link naar deze pagina

Raadsplein besluitvormend (Statenzaal) - 4 oktober 2021

Locatie: Statenzaal Provinciehuis
Aanvang: 19:30
Eindtijd: 21:00
Voorzitter: Peter Snijders
Toelichting: Bezoek en pers mag weer de vergadering bijwonen. De pers kan plaatsnemen aan de zijkant in de Statenzaal en de bezoekers op de tribune.

Aanmelden voor het inspreken of een inspraakreactie sturen kan via raadsgriffie@zwolle.nl tot maandag 4 oktober 2021,10.00 uur.
Algemene documenten:

1
Mededelingen
2
Vaststelling agenda
3
Bekrachtiging geheimhouding
• Op grond van artikel 25 Gemeentewet met een beroep op artikel 10, lid 2 sub b en g van de Wet Openbaarheid van Bestuur, tot het moment van oplevering van de passerelle, geheimhouding op te leggen ten aanzien van bijlage 03 bij de beslisnota Passerelle Zwolle.
4
Mondelinge vragen te stellen door raadsleden
5
Ingekomen stukken
5.A1
Diversen / ter kennisgeving aannemen / Lijst ingekomen stukken
5.A2
Diversen / ter afdoening in handen stellen van het College
5.A3
Diversen / ter advies in handen stellen van het College
5.B
Informatienota's voor de raad / ter kennisname
5.B.1
Woningbouwimpuls Spoorzone 2021 - sep 2021
5.B.2
Advies participatieraad over Sociale activatie en herstel
5.B.3
Ter visie legging geurvisie en -verordening Wijthmen
5.B.4
Actualisering Dorpsplan Wijthmen
5.B.5
Aanbesteding reclameconcessies
5.B.6
Aantrekkelijk en veilig verblijfs- en voetgangersgebied in het hart van de Binnenstad van Zwolle
5.B.7
Financiële consequenties jeugdhulpkosten minderjarige terugkeerders IS gebied
5.B.8
SDG's en de gemeente Zwolle (Sustainable Development Goals)
5.B.9
Uitkomsten aanbesteding Thuisondersteuning en Goede dagen en perspectief
5.B.10
Volwaardige kerstuitkering gedupeerde ouders
5.B.11
Ontwikkelingen jaarwisseling
5.B.12
Definitief ontwerp herinrichting Oosterlaan en Westerlaan
Deze informatienota wordt betrokken bij de informatie- en debatronde over de Passerelle op 11 en 25 oktober
5.B.13
Voortgang project Statushouders en voorbereiding Inburgeringwet
5.B.14
Beantwoording vragen D66 inzake Handhaving Buitengoed
5.C
Beantwoording artikel 45 vragen / ter kennisgeving aannemen
5.C.1
Beantwoording artikel 45 vragen fractie D66 - Telecommast Zwolle Zuid
-
5.C.2
Beantwoording artikel 45 vragen opvang vluchtelingen in Zwolle
5.C.3
Beantwoording artikel 45 vragen CDA - hanzebordjes
5.C.4
Beantwoording artikel 45 vragen D66 - Ecologie van de bodem
5.C.5
Beantwoording artikel 45 vragen GroenLinks, ChristenUnie en Swollwacht over hoogwater problematiek zomer 2021 irt Zwarte Waterzone
6
Vaststellen bestemmingsplan Buitengebied, Berkummerbroekweg 24/26
Deze beslisnota is rechtstreeks geagendeerd voor de besluitvormingsronde.
Aan de Berkummerbroekweg 24/26 te Zwolle is TenneT voornemens nabij het 380kV-station een voorraadloods te bouwen. De voorraadloods beslaat een oppervlakte van ongeveer 3800 m² en is bedoeld om een storingsvoorraad op te slaan. Deze voorraad bestaat uit reserve-onderdelen en (bouw)materialen zoals bouwhekken, verlichting, elektriciteitskabels, onderdelen van hoogspanningsmasten, noodstroomaggregaten en mobiele kranen die 24/7 (24 uur per dag en 7 dagen per week) in heel Nederland kunnen worden ingezet bij calamiteiten. Er is voor een locatie in Zwolle gekozen vanwege de ligging ten opzichte van bestaande hoogspanningsstations en –lijnen. Het ontwerpbestemmingsplan Buitengebied, Berkummerbroekweg 24/26 heeft ter visie gelegen, er zijn geen zienswijzen ingediend tegen het ontwerpbestemmingsplan.
De raad wordt voorgesteld te besluiten om de verbeelding van het bestemmingsplan Buitengebied, Berkummerbroekweg 24/26 ongewijzigd vast te stellen in elektronische vorm, met de bijbehorende regels met bijlagen en de bijbehorende ondergrond en de verbeelding van dit bestemmingsplan tevens vast te stellen in papieren vorm. Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan binnen twee weken te publiceren. Daarnaast geen exploitatieplan voor het bestemmingsplan Buitengebied, Berkummerbroekweg 24/26 vast te stellen.
Voor technische en feitelijke vragen: Jolanda van den Berg (2396) j.van.den.berg@zwolle.nl of Hester Nijmeijer h.nijmeijer@zwolle.nl
7
Verordening interferentiegebieden bodemenergiesystemen
Deze beslisnota is rechtstreeks geagendeerd voor besluitvorming.
Op 6 mei 2019 heeft de raad de verordening interfentiegebieden Bodemenergiesystemenen Stadshagen-Breezicht 2019 vastgesteld. Voor het aangewezen interfentiegebied is het mogelijk om regels en voorwaarden te stellen aan het toepassen van bodemenergiesystemen. Om de ambities en doelen van Zwolle te realiseren, is het noodzakelijk om ook in andere gebieden dan Stadshagen-Breezicht bodemenergie toe passen. Daarom is ook De Tippe in 2020 al aangewezen als interferentiegebied. Onlangs is de Spoorzone aangewezen als interferentiegebied. De reikwijdte van de op 6 mei 2019 vastgestelde verordening lijkt zich te beperken tot alleen Stadshagen-Breezicht. Hierdoor kan de indruk ontstaan dat het op basis van de bestaande verordening niet mogelijk is andere interferentiegebieden aan te wijzen dan Stadshagen-Breezicht. Terwijl dit wel noodzakelijk is om ervoor te zorgen dat het gebruik van de ondergrond door bodemenergiesystemen optimaal bijdraagt aan de ambities van de Zwolse energietransitie. Om (juridische) onduidelijkheden hierover weg te nemen, wordt voorgesteld om de Verordening interferentiegebieden bodemenergiesystemen Zwolle 2021 vast te stellen en gelijktijdig de bestaande verordening uit 2019 in te trekken.
Voor technische en feitelijke vragen: Mark Klutman (0657886540) m.klutman@zwolle.nl of Reinder Slager (06-24235462) r.slager@zwolle.nl
8
Vaststelling Ruimtelijk Ontwikkelplan Handelshuys
Deze beslisnota is behandeld in de debatronde op 20 september 2021. De korte terugblik is bijgevoegd.
In 2017 heeft de raad de visie ‘Eerste Ruimtelijke Invullen Broerenkwartier’ vastgesteld waarin richting wordt gegeven aan toekomstige ontwikkelingen in het Boerenkwartier. Afgelopen voorjaar is de raad door het college geïnformeerd over de ontwikkeling van het Handelshuys in het Broerenkwartier. Inmiddels heeft de ontwikkelaar een communicatieplan opgesteld en heeft de gemeente een ruimtelijk ontwikkelplan voor de locatie uitgewerkt en afgestemd. In het ontwikkelplan zijn de ambities van de gemeente verwoord en daarnaast zijn handvatten en kaders opgenomen waarbinnen de ontwikkeling plaats mag vinden. Het ontwikkelplan zet in op reparatie van dit belangrijke deel van de binnenstad, met een mix van functies en goede onderlinge verbindingen.
De raad wordt voorgesteld het ruimtelijk ontwikkelplan vast te stellen en kennis te nemen van het bijbehorende communicatieplan.
Voor technische en feitelijke vragen: Anton Westenberg (2660) A.Westenberg@zwolle.nl / Tim van Muijden (2524) T.van.Muijden@zwolle.nl
9
Sociale activatie en herstel
Deze beslisnota is behandeld in de debatronde op 20 september 2021. De korte terugblik is bijgevoegd.
Eerder dit jaar is in de visie op de sociale basis door de raad vastgesteld. Hierin is vastgelegd hoe de sociale basis er in Zwolle uit zou moeten zien en hoe daar naartoe gewerkt wordt. De voorliggende nota Sociale activatie en herstel is een volgende stap in dit proces. Doel is om de sociale basis te versterken met een aanvullende vorm van ondersteuning voor inwoners die vanwege een psychische kwetsbaarheid of wegens een periode van herstel ondersteuning nodig hebben in het verkrijgen of behouden van betekenisvolle sociale contacten en daginvulling.
De raad wordt voorgesteld in te stemmen met de beleidsnota, de subsidieverordening sociale activatie en herstel vast te stellen en de budgetten die onder deze regeling moeten gaan vallen over te hevelen naar begrotingsdoel 1.1.2 ‘Samenkracht’. Daarnaast wordt de geïnformeerd over het advies van de Participatieraad over Sociale activatie en herstel en de collegereactie op het advies.
Voor technische en feitelijke vragen: Ellen van Assem (2672) e.van.assem@zwolle.nl
10
Verbeteragenda Quick Scan Lokale Democratie
Deze beslisnota is behandeld in de debatronde op 20 september 2021. De korte terugblik is bijgevoegd.
De Quick Scan lokale democratie heeft de meningen en wensen van raadsleden, collegeleden, ambtenaren en inwoners van Zwolle verzamelt. Het is géén wetenschappelijk meetinstrument dat feiten in kaart brengt en objectief beoordeelt. Mensen geven hun oordeel op basis van hun eigen inzichten en ervaringen. In de scan zijn deze inzichten vertaald in cijfers.
De inzichten uit het onderzoeksrapport zijn het startpunt geweest om op 4 november 2020 met ca. 70 inwoners, ambtenaren, college- en raadsleden in dialoog te gaan over de uitkomsten van de scan en de (haalbare) stappen die de gemeente zou kunnen nemen om het samenspel te verbeteren. Zie ook www.zwolle.nl/denkmee
De verbeteragenda omschrijft beknopt acties waar de gemeente Zwolle op korte termijn prioriteit aan geeft om de samenwerking te verbeteren. De agenda is geen beleidsplan participatie en democratische vernieuwing. Het is bedoeld als een concrete ‘te-doen-lijst’ van acht verbeterpunten en enkele succesfactoren. Met de verbeteracties en beschreven successleutels heeft de raadswerkgroep Inwonerbetrokkenheid de uitgangspunten willen formuleren voor het verder ontwikkelen van het (democratische) samenspel tussen de gemeente Zwolle en Zwollenaren
Voor technische en feitelijke vragen: Marijn Seuters (038-4982319) M.Seuters@zwolle.nl
11
Voorsterpoort Oost: vervolg toekomstige eventvoorziening en aanbesteding
Deze beslisnota is behandeld in de debatronde op 6 september 2021. De korte terugblik is bijgevoegd.
Tijdens de debatronde is besloten dat de beslisnota niet rijp is voor de eerstvolgende besluitvorming. De stukken zijn daarom teruggezonden naar het college, zodat de omissies in de bijlagen hersteld kunnen worden. Een toelichting en de aangepaste bijlagen (bijlage 1 selectieleidraad en bijlage 3 voorlopige gunningscriteria) zijn bijgevoegd.

In januari 2021 stelde de raad de gebiedsambitie Voorsterpoort Oost vast. In deze gebiedsambitie is Voorsterpoort Oost aangewezen als gebied waar een nieuwe indoor eventvoorziening kan worden gerealiseerd. De ambitie is om een voorziening te faciliteren met een gevarieerd aanbod van indoor evenementen voor brede doelgroepen business-to-business (B2B) en business-to-consumer (B2C). Met deze eventvoorziening moet de positionering, profilering en attractiviteit van Zwolle als groeistad in Oost-Nederland worden versterkt.
Om een volgende stap te zetten in de ontwikkeling van Voorsterpoort Oost richting een grootschalige eventvoorziening wordt een besluit gevraagd over de (rand)voorwaarden voor de marktselectie, de ruimtelijke uitwerking en de daarbij behorende investeringsagenda.
Voor technische en feitelijke vragen: Michiel Scheper (06-19180798) M.Scheper@zwolle.nl
12
Programma Wonen en Zorg
Deze beslisnota is rechtstreeks geagendeerd voor besluitvorming.
De samenleving verandert, ook de Zwolse samenleving. We leven langer en blijven langer zelfstandig wonen. Het aantal 65-plussers is de afgelopen 10 jaar in Zwolle met meer dan 50% toegenomen en dit percentage blijft de komende jaren stijgen. Daarbij is door decentralisaties in het sociaal domein een beweging op gang gekomen naar extramuralisering van de zorg. Dit betekent dat meer mensen met een vorm van begeleiding zelfstandig gaan wonen. Beschikbaarheid van passende toekomstbestendige woningen en woonvormen met borging van (mantel-) zorg en (welzijns-) voorzieningen is hierdoor een prominent vraagstuk geworden. Uitgangspunt hierbij is wat mensen wél kunnen en wat ze nodig hebben om te kunnen (blijven) functioneren in de samenleving. Dit betekent samen met partners en betrokkenen zoeken naar mogelijkheden. Niet vóór ze denken maar met ze denken in wensen en behoeften en werken aan oplossingen. Dit uitgangspunt vraagt om flexibiliteit en maatwerk en een brede variatie aan vraaggericht aanbod. Het gaat om een transitie in de samenleving die urgente aandacht en inzet vraagt. Niet alleen nu maar ook voor de komende jaren om stappen te kunnen zetten die nodig zijn.
Dit is de aanleiding geweest om een programma Wonen en Zorg vorm te geven. Een programma voorzien van een visie, strategische doelstellingen en deels uitvoeringsagenda voor de komende jaren. Het programma is in een drietal hoofdlijnen uiteengezet, te weten: a. vitale solidaire en gezonde stadsdelen, b. voldoende geschikte woningen en c. passende zorg en ondersteuning.
De raad wordt voorgesteld te besluiten om in te stemmen met het programma Wonen en Zorg. Daarnaast kennis te nemen van het advies van de Participatieraad op het programma Wonen en Zorg en de reactie van het college op dat advies. De toezegging aan de Raad (gedaan bij het debat over het conceptprogramma Wonen en Zorg op 12 april j.l)  m.b.t. het concretiseren van het programma Wonen en Zorg op het gebied van veiligheid c.q. leefbaarheid, als afgedaan te beschouwen.
Voor technische en feitelijke vragen: Glenda Huisjes (2071) g.huisjes@zwolle.nl of Simone Westerman (s.westerman@zwolle.nl)
13
Bestemmingsplan Zwolle, veegplan snippergroen 2021
Deze beslisnota is rechtstreeks geagendeerd voor besluitvorming.
Het behoort tot de praktijk van de gemeente om stukjes grond, meestal met de functie van openbaar groen en voor zover deze grenzen aan tuinen, te verkopen aan een particulier die het bij zijn tuin/erf kan trekken. Zodra de grond is verkocht en daadwerkelijk als tuin/erf wordt gebruikt, wordt deze ook fysiek bij de tuin/het erf getrokken. De bestemming van (openbaar) groen klopt dan niet meer met het gebruik als tuin of erf. Het voorliggende bestemmingsplan zorgt ervoor dat het verkochte groen qua planologie juist wordt bestemd. Bij de percelen, die in dit bestemmingsplan zijn opgenomen, is een stuk openbaar groen door verkoop van de gemeente in particulier bezit gekomen en als tuin/erf in gebruik genomen. De percelen zijn volledig bestemd, dus ook de woonbestemming met bouwblok is meegenomen om te voorkomen dat er twee bestemmingsplannen voor één perceel zouden gaan gelden. Het ontwerpbestemmingsplan Zwolle, veegplan snippergroen 2021 heeft ter visie gelegen, er zijn geen zienswijzen ingediend.
De raad wordt voorgesteld te besluiten om de verbeelding van het bestemmingsplan Zwolle, veegplan snippergroen 2021 ongewijzigd vast te stellen in elektronische vorm, met de bijbehorende regels met bijlagen en de bijbehorende ondergrond en de verbeelding van dit bestemmingsplan tevens vast te stellen in papieren vorm. Daarnaast geen exploitatieplan voor het bestemmingsplan Zwolle, veegplan snippergroen 2021 vast te stellen
Voor technische en feitelijke vragen: Jolanda van den Berg (2396) j.van.den.berg@zwolle.nl of Sylvia Heeres (3309) s.heeres@zwolle.nl
14
Rondweg Campus Windesheim
Deze beslisnota is rechtstreeks geagendeerd voor besluitvorming.
Hogeschool Windesheim heeft eind 2019 haar vernieuwde Campus Ontwikkelingsplan vastgesteld.
De campusontwikkeling bestaat onder andere uit een verduurzamingsopgave, sloop/nieuwbouw en andere mobiliteitsoplossingen. Belangrijk eerste onderdeel is de aanleg (eigenlijk het vervolmaken) van de rondweg op het campusterrein dat in eigendom is van Windesheim. Dit zou in 2022 worden uitgevoerd maar is in de planning een jaar naar voren gehaald. Deze nieuwe plannen wijken af van eerder afspraken die gemeente en Windesheim hebben vastgelegd in een anterieure overeenkomst in 2010. In die plannen werd uitgegaan van een grotere inspanning door de gemeente o.a. voor een extra afslag op de IJsselallee en een brug. De bijdrage van Windesheim bedroeg 25% van de kosten. Deze plannen zijn niet tot uitvoering gekomen. In de huidige plannen neemt Hogeschool Windesheim zelf de bekostiging van de hele rondweg en de aanpassing van haar parkeerlocaties voor haar rekening. De gemeente is in de nieuwe situatie verantwoordelijk voor de realisatie van de aansluiting op de Burgemeester van Walsumlaan (in de nabijheid van de IJsselallee) op de nieuwe rondweg op het campusterrein. In een bestuurlijk overleg met de Hogeschool in de zomer van 2020 is aangegeven dat de gemeente zich inspant om de kosten voor de aansluiting te dragen. Hiertoe is inmiddels een provinciale subsidie verkregen. De nieuwe plannen van Windesheim en met de daarbij behorende financiële afspraken dienen opnieuw te worden vastgelegd.
De raad wordt voorgesteld te besluiten om in te stemmen met het realiseren van een aansluiting op de nieuwe rondweg op de campus Windesheim door de gemeente. Daarnaast in te stemmen om het huidige krediet van € 2,1 miljoen naar beneden bij te stellen naar € 1,525 miljoen en om € 650.000 vrij te laten vallen uit de reserve vastgoed ten gunste van de algemene middelen. Verder in te stemmen met het actualiseren van de afspraken met Windesheim en dit vast te leggen in een brief.
Voor technische en feitelijke vragen: Peter Sluijs (06-22846884) p.sluijs@zwolle.nl
15
Vaststellen bestemmingsplan Zwolle, parapluplan bouw- en cultuurhistorie
Deze beslisnota is rechtstreeks geagendeerd voor besluitvorming.
Zwolle kent een rijke historische bebouwing die we koesteren en waarderen. Eind januari 2020 heeft het college ingestemd met het voorontwerpbestemmingsplan Zwolle, parapluplan bouw- en cultuurhistorie en is besloten het te publiceren om planschaderisico te minimaliseren. Tijdens raadsbijeenkomsten begin 2020 is toegezegd de raad bij te praten over de achtergronden van het monumentenbeleid, cultuurhistorie, inventarisatie en waarden, beschermingsmethodieken, betekenis etc. In november 2020 is de raad hierover bijgepraat. Nadat de termijn om planschaderisico te minimaliseren was verstreken, is het ontwerp bestemmingsplan in procedure gebracht. Het ontwerpbestemmingsplan Zwolle, parapluplan bouw- en cultuurhistorie heeft ter visie gelegen. Er zijn drie zienswijzen ingediend tegen het ontwerpbestemmingsplan. De zienswijzen leiden niet tot wijzigingen van het bestemmingsplan.
De raad wordt voorgesteld te besluiten om in te stemmen met de beantwoording van de zienswijzen omtrent het bestemmingsplan Zwolle, parapluplan bouw- en cultuurhistorie, zoals omschreven in de zienswijzennota. Daarnaast de verbeelding ongewijzigd in elektronische en papieren vorm vast te stellen. Dit besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan binnen twee weken te publiceren.
Voor technische en feitelijke vragen: Jolanda van den Berg (2396) j.van.den.berg@zwolle.nl en Henry Kranenborg hl.kranenborg@zwolle.nl
16
Moties Vreemd aan de orde van de dag
17.A
Spoeddebat over de handelswijze van het college inzake het (niet) instellen van een opkoopverbod voor beleggers per 1 januari 2022.
17.B
Sluiting