link naar deze pagina

Ingekomen stukken ter kennisname - 31 juli 2021

Locatie:
Aanvang: 00:00
Eindtijd: 00:00
Voorzitter:
Toelichting: Alle ingekomen stukken voor PS van juli 2021.

• Agendering in commissies is onder voorbehoud van afstemming Agendacommissie PS.

• Stukken van burgers zijn geanonimiseerd omwille van privacy

1
Bereikbaarheid: Informeren stand van zaken onderzoek HOV-corridor Haarlem-Schiphol/Amsterdam (C-agenda M&B 06-09-2021)
Provincie Noord-Holland, Vervoerregio Amsterdam en gemeenten Haarlem en Amsterdam onderzoeken hoe de verbinding Haarlem-Schiphol/Amsterdam (ook wel corridor genoemd) bereikbaar kan blijven met hoogwaardig openbaar vervoer (HOV). Onderzocht is wat de knelpunten en opgaven zijn aan de westkant van de Metropoolregio. Nu worden voor de corridor voor de korte (< 2025), middellange- (2030) en de lange termijn (2040) maatregelen onderzocht om de verwachte groei aan reizigers in het HOV op te vangen.
2
Fauna: Goedkeuring Faunabeheerplan Ganzen Noord-Holland 2021-2024 (C-agenda NLG 30-08-2021)
Het Faunabeheerplan Ganzen 2021-2024 is door de Faunabeheereenheid Noord-Holland (FBE) op 17 juni 2021 bij GS ter goedkeuring ingediend. In het plan staat op welke wijze het ganzenbeheer in Noord-Holland wordt uitgevoerd. GS hebben het Faunabeheerplan goedgekeurd.
3
Natuur: Uitvoeringsregeling subsidie landschapsontwikkeling Westeinderscheg Noord-Holland 2021 (C-agenda NLG 30-08-2021)
De uitvoeringsregeling beoogt projecten te financieren die een bijdrage leveren aan het doel van versterking van het landschap en verbetering van de toegankelijkheid voor bewoners en recreanten van de Westeinderscheg.
4
Recreatie: Bestuursbureau recreatieschappen organisatieverordening (A-agenda NLG 20-09-2021)
De algemene besturen van 5 recreatieschappen in Noord-Holland hebben besloten een bestuursbureau in te stellen om de governance te verbeteren. Daartoe moet de organisatieverordening van elk schap worden aangepast. Eén van die aanpassingen is het instellen van een werkgeverscommissie voor de medewerkers van het bestuursbureau. Provinciale Staten (en de betrokken gemeenteraden) worden in de gelegenheid gesteld hun zienswijze hierover aan de besturen kenbaar te maken. De provincie zal het werkgeverschap en het gastheerschap van het bestuursbureau voor de recreatieschappen op zich nemen.
5
Recreatie: Opdrachtverlening Noord-Hollandpad aan Recreatie Noord-Holland (C-agenda NLG 30-08-2021)
De opdracht voor het beheer, onderhoud en communicatie voor het Noord-Hollandpad (NHP) loopt af op 31 december 2021. PNH heeft onderzocht op welke manier een nieuwe opdracht aan RNH gegeven kan worden voor het beheer, onderhoud en communicatie. Hieruit is naar voren gekomen dat binnen de bestaande regelgeving de opdracht (opnieuw) verleend kan worden aan RNH (middels alleenrecht), waardoor geen (Europese) aanbesteding noodzakelijk is.
6
Ruimte/Duurzaamheid en Energie/Verkeersveiligheid: Reactieve aanwijzing bestemmingsplan Uitbreiding Agriport A7, Deelgebied 1B (C-agenda RWK -trekker- 30-08-2021 en M&B 06-09-2021)
Op 29 juni 2021 heeft de gemeenteraad van Hollands Kroon het bestemmingsplan ‘Uitbreidingsplan Agriport A7, deelgebied B1’ gewijzigd vastgesteld. De gemeenteraad heeft daarbij de eerdere zienswijzen van Gedeputeerde Staten niet volledig overgenomen. Hierdoor is het bestemmingsplan in strijd met de provinciale belangen voor wat betreft de verkeersafwikkeling van de uitbreiding van het bedrijventerrein. Door de reactieve aanwijzing treedt het plandeel dat deze uitbreiding mogelijk maakt niet in werking.
7
Energie: Wob-besluit BiB inzake Zonneweide Jaagweg (C-agenda RWK 30-08-2021)
De Wet openbaarheid van bestuur (Wob) regelt het recht op informatie van de overheid. Overheidsinformatie is meestal openbaar, maar de Wob kent een aantal gevallen waarin de gevraagde informatie niet openbaar kan worden gemaakt. Meer over de Wob is te vinden op www.noord-holland.nl/wob.
8
Ruimte: mail over ontwikkelingen Wieringermeer (C-agenda RWK 30-08-2021)
9
Concept datacenterstrategie Noord-Holland (B-agenda EFB 06-09-2021)
In het coalitieakkoord ‘Duurzaam Doorpakken’ geeft het college aan: “Noord-Holland is een aantrekkelijke vestigingslocatie voor datacenters. We willen deze ontwikkeling verder faciliteren en daarmee de ICT-sector versterken. Daarbij hebben we oog voor het effect van datacenters op het landschap, het benutten van de restwarmte en de energievoorziening. We verankeren dit in ons beleid.” In de Noord-Hollandse Datacenterstrategie wordt dit beleid uitgewerkt.
10
Ruimte: Wensen en opvattingen bij Verstedelijkingsconcept MRA (C-agenda RWK 30-08-2021)
De MRA vraagt colleges, raden en Staten hun wensen en opvattingen te geven op versie 2 van het Verstedelijkingsconcept MRA, als stap in de Verstedelijkingsstrategie, waarover in het BO MIRT van komend najaar wordt besloten. GS vragen Provinciale Staten om bij te dragen aan de provinciale reactie. De conceptreactie is op 5 juli in de vergadering van PS behandeld.
11
Wonen: Woonakkoord regio Alkmaar (C-agenda RWK 30-08-2021)
In de provinciale Woonagenda (2020-2025) staat dat de provincie in woonakkoorden afspraken met regiogemeenten maakt over woningbouw. Het woonakkoord voor de regio Alkmaar bevat afspraken met de zeven gemeenten. De afspraken gaan over het versneld realiseren van toekomstbestendige en betaalbare woningen op goed bereikbare locaties.
12
Wonen: Woondeal Noord-Holland Noord (C-agenda RWK 30-08-2021)
Het convenant Woondeal Noord-Holland Noord is een ambitiedocument van de regio’s Alkmaar, Kop en Westfriesland om op binnenstedelijk locaties binnen het daily urban system van de MRA en nabij stations, ca. 40.000 extra woningen te bouwen.
Deze Woondeal beoogt tevens een gesprekskader te kunnen bieden voor overleg met de Rijksoverheid over haar bijdrage aan de verwezenlijking daarvan. GS gaan door ondertekening de Woondeal met de regio aan.
13
Recreatie: Bestuursmededeling juli 2021 Groengebied Amstelland (C-agenda NLG 30-08-2021)
14
Recreatie: financiële jaarstukken van Recreatieschap Spaarnwoude (C-agenda NLG 30-08-2021)
15
recreatie: Jaarverslag 2020 recreatie Noord-Holland (C-agenda NLG 30-08-2021)
16
Stikstof: Stikstofbank en wijziging Beleidsregel intern & extern salderen (C-agenda NLG 30-08-2021)
Gedeputeerde Staten stellen de microdepositiebank en twee doelbanken in als onderdeel van de stikstofbank en wijzigen de Beleidsregel intern en extern salderen Noord-Holland waardoor Gedeputeerde Staten extern salderen met veehouderijen in Noord-Holland mogelijk maken
17
Water: Uitvoeringsregeling waterrecreatie: duurzaamheid en innovatie (C-agenda NLG 30-08-2021)
De uitvoeringsregeling beoogt een impuls te geven aan een aantal ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid in de waterrecreatie en aan het bevorderen van innovaties. Hiermee wordt een bijdrage geleverd aan het versterken van de positie van de Provincie Noord-Holland als belangrijke watersportprovincie.
18
Water: Uitvoeringsregeling waterrecreatie: kleine voorzieningen en diensten (C-agenda NLG 30-08-2021)
De uitvoeringsregeling beoogt het assortiment aan kleinere voorzieningen voor de watersport verder uit te breiden. Daarnaast beoogt de regeling ook om een aantal diensten door vrijwilligers te stimuleren die ten goede komen aan waterrecreatie en milieu. Hiermee wordt een bijdrage geleverd aan het versterken van de positie van de Provincie Noord-Holland als belangrijke watersportprovincie.
19
Wilde dieren: Incidentele subsidie coronasteun opvangcentra voor wilde dieren (C-agenda NLG 30-08-2021)
Ter invulling van motie 50-2020 hebben wij onderzocht op welke wijze wij de wildopvangcentra financieel kunnen ondersteunen in het kader van Covid-19. Naar aanleiding van een vooronderzoek hebben wij een budget van €160.000 budget beschikbaar gesteld voor een incidentele subsidie. De 14 wildopvangcentra in Noord-Holland kunnen hiertoe een aanvraag indienen. Deze organisaties zijn hierover geïnformeerd. Dit is nader toegelicht in een brief aan PS.
20
Economie: Brief GS aan PS inz. Uitvoeringsagenda Economie 2021-2023 (B-agenda EFB 6-9-2021; het was de bedoeling om de visie arbeidsmarkt en onderwijs bij deze agenda te behandelen. Dee komt echter later en zal in EFB van 27-9-2021 worden behandeld).
In het coalitieakkoord ‘Duurzaam Doorpakken’ streeft het college o.a. naar een optimaal vestigingsklimaat, duurzame innovatie en versnelling van de verduurzaming van de economie. In de Uitvoeringsagenda Economie 2021-2023 laat het college zien wat de ambities zijn per thema en waarop ingezet gaat worden voor de periode 2021-2023.
21
Integriteit: Brief GS aan PS inz . jaarverslag integriteit 2020 (C-agenda EFB 6-9-2021)
Op grond van de Ambtenarenwet wordt elk jaar een Jaarverslag integriteit gemaakt. Dit verslag wordt ter vaststelling geagendeerd voor een vergadering van het college van Gedeputeerde Staten en vervolgens ter kennisname aangeboden aan Provinciale Staten.
22
Leefbaarheid, Gezondheid en Milieu: Voortgangsrapportage Programma Tata Steel 2020-2050 (B-agenda NLG 30-08-2021)
Op 17 november 2020 hebben GS samen met de IJmond gemeenten het Programma Tata Steel 2020-2050 Samenwerken aan een gezondere en veilige IJmond vastgesteld. Het programma bestaat uit een samenhangend pakket van bestaande en nieuwe maatregelen voor de korte en de langere termijn. De voortgangsrapportage gaat over de periode t/m het eerste half jaar van 2021.
23
Leefbaarheid, Gezondheid en Milieu: Wijziging mandaat bevoegdheden OD NZKG – innen dwangsommen en Tata Steel Everest project (C-agenda NLG 30-08-2021)
In overleg hebben de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) en de provincie het proces rondom het invorderen en innen van dwangsommen zo ingericht dat dit doeltreffend en foutloos kan worden uitgevoerd. Het college heeft daarom besloten de bevoegdheden hiervoor te mandateren aan de OD NZKG. Daarnaast mandateert het college de vergunningverlenings-, toezichts- en handhavingstaken voor het Tata Steel Everest project aan de OD NZKG.
24
Mail VVD aan GS inz. bestemming eventueel positief saldo resultaat
25
MRA: Samenwerkingsafspraken MRA (EFB 6-9-2021; de GS voordracht tbv uw zienswijze zal later worden toegevoegd).
26
Referendum: Brief GS aan PS inz. Referendumcommissie en reglement (C-agenda EFB 6-9-2021)
Op grond van de Referendumverordening Noord-Holland wordt een referendumcommissie ingesteld die een aantal uitvoerende en adviserende taken heeft in het kader van een referendum. In het reglement zijn deze taken nader uitgewerkt.
27
Klimaat: Energiebesparingsakkoord Noord-Hollandse bedrijven (C-agenda RWK 30-08-2021)
GS informeren PS over het Energiebesparingsakkoord Noord-Hollandse bedrijven. Het doel van dit akkoord is om samen met de Noord-Hollandse gemeenten en omgevingsdiensten, die namens hen toezicht houden, van energiebesparing in de industrie- en dienstensector een prioriteit te maken.
28
Klimaat: Voortgang motie Voorkom dwangarbeid productieketens duurzame energie M31A-2021 (C-agenda RWK 30-08-2021)
Provinciale Staten hebben op 12 april 2021 met motie M31A-2021 het college van GS opgeroepen in overleg met andere provincies en het Rijk te onderzoeken op welke manier eisen gesteld kunnen worden aan de partijen die duurzame energieprojecten in Noord-Holland realiseren om dwangarbeid in productieketens te voorkomen. Daarnaast hebben Provinciale Staten met dezelfde motie het college opgeroepen voor duurzame energieprojecten waarbij de provincie opdrachtgever is maximale inspanning te leveren om dwangarbeid in de productieketen te voorkomen. Het college informeert PS over de voortgang.
29
Omgevingsverordening: Gevolgen uitstel Omgevingswet voor Omgevingsverordening Noord-Holland (C-agenda RWK 30-08-2021)
Het Kabinet besloot in mei 2021 om de invoering van de Omgevingswet uit te stellen. Dit heeft gevolgen voor de provincie Noord-Holland, onder meer voor de uitvoering van de Regionale Energiestrategieën voor Noord-Holland Noord en Noord-Holland Zuid (RES’en). Om doorgang van de RES’en mogelijk te maken hebben GS besloten om de Omgevingsverordening NH2020 gedeeltelijk aan te passen voor het onderdeel ‘Wind op Land’. Die wijziging wordt ter inzage gelegd.
30
Wonen: Ondertekening allonge bij Samenwerkings- en Uitvoeringsovereenkomst 2012 Bloemendalerpolder (C-agenda RWK 30-08-2021)
De marktpartijen en de gemeente Weesp willen, vanwege de grote vraag naar betaalbare woningen, 150 sociale huurwoningen realiseren in plaats van 150 vrije sector woningen. En het maximaal aantal te realiseren woningen in het gebied verhogen van 2750 naar 2950 woningen. De provincie gaat akkoord met de nieuwe woningbouwafspraken voor de Bloemendalerpolder en zal, net als de andere partijen, de allonge ondertekenen. Met de ondertekening worden de provinciale belangen voor de groen-blauwe opgaven niet geschaad.
31
Arbeidsmarkt en Onderwijs: Brief GS aan PS inz. Monitor Arbeidsmarkt Noord-Holland 2020-2021 (kan betrokken worden bij de actualisatie van het uitvoeringsprogramma Economie/ visie arbeidsmarkt en onderwijs die op de B-agenda EFB 6-9-2021 worden gezet).
In de Monitor Arbeidsmarkt 2020-2021 wordt de stand van zaken gegeven van de Noord-Hollandse arbeidsmarkt. De monitor geeft inzicht in de ontwikkeling van de bevolking, beroepsbevolking, werkgelegenheid, werkloosheid, aantal leerlingen, uitkeringen en vacatures. In 2020 was er een afname in de banengroei. Daarnaast is ook de werkloosheid toegenomen en het aantal lopende WW-uitkeringen sinds de Coronacrisis gestegen.
32
Bestuur: Beslissing op bezwaar WOB reizen voormalig gedeputeerde naar Istanbul (C-agenda EFB 6-9-2021; link: https://www.noord-holland.nl/Loket/Wob_verzoek/Wob_verzoeken_2021 )
Op 18 november 2020 is een verzoek op grond van de Wet openbaarheid van bestuur inzake -kort samengevat- reizen naar Istanbul van een voormalig gedeputeerde, in de periode 2006 tot en met 2008, gedeeltelijk toegewezen. Het daarop ingediende bezwaar is nu ongegrond verklaard. Zie voor de besluiten www.noord-holland.nl/Loket/Wob\_verzoek en www.noord-holland.nl/Loket/Bezwaar\_en\_klachten/Bezwaar\_maken
33
Europa: Brief GS inz. kaderstellende notitie voor de Europastrategie 2022-2030 (B-agenda EFB 6-9-2021)
De kaderstellende notitie is bedoeld om op hoofdlijnen de thematische focus van de Europastrategie te bepalen. De specifieke belangen en concrete activiteiten zullen uiteindelijk een plek krijgen in de Europastrategie die in het najaar van dit jaar wordt vastgesteld.
34
Mobiliteit: Brief PS pleidooi meer regie spreiden en mijden G4 en provincies (C-agenda M&B 06-09-2021)
De brief ‘Meer regie spreiden en mijden van de hyperspits’ is op 17 juni jl. aan de ministeries I&W, OC&W en SZ&W verstuurd door de G4 gemeenten en een aantal provincies, waaronder Noord-Holland, met het verzoek om vanuit het Rijk maatregelen te nemen om de stedelijke spits te reduceren, aangezien de corona-maatregelen langzamerhand weer ingetrokken worden.
35
Mobiliteit: Vaststellen Perspectief Mobiliteit (A-agenda M&B 06-09-2021)
De provincie Noord-Holland wil samen met haar partners werken aan slimme, duurzame en veilige mobiliteit in Noord-Holland. De provincie geeft een overzicht van haar beleidsprincipes op het gebied van mobiliteit in het Perspectief Mobiliteit.
36
MRA: Maandelijks MRA Raads- en Statenleden Bericht - editie 51 (c-agenda alle commissies eind aug/begin sept).
37
Stikstof: Reactie op brief stikstofbeleid BUCH-gemeenten (C-agenda NLG 30-08-2021)
De gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo (BUCH) hebben de Beleidsregel niet significante bouwwerken met betrekking tot stikstof opgesteld. De beleidsregel was niet met de provincie afgestemd en omdat de onderbouwing van de beleidsregel ontbrak, kon dit in praktijk tot onduidelijkheid over vergunningplicht en bevoegdheden leiden. BUCH heeft de onderbouwing aangeleverd en de beleidsregel op enkele punten aangepast en aangevuld. Gedeputeerde staten en BUCH constateren een gedeeld belang waar het gaat om bescherming van de kwetsbare natuur en voldoende woningbouw en zullen daar ook naar handelen.
38
Weerbaar N-H: Brief GS aan PS inz. voortgangsrapportage Agenda Weerbaar Noord-Holland 2021 (B-agenda EFB 6-9-2021).
De Agenda Weerbaar Noord-Holland vloeit voort uit het coalitieakkoord ‘Duurzaam Doorpakken!’ en is op 7 juli 2020 vastgesteld. Naast reguliere verantwoording in de P&C-cyclus vindt jaarlijks verantwoording van de voortgang plaats richting PS. De voortgangsrapportage Agenda Weerbaar Noord-Holland 2021 is vastgesteld door het college van Gedeputeerde Staten op 6 juli 2021 en ter bespreking aangeboden aan de Commissie EFB.
39
Bereikbaarheid: Netwerkstudie Haarlemmermeer 2040 (B-agenda M&B 06-09-2021)
Om inzicht te krijgen in het effect van woningbouw en werkgelegenheid op de bereikbaarheid van de Haarlemmermeer hebben gemeente Haarlemmermeer, Vervoerregio Amsterdam en provincie Noord-Holland de ‘Netwerkstudie Haarlemmermeer 2040’ opgesteld. De studie laat zien welke infrastructurele en mobiliteitsoplossingen in de toekomst nodig zijn en welke projecten daar al aan bijdragen.
40
Gezondheid / Corona vaccinatiebeleid: Ingekomen mail over corona vaccinatiebeleid (C-agenda NLG 30-08-2021 en EFB 06-09-2021)
41
Natuur: Brief aan GS inzake Ontwerp Natuurbeheerplan 2022 (C-agenda NLG 30-08-2021)
42
Recreatie: AB agenda Groengebied Amstelland (C-agenda NLG 30-08-2021)
43
Recreatie: AB vergadering Recreatieschap Twiske Waterland (C-agenda NLG 30-08-2021)
44
Recreatie: Bestuursmededeling Recreatieschap Spaarnwoude (C-agenda NLG 30-08-2021)
45
Recreatie: Recreatieschap Spaarnwoude AB vergadering (C-agenda NLG 30-08-2021)
46
Recreatie: Vergadering AB 7 juli Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer (C-agenda NLG 30-08-2021)
47
Wonen: Woonakkoord Zaanstreek-Waterland (C-agenda RWK 30-08-2021)
In de provinciale Woonagenda (2020-2025) staat dat de provincie in woonakkoorden afspraken met regiogemeenten maakt over woningbouw. Het woonakkoord voor regio Zaanstreek-Waterland bevat afspraken met de 8 gemeenten ter uitvoering van het regionale woonbeleid op het gebied van nieuwbouw en woningbouwprogrammering, betaalbare voorraad, wonen en zorg, en duurzaam, klimaatadaptatief, natuurinclusief en circulair bouwen.
48
Natuur: Onteigening Schil Naardermeer (A-agenda NLG 30-08-2021)
Voor het project Schil Naardermeer is de provincie al enige jaren bezig met het verwerven van de benodigde grond. Er is nog niet met alle eigenaren overeenstemming bereikt. Om tot uitvoering van het project te komen is het noodzakelijk om gebruik te maken van het onteigeningsinstrument. Met dit besluit wordt aan Provinciale Staten gevraagd om de Kroon te verzoeken de onteigeningsprocedure te starten.
49
Windturbines op en rond het Brzo-bedrijventerrein Tata Steel (te betrekken bij PS van 5 juli 2021)
50
Referendum: Ingezonden brief stichting Noord-Holland Referendum inz. Referendumverzoek (u kunt de brief betrekken bij de behandeling van het Referendumverzoek in PS 5 juli 2021)
51
Energie: Mail Werkgroep Democratisch Energie Initiatief met persbericht (C-agenda RWK 30-08-2021)
52
Energie: Update dashboard energietransitie (C-agenda RWK 30-08-2021)
Het Dashboard Energietransitie in Noord-Holland is in 2020 gelanceerd om inzicht te geven in de stand van zaken met betrekking tot de klimaatafspraken en energietransitie in onze provincie. Het bestrijkt alle thema’s die opgenomen zijn in het Actieprogramma Klimaat 2020-2023. Naast een thematische opbouw is het mogelijk om geografisch door te klikken naar gegevens over de twee regio’s waarvoor een Regionale Energiestrategie (RES) is gemaakt, Noord-Holland Noord en Noord-Holland Zuid en naar de regio’s (deel-RES) die daarin zijn opgenomen. Het dashboard is modulair opgezet en wordt jaarlijks geactualiseerd en desgewenst aangepast en/of uitgebreid.
53
Energie: Wob-besluit (deel3) Windalarm inzake windturbines Amsterdam (C-agenda RWK 30-08-2021)
De Wet openbaarheid van bestuur (Wob) regelt het recht op informatie van de overheid. Overheidsinformatie is meestal openbaar, maar de Wob kent een aantal gevallen waarin de gevraagde informatie niet openbaar kan worden gemaakt. Meer over de Wob is te vinden op www.noord-holland.nl/wob.
54
Ruimte/Mobiliteit: Monitor OV-knooppunten 2019/2020 (C-agenda RWK 30-08-2021, cc C-agenda M&B 06-09-2021)
De Monitor OV-knooppunten 2019/2020 geeft inzicht in de ontwikkelingen binnen de invloedssfeer van de OV-knooppunten op het gebied van wonen, werken en reizen. De monitor vult de data aan die in voorgaande jaren zijn verzameld (vanaf 2012) en blikt vooruit daar waar dat kan. Het rapport is binnenkort te vinden op de website van de provincie Noord-Holland.
55
Ruimte: Beroep + voorlopige voorziening Aldi Bergen (C-agenda RWK 30-08-2021)
De gemeenteraad van Bergen heeft op 8 april 2021 het bestemmingsplan Bergerweg 125 gewijzigd vastgesteld. In het bestemmingsplan worden een supermarkt en 36 woningen planologisch mogelijk gemaakt in landelijk gebied. Het plan is strijdig met de Provinciale Ruimtelijke Verordening en andere provinciale regelgeving. De ontwikkeling voldoet niet aan onze regels voor het landelijk gebied.
56
Ruimte: Ontwerp verklaring van geen bedenkingen Bedijkte Waal (A-agenda RWK 30-08-2021)
GS hebben besloten aan PS voor te stellen de ontwerpverklaring van geen bedenkingen af te geven met betrekking tot de door het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier ingediende aanvraag voor een omgevingsvergunning ten behoeve van het project dijkversterking Bedijkte Waal. Dit maakt deel uit van de versterking van de Markermeerdijken tussen Hoorn en Amsterdam. Uit de vergunningaanvraag, en de daarbij behorende ruimtelijke onderbouwing blijkt dat het project voldoet aan de eisen van een goede ruimtelijke ordening en een goede ruimtelijke onderbouwing geeft. De wijziging heeft geen significante gevolgen voor de natuur en het provinciale monument. De verklaring kan daarom worden afgegeven door PS.
57
Wonen: Locatie-onderzoek huisvesting buitenlandse werknemers in de Kop van Noord-Holland (B-agenda RWK 02-09-2021)
De provincie Noord-Holland heeft samen met de gemeenten Den Helder, Hollands Kroon en Schaqen onderzoek gedaan naar geschikte locaties voor de huisvesting van buitenlandse werknemers. Dit heeft 14 voorkeurszoekgebieden opgeleverd. Binnen deze gebieden zullen de provincie en de gemeenten in overleg met omwonenden en belanghebbenden de precieze locatie bepalen. Ook marktpartijen worden daarbij betrokken. Dit traject start in september. Als de locaties bepaald zijn, nemen de gemeenten in principe het voortouw om daarvoor bestemmingsplannen te maken. Op verzoek van gemeenten kan de provincie hulp bieden en bijvoorbeeld een provinciaal inpassingsplan maken.
58
Wonen: Masterplan Wonen (B-agenda RWK 02-09-2021)
Het Masterplan Wonen geeft antwoord op de vraag wat de provincie kan doen om gemeenten te helpen sneller meer betaalbare woningen te laten realiseren. Er worden nieuwe maatregelen voorgesteld om de betaalbaarheid te vergroten en extra maatregelen om de woningbouw te versnellen, naast de maatregelen die al getroffen worden in diverse samenwerkingstrajecten met onder andere Rijk, regio’s en gemeenten. Het Masterplan Wonen is een dynamisch document. Na deze eerste versie volgt een tweede, waarin de uitkomsten van de regionale verdieping en enkele overige modules verwerkt worden.
59
Wonen: Voortgang Woonagenda 2020 - 2025 (B-agenda RWK 02-09-2021)
In de provinciale Woonagenda (2020-2025) staan de ambities, uitgangspunten en acties op het gebied van wonen. De voortgangsrapportage is bedoeld om PS te informeren over de voortgang van de actiepunten uit deze Woonagenda.
60
Archief: Brief GS aan PS inz. Archieftoezicht 2020 (c-agenda EFB 06-09-2021)
Conform de archiefverordening 2014 dient de provinciearchivaris jaarlijks rapport uit te brengen aan GS over het uitgevoerde toezicht op de provinciale archieven. Bijgaand verslag betreft de archiefinspectie over het jaar 2020.
61
Bereikbaarheid: Brief PS Houtribdijk: OV en provincie Flevoland (C-agenda M&B 06-09-2021)
De provincie Noord Holland heeft samen met de provincie Flevoland de potentie voor een busverbinding tussen Enkhuizen en Lelystad via de Houtribdijk verkend en onderzocht in hoeverre de provincie Flevoland voornemens is om eventuele knelpunten voor het verkeer op de N307 op te lossen.
62
Bericht rijksheer aan PS inzake provinciaal plan asielopvang Noord-Holland (c-agenda EFB 6-9-2021)
63
Initiatiefvoorstel van Denk inz. uitgebreid onderzoek naar het slavernijverleden en de rol van de Provincie Noord-Holland (tzt cie EFB/PS)
64
Mobiliteit: Jaarverslag concessies OV 2020 (C-agenda M&B 06-09-2021)
Jaarlijks publiceert de provincie Noord-Holland een jaarverslag met de resultaten van de drie openbaar vervoerconcessies waar zij opdrachtgever voor is: Gooi en Vechtstreek, Haarlem-IJmond en Noord-Holland Noord. In het verslag staan onder andere het aanbod, het gebruik en de kwaliteit van het OV omschreven.