Gemeente Werkorganisatie Duivenvoorde

Home
HOME | Bestuur Voorschoten | Gemeenteraad | Vergaderkalender

Vergaderkalender

link naar deze pagina

Commissie Mens & Samenleving Voorschoten - 29 mei 2019

Locatie: Raadzaal Voorschoten
Aanvang: 19:30
Eindtijd: 23:00
Voorzitter: Dhr. E.M.L.H. Maassen

1
Opening en vaststelling agenda
2
Spreekrecht
Burgers en andere belanghebbenden, die zich daarvoor tevoren hebben aangemeld, worden in de gelegenheid gesteld aan de vergadertafel plaats te nemen om hun mening te geven over onderwerpen die hen bezighouden. Iedere inspreker krijgt ongeveer 5 minuten de tijd. Daarna is er gelegenheid voor een gesprek met de commissie.
De volgende insprekers hebben zich aangemeld:
- de heer G. Draijer, namens Leif Eriksson, over subsidiebeleid.
- mevrouw L. Schrijver, namens Peuterspeelzaalwerk SKV, over Voor- en Vroegschoolse Educatiebeleid
- de heer O. Kervers, namens HSV Adegeest, over subsidiebeleid
3
Terugkoppeling gemeenschappelijke regelingen
Dit is een vast agendapunt. Raads- en/of collegeleden koppelen zaken terug naar de raad die besproken zijn in de diverse Gemeenschappelijk Regelingen.
4
Stand van zaken toezeggingen, moties, amendementen en schriftelijke vragen
Dit agendapunt biedt de commissie de gelegenheid om te reageren op en het college te bevragen over de voortgang van de actiepunten. Het is niet de bedoeling om inhoudelijk op de vermelde onderwerpen in te gaan. De overzichten van toezeggingen, moties, amendementen en schriftelijke vragen zijn in Ibabs te vinden.
6
Zienswijze bij de begroting 2020 van de Gemeenschappelijke Regeling Inkoopbureau H10
Gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor jeugdhulp. Onze gemeente koopt jeugdhulp niet zelf in. Deze inkoop wordt uitgevoerd door het Inkoopbureau H-10. Het Inkoopbureau H-10 heeft als taak om namens de tien gemeenten van de jeugdhulpregio Haaglanden jeugdhulp in te kopen, het contract- en leveranciersmanagement te verzorgen en administratieve processen voorvloeiende uit de contracten te beheren. Dit zijn puur uitvoerende taken en daarom is dit Inkoopbureau H-10 vormgegeven als een bedrijfsvoeringsorganisatie op grond van de Wet gemeenschappelijke regelingen. De betrokken raden moeten volgens de wet- en regelgeving in de gelegenheid worden gesteld om een zienswijze op de ontwerp begroting van de Gemeenschappelijke Regeling Inkoopbureau H-10 te geven.
Bij dit agendapunt is de ontwerp begroting voor 2020 toegevoegd en de zienswijze zoals het college die tbv de gemeenteraad heeft opgesteld.
De gemeente waarschuwt H-10 al vast dat als gevolg van een bestuursopdracht er een onderzoek wordt uitgevoerd waarvan in de loop van 2019 duidelijk wordt of Voorschoten haar focus meer gaat richten op Leidse regio ipv op Haaglanden.
H-10 heeft de ontwerpbegroting 2020 ingediend bij alle deelnemende gemeenten. De gemeenteraad wordt nu verzocht om daar kennis van te nemen en een zienswijze in te dienen. Het college heeft de begroting beoordeeld en een concept brief met haar zienswijze voor u bijgevoegd.
De gemeenteraad wordt gevraagd in te stemmen met deze zienswijze.
7
Subsidiebeleid
Er is gewerkt aan een Maatschappelijke agenda Voorschoten. Deze agenda weerspiegelt wat voor dorp we zijn en welke maatschappelijke doelen we nastreven in Voorschoten. Deze Maatschappelijke agenda Voorschoten is de basis voor het nieuwe subsidiebeleid voor de periode 2020 – 2023. In het subsidieplan en de algemene subsidieverordening (ASV) komt de essentie van de Maatschappelijke agenda Voorschoten terug en zijn de activiteiten en de voorwaarden beschreven voor subsidies.
In het coalitieakkoord stond al aangegeven dat het huidige subsidiebeleid compleet vernieuwd zou worden en dat onderbouwd gekozen zou worden welke activiteiten wel of niet ondersteund gaat worden. Er is minder geld beschikbaar dan voorheen, daarom moesten er keuzes gemaakt worden.
In de aanloop naar het subsidieplan zijn drie interactieve bijeenkomsten georganiseerd voor de organisaties die in 2019 subsidie ontvangen: op 4 en 11 maart en op 10 april. Daarnaast zijn er in maart en april twee sessies geweest specifiek voor de brede welzijnsorganisatie, een grote subsidiepartner. Deze sessies waren interactief opgezet en maken deel uit van de samenspraakprocedure, die is gevolgd in dit proces. Met deze vorm van participatie is meer helderheid gegeven aan de organisaties, terwijl aan de andere kant de Maatschappelijke agenda Voorschoten verder aangescherpt kon worden. Dit heeft geleid tot wederzijds begrip en draagvlak voor de beleidskeuze van het college en de rol van de gemeente. De organisaties hebben begrip voor de bezuiniging, de gemeente heeft begrip voor de zorgen en vragen van de organisaties en biedt een ondersteunende rol.
De gemeenteraad wordt nu gevraagd de maatschappelijke agenda voor Voorschoten vast te stellen en het daarbij horende subsidieplan. Beide agendastukken zijn bij dit agendapunt toegevoegd.
8
Voor- en Vroegschoolse Educatie beleid
In Voorschoten vinden wij het belangrijk dat kinderen met een goede start beginnen. Wij vinden het belangrijk dat er goed onderwijs is en het beheersen van taalvaardigheden. In Voorschoten wordt sinds een aantal jaar gewerkt door de peuterspeelzalen met een VVE-programma en kinderen met een (dreigende) taalachterstand worden extra begeleid en ondersteund
De bestrijding van onderwijsachterstanden en de inzet op brede talentontwikkeling begint al op de peuterleeftijd. Met kwalitatief hoogwaardige voorschoolse voorzieningen kunnen eventuele ontwikkelachterstanden bij (doelgroep)peuters vroegtijdig gesignaleerd en aangepakt worden.
Voorschoten heeft het VVE tot dusverre moeten financieren uit eigen middelen.
Tot 2019 ontving de gemeente voor dit onderdeel geen middelen van het Rijk middels een Bijzondere Doeluitkering (BDU), terwijl heel veel gemeenten over de periode 2015-2018 al wel een rijksbijdrage ontvingen. Dit had ten dele te maken met de grootte van de gemeente en de mate van onderwijsachterstand. Sinds 2019 heeft er een herverkaveling plaats gevonden en er zijn voor VVE extra middelen beschikbaar gesteld door het rijk middels een BDU. Dit betekent dat de gemeente Voorschoten een rijksbijdrage voor een periode van vier jaar van € 154.581,- per jaar ontvangt. Jaarlijks zal worden bekeken of deze bijdrage verhoogd gaat worden.
Er was tot nu toe geen beleidsnota VVE. Dit is de eerste nota die een doorkijkje geeft van wat er al bereikt is en doelen stelt in wat er nog bereikt moet gaan worden.
De gemeenteraad wordt gevraagd dit beleidsplan vast te stellen
9
Zienswijze Begroting 2020 Regionale Dienst Openbare Gezondheidszorg Hollands Midden (RDOG HM)
De Regionale Dienst Openbare Gezondheidszorg (RDOG) Hollands Midden is een gemeenschappelijke regeling van 18 gemeenten in de regio Hollands Midden. De uitvoerende eenheden van de RDOG Hollands Midden zijn de Gemeentelijke Gezondheidsdienst Hollands Midden (GGD), Geneeskundige Hulpverlening Hollands Midden (GHOR) en de Regionale Ambulancevoorziening Hollands Midden (RAV).
Om u een beeld te geven wat de dienst o.a. doet: De dienst verzorgt het ambulancevervoer, zorgt voor het vaccinatieprogramma, doet aan preventie en onderzoek, heeft gezondheidsbevordering programma's, veilig thuis en verslavingspreventieprogramma's.
Het college schrijft aan de raad dat er veel ontwikkelingen gaande zijn binnen en rondom de Regionale Dienst Openbare Gezondheidszorg Hollands Midden. Gezien de fase waarin deze ontwikkelingen verkeren, bestaat op dit moment nog onvoldoende duidelijkheid over de mogelijke consequenties daarvan voor de begroting 2020. Dit brengt voor de gemeente risico’s met zich mee. We blijven met onze portefeuillehouder in gesprek over deze ontwikkelingen en worden betrokken bij scenario’s en te maken keuzes. De hogere bijdrage 2020 ten opzichte van 2019 zien wij als een investering in de toekomst en is voor ons een duidelijk signaal dat er stevig ingezet wordt op een sterk verbeterde organisatie van de RDOG HM, waardoor de belangen van de inwoners van gemeente Voorschoten en de andere deelnemende gemeenten wat betreft veilig thuis, preventie en een gezonde leefwijze goed worden gediend.
De gemeenteraad wordt verzocht in te stemmen met de zienswijze die het college heeft voorbereid.
In de bijlagen treft u ter informatie ook het raadsvoorstel en de zienswijze van de gemeente Leiden aan.
9.1
Extra informatie
10
Rondvraag en actuele bestuurlijke aangelegenheden
Dit agendapunt is bedoeld voor vragen over actuele bestuurlijk-inhoudelijke zaken. Onderwerpen voor dit agendapunt moeten 24 uur tevoren worden aangemeld bij de griffie. De rondvraag is bedoeld voor vragen over actuele onderwerpen, die niet op de wijze als in artikel 39 Reglement van Orde kunnen worden gesteld, omdat de actualiteit dit vergt. Louter technische of informatieve vragen worden op een andere wijze gesteld.
11
Sluiting
Top