link naar deze pagina

Raadsplein besluitvormend (Raadzaal) - 25 september 2023

Locatie: SH Raadzaal
Aanvang: 19:30
Eindtijd: 22:00
Voorzitter: Peter Snijders
Toelichting: U kunt de raad toespreken of uw inbreng (vooraf) per e-mail sturen. Aanmelden voor het inspreken kan tot maandag 25 september 2023 10.00 uur. De vergadering meekijken is tevens digitaal mogelijk via de livestream op [www.zwolle.nl/gemeenteraad](https://www.zwolle.nl/gemeenteraad)
Algemene documenten:

1.a
In Memoriam
In Memoriam Ton ter Bekke (CDA) en Leo Elfers (CDA)
1.b
Mededelingen
1.c
Afscheid raadslid PvdA
1.d
Onderzoek geloofsbrieven
1.e
Beediging nieuw raadslid PvdA
1.f
Beediging tijdelijk raadsleden fracties Swollwacht en D66
1.g
Regionale aangelegenheden
2
Vaststelling agenda
3
Mondelinge vragen te stellen door raadsleden
4
Ingekomen stukken
4.A1
Diversen / ter kennisgeving aannemen / Lijst ingekomen stukken
4.A2
Diversen / ter afdoening in handen stellen van het College
4.A3
Diversen / ter advies in handen stellen van het College
5
Instelling en benoeming leden Rekenkamer Zwolle
Op 1 januari 2023 trad de Wet Versterking decentrale rekenkamers in werking. Op grond van deze wet moet elke gemeente op 1 januari 2024 een onafhankelijke rekenkamer hebben ingesteld. Op dit moment beschikt Zwolle nog over een Rekenkamercommissie (met twee externe leden en twee raadsleden) die de rekenkamerfunctie uitvoert. De wetswijziging zorgt ervoor dat dit vanaf 1 januari niet meer is toegestaan en dat Zwolle dus een rekenkamer moet instellen met enkel externe leden.

Op 30 mei jl. nam de raad al een besluit over de richting en uitgangspunten voor de transitie van Rekenkamercommissie naar Rekenkamer. Op basis daarvan zijn er nieuwe leden voor de in te stellen Rekenkamer geworven. De procedure is inmiddels afgerond wat betekent dat kan worden overgegaan tot instelling van de Rekenkamer Zwolle en benoeming van de leden van deze Rekenkamer.
Voor technische en feitelijke vragen: Evert Jan Bagerman (038 498 2216) e.bagerman@zwolle.nl
6
Benoeming burgerlid fractie GroenLinks
Deze beslisnota is rechtstreeks geagendeerd voor besluitvorming.
In het Reglement van Orde is de bepaling opgenomen dat elke fractie maximaal vier burgerleden voor benoeming kan voordragen. Op verzoek van de fractie van GroenLinks wordt mevr. S.S.Y. (Shirley) Kambel voorgedragen voor benoeming tot burgerlid.
De raad wordt voorgesteld te besluiten om mevr. S.S.Y. Kambel te benoemen tot burgerlid voor de fractie van GroenLinks.
Voor technische en feitelijke vragen: Annelie van der Poel (038 498 2856) [am.van.der.poel@zwolle.nl](mailto:am.van.der.poel@zwolle.nl)
7
Benoeming burgerlid fractie PvdA
Deze beslisnota is rechtstreeks geagendeerd voor besluitvorming.
In het Reglement van Orde is de bepaling opgenomen dat elke fractie maximaal vier burgerleden voor benoeming kan voordragen. Op verzoek van de fractie van de PvdA wordt de heer R.J. (Roberto) Kist voorgedragen voor benoeming tot burgerlid.
De raad wordt voorgesteld te besluiten om dhr. R.J. (Roberto) Kist te benoemen tot burgerlid voor de fractie van de PvdA.
Voor technische en feitelijke vragen: Annelie van der Poel (038 498 28 56) [am.van.der.poel@zwolle.nl](https://mailto:am.van.der.poel@zwolle.nl)
8
Nota van uitgangspunten Omgevingsplan Zwolle(nadere uitwerking)
Deze beslisnota is rechtstreeks geagendeerd voor besluitvorming.
Op 1 januari 2024 treedt de Omgevingswet in werking. Deze wet gaat over de gewenste inrichting van de fysieke leefomgeving en bevat instrumenten om daarop te sturen. Eén van die instrumenten is het Omgevingsplan, waarin alle gemeentelijke regels die van invloed zijn op de fysieke leefomgeving integraal moeten worden samengebracht. Elke gemeente is verplicht tot het opstellen van één omgevingsplan voor het hele grondgebied van de gemeente. Daarmee is in Zwolle al een start gemaakt. Het is een complexe operatie die vraagt om de vaststelling van enkele uitgangspunten om met voortvarendheid verder te kunnen werken aan het Omgevingsplan Zwolle.
Op 7 februari 2022 heeft de raad ingestemd met een drietal uitgangspunten in hoofdlijnen voor het opstellen van het Omgevingsplan Zwolle. Deze beslisnota bevat een nadere uitwerking van 2 uitgangspunten, een voorstel over het kostenverhaal zal separaat worden voorgelegd.
De raad wordt voorgesteld te besluiten om in te stemmen met de nadere uitwerking van de nota van uitgangspunten Omgevingsplan Zwolle voor wat betreft de volgende punten:
a. er wordt gewerkt aan één gebiedsdekkend Omgevingsplan Zwolle;
b. de actuele bestemmingsplannen worden benut als basis voor het omgevingsplan Zwolle, waarbij ook relevante beleidsnota’s worden geanalyseerd en voor zover mogelijk benut.
Daarnaast aanpassingen van het Omgevingsplan die geen invloed hebben op de inhoud van het Omgevingsplan te delegeren aan het college;
Voor technische en feitelijke vragen: Gert Tromp (038 498 2360) [gj.tromp@zwolle.nl](mailto:gj.tromp@zwolle.nl)
9
Ruimtelijk Ontwikkelplan Nieuwstad
Deze beslisnota is rechtstreeks geagendeerd voor besluitvorming.
In Dieze-Oost aan de Bisschop Willebrandlaan is sinds 1998 de garage Oving gevestigd. In 2020 is een koopovereenkomst getekend tussen Oving en projectontwikkelaar Bemog (ontwikkelaar) die de locatie wil ontwikkelen naar een locatie waar gewoond kan worden.
De ontwikkelaar is direct na het vaststellen van de startnotitie gestart met een zorgvuldig participatieproces met de omgeving. Op basis van de participatieopbrengsten en de in de startnotitie geformuleerde uitgangspunten is een ruimtelijk ontwikkelplan (ROP) opgesteld. Na vaststellen van het ROP wordt het proces conform de routekaart vervolgd en kan het ROP door de ontwikkelaar in samenspraak met de omgeving verder worden uitgewerkt. Het ROP biedt handvatten en kaders waarbinnen de beoogde ontwikkeling plaats mag vinden.
De raad wordt voorgesteld te besluiten om het ruimtelijk ontwikkelplan Nieuwstad vast te stellen. Daarnaast kennis te nemen van het participatiejournaal.
Voor technische en feitelijke vragen: Florian van Dijk (06 148 38 185) [f.v.dijk@zwolle.nl](mailto:f.v.dijk@zwolle.nl)
10
Plan van aanpak Gezond en Actief Leven Akkoord
Deze beslisnota is rechtstreeks geagendeerd voor besluitvorming.
“Een gezonde generatie in 2040, met weerbare gezonde mensen die kunnen opgroeien, leven, werken en wonen in een gezonde leefomgeving, en waarin sprake is van een sterke sociale basis. Waarin de fysieke en mentale gezondheid vanaf het prille begin, de eerste 1000 dagen, wordt bevorderd en behouden en waar speciale aandacht uitgaat naar mensen in kwetsbare situaties.” Dit is de stip op de horizon van het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). Het GALA is ondertekend door VWS, de VNG, Zorgverzekeraars Nederland en GGD GHOR Nederland op 3 februari 2023. Met dit document willen de ondertekenaars minder vrijblijvende afspraken voor de regionale en lokale uitvoering op het gebied van gezondheid en welbevinden, specifieke aandacht voor inwoners met de grootste gezondheidsachterstanden, de inrichting van een regionale preventie-infrastructuur en een integrale domein-overstijgende samenwerking.
Aan het inhoudelijke akkoord heeft het Rijk de brede SPUK-regeling gekoppeld. De brede SPUK-regeling is voor alle gemeenten beschikbaar gesteld voor sport en bewegen, gezondheidsbevordering, cultuurparticipatie en de sociale basis.
De raad wordt voorgesteld te besluiten om kennis te nemen van het plan van aanpak van het Gezond en Actief Leven Akkoord. Daarnaast is het voorstel om in te stemmen met de invulling van de brede SPUK-regeling GALA en in te stemmen met de vrijval van algemene middelen van 670.506 euro.
Voor technische en feitelijke vragen: Anouk Ganseij (038 498 2898) [a.ganseij@zwolle.nl](mailto:a.ganseij@zwolle.nl)
11
Beheer kunstcollectie
Deze beslisnota is rechtstreeks geagendeerd voor besluitvorming.
De gemeente Zwolle heeft een collectie hedendaagse kunst, bestaande uit ruim 2.000 kunstwerken. Het grootste deel van de collectie wordt bewaard in depot; een kleiner deel wordt geëxposeerd in de gemeentelijke panden (Stadhuis, Stadskantoor). De collectie bestaat uit werken die zijn verkregen via kunstenaars-ondersteunende regelingen, gemeentelijke kunstaankopen, ruiling en schenking. De collectie is niet zichtbaar voor inwoners en publiek en er is geen actief tentoonstellingsbeleid. Gelet op de bijzondere artistieke kwaliteit van een groot deel van de werken, wordt dit als een ongewenste situatie beschouwd.
Er is een collectieplan vastgesteld om de collectie beter toegankelijk te maken voor onze inwoners en bezoekers aan de stad. Het collectieplan is gericht op categorisering zodat duidelijk wordt welke kunstobjecten tot de kerncollectie behoren en welke kunnen worden afgestoten. Bovendien is het collectieplan gericht op de aanscherping van het collectieprofiel met kunstwerken die (tijdgeest van) de stad uit de periode 1950- 2000 representeren.
De raad wordt voorgesteld te besluiten om kennis te nemen van de categorisering van de kunstcollectie. Daarnaast is het voorstel aan de raad om in te stemmen met de bestemmingen die bij de resp. categorieën horen en met de opdrachtverlening aan stichting Onterfd Goed voor de uitvoering van de afstoting van de kunstwerken in de categorieën C en D.
Voor technische en feitelijke vragen: Wim Heersink (038 498 2419) [w.heersink@zwolle.nl](mailto:w.heersink@zwolle.nl)
12
Garantiestelling TVZ 750 -2023
Deze beslisnota is rechtstreeks geagendeerd voor besluitvorming.
Sinds afgelopen jaar heeft Tennisvereniging Zwolle 750 (TVZ750) al vier banen aangelegd, waar eerder een garantiestelling voor is afgegeven. Deze banen worden dusdanig intensief gebruikt dat de vereniging nu al het besluit heeft genomen twee extra padelbanen aan te leggen op de accommodatie. Om twee extra padelbanen aan te leggen wil de vereniging extern geld aantrekken om dit mogelijk te maken. De lening vraagt men aan bij de BNG, maar die stelt de voorwaarde dat er een garantstelling overlegd moet worden. De vereniging vraagt de Stichting Waarborgfonds Sport (SWS) en de gemeente Zwolle om beiden garant te staan voor de helft van de lening.
De raad wordt voorgesteld te besluiten om het aanleggen van twee padelbanen aan te merken als een publieke taak, zodat de gemeente een garantsteling kan afgeven van 50% van € 190.000. Voorwaarde hierbij is dat Stichting Waarborgfonds Sport eveneens voor 50% van het bedrag garant staat.
Voor technische en feitelijke vragen: Anton Tuinman (06 15510437) [a.tuinman@zwolle.nl](mailto:a.tuinman@zwolle.nl)
13.a
Afhandeling informatienota's themadebat Fysieke Leefomgeving
13.a.1
Vormgevingsdocument Zalkerdijkbrug
13.a.2
Aanpak oneigenlijk grondgebruik
13.a.3
Bestuurlijke opdracht aanvulling op de Omgevingsvisie
13.a.4
Motie Fietsstraat/ -snelweg naar Wijhe via de Nieuwe Deventerweg
13.a.5
Pilot parkeerplaatsen voor deeltweewielers in het stationsgebied
13.a.6
Autovrije Zondag
13.a.7
Aanpassing beleidsregel gevel- en andere handelsreclame - bedrijfsverzamelgebouw
13.a.8
Proces Parkeerstrategie
13.a.9
Bodemverontreiniging bij Treinwasinstallatie Zwolle
13.a.10
Evaluatie Snuffelfietsproject
13.a.11
Stand van zaken Engelenpad
13.a.12
Maatregelen verbeteren leefbaarheid Kamperpoort
13.a.13
Dierenwelzijn: Voortgang uitvoering “Actualisering Beleidskader Dierenwelzijn 2020”
13.a.14
Beantwoording artikel 45 vragen VVD inzake verdwijnen parkeerplaatsen in binnenstad
13.a.15
Concept - Nota beheer kapitaalgoederen 2023 - 2026
13.a.16
zienswijze actualisatie Omgevingsvisie en Omgevingsverordening van de provincie Overijssel
13.a.17
Proces adviesrecht Gemeenteraad
13.b
Afhandeling informatienota themadebat Dienstverlening & Inwonerbetrokkenheid
13.b.1
Jaarverslag bezwaarschriftenbehandeling 2022
13.b.2
Verslag klachtenbehandeling 2022
13.b.3
Ontwikkelingen jaarwisseling 2022-2023
13.b.4
Toilet aan de Potgietersingel
13.b.5
Wijkopgaven 2023-2024
13.b.6
Voorgestelde wijze van afdoening motie minimumloon 14,- voor iedereen die (indirect) voor de gemeente werkt
13.b.7
Tussenevaluatie vormgeven aan jongerenparticipatie door middel van het jongerenplatform
13.b.8
Voorgestelde wijze van afdoening motie Goede aandacht overlast Stadkamer (M5-1)
13.c
Afhandeling informatienota's themadebat Sociaal Domein
13.c.1
Uitvoeringsplan diversiteit en inclusie: omarm het verschil
13.c.2
Toezegging evaluatie zorgkostenregeling na een jaar
13.c.3
Klachtenrapportage Zorgbelang Doelgroepenvervoer
13.c.4
Toezegging: Mogelijkheden zichtbaar maken artikel 1 van de Grondwet
13.c.5
Beantwoording ongevraagd advies Participatieraad beleid opvang Oekraïners
13.c.6
Subsidieregeling Sociale Activatie en herstel
13.c.7
Voortgang uitvoering Integraal Zorgakkoord (IZA)
13.c.8
Evaluatie Relatie- en Scheidingsteam Zwolle
13.c.9
Voorgestelde wijze van afdoening motie ‘Ook vrouwen moeten veilig zijn’ (ID 1260
13.c.10
Toegankelijke openbare toiletten
13.c.11
Bestaanszekerheid 2023 en 2024
13.c.12
(tussen-)Rapportage Sociaal Herstelplan na(ast) Corona
13.d
Afhandeling informatienota's beantwoording art. 45 vragen
13.d.1
Beantwoording artikel 45 vragen CDA inzake Verruimde PFAS-regels voor bouw- en baggerprojecten
13.d.2
Beantwoording artikel 45 vragen CDA inzake Zonnepannelen en brandgevaar.
13.d.3
Beantwoording artikel 45 vragen CU inzake toegankelijkheid grote evenementen
13.d.4
Beantwoording artikel 45 vragen PvdA inzake flitspalen
14
Moties Vreemd aan de orde van de dag
15
Sluiting