Verordening tot wijziging in 2018 van het reglement van orde 2014
Portefeuillehouder: Presidium
Dit raadsvoorstel bevat een verordening tot wijziging in 2018 van het reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad 2014. Artikel 2, onder e, van het Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad 2014 wordt als volgt gewijzigd: De een na laatste volzin (‘De vicevoorzitter is niet tevens voorzitter van een fractie.’) vervalt. Deze verordening treedt in werking op 14 juli 2018 en werkt terug tot en met 1 juli 2018.
Op grond van artikel 77 eerste lid van de Gemeentewet en artikel 2 van het reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de gemeenteraad 2018 benoemt de gemeenteraad een vicevoorzitter. Voor deze functie zijn twee kandidaten. Er wordt in één ronde gestemd voor kandidaat 1 of kandidaat 2. Nadere instructies worden door de voorzitter versterkt. De vicevoorzitter van de gemeenteraad is tevens voorzitter van het presidium en de werkgeverscommissie Raadsgriffie. Benoemingsbesluit treedt in werking met het in werking treden van de verordening tot wijziging in 2018 van het reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad 2014.
In artikel 3 lid 1 van de verordening op het raadspresidium 2014 staat: “Het presidium bestaat uit de voorzitter, de burgemeester en maximaal drie andere raadsleden. Er wordt gestreefd naar een evenredige vertegenwoordiging van raadsleden van coalitiedragende en niet-coalitiedragende partijen. Daarvan maakt deel uit wie tot vicevoorzitter van de raad is gekozen om tot een evenredige vertegenwoordiging te komen. De raad kiest de raadsleden die in het presidium zitting hebben in aanvulling op de vicevoorzitter van de raad die tevens voorzitter is van het Presidium. Er hebben zich zes raadsleden kandidaat gesteld voor drie vacatures in het raadspresidium. Benoemingsbesluiten treden in werking met het in werking treden van de verordening tot wijziging in 2018 van het reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad 2014.
Op grond van art. 2 van de verordening werkgeverscommissie benoemt de gemeenteraad uit zijn midden de leden van de werkgeverscommissie. Voor de nieuwe zittingsperiode van de raad moet een werkgeverscommissie worden benoemd. Deze werkgeverscommissie bestaat uit de vicevoorzitter van de gemeenteraad en twee andere leden uit de gemeenteraad, bij voorkeur afkomstig uit de coalitie en oppositie. De werkgeverscommissie oefent het werkgeverschap uit ten aanzien van de griffier en de overige op de griffie werkzame ambtenaren, zoals die door de raad aan haar zijn gedelegeerd. De aan de werkgeverscommissie overgedragen bevoegdheden ten aanzien van het griffiepersoneel draagt zij over aan de griffier. Benoemingsbesluiten treden in werking met het in werking treden van de verordening tot wijziging in 2018 van het reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad 2014.
Benoeming leden commissie planning en control raad
Portefeuillehouder: presidium
In de verordening commissie planning en control van de raad, artikel 2, staat: 1. De commissie bestaat uit een voorzitter en leden. 2. Het is van belang dat de raad in de breedte vertegenwoordigd is; in de commissie planning en control, daarom draagt iedere fractie in principe één lid voor benoeming voor. 3. De raad benoemt de voorzitter en overige leden uit de voordracht van de fractievoorzitter, maximaal één lid per raadsfractie.
De raad wordt voorgesteld de nieuwe leden (maximaal één lid per fractie) te benoemen.
De Twenteraad is binnen de Regio Twente het platform voor informatie-uitwisseling, discussie en meningsvorming. Desgewenst kunnen er richtinggevende uitspraken worden gedaan. De bijeenkomsten van de Twenteraad worden voorbereid door een Presidium, waarin namens elke raad 1 lid zitting heeft en een plaatsvervanger. De raad kiest uit haar midden het raadslid dat zitting neemt in het Presidium en de plaatsvervanger.
In Twente stemmen de gemeenten de voordrachten van de Twentse AB leden af richting de EUREGIO-Raad en wel op basis van een politieke en regionale verdeelsleutel (art. 10 lid 2 Regeling EUREGIO).
In artikel 10 lid 2 staat: “De EUREGIO-Raad bestaat uit 84 vertegenwoordigers, die in overeenstemming met artikel 12 en artikel 13 van deze regeling als gemandateerden aan de hand van een politieke en regionale verdeelsleutel door de leden worden gekozen. In de EUREGIO-Raad hebben 42 vertegenwoordigers namens de Duitse en 42 vertegenwoordigers namens de Nederlandse zijde zitting. Indien mogelijk, dienen ook kleinere partijen vertegenwoordigd te zijn. De zittingsperiode is identiek met de bij de leden geldende zittingsperiode”.
Op grond hiervan is aan de gemeente Almelo gevraagd om twee vertegenwoordigers en twee plaatsvervangers vanuit de gemeenteraad voor de EUREGIO-raad te benoemen. In verband met de politieke afspiegeling in Twente wordt geadviseerd om een vertegenwoordiger van het CDA, de VVD, de PvdA en een lokale partij voor te dragen.
Benoeming leden algemeen bestuur RBT en Euregio, voordracht lid dagelijks bestuur RBT
Portefeuillehouder: A.J. Gerritsen
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om wethouders A. Maathuis en A.L. Langius te benoemen als leden van het algemeen bestuur van de gemeenschappelijke regeling Regionaal Bedrijventerrein Twente (RBT). Daarnaast wordt voorgesteld om wethouder J.M. Van Rees en wethouder E.J.F.M. Van Mierlo te benoemen als hun vervangers. Tevens wordt voorgesteld om wethouder A. Maathuis voor te dragen als lid van het dagelijks bestuur van het openbaar lichaam RBT. Ten aanzien van het openbaar lichaam Euregio wordt voorgesteld om burgemeester A.J. Gerritsen en wethouder A. Maathuis te benoemen als leden van het algemeen bestuur Euregio. Daarnaast wordt voorgesteld om wethouders E.J.F.M. Van Mierlo en J.M. Van Rees te benoemen als hun vervangers.
Dit raadsvoorstel is nodig, omdat er een nieuw college van B&W is aangetreden.
Op grond van artikel 4 van de verordening functioneringsgesprekken burgemeester benoemt de gemeenteraad de leden van de vertrouwenscommissie functioneringsgesprekken burgemeester. In de verordening functioneringsgesprekken burgemeester, artikel 4, staat: 1. De raad benoemt een commissie uit haar midden. 2. De commissie wordt samengesteld uit zes leden van de raad die tevens fractievoorzitter zijn. Plaatsvervangende leden worden niet benoemd. Er wordt gestreefd naar een evenredige vertegenwoordiging van fractievoorzitters van coalitiedragende en niet-coalitiedragende partijen. 3. Bij langdurige afwezigheid van een commissielid kiest de raad een vervanger. 4. De commissie laat zich bijstaan door de griffier. 5. De commissie kan zich laten informeren door adviseurs.
De raad kiest de raadsleden die in de vertrouwenscommissie zitting hebben. Er hebben zich tien raadsleden kandidaat gesteld voor zes vacatures in het raadspresidium.
In de verordening op de fractieondersteuning 2018, artikel 5 lid 1, staat: “De raad benoemt een commissie 'controle verslag bijdrage fractieondersteuning' als bedoeld in artikel 84 lid 1 van de Gemeentewet, bestaande uit drie leden van de gemeenteraad. In de gemeentewet, artikel 84 lid 1, staat: “De raad, het college of de burgemeester kan andere commissies dan bedoeld in de artikelen 82, eerste lid, en 83, eerste lid, instellen.” Er hebben zich twee raadsleden kandidaat gesteld om zitting te nemen in deze commissie. Gezien het feit dat er drie leden nodig zijn wordt voorgesteld een derde lid toe te voegen dat al ervaring heeft met deze activiteiten.