link naar deze pagina

Natuur Landbouw & Gezondheid - 11 januari 2021

Locatie: Online vergaderomgeving
Aanvang: 13:15
Eindtijd: 17:00
Voorzitter: Nicole van der Waart
Toelichting: I.v.m. de maatregelen omtrent het Corona-virus is deze commissievergadering online in een digitale vergaderomgeving.

De vergadering online live te volgen via  https://noord-holland.stateninformatie.nl

Ook is het mogelijk om digitaal in te spreken in de vergadering. Het is ook mogelijk een schriftelijke bijdrage vooraf te geven.
Inspreken kan bij de agendapunten die ter bespreking staan geagendeerd (A-agenda of B-agenda), of tijdens het inspreekhalfuur op andere punten die vallen onder de beleidsterreinen van de commissie Natuur, Landbouw en Gezondheid.
Voor het inspreken moet u zich aanmelden bij de Statengriffie. Dat kan tot 15.00 uur op de voorafgaande werkdag (vrijdag 8 januari) bij de commissieadviseur Susanne Neeskens: neeskenss@noord-holland.nl.

Let op: de vermelde starttijden van agendapunten zijn richttijden. Als er geen of weinig insprekers zijn voor het inspreekhalfuur, dan kan een agendapunt eerder beginnen.

De publieke tribune is tijdelijk gesloten. Belangstellenden wordt verzocht de commissie online te volgen via: https://noord-holland.stateninformatie.nl. De vergadering terugkijken kan ook.
Bundel:
pdf Agendabundel (106.4MB)
Algemene documenten:

1 13:15
Opening en mededelingen
2 13:20
Inspreekhalfuur
3 13:50
Vaststelling van de agenda, het verslag van de vorige vergadering, lange termijn agenda, moties- en toezeggingenlijsten en C-agenda
4 13:55
A-agenda Visies (Voedsel / Biodiversiteit)
4.a
Voedselvisie
De provincie Noord-Holland werkt, conform het coalitieakkoord ‘Duurzaam doorpakken!’, aan een vitaal landelijk gebied. Met de Voedselvisie 2020-2030 bepaalt de provincie de strategische koers in het voedselbeleid voor de komende jaren. Als de Voedselvisie door Provinciale Staten wordt vastgesteld, kan de uitvoering ervan starten door middel van diverse projecten en activiteiten.
4.b
Biodiversiteit: Vaststelling Masterplan biodiversiteit
De provincie Noord-Holland werkt, conform het coalitieakkoord ‘Duurzaam doorpakken!’, aan een vitaal landelijk gebied. In het Masterplan biodiversiteit bepaalt de provincie het beleid om de biodiversiteit in Noord-Holland te versterken. Na de vaststelling van het Masterplan biodiversiteit door Provinciale Staten start de uitvoering, in samenwerking met de partijen in Noord-Holland die daarbij een rol kunnen spelen.
5 15:35
Rondvraag portefeuille mw. Rommel (Natuur, Landschap, Grond, Bodemdaling, PAS)
6 15:40
B-agenda Water
6.a
Water: Regionaal Waterprogramma Noord-Holland 2022-2027
In het Regionaal Waterprogramma Noord-Holland 2022- 2027 wordt uitvoering gegeven aan Omgevingsvisie Noord-Holland 2050 en aan Europese richtlijnen over water. Een goede waterkwaliteit, duurzaam voorraadbeheer en bescherming tegen overstroming zijn de centrale elementen van het programma. Voor de deelprogramma’s oppervlaktewater, grondwater en overstromingsrisico’s is uitgewerkt welke doelen de provincie wil bereiken en hoe hieraan een bijdrage wordt geleverd met een breed pakket aan maatregelen. Daarbij wordt extra aandacht besteed aan natuurgebieden, drinkwaterwinningen en zwemwateren, die volgens Europese richtlijnen worden beschermd vanwege de specifieke eisen die hier gelden. Na bespreking in de commissie zullen GS besluiten over het ontwerp programma dat ter visie wordt gelegd.
6.b
Water: Afhandeling Motie 109 2017 Opvolging rapport waterbestendig Westpoort
Gedeputeerde Staten (GS) informeren Provinciale Staten over het voorstel om motie 109-2017 als afgedaan te beschouwen. Als provincie Noord-Holland nemen wij onze verantwoordelijkheid voor een betere bescherming van vitale en kwetsbare infrastructuur (V&K). We brengen onze eigen assets op orde, participeren proactief of nemen regie in regionaal en nationaal projectteams en we zijn alert op signalen of er pilots V&K nodig zijn.
7 16:30
Rondvraag portefeuille dhr. Loggen (Water, WED, CPMR)
8 16:35
B-agenda Landbouw
8.a
Landbouw: Afdoening motie 40-2020 Provinciale pacht tijdens corona
Op 18 mei 2020 hebben Provinciale Staten een motie aangenomen waarin zij Gedeputeerde Staten oproepen om, gelet op de coronacrisis, ondersteuning van land- en tuinbouwers door de provincie Noord-Holland te onderzoeken. In een brief lichten Gedeputeerde Staten toe hoe zij deze motie uitvoeren.
9 16:55
Rondvraag portefeuille mw. Zaal (Landbouw, visserij, recreatie, toerisme, dierenwelzijn)
10
C-agenda Natuur en Landschap, Grond, Bodemdaling, Programma Aanpak Stikstof (PAS)
10.a
Natuur: Brief Landelijk Netwerk Bossen-en Bomenbescherming wat ontbreekt in Bossenstrategie (C-agenda NLG 11-01-2021)
10.b
Natuur: Convenant reduceren risico vogelaanvaringen 2020-2024 (C-agenda NLG 11-01-2021)
In dit Convenant worden afspraken tussen 11 partijen vastgelegd die tot doel hebben om het risico op vogelaanvaringen rond vliegveld Schiphol te verkleinen. Het Convenant is een voortzetting van een convenant dat in 2018 is afgelopen.
10.c
Stikstof: Instelling Regionaal Stikstofregistratiesysteem (RSRS) en wijziging Beleidsregel intern en extern salderen Noord-Holland (C-agenda NLG 11-01-2021)
Gedeputeerde Staten stellen het Regionaal Stikstofregistratiesysteem (RSRS) in. Daarvoor moet de Beleidsregel intern en extern salderen Noord-Holland worden gewijzigd, die gaat over vergunningverlening van activiteiten die tot stikstofuitstoot leiden. Het instellen van dit boekhoudkundige systeem is een eerste (juridische) stap om uiteindelijk stikstofruimte te kunnen uitgeven voor nieuwe projecten. Pas in het voorjaar 2020 beslissen de provincies en het Rijk over de spelregels voor het uitgeven van deze stikstofruimte.
10.d
Faunabeer: Verlenging Ganzenbeheerplan 2015-2020 (C-agenda NLG 11-01-2021)
Het geldende Ganzenbeheerplan Noord-Holland 2015-2020 heeft een looptijd tot 1 december 2020. De vaststelling van het nieuwe Ganzenbeheerplan Noord-Holland 2021-2027 is nog niet geheel afgerond. Met dit besluit wordt de looptijd van het Ganzenbeheerplan daarom verlengd, zodat het huidige beheer na 1 december 2020 voortgezet kan worden. Als het nieuwe Ganzenbeheerplan eenmaal van kracht is vervalt automatisch het verlengde Ganzenbeheerplan Noord-Holland 2015-2020, en dient de Stichting Faunabeheereenheid Noord-Holland de nieuwe vergunning- en ontheffingsverzoeken in bij de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord.
10.e
Natuur: Herbeschikken subsidies agrarisch natuur- en landschapsbeheer (ANLb) (C-agenda NLG 11-01-2021)
Op grond van Europese regelgeving blijkt het nodig om de lopende subsidiebeschikkingen voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer aan te passen (te ‘herbeschikken’). Hiermee wordt ook de mogelijkheid om agrarisch natuur- en landschapsbeheer binnen het Natuurnetwerk Nederland uit te voeren, verlengd tot het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid in werking is getreden. Dit is voorzien op 1 januari 2023.
10.f
Natuur: Salderingsovereenkomst NNN Voorland Stichtse Brug te Blaricum (C-agenda NLG 11-01-2021)
Het college stemt in met de salderingsovereenkomst tussen de provincie en de gemeente Blaricum, met daarin maatregelen die ervoor zorgen dat de bouw van een tijdelijk strandpaviljoen, de verplaatsing van een volleybalveld en de ophoging en verbreding van het recreatiestrand Voorland Stichtse Brug voldoen aan de voorwaarden van de provinciale Omgevingsverordening NH2020.
10.g
Bodem: Voortgang Convenant bodem en ondergrond 2016-2020, bodemafspraken na 2020 en wijziging en verlenging Uitvoeringsregeling subsidie bodemsanering (C-agenda NLG 11-01-2021)
De provincie zet de afspraken uit het Convenant Bodem en Ondergrond 2016-2020 in 2021 voort en verlengt de Uitvoeringsregeling subsidie Bodemsanering tot 1 januari 2022. Dit doen we omdat we ook in 2021 het bevoegd gezag zijn voor de taken die vallen onder de Wet bodembescherming. De Omgevingswet, waardoor deze bevoegdheid onder regie van gemeenten komt te vallen, is namelijk een jaar uitgesteld. Door de afspraken te verlengen geven we ook komend jaar sturing aan de aanpak van ernstige bodemverontreiniging, diffuse verontreiniging, nieuwe bedreigingen en gebiedsgericht grondwaterbeheer. En kunnen gemeenten nog één jaar gebruikmaken van een subsidie bodemsanering die 50% van hun kosten voor saneringen dekt. Daarnaast informeren we Provinciale Staten over de voortgang van de uitvoering van de afspraken die in het convenant staan.
10.h
Bodem: Openstelling Uitvoeringsregeling subsidie Kennisontwikkeling Bodem en Water Noord-Holland 2017 (C-agenda NLG 11-01-2021)
GS stellen voor de vierde keer de Uitvoeringsregeling subsidie Kennisontwikkeling Bodem en Water Noord-Holland 2017 open. De regeling wordt om uitvoeringstechnische redenen gewijzigd. Deze regeling is onderdeel van het programma Bodem & Water waarin de provincie samenwerkt met de Noord-Hollandse waterschappen (HHNK, Rijnland en AGV), LTO Noord en de agrarische natuurverenigingen in Noord-Holland. Het subsidieplafond bedraagt €290.000 verdeeld over de drie waterschappen. De financiering van de uitvoeringsregeling is afkomstig van deze waterschappen. De provincie is verantwoordelijk voor het opstellen en uitvoeren van de regeling en draagt de personele kosten hiervan.
10.i
Natuur: brief aan Kamercommissie LNV over Bos voor de toekomst (C-agenda NLG 11-01-2021)
10.j
Natuur: Sneakpreview Bossenstrategie (C-agenda NLG 11-01-2021)
10.k
Stikstof: Brief GS aan PS inz. verkenning toegankelijkheid Noord-Hollandse innovatiefondsen voor stikstofinnovaties (C-agenda alle commissies januari 2021; NLG leidend)
Het college heeft tijdens de vergadering van Provinciale Staten van 9 november 2020 toegezegd expliciet na te gaan op welke manier stikstofinnovaties gebruik kunnen maken van de Noord-Hollandse MKB-innovatie-instrumenten. Conclusie is dat stikstofinnovaties gebruik kunnen maken van de MKB-instrumenten.
10.l
Subsidies: Brief GS aan PS inz. evaluatie eenmalige subsidies 2020 (C-agenda NLG 11-1-2021 en EFB 18-1-2021)
Conform de programmering van het Evaluatiekader Subsidies voor 2020 zijn drie eenmalige subsidies uit het subsidieregister van 2017 geëvalueerd. Het gaat om de subsidie voor de restauratie van Fort Liebrug, de subsidie voor groene en recreatieve verbindingen Haarlemmermeer en de subsidie Duurzaam Watersysteem PARK21.
10.m
Energie / Natuur: Gezamenlijke reactie 3 PARK's - Advies over RESsen Groene Hart (C-agenda RWK (leidend) en NLG 11-01-2021)
10.n
Stikstof: Brief stikstof, hoe erg, schadelijk en gevaarlijk is het (C-agenda NLG 11-01-2021)
11
C-agenda Landbouw
11.a
Landbouw: Wijziging Uitvoeringsregeling agrarische sector Groene Uitweg 2018 (C-agenda NLG 11-01-2021)
De Uitvoeringsregeling agrarische sector Groene Uitweg is bedoeld om binnen het Groene Uitweggebied een impuls te geven aan de verbreding van de landbouw, de verbetering van de bewerkbaarheid van het agrarische land en de verduurzaming van de agrarische sector.
11.b
Landbouw: Nieuwsbrief LTO december 2020 (C-agenda NLG 11-01-2021)
12
C-agenda Recreatie
12.a
Recreatie: Twiske-Waterland – agenda en stukken vergadering AB 3 december 2020 (C-agenda NLG 21-01-2021)
12.b
Recreatie: Recreatieschap Spaarnwoude – agenda en stukken vergadering AB 17 december (C-agenda NLG 11-01-2021)
12.c
Recreatie: Ondertekening Bestuursovereenkomst Basisvisie Recreatie Toervaartnet Nederland (BRTN) (C-agenda NLG 11-01-2021)
Noord-Holland is een waterrijke provincie met tal van mogelijkheden voor de watersport en waterrecreatie. Om de kwaliteit van het recreatievaarwegennet te garanderen, verlengt de provincie de deelname aan de geactualiseerde Basisvisie Recreatietoervaart Nederland t/m 2025.
12.d
Recreatie: Betuursmededeling Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer (C-agenda NLG 11-01-2021)
12.e
Recreatie: Kadernota Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer (C-agenda NLG 11-01-2021)
12.f
Recreatie: Brief Toekomst Plassenschap Loosdrecht & Recreatieschap Stichtse Groenlanden (C-agenda NLG 11-01-2021)
12.g
Recreatie: bestuursmededeling Twiske Waterland december 2020 (C-agenda NLG 11-01-2021)
13
C-agenda Leefbaarheid, Gezondheid (en Milieu)
13.a
Gezondheid / Milieu: Convenant Gebiedsgericht Beheer 't Gooi 2021-2030 (C-agenda NLG 11-01-2021)
13.b
Gezondheid: Voortgang uitvraag zeer zorgwekkende stoffen (C-agenda NLG 11-01-2021)
Gedeputeerde Staten (GS) informeren Provinciale Staten over de voortgang van de uitvraag naar zeer zorgwekkende stoffen (ZZS) bij bedrijven waarvoor GS bevoegd gezag zijn. De brief laat de voortgang zien t/m 10 november 2020. Deze uitvraag gebeurt omdat de provincie Noord-Holland het belangrijk vindt om ZZS met voorrang aan te pakken. GS verwachten dat alle niet-afvalbedrijven uiterlijk 31 december 2020 de beschikbare informatie over ZZS aanleveren. De uitvraag bij afvalbedrijven en bij bedrijven met indirecte lozingen op het riool loopt langer door.
13.c
Omgevingsdienst: Nieuwsbrief OD NZKG december 2020 (C-agenda NLG 11-01-2020)
13.d
Milieu: Besluit op bezwaar wob-verzoek Nauerna (C-agenda NLG 11-01-2021)
Wob is de afkorting van de Wet openbaarheid van bestuur. De Wob regelt het recht op informatie van de overheid. Overheidsinformatie is meestal openbaar, maar de Wob kent een aantal gevallen waarin de gevraagde informatie niet geschikt is om openbaar te maken. Meer over de Wob is te vinden op www.noord-holland.nl/wob.
13.e
Gezondheid: Vervolg Kosteneffectiviteitsonderzoek NOx Pelletfabriek Tata Steel (betrekken bij programma Tata 2020-2050 NLG 11-01-2021)
Tata Steel heeft een kosteneffectiviteitsonderzoek (KE-onderzoek) uitgevoerd naar methoden om de uitstoot van stikstofoxiden (NOx) van de Pelletfabriek te verminderen. De Pelletfabriek moet onder andere voldoen aan een Europese Best Beschikbare Techniek voor de reductie van NOx. Op basis van de uitkomst van het KE-onderzoek en een juridische analyse gaat de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied aan Tata Steel de verplichting opleggen om NOx reducerende maatregelen te nemen. Deze maatregelen verlagen de uitstoot van NOx, maar daarnaast ook die van lood, fijn stof en van bepaalde Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS).
13.f
Gezondheid / Milieu: Uitvoeringsregeling subsidie opruiming drugsafval 2021 (C-agenda NLG 11-01-2021)
De provincie Noord-Holland stelt een uitvoeringsregeling vast, met een subsidieplafond van € 49.176. Deze subsidie is er voor projecten die de bodem en het oppervlaktewater herstellen wanneer daar drugsafval gedumpt is. Het Rijk stelt hiervoor jaarlijks € 1 miljoen beschikbaar. En verdeelt dit bedrag over de provincies op basis van het aantal drugsdumpingen in voorgaande jaren. Gedupeerden kunnen de subsidie aanvragen bij BIJ12. Zij handelen de aanvragen namens alle provincies af.
13.g
Gezondheid: Overeenkomsten en uitvoeringsprogramma's 2021 Omgevingsdiensten (C-agenda NLG 11-01-2021)
De provincie Noord-Holland heeft haar Vergunningverlening-, Toezicht- en Handhavingstaken op het gebied van onder meer milieu, natuur en bodem bij de vier Omgevingsdiensten in Noord-Holland belegd. Jaarlijks worden met de Omgevingsdiensten overeenkomsten afgesloten waarin onder meer de financiële afspraken voor het komende jaar worden vastgelegd. In de uitvoeringsprogramma’s wordt beschreven welke activiteiten door de Omgevingsdiensten namens het college van Gedeputeerde Staten worden uitgevoerd.
14
C-agenda Water / Visserij
14.a
Water: Verlengen en wijzigen bestuursovereenkomst met waterschappen (C-agenda 11-01-2021)
Om de biodiversiteit te bevorderen en de waterkwaliteit te verbeteren hebben de provincie en waterschappen besloten om de bestuursovereenkomst over agrarisch waterbeheer te verlengen tot en met 2025. Het agrarisch waterbeheer is een vorm van agrarisch natuurbeheer dat door agrarische collectieven wordt uitgevoerd en is onderdeel van het Plattelandsontwikkelingsprogramma van de EU.
14.b
Water: Openstelling 2020-2021 Uitvoeringsregeling subsidie verbetering kwaliteit zwemwater Noord-Holland 2019 (C-agenda NLG 11-01-2021)
De provincie wil de kwaliteit van buitenzwemwater verder verbeteren. Gedeputeerde Staten stellen hiervoor opnieuw subsidie beschikbaar. De Uitvoeringsregeling subsidie verbetering kwaliteit zwemwater 2019 wordt opnieuw opengesteld met een plafond van €180.000. Beheerders van buitenzwemwater kunnen deze subsidie aanvragen.
14.c
Visserij: Bestuursovereenkomst 'Verduurzaming visserij IJsselmeergebied' (C-agenda NLG 11-01-2021)
GS zijn de bestuursovereenkomst ‘Verduurzaming visserij IJsselmeergebied’ aangegaan met de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, Gedeputeerde Staten van de Provincie Flevoland en Gedeputeerde Staten van de Provincie Fryslân. In de overeenkomst staan afspraken over de taakverdeling, verantwoordelijkheden en financiële bijdragen ten aanzien van de vermindering van het aantal visserijvergunningen en de uitvoering van flankerend beleid voor de beroepsvissers.
14.d
Water: Opvolgingsonderzoek subsidie cofinanciering Waddenfonds (C-agenda NLG 11-01-2021)
In 2016 heeft de provincie de subsidie cofinanciering Waddenfonds Noord-Holland geëvalueerd. De provincie heeft onderzocht of het nuttig en noodzakelijk is om deze subsidie opnieuw te evalueren. Dit blijkt niet het geval. Aanbevolen is de subsidie in 2024 weer te evalueren.
15
C-agenda dierenwelzijn
15.a
Dierenwelzijn: Gesprek met Noord-Hollandse geitenhouders over regels geitenhouderij in Provinciale Ruimtelijke Verordening (C-agenda NLG 11-01-2021)
In december 2018 hebben Provinciale Staten besloten om nieuwvestiging, uitbreiding van en omschakeling naar geitenhouderij te verbieden vanuit de voorzorg voor de volksgezondheid. Hiertoe zijn regels opgenomen in de Provinciale Ruimtelijke Verordening. Op 21 oktober 2020 zijn deze regels en de gevolgen ervan voor de geitenhouderij besproken met Noord-Hollandse geitenhouders. In de brief worden de conclusies uit het gesprek en vervolgacties benoemd.
15.b
Dierenwelzijn: Uitvoeringsregeling subsidie communicatie opvangcentra wilde dieren (C-agenda 11-01-2021)
In het coalitieakkoord is aangegeven dat er middelen beschikbaar worden gesteld voor de ondersteuning van opvangcentra voor wilde dieren. In dit kader is €100.000 beschikbaar gesteld voor een uitvoeringsregeling subsidie communicatie opvangcentra wilde dieren. Deze subsidie ondersteunt de centra bij het voorkomen van noodzaak tot zorg voor wilde dieren, het ophalen van donaties en het werven van vrijwilligers.
16
C-agenda Algemeen
16.a
MRA: Maandelijks-MRA-Raads-en-Statenleden-Bericht-editie-44 (C-agenda alle commissies januari 2021)