaande concept MRA Agenda 2.0 worden vanuit de MRA (MRA Agendacommissie, MRA Platforms en MRA Portefeuillehouders-overleggen) voorstellen gedaan voor een nieuwe MRA Agenda.
De provincie Noord-Holland neemt al jaren zeer actief deel aan de MRA-samenwerking en geeft -via bijgaande concept-reactie- aan ook in de komende vier jaar actief te willen bijdragen aan de realisatie van de opgaven uit de MRA Agenda. Daarbij worden enige opmerkingen gemaakt en aanvullingen voorgesteld.
De concept MRA Agenda 2.0 wordt, inclusief bijgaande concept reactie, ook met Provinciale Staten worden besproken.
5 20:55
Rondvraag commissaris van de Koning Van Dijk (portefeuille MRA)
6 21:00
B-Agenda Ruimte en Wonen (onder voorbehoud)
Statenlid Voskuil (PvdA) heeft verzocht de Monitor Woningbouw 2019 van de C naar de B agenda te verplaatsen. Dit om aansluitend aan de technische briefing in de commissie met elkaar en met de gedeputeerde te kunnen spreken over de inzichten uit deze monitor, en bijvoorbeeld de verhouding tot de berichten uit gemeenten die volgens de heer Voskuil soms een ander beeld laten zien. Voorts zou hij graag bespreken wat de uitkomsten van deze monitor bijdragen aan het Provinciaal beleid om de woningbouw te versnellen. De heer Voskuil ziet een bespreking in de commissie ook als mogelijkheid enkele opvallende zaken uit de monitor nader uit te lichten, te verduidelijken en in een breder perspectief te plaatsen.

Onder voorbehoud van definitieve vaststelling van de agenda door de commissie is dit als B-agendapunt opgenomen.

6.a
Wonen: Monitor Woningbouw 2019
7 21:30
Rondvraag gedeputeerde Loggen (portefeuilles Ruimte en Wonen, Omgevingsverordening)
8 21:35
B-Agenda Klimaat en Energie (onder voorbehoud)
Op verzoek van Statenlid Klein (ChristenUnie) is deze discussienota aan de agenda toegevoegd, onder voorbehoud van definitieve vaststelling van de agenda door de commissie.
8.a
Energie: Discussienota Stimuleringsfonds Zonnepanelen industriële bouw
9 22:05
Rondvraag gedeputeerde Stigter (portefeuilles Klimaat en Energie)
10
Sluiting
11
C-Agenda Algemeen
11.a
Auditopvolging: Brief GS aan PS inz. Auditopvolging peildatum 1 september 2019 (C-agenda EFB 2-12-2019)
Auditopvolging is een instrument om naar aanleiding van bevindingen en aanbevelingen van de externe Accountant, de Randstedelijke Rekenkamer en Concerncontrol verbeteringen systematisch door te voeren. Het dient tevens als sturings- en verantwoordingsinstrument van het management naar het provinciaal bestuur. Per halfjaar wordt gerapporteerd aan de auditstuurgroep, GS en PS.
12
C-Agenda MRA
12.a
MRA: Maandelijks MRA Raads- en Statenleden Bericht (editie 31 – 29 oktober 2019)
13
C-Agenda Ruimte en Wonen
13.a
Wonen: Dorpsgemeenschap Lisserbroek over gebiedsontwikkeling Lisserbroek
13.b
Wonen: Wobverzoek woonwijk Delversduin - Egmond aan den Hoef
Wob is de afkorting van de Wet openbaarheid van bestuur. De Wob regelt het recht op informatie van de overheid. Overheidsinformatie is meestal openbaar, maar de Wob kent een aantal gevallen waarin de gevraagde informatie niet geschikt is om openbaar te maken. Meer over de Wob is te vinden op www.noord-holland.nl/wob
13.c
Wonen: Monitor Woningbouw 2019
De monitor woningbouw wordt jaarlijks uitgevoerd om inzicht te krijgen in de Noord-Hollandse woningbouwproductie, de ontwikkeling van de plancapaciteit op korte en langere termijn en de ontwikkelingen in de woningbehoefte (prognoses). Het doel van de monitor is het inzichtelijk maken van de ontwikkelingen, om zo nodig bij te sturen.
13.d
Wonen: Subsidie stationsgebied Heerhuhowaard
De gemeente Heerhugowaard staat aan het begin van een grootschalige herinrichting van het stationsgebied waarbij de kwaliteit van de openbare ruimte en de bereikbaarheid en verkeersveiligheid voor fietsers en voetgangers worden verbeterd. Ook worden er woningen gebouwd en komen er voorzieningen voor reizigers en bezoekers van het gebied. De gemeente steekt samen met ontwikkelaars veel geld in het gebied en heeft de provincie gevraagd het financiële tekort voor de eerste fase voor haar rekening te nemen.
13.e
Wonen: brief Voorkeursrichting Stationsgebied Haarlem
13.f
Wonen: vragen PVV aan Gemeente Velsen over statushouders en asielzoekers
14
C-Agenda Omgevingsverordening
15
C-Agenda Klimaat en Energie
15.a
Energie: Bestedingsplan geothermie 2019-2021
In de algemene middelen is voor 2019 een bedrag van € 3,1 miljoen gereserveerd voor geothermie. Door vertraging start de uitvoering pas in 2020. Om de € 3,1 miljoen beschikbaar te houden voor geothermie, is het voorstel om het budget vanuit algemene middelen te storten in de Reserve Energietransitie. Ter onderbouwing is een Bestedingsplan geothermie 2019-2021 opgesteld.
15.b
Energie: Bestedingsplan stimulering zonne-energie
In januari 2019 hebben GS een bestedingsvoorstel ‘middelen energietransitie 2019’ vastgesteld, met daarin een post voor de versnelling van zonne-energie op daken, nutsfuncties en eigen areaal. Er is een bestedingsplan uitgewerkt om deze middelen om te zetten in concrete uitvoeringsprojecten. Omdat een aantal activiteiten ná 2019 plaatsvinden dient het budget overgeheveld te worden van de exploitatiebegroting naar de reserve.
15.c
Energie: Startbesluit en Anterieure overeenkomst PIP Beverwijk-Oterleek
GS besluiten tot het opstellen van een provinciaal inpassingsplan (PIP) om de ruimtelijke inpassing van een netverzwaring door TenneT mogelijk te maken. Gemeenten en PS worden over het besluit geïnformeerd via een brief. Inwoners worden geïnformeerd via de lokale en regionale pers. TenneT zal de kosten dragen van de werkzaamheden t.b.v. van het PIP. Hiertoe is een overeenkomst opgesteld.