link naar deze pagina

Raadsplein besluitvormend (Raadzaal) - 20 december 2021

Locatie: Digitaal
Aanvang: 19:30
Eindtijd: 21:00
Voorzitter: Claudia van Bruggen
Toelichting: In verband met de aangescherpte coronamaatregelen vergaderen de 39 raadsleden digitaal met elkaar. De vergadering is alleen te volgen via de livestream op www.zwolle.nl/gemeenteraad
Wilt u iets kwijt aan de gemeenteraad over een onderwerp dat op de agenda staat? Spreek dan in tijdens de digitale vergadering (u krijgt vooraf een instructie), of stuur uw inspraakreactie per e-mail, dan voegen we uw reactie toe aan de agenda.
Voor de vergadering van maandag 20 december moet uw aanmelding om in te spreken/uw inspraakreactie uiterlijk diezelfde dag voor 10.00 uur verstuurd zijn aan raadsgriffie@zwolle.nl
Algemene documenten:

1
Mededelingen
2
Vaststelling agenda
Verzoek van D66 om agendapunt 23: Geheim voorstel aangaande ruimtelijke ordening van de agenda af te voeren
3
Bekrachtiging geheimhouding
4
Mondelinge vragen te stellen door raadsleden
5
Ingekomen stukken
5.A1
Diversen / ter kennisgeving aannemen / Lijst ingekomen stukken
5.A2
Diversen / ter afdoening in handen stellen van het College
5.A3
Diversen / ter advies in handen stellen van het College
5.B
Informatienota's voor de raad / ter kennisname
5.B.1
Presentatie wijkopgaven via storymap 'Van getallen naar (ver)gezichten'
5.B.2
Uitkomsten onderzoek woon-zorgcomponent beschermd wonen
5.B.3
Betaalbaarheidsagenda 2022
5.B.4
Onderzoek naar Zwolse Wijkaccommodaties
5.B.5
Jaarschijf 2022
5.B.6
Uitgangspunten bijzondere bijstand medische kosten
5.B.7
Betaalbare woningbouw Breezicht Noord in relatie tot Zwols programma betaalbaar wonen
Deze informatienota is betrokken bij de behandeling van de beslisnota in de debatronde op 13 december 2021
5.B.8
Uitvoeringskader Inburgering
5.B.9
Shelter City 2022 (evaluatie)
5.B.10
Gevolgen leges door Omgevingswet en Wkb
5.B.11
Stand van zaken Stilohallocatie - dec 2021
5.B.12
Tweede evaluatie deelscooters
5.B.13
Voorgestelde wijze van afdoening van de motie: Duurzaam doneren
5.C
Beantwoording artikel 45 vragen / ter kennisgeving aannemen
5.C.1
Beantwoording artikel 45 vragen CDA en D66 - Regionale samenwerking corporaties
5.C.2
Beantwoording artikel 45 vragen GroenLinks inzake Visstekken Wijthmenerplas
5.C.3
Beantwoording artikel 45 vragen van de fracties fracties GroenLinks, ChristenUnie, Swollwacht, PvdA en SP over ‘Geluidsoverlast en onveilige verkeerssituaties in de stad’
6
Programma en overzicht onderwijshuisvestingsvoorzieningen 2022
Deze beslisnota is rechtstreeks geagendeerd voor besluitvorming.
Op grond van de ‘Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Zwolle 2016’ en de ‘Verordening materiële financiële gelijkstelling onderwijs gemeente Zwolle 2016’ heeft het college van B&W het Programma Voorzieningen Huisvesting Onderwijs 2022 vastgesteld. Dit programma bevat de kredietaanvraag voor te verwachten uitgaven voor onderwijshuisvesting in 2022. Het voorstel omvat de aanvraag voor voorzieningen voor:
1\. Uitbreiding van eerste inrichting scholen;
2\. Noodzakelijke aanpassingen van scholen \(constructiefouten\);
3\. Onderhoudsvoorzieningen in gymzalen \(voor basisonderwijs en speciaal onderwijs\);
De kredietaanvragen voor renovatie of nieuwbouw (4) zijn afhankelijk van uitkomsten van onderzoek zoals vastgesteld in het Integraal Huisvestingsplan en worden separaat aangevraagd nadat het resultaat van de onderzoeken en planvorming in beeld zijn.
De raad is verantwoordelijk voor het beschikbaar stellen van kredieten voor de in het Programma Onderwijshuisvesting 2022 opgenomen voorzieningen.
De raad wordt voorgesteld te besluiten om een investeringsbedrag van € 549.578,-- beschikbaar te stellen voor het realiseren van het Programma Voorzieningen Huisvesting Onderwijs 2022. De jaarlast van de te realiseren voorzieningen a € 39.918,-- te dekken uit de beschikbare stelposten voor onderwijshuisvesting.
Voor technische en feitelijke vragen: Maureen Resokario (038) 498 2164 m.resokario@zwolle.nl
7
Tijdelijke verlaging huurprijs en erfpachtcanon (huurders en erfpachters gemeente Zwolle)
Deze beslisnota is rechtstreeks geagendeerd voor besluitvorming.
College en raad hebben ter uitvoering en op basis van een gerechtelijke uitspraak in 2021 een besluit genomen om huurders van de gemeente Zwolle die verplicht gesloten zijn geweest als gevolg van de coronamaatregelen, een huurverlaging toe te kennen van 50% verminderd met het behoud van omzet over de periode van gedwongen sluiting in het jaar 2020, hierna te noemen (corona)korting. Met de verschillende huurders is de regeling inmiddels besproken en zijn de kortingen grotendeels toegekend. Naast huurders van gemeentelijke gebouwen, is er ook sprake van (bedrijfsmatige)erfpachters welke mogelijk in aanmerking komen voor een verlaging van de erfpachtcanon. Om voor 2021 een vergelijkbare regeling toe te kunnen passen is onderhavig besluit opgesteld. Voor die huurders en erfpachters die een deel van hun omzet hebben kunnen behouden gedurende de periode van de verplichte sluiting, zal worden afgewogen in hoeverre er sprake is van een lagere omzet en in welke mate het toepassen van de regeling noodzakelijk is.
De raad wordt voorgesteld te besluiten om in te stemmen met een verlaging van de huurprijs en erfpachtcanon van 50% verminderd met het behoud van omzet, voor alle huurders en erfpachters van de gemeente Zwolle, met uitzondering van huurders en erfpachters die anderszins tegemoet zijn gekomen, voor de periode waarin zij verplicht gesloten zijn geweest als gevolg van de coronamaatregelen in 2021. Voor die huurders en erfpachters die toch nog inkomsten hebben kunnen genereren, de korting op de huurprijs of erfpachtcanon te verlagen overeenkomstig de werkelijke omzetderving;
Voor technische en feitelijke vragen: Ronald Ackerman (038) 498 2414 r.ackerman@zwolle.nl
8
Bomenverordening 2021
Deze beslisnota is op 22 november 2021 behandeld in de debatronde. De korte terugblik is bijgevoegd.
De gemeenteraad wordt voorgesteld om de Bomenverordening te actualiseren. Het doel van deze verordening is het beschermen van (alle) bomen in de stad. Dit doet de gemeente door middel van een vergunningsstelsel.
De bomenverordening gaat onder andere in op:
• de positie van het college en de gemeenteraad wanneer het gaat over de bomen in eigendom van gemeente Zwolle, maar ook over in de omgang met ontwikkelingen in de stad.
• de positie van de particuliere boomeigenaar. Dat heeft bijvoorbeeld betrekking op het wel of niet kunnen kappen van een boom in de tuin van een inwoner.
De gemeenteraad is eerder in het actualisatieproces geïnformeerd over deze verordening op de volgende momenten: tijdens de miniconferentie groenbeheer/biodiversiteit (februari 2020), in de bijpraatsessie op 20 april 2021 en via de informatienota bomenverordening van juni dit jaar.
Voor technische en feitelijke vragen: Wouter de Jong (06-50070560), w.dejong@zwolle.nl
9
Regiovisie Huiselijk Geweld IJsselland
Deze beslisnota is behandeld in de debatronde op 22 november 2021. De korte terugblik is bijgevoegd.

De aanpak van Huiselijk Geweld, inclusief kindermishandeling en ouderenmishandeling, heeft de laatste jaren een extra impuls gekregen vanuit het landelijke programma ‘Geweld hoort nergens thuis’ Samen met de gemeenten en met de samenwerkingspartners in de regio is nu een actueel visiedocument opgesteld. De regiovisie geeft richting aan de ontwikkelingen en de samenwerking in de aanpak huiselijk geweld in IJsselland.
De visie past bij de ontwikkeling die al in de aanpak huiselijk geweld in onze regio plaats vindt en zet gaat uit van een zo lokaal mogelijke aanpak van huiselijk geweld. Dichtbij gezinnen en huishoudens die er mee te maken hebben. Met de inzet van hulp en ondersteuning willen de gemeenten huiselijk geweld eerder in beeld krijgen, stoppen en duurzaam oplossen
Zwolle is een zogenaamde centrumgemeente voor de aanpak van huiselijk geweld in de regio IJsselland. Na vaststelling van deze visie door de Zwolse raad zal deze worden verzonden naar de overige gemeenten in de regio IJsselland ter vaststelling door de colleges.
Voor technische en feitelijke vragen: Antje Profijt (038) 498 2907 A.Profijt@zwolle.nl
10
Publieke taak garantiestelling coöperatie Duurzaam Tolhuislanden
Deze beslisnota is rechtstreeks geagendeerd voor besluitvorming.
Vanuit de coöperatie Duurzaam Tolhuislanden is de vraag gekomen aan de gemeente Zwolle om de coöperatie in de fase van ontwikkeling van het energieplan een lening of gemeentelijke garantiestelling voor een lening te verschaffen. De gevraagde lening dan wel garantiestelling betreft nadrukkelijk de financiering van de ontwikkelfase en de vraag of deze lening dan wel garantiestelling een ‘Publieke taak” is richt zich dan ook op deze fase.
Dit voorstel is in goed overleg met de coöperatie Duurzaam Tolhuislanden tot stand gekomen. Met dit raadsbesluit kan het college samen met de coöperatie de garantiestelling afsluiten.
De raad wordt voorgesteld te besluiten dat het verstrekken van garantie voor een lening aan de coöperatie Duurzaam Tolhuislanden een publieke taak is.
Voor technische of feitelijke vragen: Paul Feldbrugge (038) 3067 p.feldbrugge@zwolle.nl
11
SSC ONS Financiële stukken - december 2021
Deze beslisnota is rechtstreeks geagendeerd voor besluitvorming.
Op basis van artikel 15 van de Gemeenschappelijke Regeling Bedrijfsvoeringsorganisatie biedt het Shared Service Centrum ONS (BVO SSC ONS) namens het bestuur van de BVO SSC ONS de jaarrekening 2019 en begroting 2021 aan de raad aan. Dit hebben zij, conform de Wet op de Gemeenschappelijke Regeling, uitgevoerd vóór 15 april 2021. Op het moment dat er wijzigingen in de begroting zijn, met een impact op de partnerbijdrage, is het conform artikel 15, lid 7 van de Gemeenschappelijke Regeling Bedrijfsvoeringsorganisatie noodzakelijk dat de raden en staten van de partners hun zienswijze op deze wijzigingen doen blijken. Voor de begrotingswijzigingen 2022 zoals door het SSC ONS voorgesteld geldt dat deze een impact hebben op de bijdrage per partner voor 2022. SSC ONS stelt de raad daarom in de gelegenheid om vóór 19 december 2021 een zienswijze op deze begrotingswijzigingen schriftelijk kenbaar te maken.
De raad wordt voorgesteld te besluiten om geen zienswijze in te dienen bij Shared Service Center ONS over de begrotingswijzigingen 2022
Voor technische en feitelijke vragen: Annemieke van Dijken (038) 498 2036 a.van.dijken@zwolle.nl
12
Vrijgave deel procesgeld Berkum Energieneutraal vanuit PAW subsidie
Deze beslisnota is rechtstreeks geagendeerd voor besluitvorming.
Met deze nota wordt de raad gevraagd om in te stemmen met vrijgave van een deel van het procesgeld dat in de subsidieaanvraag PAW (Programma Aardgasvrije Wijken) is aangevraagd voor het organiseren van het proces naar aardgasvrij-ready in Berkum. In juni 2021 heeft de Stichting Duurzaam Berkum en de gemeente Zwolle de raad geïnformeerd over het proces dat gezamenlijk doorlopen wordt in de route naar een aardgasvrij-ready Berkum. Inmiddels is gezamenlijk aan de sla gegaan met het Plan van Aanpak voor de wijkaanpak tot en met 2028. Er blijkt in de praktijk meer tijd nodig te zijn om een goed onderbouwd voorstel te schrijven en tegelijkertijd het project in volle vaart voort te zeten. De verwachting is dat het plan van aanpak voor de zomer 2022 aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. Er zijn nog een aantal zaken relevant voor het maken van dit plan:
o gebruiken van de gegevens vanuit de eerste en tweede verduurzamingspilots, waarbij in totaal 155 woningen zijn aangemeld (Q1 en Q2 2022);
o bespreken van de uitkomsten van de wijk enquête met de inwoners (Q4 2021)
o voorstel ontwikkelen over de wijze doorsubsidiering van het PAW subsidiebedrag aan inwoners (Q1 2022);
De raad wordt voorgesteld te besluiten om in te stemmen met het proces om in Q2 2022 te komen tot een plan van aanpak richting een Aardgasvrij-ready Berkum in 2028. Voor de organisatie van het project Berkum Energieneutraal in 2022 € 175.000 beschikbaar te stellen en te dekken uit de ontvangen rijksbijdrage vanuit het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW)
Voor technische en feitelijke vragen: Ben Koopman benkoopman@home.nl of Joke Kok (038) 498 3252 jm.kok@zwolle.nl
13
Controleprotocol en normenkader rechtmatigheid 2021
Deze beslisnota is rechtstreeks geagendeerd voor de besluitvormingsronde.
In artikel 213 van de Gemeentewet wordt voorgeschreven dat de gemeenteraad een accountant aanwijst voor de controle van de jaarrekening en dat die accountant een rapport van bevindingen en een controleverklaring verstrekt. In september 2020 heeft de raad besloten de opdracht voor de accountantscontrole voor de komende jaren te verstrekken aan Deloitte.
Voor de opdrachtversterking aan de accountant moeten een controleprotocol en normenkader worden vastgesteld door de raad. Hierin zijn onder de te hanteren goedkeurings- en rapporteringstoleranties opgenomen. Ook staat hierin aan welke wet- en regelgeving getoetst dient te worden.
In het auditplan 2021 staat de reikwijdte van de controle en de controleaanpak beschreven. Tevens zijn hierin de door de auditcommissie bepaalde speerpunten voor de accountantscontrole opgenomen. Het auditplan is in de vergadering van de auditcommissie van 2 november 2021 besproken.
De raad wordt onder andere voorgesteld te besluiten om het controleprotocol en het normenkader vast te stellen en om de door de auditcommissie bepaalde speerpunten mee te geven aan de accountant.
Voor technische en feitelijke vragen: Bert Tory (038) 498 2538 b.tory@zwolle.nl
14
Vaststellen bestemmingsplan Vechtcorridor Noord, Hessenweg 19
Deze beslisnota is rechtstreeks geagendeerd voor besluitvorming.
AKA Escaperooms is voornemens om aan de Hessenweg 19 een recreatiepark te realiseren met diverse vernieuwende in- en outdooractiviteiten. Het recreatiepark komt te liggen achter de woonboerderij. De woonboerderij in het plangebied blijft behouden en zal worden gebruikt als bedrijfswoning. De voorgenomen ontwikkeling is op grond van het geldende bestemmingsplan niet toegestaan.
Een eerder voorstel om het bestemmingsplan vast te stellen stond geagendeerd voor de vergadering van 13 september 2021. De raad heeft in deze vergadering besloten om het voorstel van de agenda af te halen en gevraagd om de omgeving opnieuw en beter te betrekken bij de ontwikkeling om zo te komen tot een breder gedragen besluit. Naar aanleiding hiervan heeft op 4 november 2021 (op ambtelijk niveau) een gesprek met de buurt plaatsgevonden over de planontwikkeling. Veel buurtbewoners zijn op de uitnodiging ingegaan en waren aanwezig op de bijeenkomst. De bijeenkomst heeft er toe geleid dat het bestemmingsplan op een aantal punten is aangepast
De raad wordt voorgesteld te besluiten om in te stemmen met de beantwoording van de zienswijze omtrent het bestemmingsplan Vechtcorridor Noord, Hessenweg 19, zoals omschreven in de zienswijzennota bestemmingsplan Vechtcorridor Noord, Hessenweg 19. Daarnaast het bestemmingsplan Vechtcorridor Noord, Hessenweg 19 gewijzigd vast te stellen met de wijzigingen, zoals omschreven in de wijzigingsnota en de verbeelding van het bestemmingsplan Vechtcorridor Noord, Hessenweg 19 ongewijzigd vast te stellen in elektronische en papieren vorm.
Voor technische of feitelijke vragen: Sander Weertman (038) 498 3124 s.weertman@zwolle.nl of Francis Spikman (038) 498 5167 f.spikman@zwolle.nl
15
Begrotingswijziging gevolgen corona begroting 2021
Deze beslisnota is rechtstreeks geagendeerd voor besluitvorming.
In de informatienota ‘Monitor financiële gevolgen corona per september 2021’ is een actueel beeld geschetst van de financiële gevolgen voor de gemeente vanwege de coronamaatregelen zoals die per september jongstleden bekend waren. In deze informatienota is aangekondigd dat er in december 2021 een raadsvoorstel komt om de begroting 2021 aan te passen, omdat er dan meer zicht is op de gemaakte meerkosten en gederfde inkomsten.
De raad wordt voorgesteld te besluiten om in te stemmen met het aanpassen van de begroting 2021 als gevolg van de nadelige gevolgen vanwege corona.
Voor technische en feitelijke vragen: Jan van Dijk (038) 498 2664 j.van.dijk@zwolle.nl
16
Belastingverordeningen 2022
Deze beslisnota is rechtstreeks geagendeerd voor besluitvorming.
In de vergadering van 12 november 2021 heeft de gemeenteraad de Tarievennota 2022 vastgesteld. De raad ontvangt zoals gebruikelijk daarna de belastingverordeningen ter vaststelling aan.
In een aantal gevallen is alsnog van de Tarievennota 2022 afgeweken, omdat dit na de aanbieding van de Tarievennota bekend is geworden. In bijlage 12 treft u een overzicht aan van de voorgestelde wijzigingen.
De raad wordt voorgesteld te besluiten om de belastingverordeningen 2022 vast te stellen en in te stemmen met de wijzigingen ten opzichte van de Tarievennota 2022 genoemd in het dictum.
Voor technische en feitelijke vragen: Mirjam Beulakker (038) 498 2836 m.beulakker@zwolle.nl
17
Vaststelling derde periodieke begrotingswijziging 2021
Deze beslisnota is rechtstreeks geagendeerd voor besluitvorming.
Jaarlijks worden collegebesluiten die gevolgen hebben voor de lopende begroting en die niet via een afzonderlijke beslisnota of via de beleidsrapportage aan de raad worden voorgelegd, opgenomen in de “periodieke begrotingswijziging”. De eerste periodieke begrotingswijziging is onderdeel van Berap 1, de tweede periodieke begrotingswijziging is onderdeel van Berap 2. In de laatste raadsvergadering van het jaar wordt de “derde periodieke begrotingswijziging” aan de raad voorgelegd. De periodieke begrotingswijzigingen betreffen budget neutrale aanpassingen waarvoor het mandaat, op basis van Verordening 212 artikel 4, bij het college ligt maar die wel achteraf aan de raad voorgelegd worden om de wijziging formeel op programmaniveau te regelen.
De raad wordt voorgesteld te besluiten om de derde periodieke begrotingswijziging 2021 vast te stellen.
Voor technische en feitelijke vragen: Irmgard Ruberg (038) 498 2307 IJM.Ruberg@zwolle.nl
18
Besteding ESF-middelen
Deze beslisnota is rechtstreeks geagendeerd voor besluitvorming.
Regio Zwolle is dé regio waar inwoners en bedrijven de ruimte krijgen voor groei. Om deze groei mogelijk te maken is het van belang dat elke inwoner zijn of haar talenten ontwikkelt en benut om samen een krachtige arbeidsmarkt te vormen. Voor de kwetsbare doelgroepen heeft de arbeidsmarktregio al sinds 2014 gebruik gemaakt van ESF-subsidies. Het Europees Sociaal Fonds (ESF) is het belangrijkste Europese middel om werkgelegenheid te ondersteunen, mensen aan werk te helpen en te zorgen voor eerlijke arbeidskansen voor alle EU-burgers. Als gevolg van corona heeft de Europese Unie met NextGenerationEU een omvangrijk herstelpakket aangenomen dat de lidstaten sociaaleconomisch moet helpen herstellen van de COVID-19-crisis. Eén van de instrumenten uit dit herstelpakket is REACT-EU. Met REACT-EU is aanvullend budget toegevoegd aan de bestaande Europese structuurfondsen, waaronder het ESF.
De totaal ontvangen subsidie uit (ESF) REACT-EU voor de arbeidsmarktregio Zwolle bedraagt € 3.854.200. Deze middelen worden, op diverse momenten uitbetaald aan de centrumgemeente van de arbeidsmarktregio, de gemeente Zwolle. Het is van belang hierop te anticiperen, onder andere door het toevoegen van deze middelen als nieuwe kredieten aan de Begroting van de gemeente Zwolle.
De raad wordt voorgesteld te besluiten om kennis te nemen van ESF en specifiek over de middelen die beschikbaar komen naar aanleiding van vier ESF-aanvragen. Daarnaast in te stemmen met de ontvangst van de ESF-middelen en deze aanvullende kredieten toe te voegen aan de begroting (doel 2.2.1).
Verder in te stemmen met het beschikbaar stellen van de kredieten onder 2.1, 2.2 en 2.3 aan De Ambelt Zwolle ter uitvoeren van de beoogde doelstellingen.
Voor technische en feitelijke vragen: Manon Koldewijn 0653520540 m.koldewijn@zwolle.nl
19
Onderwijskansenbeleid en verordeningen subsidie
Deze beslisnota is behandeld in de debatronde op 6 december 2021. De korte terugblik is bijgevoegd.
Samen met onderwijspartners zet de gemeente Zwolle in op gelijke kansen voor kinderen binnen het onderwijs en het voorkomen en terugdringen van onderwijsachterstanden. In dat kader is het afgelopen jaar gewerkt aan de doorontwikkeling van het onderwijsachterstandenbeleid. Met als doel het verbeteren van de onderwijskansen van kinderen van 0 tot 13 jaar met een (risico op) onderwijsachterstand. Hoe dit wordt vormgegeven en uitgevoerd is verwoord in de nieuwe notitie Onderwijskansenbeleid. Het beleid richt zich op zowel het kind als op de ouders en kent een vijftal subdoelen: meer (doelgroep)peuters gaan naar een voorschoolse voorziening, meer doelgroepkinderen ontwikkelen zich binnen hun eigen mogelijkheden, meer ouders worden meer betrokken bij de taal- en bredere ontwikkeling van hun kind, minder segregatie in de voorschoolse voorzieningen en het onderwijs en sneller passende ondersteuning voor het kind en zijn ouders. Voor realisatie van deze doelen wordt structureel samengewerkt tussen partners zoals scholen, kinderopvang, jeugdgezondheidszorg, sociaal wijkteam, Travers Welzijn en Stadkamer.
De raad wordt voorgesteld kennis te nemen van de notitie onderwijskansenbeleid, van het advies van de Participatieraad en van de reactie van het college op dit advies. Daarnaast wordt de raad gevraagd de verordeningen in lijn te brengen met het nieuwe beleid door de ‘subsidie onderwijskansenbeleid’ en ‘subsidie peuteropvang en voorschoolse educatie’ gewijzigd vast te stellen.
Voor technische en feitelijke vragen: Anja Koets (2658) A.Koets@zwolle.nl
20
Regiovisie IJssel-Vecht beschermd wonen en maatschappelijke opvang
Deze beslisnota is behandeld in de debatronde op 6 december 2021. De korte terugblik is bijgevoegd.
In Zwolle willen we passende ondersteuning bieden aan psychisch kwetsbare inwoners, zo zwaar als nodig en zo licht als mogelijk. Wanneer iemand 24/7 professionele ondersteuning en toezicht nodig heeft, bieden we de mogelijkheid voor beschermd wonen aan. Als centrumgemeente heeft Zwolle vanaf 2015 de verantwoordelijkheid om voor regio IJssel-Vecht voldoende beschermd wonen te bieden, hiertoe heeft Zwolle extra taken, verantwoordelijkheden, maar ook middelen toegewezen gekregen.
Met ingang van 1 januari 2023 wordt er gestart met de doordecentralisatie van beschermd wonen. Dat betekent dat niet alleen de centrumgemeente Zwolle, maar alle gemeenten zich volledig gaan inzetten voor inwoners die in aanmerking komen voor beschermd wonen en waartoe zij regionale samenwerkingsafspraken dienen te maken. Vanaf 1 januari 2023 is Zwolle niet langer centrumgemeente en komt er een nieuwe financiële verdeling over gemeenten en een zogeheten woonplaatsbeginsel. Daarmee wordt geregeld dat alle gemeenten voortaan verantwoordelijk zijn voor beschermd wonen voor de eigen inwoners en daartoe ook in staat zijn, omdat ze daarvoor ook de middelen ontvangen. Met deze beweging moeten mensen met een psychische kwetsbaarheid in de toekomst beter ondersteund worden in hun woonomgeving.
Met de regiovisie en het lokale uitvoeringsplan wordt richting gegeven aan de regionale en lokale afspraken die ervoor moeten zorgen dat continuïteit van ondersteuning aan psychisch kwetsbare inwoners wordt geboden. Het lokaal uitvoeringsplan geeft aan hoe in Zwolle invulling gegeven wordt aan de gewenste beweging van beschermd wonen naar beschermd thuis.
Voor technische en feitelijke vragen:
Catharine Schutter (038 498 2532) C.Schutter-van.der.Schaft@zwolle.nl
Thijs-Jan van der Veen (038-4982496) tj.van.der.veen@zwolle.nl
21
Betaalbare woningbouw Breezicht Noord in relatie tot Zwols programma betaalbaar wonen
Deze beslisnota is behandeld in de debatronde van 13 december 2021. De korte terugblik is bijgevoegd.
Breezicht (Noord) is de jongste woonwijk in Stadshagen, aan de noordkant van Zwolle, naast de Milligerplas.
Er doet zich een dilemma voor bij de ontwikkeling van Breezicht Noord. De ontwikkeling van Breezicht Noord moet bijdragen aan de grote vraag naar woning en de versnelling die Zwolle op de bouw van woning wil inzetten. In totaal levert Breezicht Noord ca. 525 woningen. De huidige prijsontwikkelingen in de woningmarkt hebben tot gevolg dat het woningbouwprogramma niet binnen de gemaakte afspraken in het Ontwikkelplan Breezicht Noord (2020) kunnen worden gerealiseerd. De gewenste verdeling is 30% van de woningen in prijscategorie betaalbaar, 40% in de categorie middelduur en 30% duur.
Het gevolg van de prijsontwikkelingen is dat het gewenste deel goedkope en middeldure koop in het woningbouwprogramma van Breezicht Noord niet gerealiseerd kan worden binnen de vastgestelde prijscategorieën. De raad wordt daarom gevraagd om voor Breezicht Noord af te wijken van deze eerder vastgestelde categorieën in dit deelgebied van Stadshagen.
De beslisnota is op initiatief van de SP, met unanieme steun van de overige fracties, geagendeerd voor een informatieronde. Bovendien is door het CDA per motie gevraagd om een onafhankelijke second opinion van de gemaakte analyse.
De raadseden hebben zich tijdens een informatieronde op 6 december laten informeren door experts over de knelpunten in Breezicht Noord bij het realiseren van betaalbare woningen. Tijdens deze vergadering gaan de raadsleden met elkaar in debat het gevraagde besluit om in Breezicht-Noord af te wijken van gewenste prijsverdeling (30/40/30) in dit deelgebied van Stadshagen.
Voor technische en feitelijke vragen: Heleen Post (038) 498 2464 / h.post@zwolle.nl of Géanne Koelewijn (038) 498 2089 / G.Koelewijn-Bosma@zwolle.nl
22
Inzet extra Rijksmiddelen voor Zwolse culturele sector t.b.v. financiële schade covid-19 kwartaal 3

Deze beslisnota is rechtstreeks geagendeerd voor besluitvorming.
In kwartaal 1 & 2 heeft de gemeente Zwolle coronanoodhulp verleend aan de culturele sector van Zwolle. In totaal was er een bedrag van 1.434.195,00 euro beschikbaar die middels 4 regelingen is uitgegeven.
In de septembercirculaire is er via het Rijk extra noodhulp beschikbaar gekomen uit de noodsteun voor lokale en regionale cultuur van 427.000 euro voor kwartaal 3. Met dit extra steunpakket kan de sector tegemoet gekomen worden op twee manieren. Een bijdrage in de tekorten van huur en exploitatie en investeringsbudget voor nieuw programma. Dit zorgt dat er aanbod blijft voor de stad Zwolle in kunst en cultuur.
Met dit voorstel voor de inzet van de rijkssteun wordt de financiële noodsteun voortgezet na het steunpakket van kwartaal 1 & 2.
De raad wordt voorgesteld te besluiten om een bedrag van € 427.000 beschikbaar te stellen voor de tweede helft van 2021 t.b.v. de culturele sector van Zwolle en in te stemmen met de voorgestelde verdeling. Daarnaast toestemming te geven voor het heropenen van de coronanoodsteun regelingen zoals beschreven in deze beslisnota en dit bedrag te dekken uit het gemeentelijke coronabudget.
Voor technische en feitelijke vragen: Anne van Uum (038) 498 2306 a.van.uum@zwolle.nl
23
Geheim voorstel aangaande ruimtelijke ordening
24
Moties Vreemd aan de orde van de dag
25
Sluiting