link naar deze pagina

Natuur Landbouw & Gezondheid - 14 oktober 2019

Locatie: Statenzaal
Aanvang: 13:15
Eindtijd: 16:40
Voorzitter: Willemien Koning-Hoeve
Toelichting: ! Agendapunt 7a Stand van zaken stikstofdossier wordt behandeld als eerste inhoudelijke agendapunt. Dit betekent dat het na agendapunt 3 al wordt besproken. Kort na 13:15u begint de commissie aan de beraadslagingen over dit dossier.

12/10 Technische beantwoording vragen portefeuille Rommel toegevoegd

11/10 Brief GS aan PS vaststelling beleidsregel intern en extern salderen toegevoegd aan dossier

11/10 GS brief toegevoegd over bevoegd gezag F1

11/10 Diverse inspreekreacties toegevoegd

11/10 Beantwoording technische vragen F1 toegevoegd

11/10 Overzichten moties, toezeggingen en StrA toegevoegd


Deze vergadering van de commissie NLG wordt voorafgegaan door een technische briefing waarin de systematiek van vergunningverlening wordt doorgelopen, specifiek aan de hand van de bedrijven Tata Steel en/of Harsco.

Deze commissievergadering is openbaar en dus toegankelijk voor publiek. Ook is het mogelijk om in te spreken in de vergadering. Dit kan op agendapunten die ter bespreking staan geagendeerd (A-Agenda en B-Agenda) of tijdens het inloophalfuur op andere punten (Niet op de agenda, maar wel in de portefeuilles van de commissie NLG of op de C-Agenda van deze vergadering). Voor het inspreken moet u zich aanmelden. Dat kan bij de commissieadviseur Marten Admiraal: admiraalm@noord-holland.nl

Let op: alle genoemde tijden bij de afzonderlijke agendapunten zijn richttijden. Indien er geen, of een beperkt aantal, aanmeldingen zijn voor het inloophalfuur zullen de agendapunten vanaf punt 4 ca. 30 minuten eerder beginnen. De vergadering is live te volgen via: noord-holland.stateninformatie.nl/


Bundel:
pdf Agendabundel (87.4MB)
Algemene documenten:

Formule 1: Brief beantwoording technische vragen commissie NLG inzake formule 1 (Gepubliceerd in agenda commissie NLG 14 en 31 oktober)
1 13:15
Opening en mededelingen
2 13:20
Inspreekhalfuur
Tot op heden hebben zich geen insprekers aangemeld bij het inspreekhalfuur voor het publiek.

U kunt zich minimaal één werkdag voor de vergadering aanmelden bij de commissieadviseur van de Statencommissie.

Aanmelden voor het inspreekhalfuur kan door middel van een mail aan: admiraalm@noord-holland.nl
3 13:20
Vaststelling van de agenda, het verslag van de vorige vergadering, lange termijn agenda, moties- en toezeggingenlijsten en C-agenda
strategische agenda en overige lijsten volgen.
4 13:35
Gezondheid: Vooronderzoek Vergunningverlening, toezicht en handhaving bij Tata Steel en Harsco (B-Agenda NLG 14 oktober 2019)
Het vooronderzoek van de Rekenkamer is afgerond en aan u toegezonden. Bij de bespreking van dit vooronderzoek in de commissievergadering is de Randstedelijke Rekenkamer aanwezig.

Behandelvoorstel:

-. De leden van de commissie kunnen het vooronderzoek met elkaar bespreken en suggesties doen ter aanvulling van de onderzoeksopzet.
5 13:55
A-agenda Algemeen
5.a 13:55
Voordracht Begroting 2020 en Memorie van Antwoord (A-agenda alle commissies)
Voorstel voor behandeling:
Aan de commissie wordt gevraagd die onderdelen van de Programmabegroting en Memorie van Antwoord te bespreken, waarvoor de commissie verantwoordelijk is (zie bijgevoegd memo).
Het advies van de commissie zal in de vorm van het verslag aan PS worden toegezonden voor de PS vergadering van 11 november 2019.

Toelichting:
In de begroting wordt vastgelegd wat de provincie in 2020 wil bereiken, wat de provincie hiervoor gaat doen en hoeveel dit mag kosten. Na de eerste lezing in GS op 9 juli is gedurende de zomerperiode het coalitieakkoord verwerkt in de begroting en zijn enkele aanpassingen gedaan n.a.v. de gemaakte opmerkingen bij de eerste lezing.
6
A-agenda Natuur en Landschap, Grond, Bodemdaling, Aanpak Problematiek Stikstof
6.a 14:25
Natuur: Overeenkomst afsluiting "Verkenningsjaar biodiversiteitsdoelen en beheerdoelen NNN" (A-agenda commissie NLG 14 oktober 2019)
De provincie werkt aan het realiseren van het Natuurnetwerk Nederland (NNN). Binnen het NNN is een flink aantal percelen waarop nog agrarische productie plaatsvindt, soms met een subsidie voor agrarisch natuurbeheer. Op deze percelen is een verandering nodig om de natuur te realiseren. De overeenkomst “Verkenningsjaar biodiversiteitsdoelen en beheerdoelen binnen het Natuurnetwerk Nederland” wordt aangegaan met vier agrarische collectieven, LTO-Noord, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Landschap Noord-Holland en is ter afsluiting van het verkenningsjaar en is de basis om in drie pilotgebieden aan de slag te gaan om het NNN af te maken. Hierbij kunnen zowel bestaande instrumenten worden toegepast (omschakelen naar natuurbedrijf, verkoop van gronden aan de provincie, bedrijfsverplaatsing), als nieuwe instrumenten worden ingezet, zoals ontpachting en duurzaam agrarisch natuurbeheer met aanvullende natuurafspraken. De overeenkomst is binnenkort te vinden op de website van de provincie Noord-Holland en bij de ingekomen stukken Provinciale Staten.
6.b 14:50
Natuur: Programma Natuurontwikkeling (PNO) 2020-2024 (A-agenda commissie NLG 14 oktober 2019)
Met het Programma Natuurontwikkeling (PNO) 2020-2024, inclusief het Natuurbeheerplan 2020, brengen wij de grote samenhang tussen verwerving, inrichting en beheer van natuur beter én compacter tot uitdrukking, en geven we een samenhangend overzicht van de instrumenten die wij hiervoor inzetten.

Het PNO wordt jaarlijks geactualiseerd en ter besluitvorming aan Provinciale Staten voorgelegd. Het ontwerp-Natuurbeheerplan 2020 heeft ter inzage gelegen in de periode van 30 mei 2019 tot en met 10 juli 2019.
6.b.1
Inspraakreactie
7
B-agenda Natuur en Landschap, Grond, Bodemdaling, Aanpak Problematiek Stikstof
7.a 15:15
Brief GS Stand van zaken stikstofdossier (PS 30-09-2019, actualiteit)
11/10 Brief GS aan PS vaststelling beleidsregel intern en extern salderen toegevoegd aan dossier

Gedeputeerde Rommel bood in de brief van vrijdag 27 september jl. aan om in de commissievergadering van 14 oktober de commissie opnieuw te
informeren over de actualiteiten in dit dossier. Ook is er in overleg met de voorzitter gezocht naar een moment rond deze vergadering om een technische briefing aan te bieden. Helaas is daar tot op heden geen geschikt moment voor gevonden.

*. Commissieleden kunnen technische vragen indienen over dit dossier en andere dossiers op de agenda door een mail te sturen aan admiraalm@noord-holland.nl Vragen die voor woensdag 9 oktober 12:00u ontvangen zijn, worden uiterlijk vrijdag 11 oktober beantwoord.
7.a.1
Aanpak Stikstofproblematiek: Inspreektekst en voorstel st. Bloemendaal en Vrienden van het Midden Duin (Commissie NLG 14 oktober)
10/10 Stuk toegevoegd op verzoek van inspreker .
7.a.2
Aanpak Stikstofproblematiek: Vergunningverlening zonder PAS, vaststelling beleidsregel (C-Agenda NLG 14 oktober 2019)
Het college heeft dinsdag 8 oktober 2019 de nieuwe beleidsregels voor vergunningverlening op grond van de Wet Natuurbescherming met betrekking tot stikstof vastgesteld. Alle 12 provincies stellen de beleidsregels tegelijkertijd vast. De beleidsregels gaan in op 11 oktober 2019. Met het vaststellen van de nieuwe beleidsregels is een belangrijke stap gezet om het proces van toestemmingsverlening op gang te brengen. Kern van de nieuwe beleidsregel is dat niet alle ruimte voor nieuwe stikstofgerelateerde activiteiten wordt vrijgeven. Eerst wordt die ruimte – vooral bij extern salderen – afgeroomd, zodat de belasting door stikstof niet stijgt en in veel gevallen feitelijk afneemt. (10-10-2019 nog geen brief van GS aan
7.a.3
Aanpak Stikstofproblematiek: Brief LTO NOORD inzake beleidsregels stikstof dd. 11 oktober 2019 (C-Agenda NLG 14 oktober 2019)
7.a.4
Aanpak Stikstofproblematiek:Brief HAJK inzake stikstofmaatregel (Commissie NLG 14 oktober)
8 15:30
Rondvraag Natuur en Landschap, Grond, Bodemdaling, Aanpak Problematiek Stikstof
9 15:35
A-agenda Landbouw en visserij, recreatie en toerisme, dierenwelzijn
9.a 15:35
Recreatie: Voordracht Zienswijzen 2019 financiele stukken Plassenschap Loosdrecht e.o. (A-Agenda cie NLG 14 oktober 2019)
De samenwerking van gemeenten en provincies om recreatiegebieden in stand te houden is vastgelegd in gemeenschappelijke regeling van het Plassenschap Loosdrecht e.o. Op grond van artikel 59 van de Wet gemeenschappelijke regelingen worden de deelnemende partijen in de gelegenheid gesteld hun zienswijzen in te dienen op de concept jaarrekeningen, concept begrotingen en –begrotingswijzigingen. Voor de provincie is dit van belang vanuit bestuurlijk, beleidsmatig en financieel oogpunt.

*. 9/10 er zijn drie stukken toegevoegd in dit dossier: het betreft de gewijzigde definitieve jaarrekening 2018 en een toelichting daarop.
10
B-agenda Landbouw en visserij, recreatie en toerisme, dierenwelzijn
11 16:00
Formule 1: discussienota
11/10 GS brief toegevoegd over bevoegd gezag F1

Het lid Smaling (SP) heeft verzocht om dit agendapunt op de conceptagenda van de vergadering van 14 oktober te plaatsen met de volgende omschrijving van het behandeldoel:

*. De beantwoording van verschillende vragen die werden gesteld in de actualiteit tijdens de Statenvergadering van 30 september en de beantwoording van de Statenvragen van collega Leerink (PvdA) brengt de SP-fractie tot het verzoek de discussie met de gedeputeerde op 14 oktober aanstaande voort te zetten in de vergadering van de commissie NLG alsmede een verzoek om een technische briefing in te plannen.

Ook het lid Leerink (PvdA) heeft gevraagd om in de commissievergadering over dit dossier verder te spreken, naar aanleiding van de beantwoording van zijn schriftelijke vragen en de actualiteit in de statenvergadering van 30 september onder toevoeging van de volgende toelichting:

*. Begin september heeft de PvdA fractie schriftelijke vragen gesteld over door meerdere bewoners uit verschillende gemeenten ondervonden geluidsoverlast door het circuit Zandvoort. Overlast die door de betreffende bewoners is aangekaart bij de omgevingsdienst IJmond die in antwoord hierop heeft gemeld op bewuste momenten geen overtreding van de geluidsnormen te hebben geconstateerd. De PvdA vindt het belangrijk dat het voor iedereen duidelijk is wanneer en hoe metingen plaats vinden, vandaar onze schriftelijke vragen. Transparantie is immers een groot goed en ons inziens onmisbaar als het gaat om behoud van (bestuurlijk)draagvlak. In de beantwoording verwijst het college van GS -bijna- alle vragen door naar de omgevingsdienst IJmond en de gemeente Zandvoort. De vragen blijven dan ook goeddeels onbeantwoord. Naar het idee van de PvdA fractie heeft de Provincie hier wel degelijk een verantwoordelijkheid, en is daarbij niemand gebaat bij nog meer ruis op de buis, daarom deze agendering voor de commissie NLG.

De voorzitter van de commissie NLG heeft een aantal technische vragen gesteld om te zorgen dat de leden van de commissie NLG een beeld krijgen van welke overheid of overheidsdienst bevoegd gezag is voor welk onderdeel van het F1-Dossier aan de hand van de volgende technische vragen:
1. Voor welke van de benodigde vergunningen voor het laten plaatsvinden is de Provincie Noord-Holland bevoegd gezag?
2. Wat zijn de termijnen waarbinnen besluitvorming dient plaats te vinden?
3. Voor welke vergunningen zijn andere overheden of diensten bevoegd gezag?
4. Wat zijn de termijnen waarbinnen besluitvorming dient plaats te vinden?
5. Wat is de wettelijke grondslag voor deze bevoegdheidsverdeling?

*. Commissieleden kunnen technische vragen indienen over dit dossier en andere dossiers op de agenda door een mail te sturen aan admiraalm@noord-holland.nl Vragen die voor woensdag 9 oktober 12:00u ontvangen zijn, worden uiterlijk vrijdag 11 oktober beantwoord.

*. 9/10 vragen 73-2019 van Klein (CU) over treinspoorverbertering zijn beantwoord.

*. Er staat op dit moment nog 1 set schriftelijke vragen open 78-2019 van Bezaan (PVV).




12 16:15
Rondvraag Landbouw en visserij, recreatie en toerisme, dierenwelzijn
13
B-agenda Leefbaarheid, Gezondheid (en Milieu)
13.a 16:20
Gezondheid: Tweewekelijkse informatievoorziening inzake Tata Steel en Harsco Metals d.d. 17 september 2019 (B-Agenda commissie NLG 14 oktober 2019)
Het college van Gedeputeerde Staten informeert, ter uitvoering van motie M22-2019, Provinciale Staten tweewekelijks over de ontwikkelingen inzake het dossier Tata Steel en Harsco Metals.
13.b
Gezondheid: Tweewekelijkse informatievoorziening Harsco/Tata Steel 1 oktober 2019 BEL/OMB-VERVAART
Het college van Gedeputeerde Staten informeert, ter uitvoering van motie M22-2019, Provinciale Staten tweewekelijks over de ontwikkelingen inzake het dossier Tata Steel en Harsco Metals.
13.c 16:30
BRZO/RIE mededelingen
14 16:35
Rondvraag Leefbaarheid, Gezondheid (en Milieu)
15 16:40
Sluiting
16
C-agenda Algemeen
17
C-agenda Landbouw en visserij, recreatie en toerisme, dierenwelzijn
17.a
Landbouw: Instellingsbesluit adviescommissie POP3 subsidies 'Verplaatsing van landbouwbedrijven' (C-agenda cie NLG 14 oktober 2019)
Met dit besluit wordt een adviescommissie ingesteld voor de beoordeling van de subsidieaanvragen voor de regeling ‘Verplaatsing van landbouwbedrijven’.
17.b
Milieu: Beslissing op bezwaar WOB verzoek Aanvullend Geluidsonderzoek Broekpolder
Een beslissing op bezwaar is een heroverweging van een eerder door Gedeputeerde Staten genomen besluit, naar aanleiding van een door een belanghebbende hiertegen ingediend bezwaar.
De link in de brief klopt niet, via onderstaande link komt u bij het overzicht Wob-verzoeken:

https://www.noord-holland.nl/Loket/Wob_verzoek/Wob_verzoeken_2019
17.c
Bodem en Water: Verlengen openstelling Uitvoeringsregeling subsidie Kennisontwikkeling Bodem en Water Noord-Holland 2017
De Uitvoeringsregeling subsidie Kennisontwikkeling Bodem en Water Noord-Holland 2017 is een onderdeel van het programma Bodem en Water. Met de uitvoeringsregeling kunnen studieprojecten en coaches gesubsidieerd worden die bijdragen aan de kennisopbouw en bewustwording bij agrariërs. Zo worden zij gestimuleerd om maatregelen te nemen die de kwaliteit van bodem en water en de zoetwaterbeschikbaarheid verbeteren. De huidige openstellingsperiode wordt verlengd en het subsidieplafond wordt verhoogd.
17.c
Recreatieschappen: Presentatie van raads- en stateninformatieavond deelnemers Recreatie Midden-Nederland 10 september 2019 (C-Agenda Commissie NLG 14 oktober 2019)
17.d
Bodem: Advies GS gewijzigd opslagplan Bergermeer (C-agenda NLG 14 oktober 2019)
In het kader van de Mijnbouwwet is de provincie gevraagd om advies uit te brengen over de aanvraag van het bedrijf TAQA om de opslagvergunning voor het gasveld Bergermeer te wijzigen. Het advies is opgesteld door de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied.
17.d
Recreatieschappen: Spaarnwoude – Beantwoording zienswijzen op financiële jaarstukken
17.e
Landbouw: GS nota incidentele subsidie afzet biologische bloembollen uit Noord-Holland (C-Agenda NLG 14 oktober 2019)
Een (incidentele) subsidie te verlenen ter bevordering van de afzet van biologische bloembollen afkomstig uit Noord-Holland. Het doel van de provincie Noord-Holland is om de tuinbouw (i.e. ook de bollenteelt), akkerbouw en (melk)veehouderij in 2030 natuurinclusief te laten zijn. Dat wil zeggen dat de grondgebonden landbouw bijdraagt aan het behouden en versterken van biodiversiteit, bodemvruchtbaarheid en waterkwaliteit in en om haar landbouwbedrijven. Om die reden willen we goede voorbeelden stimuleren en anderen uitdagen om een bijdrage te leveren door te leren van de goede voorbeelden.
18
C-agenda Leefbaarheid, Gezondheid (en Milieu)
18.a
Gezondheid: Stand van zaken stikstofdossier (C-Agenda commissie NLG 14 oktober 2019)
Rijk, provincie en gemeenten trekken gezamenlijk op in de aanpak van de stikstofproblematiek die ontstaan is na de uitspraak van de Raad van State op 29 mei jl. Afgesproken is dat de minister van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid een informatiebrief stuurt aan de Tweede Kamer met daarbij een voorlopige inventarisatie van aantallen projecten die (mogelijk) getroffen worden door de uitspraak. Tevens informeren wij Provinciale Staten hierover, zodra de brief van de minister aan de Tweede Kamer is verstuurd.
18.b
Gezondheid: Datarapporten luchtkwaliteit 2018 IJmond Havengebied van Amsterdam en Haarlemmermeer (C-Agenda NLG 14 oktober 2019)
In de IJmond, het havengebied van Amsterdam (Westpoort) en de Haarlemmermeer is ook in 2018 op alle meetlocaties voldaan aan de Europese wettelijke grenswaarden voor luchtkwaliteit. De trendanalyse laat bovendien zien dat vanaf 2009 de concentraties fijnstof (PM10, PM2.5) en NO2 in alle drie de regio’s dalen. Dit staat in het datarapport
luchtkwaliteit 2018 dat is opgesteld in opdracht van de provincie Noord-Holland.
19
C-agenda Natuur en Landschap, Grond, Bodemdaling, Programma Aanpak Stikstof (PAS)
19.a
Natuur: GS-nota technische correctie begrenzing Natuurnetwerk Nederland (C-agenda Cie NLG 14 oktober 2019)
Volgens artikel 43 van de PRV zijn Gedeputeerde Staten bevoegd om fouten op de kaarten die bij de Provinciale Ruimtelijke Verordening horen te herstellen. In dit besluit maakt GS van deze bevoegdheid gebruik om enkele geconstateerde fouten in de begrenzing van het Natuurnetwerk Nederland te wijzigen. Het betreft onder andere aanpassingen in de Gooi en Vechtstreek en de gemeente Waterland.
19.b
Natuur: Openstellingsbesluit natuurbeheer 2020 (C-agenda Cie NLG 14 oktober 2019)
Paragraaf 2
Toelichting voor de openbare besluitenlijst:
De provincie subsidieert het natuurbeheer, agrarisch natuurbeheer en landschapsbeheer (meerjarige subsidie) via het Stelsel Natuur en Landschap (SNL).
In dit openstellingsbesluit hebben wij de aanvraagperiodes, de tarieven en de subsidieplafonds vastgesteld voor het beheer van (agrarische) natuur- en landschapselementen en voor het verbeteren van de kwaliteit van natuur en voor functieverandering.





19.c
Bodem: Beleidsregel klein grondverzet Noord-Holland (C-agenda NLG 14 oktober 2019)
Door de onderhavige beleidsregel klein grondverzet Noord-Holland kunnen meldingen voor relatief kleine en simpele grondwerkzaamheden eenvoudiger en doelmatiger worden afgedaan, zodat de mogelijkheid voor overheidstoezicht wordt bevorderd.
20
C-agenda Water, Water als Economische Drager, Conference of Peripheral Maritime Regions (CPMR/Comié van de Regio's)
20.a
Water: Rapport Evaluatie Convenant Samenwerking Waddeneilanden (C-Agenda Commissie NLG 14 oktober 2019)
Op 2 maart 2015 ondertekenden bestuurders van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de provincies Fryslân en Noord-Holland, het samenwerkingsverband De Waddeneilanden en de gemeenten Ameland, Schiermonnikoog, Terschelling, Texel en Vlieland het Convenant samenwerking Waddeneilanden. Twynstra Gudde heeft dit convenant geëvalueerd. Het evaluatierapport is binnenkort te vinden op de website van de provincie Noord-Holland bij ingekomen stukken Provinciale Staten.
20.b
Water: Voortgangsrapportages Regionale Waterkeringen 2018 (C-agenda commissie NLG 14 oktober 2019)
Op grond van de Waterwet zijn provincies belast met het aanwijzen en normeren van regionale waterkeringen. De waterschappen zijn verantwoordelijk voor beheer, onderhoud, toetsing en verbetering van deze waterkeringen. De drie waterschappen in Noord-Holland presenteren elk jaar een voortgangsrapportage over de toetsing en verbetering van de regionale waterkeringen.
20.c
Water: overeenkomst ‘Ecologische doelen overige wateren’ (C-Agenda NLG 14 oktober 2019)
Voor oppervlaktewater dat in het kader van de Europese Kaderrichtlijn Water is begrensd stelt de provincie in overleg met het waterschap elke zes jaar ecologische kwaliteitsdoelen vast. De overeenkomst ‘Ecologische doelen overige wateren provincie Zuid-Holland en provincie Noord-Holland’ voorziet in afspraken om ook voor het water buiten deze begrensde wateren ecologische doelen af te leiden en vast te stellen. Voor Noord-Holland betreft het de overige wateren in de beheergebieden van de waterschappen Amstel Gooi en Vecht en Rijnland. Voor het beheergebied van Hollands Noorderkwartier wordt een ander traject gevolgd.