link naar deze pagina

Mobiliteit & Bereikbaarheid - 20 januari 2020

Locatie: Statenzaal
Aanvang: 19:00
Eindtijd: 22:00
Voorzitter: Miriam van Meerten-Kok
Toelichting: Vooraf:
Technische Briefing over de werking van het Provinciaal Meerjarenprogramma Infrastructuur (PMI) van 18:15 tot 19:00 uur (Statenzaal)

Deze commissievergadering begint om 19:00 uur in de statenzaal.

Deze commissievergadering is openbaar en dus toegankelijk voor publiek. Ook is het mogelijk om in te spreken in de vergadering. Dit kan op punten die ter bespreking staan geagendeerd of tijdens het inloophalfuur op andere punten. Voor het inspreken moet u zich aanmelden. Dat kan bij de commissieadviseur Susanne Neeskens: neeskenss@noord-holland.nl

Let op: alle genoemde tijden bij de afzonderlijke agendapunten zijn richttijden. Indien er geen, of een beperkt aantal, aanmeldingen zijn voor het inloophalfuur zullen de agendapunten vanaf punt 3 ca. 30 minuten eerder beginnen. De vergadering is live te volgen via: noord-holland.stateninformatie.nl/
Bundel:
pdf Agendabundel (96.5MB)
Algemene documenten:

1 19:00
Opening en mededelingen
UITNODIGING NLR: Graag zouden wij u, als leden van de commissie Mobiliteit en Bereikbaarheid van Provinciale Staten Noord-Holland, willen uitnodigen voor een werkbezoek aan het Koninklijk Nederlands Lucht- en Ruimtevaart Centrum (NLR), de toonaangevende kennisonderneming op het gebied van lucht- en ruimtevaart.
De luchtvaart staat voor grote uitdagingen. Ook de luchtvaart sector moet werken aan het verminderen van de CO2 uitstoot en het verbeteren van de leefomgeving op en rond luchthavens. Het verbeteren van de Quality of Life is een van de strategische ambities van het NLR. Zie bijlagen voor meer informatie.
2 19:05
Inloophalfuur
3 19:35
Vaststelling agenda, verslag vorige vergadering, strategische agenda, moties- en toezeggingenlijsten en C-agenda
4 19:40
Rondvraag gedeputeerde Pels (Portefeuille Circulaire economie, NZKG & Zeehavens)
5 19:45
B-agenda Mobiliteit
Op de B-agenda staan onderwerpen ter bespreking en discussie in de commissie; deze stukken gaan niet automatisch door naar PS.
5.a
Brief van de C- naar de B-agenda OV Toekomstbeeld 2040 op verzoek GroenLinks
Voorstel voor behandeling:
De leden van de commissie kunnen deze brief met elkaar en de gedeputeerde bespreken.
5.b
NOTA Regionale Mobiliteitsprogramma's NH & Flevoland
Voorstel voor behandeling:
De commissie kan vragen stellen en opmerkingen aan GS meegeven ten behoeve van het mobiliteitsprogramma.

Het Regionale Mobiliteitsprogramma (RMP) is een instrument voor de Provincie Noord-Holland om samen met haar partners te werken aan de verduurzaming van de mobiliteit in de provincie. Het is een uitwerking van de afspraken uit het Klimaatakkoord. GS deelt het plan van aanpak met PS om in 2020 aan de totstandkoming van het RMP te werken met de regionale partners van de provincie.
5.c
Vaststellen opgave verkeersveiligheid, inclusief uitvoeringsagenda verkeersveiligheid & financiële consequenties
Op rijksniveau is in het Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030 een vernieuwde visie op de verkeersveiligheidsaanpak gegeven. Het plan beschrijft een gezamenlijke koers van wegbeheerders en andere verkeersprofessionals om het aantal verkeersslachtoffers in Nederland te verminderen. De provincie Noord-Holland heeft deze landelijke visie vertaald in de ‘Opgave Verkeersveiligheid Noord-Holland 2030’. In de ‘Uitvoeringsagenda Verkeersveiligheid’ staan concrete acties en maatregelen die de provincie de komende 4 jaar wil ondernemen om de verkeersveiligheid te verbeteren.
5.d
Brief 7d van de C-agenda naar de B-agenda Pilot SolaRoad Schiphol op verzoek PVV & FvD
Voorstel voor behandeling:
De leden van de commissie kunnen deze brief met elkaar en de gedeputeerde bespreken.
6 21:35
Rondvraag gedeputeerde (portefeuille Mobiliteit, Luchtvaart & Schiphol)
7
C-agenda Mobiliteit
7.a
Mobiliteit: Beantwoording brief gem. Haarlemmermeer inzake bereikbaarheid Bollenstreek (C-agenda M&B 20-01-2020)
De provincie Noord-Holland werkt samen met verschillende partners aan de bereikbaarheid van de grensstreek ZH-NH. Daarbij wordt onder meer gestudeerd op nieuwe verbindingen in dit deel van de regio.
De gemeente Haarlemmermeer is partner in het project en heeft de provincie een brief gestuurd over voortgang van het project bereikbaarheid Haarlemmermeer-Bollenstreek
7.b
Mobiliteit: Brief GS aan PS inz. bestuurlijke missie VS jan 2020 (C-agenda M&B 20-01-2020)
Reisvoornemen gedeputeerde A. Tekin naar de westkust van de Verenigde Staten, met als doel kennisuitwisseling op het gebied van duurzame en slimme mobiliteit en een impuls geven aan de samenwerking met overheden, kennisinstellingen en bedrijven in de VS.
7.c
Mobiliteit: Brief GS aan PS inz. Ondertekening overeenkomst Europese subsidie Horizon 2020 (C-agenda M&B 20-01-2020)
In 2012 sloten de overheden in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) een samenwerkingsovereenkomst rond elektrisch vervoer waarin de projectorganisatie MRA-Elektrisch werd opgericht. Het project MRA-Elektrisch heeft een Europese subsidie toegekend gekregen voor de uitvoering van deelprojecten, waarin de vraag naar laden op een gebruikersvriendelijke wijze wordt aangepast naar de beschikbaarheid van duurzame energie en de netbalans. In een overeenkomst wordt de afspraken met de partners in het consortiumpartners vastgelegd.
7.d
Mobiliteit: Brief GS aan PS inz. Pilot SolaRoad Schiphol (C-agenda M&B 20-01-2020)
Op 13 maart 2019 zijn beschadigingen aan de pilot geconstateerd. Hierop is besloten een diepgaand onderzoek, een zogeheten Root Cause Analysis (RCA), uit te voeren om de precieze oorzaak te achterhalen. Op basis van de eindconclusie hiervan is gebleken dat repareren van de elementen ter plaatse niet mogelijk is. Ten gevolge hiervan heeft GS de onderstaande besluiten genomen.
7.e
Mobiliteit: Brief GS aan PS inz. Plan van aanpak 2020-2025/Werkprogramma 2020 MRA-E (C-agenda M&B 20-01-2020)
In 2012 sloten de overheden in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) een samenwerkingsovereenkomst rond elektrisch vervoer. Elektrische mobiliteit heeft invloed op de mobiliteit in brede zin. Het is belangrijk dat de overheid daarbij is aangehaakt en waar nodig richting geeft. Elektrisch vervoer kan bijdragen aan het realiseren van de beleidsdoelen rond luchtkwaliteit en klimaat. Het plan van aanpak 2020-2025/ werkprogramma 2020 staat in het teken van voortzetting van het project tot 2025, de opschaling van het elektrisch vervoer, de relatie met de energietransitie en het klimaatakkoord.
7.f
Mobiliteit: Brief GS aan PS inz. aansluiting A9 Heiloo (C-agenda M&B 20-01-2020)
De provincie Noord-Holland werkt samen met de gemeenten Heiloo, Castricum en Alkmaar aan een aansluiting op de A9 bij Heiloo. Zij voert dit project uit voor de gemeenten. Door de aansluiting blijven de doorstroming en leefbaarheid van het gebied gewaarborgd. De Raad van State heeft de bestemmingsplannen vernietigd, doordat de uitstoot van stikstof te hoog is. Het gevolg daarvan is dat het project is stilgelegd. De gemeenten Heiloo en Castricum hebben hiertegen verzet aangetekend. Als dit verzet wordt aangenomen volgt een zitting. Indien dit verzet niet wordt aangenomen gaan beide gemeentes de bestemmingsplannen opnieuw in procedure brengen.
7.g
Mobiliteit: Brief GS aan PS inz. Nota GS BOK Bereikbaarheid Zandvoort (C-agenda M&B 20-01-2020)
N.v.t. Zie voorgesteld besluit onder 3.
Geheimhouding Bestuursovereenkomst Bereikbaarheid Zandvoort
In verband met de verschillende momenten van de ondertekening van de Bestuursovereenkomst wordt ‘geheimhouding’ op de Bestuursovereenkomst Bereikbaarheid Zandvoort opgelegd. Reden hiervoor is dat de samenwerkende partijen op 15 november overeenstemming hebben bereikt over de inhoud van de Bestuursovereenkomst. De besluitvorming in verschillende colleges volgt nog. De brief van GS aan PS wordt daarom ook pas verstuurd nadat alle partijen hebben ingestemd met de Bestuursovereenkomst en zij deze hebben ondertekend.
7.h
Mobiliteit: Brief GS aan PS inz. Vaststellen Uitvoeringsregeling Kleine Infrastructuur 2020 (C-agenda M&B 20-01-2020)
Deze subsidieregeling is bedoeld voor wegbeheerders (m.u.v. het gebied van de Vervoerregio Amsterdam) om de lokale infrastructuur verkeersveiliger te maken. De subsidieregeling zal worden gepubliceerd op de website van de provincie.
7.i
Mobiliteit: Brief GS aan PS inz. verzoek tot start administratieve onteigeningsprocedure N247 (C-agenda M&B 20-01-2020)
In het kader van het programma Bereikbaarheid Waterland maakt de provincie van de N247 tussen Amsterdam en de aansluiting op de N244 een veiligere weg. Voor zowel de reconstructie van de weg als de aanleg van diverse voorzieningen zoals een ontsluitingsweg, drie onderdoorgangen, een P&R-voorziening, een ov-overstappunt, een fietspad en de verplaatsing van een tankstation, in de gemeenten Amsterdam en Waterland is grond van particuliere eigenaren benodigd. Er is nog niet met alle eigenaren overeenstemming bereikt. Om het werk uiteindelijk uit te kunnen voeren is het noodzakelijk om te onteigenen. De provincie verzoekt daarom aan de Kroon om de onteigeningsprocedure te starten.
7.j
Mobiliteit: Brief GS aan PS Vaststellen Uitvoeringsregeling subsidie Gedragsbeïnvloeding Verkeersveiligheid Noord-Holland 2020 (C-agenda M&B 20-01-2020)
De provincie vindt het belangrijk om verkeerseducatie aan te bieden aan scholieren op het basis en voortgezet onderwijs. Op deze manier leren scholieren op jonge leeftijd verkeersveilig gedrag aan wat ook op latere leeftijd doorwerkt. De subsidie kan worden aangevraagd door organisaties die verkeerseducatie op scholen aanbieden.
7.k
Mobiliteit: Brief GS aan PS inz. Bestuursovereenkomst Guisweg (C-agenda M&B 20-01-2020)
Het project Guisweg heeft als doel de veiligheid en bereikbaarheid te verbeteren voor voetgangers, fietsers en autoverkeer op en rondom de kruising van de Guisweg in Zaandijk met de spoorlijn Alkmaar – Amsterdam en de Provincialeweg. De planstudiefase moet leiden tot een gedragen voorkeursalternatief voor infrastructurele maatregelen om het bovengenoemde doel te realiseren.
7.l
Mobiliteit: brief GS aan PS inz. Transitie bediening kunstwerken (C-agenda M&B 20-01-2020)
De provincie neemt vanaf 1 november 2020 de bediening van bruggen en sluizen weer in eigen hand en zal de benodigde flexibele schil via een nieuwe aanbestedingsprocedure inhuren bij meerdere marktpartijen. In afstemming met Trigion wordt de huidige uitbestedingsovereenkomst per 31 oktober 2020 beëindigd.
7.m
Mobiliteit: Brief GS aan PS inz. Uitkomsten BO MIRT 2019 (C-agenda M&B 20-01-2020)
In het laatste Bestuurlijk Overleg Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (BO MIRT) hebben het Rijk en regio (Noord-Holland, Utrecht en Flevoland) onder meer afspraken gemaakt over investeringen in verstedelijking, bereikbaarheid en slimme en duurzame mobiliteit binnen de Metropoolregio Amsterdam (MRA). De afspraken uit het BO MIRT-overleg geven (deels) invulling aan de afspraken uit het coalitieakkoord van Noord-Holland.
7.n
Mobiliteit: Brief GS aan PS inz. Uitvoeringsregeling subsidie buurtbusprojecten NH (C-agenda M&B 20-01-2020)
Met in totaal circa 560 vrijwilligers vervoeren de buurtbussen (21 stuks) jaarlijks inmiddels meer dan 300.000 reizigers in met name de landelijke gebieden van Noord-Holland. De huidige subsidieregeling voor buurtbusprojecten loopt per 31 december 2019 af. De provincie zet de subsidieregeling in 2020 voort, zodat de huidige 12 buurtbuslijnen in Noord-Holland in stand kunnen blijven. Het subsidiebedrag per bus wordt verhoogd, als vergoeding voor de extra kosten voor de werving van vrijwilligers en ter ondersteuning van de intensieve bestuursinzet van de buurtbusverenigingen.
7.o
Mobiliteit: WOB verzoek #2 Leeghwaterbrug (C-agenda M&B 20-01-2020)
Wob is de afkorting van de Wet openbaarheid van bestuur. De Wob regelt het recht op informatie van de overheid. Overheidsinformatie is meestal openbaar, maar de Wob kent een aantal gevallen waarin de gevraagde informatie niet geschikt is om openbaar te maken. Meer over de Wob is te vinden op www.noord-holland.nl/wob
7.p
Mobiliteit: Brief GS aan PS inz. Verbinding A8-A9: wijzigingsovereenkomst II planstudiefase (C-agenda M&B 20-01-2020)
De overheden die gezamenlijk werken aan het project Verbinding A8 – A9 gaan de samenwerkingsovereenkomst over het project met drie jaar verlengen, tot 31 december 2022. De provincie Noord-Holland, de Vervoerregio Amsterdam en de gemeente Zaanstad hebben de wijzigingsovereenkomst alvast ondertekend, om te voorkomen dat de overeenkomst op 31 december 2019 verloopt. De overige partners (gemeenten Beverwijk, Heemskerk, Velsen en Uitgeest) leggen het verlengen van de samenwerkingsovereenkomst eerst voor aan hun gemeenteraad. Na instemming van de gemeenteraad zullen zij met terugwerkende kracht ondertekenen.
7.q
Mobiliteit: Resultaten onderzoek pilot 'combinatie en OV-doelgroepenvervoer in Schagen (C-agenda M&B 20-01-2020)
Provinciale Staten hebben verzocht om samen met de gemeente Schagen en Connexxion een onderzoek te starten naar de mogelijkheden van een pilot voor de combinatie Openbaar Vervoer met doelgroepenvervoer in de gemeente Schagen. Het onderzoek is afgerond en resulteert in een aantal onderwerpen waarvoor mogelijke pilots en vervolgactiviteiten in 2020 worden uitgewerkt. De beste kansen voor een pilot liggen in het ondersteunen van de vrijwilligerssystemen voor WMO-vervoer in Schagen en in lokale combinaties met het reguliere OV en de buurtbusverenigingen.
8
C-agenda Zeehavens
8.a
Zeehavens: Brief GS aan PS inz. regiodeal Maritiem Cluster Kop van NH (C-agenda M&B 20-01-2020)
Een Regio Deal is een samenwerking tussen Rijk en regio om de kracht van de regio te versterken. Om de brede welvaart in Nederland verder te versterken, stelt het Rijk 180 miljoen euro beschikbaar voor nieuwe Regio Deals. De provincie Noord-Holland en de gemeente Den Helder hebben in nauwe samenwerking een aanvraag opgesteld voor het uitvoeren van concrete projecten op maritieme innovatie, onderwijs/human capital en energie/waterstof. Het huidige voorstel beoogt concrete projecten uit te voeren, gericht op onder meer maritieme innovatie, het opzetten van een associate degree Maritieme techniek en een Maritieme waterstofproeftuin.
8.b
NZKG: Brief NZKG visienota (C-agenda M&B 20-01-2020)
9
C-agenda Luchtvaart
9.a
Formule 1: Beslissing op bezwaar TUG Stichting Duinbehoud (C-Agenda NLG 13-01-2019 & M&B 20-01-2020) )
Stichting Duinbehoud heeft mede namens anderen bezwaar gemaakt tegen een ontheffing voor tijdelijk en uitzonderlijk gebruik om te landen en op te stijgen met een helikopter van Circuitpark Zandvoort ten behoeve van de afgelopen Jumbo Racedagen in mei 2019. In overeenstemming met het advies van de Hoor-en Adviescommissie wordt het bezwaar gedeeltelijk gegrond verklaard en wordt het besluit op onderdelen (soort vluchten, tijd dat van de ontheffing gebruik mag worden gemaakt en onjuiste verwijzing naar artikel 8 van de Beleidsregel TUG 2017) aangepast. In afwijking van het advies wordt gemotiveerd besloten om in het kader van dit besluit geen onderzoek te doen naar de soortenbescherming. Daarnaast wordt bezien of de toelichting op de beleidsregel moet worden aangepast.
10
C-agenda Algemeen
10 .a
Diverse onderwerpen: Brief GS inz. afspraken Regio Deal ZaanIJ (C-agenda NLG en RWK 13-1-2020 en EFB en M&B 20-1-2020)
De Regio Deal ZaanIJ is een samenwerking tussen Rijk en Regio (Zaanstad; Amsterdam; Oostzaan en de provincie).
Met de Regio Deal ZaanIJ werken partijen samen aan drie pijlers op het gebied van leefbaarheid, ontplooiingskansen en ondermijning.
In totaal draagt het Rijk € 7,5 miljoen bij en de Regio in totaal draagt ook € 7,5 miljoen bij. Hiervan is € 2,75 miljoen voor rekening van de provincie.