link naar deze pagina

Raadsplein besluitvormend (Raadzaal) - 1 november 2021

Locatie: SH Raadzaal
Aanvang: 19:30
Eindtijd: 21:00
Voorzitter: Dhr. R. Mulder
Toelichting: Inwoners of instellingen die de raad willen toespreken kunnen dit vanuit de Raadzaal doen of ze mogen hun inbreng vooraf ook per e-mail sturen. Aanmelden voor het inspreken kan tot maandag 1 november 10.00 uur. De publieke tribune is weer toegankelijk, maar vol is vol. De vergadering meekijken blijft ook digitaal mogelijk via de livestream op www.zwolle.nl/gemeenteraad.
Algemene documenten:

1
Mededelingen
2
Vaststelling agenda
3
Bekrachtiging geheimhouding
* Op basis van Artikel 10, lid 2 sub b van de Wet Openbaarheid van Bestuur op de bijlage (vertrouwelijke risicoparagraaf) van de beslisnota Begroting 2022.
* De bekrachtiging geldt voor onbepaalde tijd.
4
Mondelinge vragen te stellen door raadsleden
5
Ingekomen stukken
5.A1
Diversen / ter kennisgeving aannemen / Lijst ingekomen stukken
5.A2
Diversen / ter afdoening in handen stellen van het College
5.A3
Diversen / ter advies in handen stellen van het College
5.B
Informatienota's voor de raad / ter kennisname
5.B.1
Klimaatbestendig Azaleapark
5.B.2
Woningbouwinitiatief boven het C&A pand in het Broerenkwartier
5.B.3
Uitstel Omgevingswet
5.B.4
Regionaal Energiecluster Zwolle Noord
5.B.5
Evaluatie en vervolg Stimuleringsaanpak impact ondernemen
5.B.6
Fiscaal Beleidskader Gemeente Zwolle
5.B.7
Lokaal preventieakkoord gezonde leefstijl
5.B.8
Spoorterminal Hessenpoort
5.B.9
Verkenning Stadsbroek Ijsselvizier
5.B.10
Pre-advies Motie Snorfietsen en Brommers van voor 2011 uit het centrum
5.B.11
Inventarisatie gevolgen motie Schone Lucht Akkoord (beantwoording motie)
5.B.12
Huisvestingsverordening en Opkoopbescherming
5.B.13
Huishoudelijke ondersteuning Wmo
5.B.14
Stand van zaken Ontwerp Stinspark
5.B.15
Tussenevaluatie Ontwikkelagenda passend onderwijs en jeugdhulp
5.B.16
Uitvoeringsagenda toeristisch perspectief 2022 en 2023
5.B.17
Subsidieaanvraag 3e ronde Proeftuinen Aardgasvrije Wijken
5.B.18
Voortgang inkoop jeugdhulp
5.B.19
Beantwoording motie GFT lokaal hergebruiken
5.B.20
Beantwoording motie Interne onderzoek basisbaan
5.B.21
Beantwoording motie Toekomst van inkoop in het Sociaal Domein (motie 940)
5.C
Beantwoording artikel 45 vragen / ter kennisgeving aannemen
5.C.1
Beantwoording artikel 45 vragen ChristenUnie - Handhaving coronatoegangsbewijs
5.C.2
Beantwoording artikel 45 vragen Swollwacht - Kamerbewoning statushouders
5.C.3
Beantwoording artikel 45 vragen Swollwacht- Overlast door psychisch kwetsbare personen
5.C.4
Beantwoording artikel 45 vragen CDA - Inwonersinitiatieven MijnWijk
5.C.5
Beantwoording artikel 45 vragen GroenLinks - Stand van zaken Enexis terrein Marsweg
5.C.6
Beantwoording artikel 45 vragen GroenLinks en ChristenUnie - Unmute Us
5.C.7
Beantwoording artikel 45 vragen VVD - Kosten van bouwleges
5.C.8
Beantwoording artikel 45 vragen ChristenUnie - 'Beter zicht op verkeersveiligheid voor fietsers'
6
Passerelle Zwolle
Deze beslisnota is behandeld in de informatieronde op 11 oktober 2021. De korte terugblik is bijgevoegd.
Op 25 mei 2020 heeft de raad op basis van een planstudie de uitgangspunten voor de passerelle vastgesteld, met o.a. de breedte, uitgaan van een definitieve aanlandig aan de centrumzijde, liften en architectonische kwaliteit en duurzaamheid. In dit Ontwikkelkader Spoorzone is de Passerelle opgenomen als hoogwaardige verbinding en verblijfslocatie voor voetgangers en fietsers tussen binnenstad en Hanzeland. De Passerelle is een drager van de gebiedsontwikkeling in de Spoorzone. Op basis van deze uitgangspunten is het Beeldkwaliteitsplan opgesteld die op 8 maart 2021 door de raad is vastgesteld. Aan de hand van het Beeldkwaliteitsplan is het definitieve ontwerp opgesteld wat nu voorligt aan de raad.
Om de realisatie van de Passerelle mogelijk te kunnen maken is het bestemmingsplan Spoorzone-Passerelle in procedure gebracht, de raad wordt daarom ook gevraagd het bestemmingsplan vast te stellen. Tegelijk met de beslisnota over het definitieve ontwerp en het bestemmingplan is de raad geïnformeerd over het ontwerp van de herinrichting Oosterlaan en Westerlaan. Deze informatienota wordt eveneens bij dit agendapunt betrokken.
Voor technische en feitelijke vragen: Niels Munnik ((038) 498 2395) nh.munnik@zwolle.nl
7
Investeringsbesluit Spoorzone
8
Voorbereidings- en uitvoeringskrediet Zwartewaterallee
Deze beslisnota is rechtstreeks geagendeerd voor besluitvorming.
De raad heeft op 23 november 2020 de Gebiedsvisie Zwartewaterallee vastgesteld. Met de in deze visie opgenomen vijf ontwikkellocaties worden 1.300 woningen toegevoegd. Op 18 februari 2021 heeft het Rijk ik het kader van het Besluit en de Regeling Woningbouwimpuls 2020 een bijdrage van ruim 3,3 miljoen euro toegekend. De regeling is bedoeld om tot meer en versnelde (betaalbare) woningbouw in ons land te komen. Als ook de financiën beschikbaar zijn kan de projectorganisatie van start. Met de Rijksbijdrage, de door de provincie toegezegde bijdrage, de toegezegde bijdragen door de ontwikkelaars van de vijf private woningbouwlocaties en de gemeentelijke bijdrage ontstaat dekking voor de verdere uitwerking en realisatie van een pakket van publieke maatregelen om het gebied Zwartewaterallee verder te ontwikkelen als woonomgeving. Tot slot is dekking nodig voor de gemeentelijke inzet om de plannen voor de vijf private woningbouwlocaties te begeleiden. Deze begeleidingskosten worden middels privaatrechtelijke overeenkomsten op de ontwikkelaars verhaald. De kosten die niet verhaalbaar zijn op de ontwikkelende partijen worden gedekt uit de incidentele middelen van de strategische investeringsagenda (SIA).
Voor technische en feitelijke vragen: Marielle Numan (2508) m.numan@zwolle.nl of Christian van Steenwijk (06-14393717) c.van.steenwijk@zwolle.nl
9
Regio Deal Regio Zwolle - kredietvoorstel Zwolse projecten
Deze beslisnota is rechtstreeks geagendeerd voor besluitvorming.
Regio Zwolle kent een sterke economische uitgangspositie en een goed ontwikkelde samenwerkingscultuur waarbinnen bedrijven, kennisinstellingen, onderwijs, overheden en maatschappelijke partners elkaar weten te vinden. Met de stad Zwolle als middelpunt van de regio, voorzien van alle aantrekkelijkheden van het stadse leven en een prachtig ommeland met een keur aan recreatiemogelijkheden, heeft de regio alles in huis wat er maar te wensen is. Toch liggen er, kijkend naar de toekomst en ontwikkelingen zoals de coronacrisis, ook verschillende opgaven voor de regio, die het hoofd geboden moeten worden. In 2020 is in het kader van de Regio Deal Regio Zwolle gestart met een meerjarig programma. Met de Regio Deal Regio Zwolle investeren Rijk en regio in de periode van 2020 – 2023 in achttien projecten vanuit actielijnen die - elk afzonderlijk én in samenhang met elkaar - Regio Zwolle versterken als een sociaal en economisch sterke, circulaire, innovatieve en klimaatbestendige groeiregio. In deze nota wordt de stand van zaken tot nu toe nader toegelicht, met focus op de projecten waar Zwolle (al dan niet met partners) onderdeel vanuit maakt (zowel inhoudelijk als financieel). Het Rijk heeft op basis van de gesloten Deal met de Regio een voorfinanciering gedaan.
De raad wordt voorgesteld om kennis te nemen van het instrument Regio Deal Regio Zwolle en specifiek over de inhoudelijke en financiële scope van de projecten waar Zwolle (al dan niet met partners) onderdeel vanuit maakt. Daarnaast het beschikbaar stellen van (aanvullende) kredieten en de formalisering van de cofinanciering van de gemeente Zwolle.
Voor technische en feitelijke vragen: Gerdien van der Zanden (06-10086764) g.van.der.zanden@zwolle.nl
10
Voorstel jaarlijkse indexering prijssegmenten voor de uitvoering van de Ontwikkelstrategie Wonen
Deze beslisnota was rechtstreeks geagendeerd voor de besluitvormingsronde van 25 mei jl. De raad besloot toen op verzoek van de fracties van PvdA, SP en CDA om de beslisnota van de agenda af te voeren en eerst te bespreken in een debatronde. Op 27 september 2021 is het behandeld in de debatronde, de korte terugblik is bijgevoegd.
Op 14 oktober 2019 is de Ontwikkelstrategie Wonen 2019-2024 vastgesteld. Daarmee is een model voor regie, sturing en samenspel geïntroduceerd dat erop is gericht hoe samen met partners de woonopgaves in Zwolle te realiseren. Onderdeel van deze Ontwikkelstrategie is om de prijsgrenzen van de prijssegmenten goedkoop, middelduur en duur jaarlijks aan te passen. De prijsgrenzen voor huur en koop in de vastgestelde categorieën van goedkoop, middelduur I&II en duur zijn in 2019 voor het laatst aangepast. De prijsgrens voor sociale huur wordt wel jaarlijks aangepast en door het Rijk vastgesteld op basis van de CPI-methode. Nu wordt voorgesteld om de prijsgrenzen voor koop en huur in de private sector ook jaarlijks te indexeren, zodat de prijsgrenzen voor woningbouw beter aansluiten bij de marktomstandigheden. En om daarbij aan te sluiten bij de systematiek zoals deze ook al wordt toegepast bij sociale huur.
Voor technische en feitelijke vragen: Sophie Heikoop (06 5007 0593) s.heikoop@zwolle.nl
11
Bestemmingsplan Buitengebied, Herfterlaan 50
Deze beslisnota is rechtstreeks geagendeerd voor besluitvorming.
Het aanwezige bedrijf ‘Van Krevel Transport & Bestratingsmateriaal’ op het perceel Herfterlaan 50 wil zich volledig richten op de handel in bouw- en bestratingsmateriaal. Voor dit initiatief is een plan opgesteld in het kader van de regeling Kwaliteitsimpuls Groene Omgeving (KGO). In dit inrichtingsplan is vastgelegd welke maatregelen moeten worden genomen voor de landschappelijke inpassing van het initiatief. Om de handel in bouw- en bestratingsmateriaal planologisch mogelijk te maken is het bestemmingsplan Buitengebied, Herfterlaan 50 opgesteld. In de regels van het bestemmingsplan is een voorwaardelijke verplichting opgenomen voor het borgen van de uitvoering van het inpassingsplan. Het ontwerpbestemmingsplan Buitengebied, Herfterlaan 50 heeft ter inzage gelegen, er zijn geen zienswijzen ingediend tegen het ontwerpbestemmingsplan. Met dit voorstel wordt het bestemmingsplan gewijzigd vastgesteld. De redenen van de wijzigingen zijn het herstellen van een omissie en een toevoeging dat de omgevingsvisie is vastgesteld.
Voor technische en feitelijke vragen: Sander Weertman (3124) s.weertman@zwolle.nl
12
Vaststelling Regionale Visie Jeugdhulp IJsselland
Deze beslisnota is rechtstreeks geagendeerd voor besluitvorming.
De afgelopen periode heeft het Regionaal Servicebureau Jeugdhulp (RSJ) IJsselland heeft samen met jeugdhulpaanbieders, gemeenten, cliëntenraden en jeugdigen gewerkt aan een regionale visie op jeugdhulp. De visie geeft richting aan de samenwerking in de regio en de regionale agenda en helpt om de doelen die de verschillende gemeenten (via het inkopen van jeugdhulp) willen realiseren op elkaar af te stemmen. De geformuleerde ambitie luidt ‘Alle kinderen in de regio IJsselland hebben een thuis’. Een plek waar kinderen gezond, veilig en kansrijk opgroeien. Soms (tijdelijk) niet bij ouders, maar op een zo thuis’ mogelijk georganiseerde plek.
Op 17 mei j.l. heeft de raad reeds een debat gevoerd over het concept van de Regionale Visie en de inhoudelijke kernpunten van de visie. Tijdens dat debat werd door de wethouder toegezegd de invulling van nazorg mee te nemen in de regionale visie. Dit heeft geresulteerd in een aanvulling van de definitieve visie.
De raad wordt voorgesteld te besluiten om in te stemmen met de Regionale Visie en de wijze van afdoening van de toezegging en daarnaast om kennis te nemen van het advies van het Regionaal Cliëntenplatform en reactie van het RSJ IJsselland daarop en van de regioagenda RSJ IJsselland 2021-2022.
Voor technische en feitelijke vragen: Ronald Buitenhuis (2679) R.Buitenhuis@zwolle.nl
13
Moties Vreemd aan de orde van de dag
14
Sluiting