link naar deze pagina

Ingekomen stukken ter kennisname - 30 juni 2019

Locatie:
Aanvang: 00:00
Eindtijd: 00:00
Voorzitter:
Toelichting: Alle ingekomen stukken voor PS van juni 2019.

- Agendering in commissies is onder voorbehoud van afstemming Agendacommissie PS.
- Stukken van burgers zijn geanonimiseerd omwille van privacy.

1
Mobiliteit: Brief GS aan PS inz. beslissing op Wob-verzoek N242 Leeghwaterbrug (C-agenda M&B 16-09-2019)
Wob is de afkorting van de Wet openbaarheid van bestuur. De Wob regelt het recht op informatie van de overheid. Overheidsinformatie is meestal openbaar, maar de Wob kent een aantal gevallen waarin de gevraagde informatie niet geschikt is om openbaar te maken. Meer over de Wob is te vinden op www.noord-holland.nl/wob
2
Bestuur: Brief GS aan PS inz. brief Dorpsraad Spaarndam over verkenning grenscorrectie Spaarndam (c-agenda EFB 16-9-2019).
3
Milieu: Ingekomen brief Fractie Vrij! gemeenteraad Beverwijk over provinciale enquete Grafietregens (t.z.t. C-agenda)
4
Milieu: Mail plus bijlagen van Wijkplatform IJmuiden Noord over stapeling van milieu-effecten in de IJmond in verband met TATA-steel (t.z.t. C-agenda)
Op het besloten iBabs gedeelte alleen voor statenleden zijn enkele stukken uit dit dossier niet-geanonimiseerd in te zien.
5
Ruimte: Gebiedsplan Wieringermeer - Brief gemeenteraad Medemblik aan gemeenteraad Hollands Kroon met afschrift aan PS (t.z.t. C-agenda)
6
Wonen: Afschrift Motie gemeente Wijdemeren 'Meer vertrouwen in snelheid bouwen' (t.z.t. C-agenda)
7
Natuur/Grond: 'Stivas fuseert en verlegt grenzen' Ingekomen Persbericht en Uitnodiging (t.z.t. C-agenda)
8
Water: Informatieavonden Dijkbekleding Markermeerdijken (tzt C-agenda)
Geachte statenleden,

Bijgevoegd stuur ik jullie de uitnodiging die ik heb ontvangen over een informatiebijeenkomst over de dijkbekleding bij de Markermeerdijken. De uitnodiging is gericht aan de gemeenteraden, maar ook u bent natuurlijk van harte uitgenodigd. Dit is een eerste stap in het participatieproces dat uitgelijnd wordt ter uitvoering van het PvA ‘betrokkenheid bewoners’. En dat is weer een invulling van motie 37-2018 die uw Staten in de vorige periode hebben ingediend en één van de vergunningvoorschriften bij de omgevingsvergunning.

Met vriendelijke groet,

Cees Loggen
9
NZKG: Nieuwsbrief Omgevingsdienst NZKG (tzt c-agenda)
10
Landbouw & Visserij: Jaarverslag 2018 Sportvisserij MidWest Nederland (t.z.t. C-agenda)
11
Milieu: Beperking overlast Circuit Zandvoort - Brief aan PS Vrienden van Middenduin (t.z.t. C-agenda)
12
Milieu: Uitspraak Raad van State met betrekking tot Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) (t.z.t. C-agenda)
13
Economie: Valse start nieuw provinciebestuur: open brief - Reactie van Economisch Forum op het collegeprogramma NH t.a.v. GS en PS van Noord-Holland (tzt C-agenda)
14
Algemeen: Reactie Dorpswerk Noord-Holland Coalitieakkoord (t.z.t. C-agenda)
Brief van Dorpswerk Noord-Holland waarin verzocht wordt om deze organisatie op korte termijn te informeren over hoe de samenwerking met de Provincie Noord-Holland er de komende vier jaar uit zal zien.
15
Randstedelijke Rekenkamer: Vastgestelde 1e begrotingswijziging 2019 & Begroting 2020 Randstedelijke Rekenkamer (tzt C-agenda)
16
Ruimte: Bezwaarschrift van vereniging vrienden van 't Gooi gericht aan het College van B&W van Blaricum inzake de vergunningverlening voor de bouw van een tijdelijke strandtent (t.z.t. C-agenda)
Bezwaarschrift van vereniging vrienden van 't Gooi gericht aan het College van B&W van Blaricum inzake de vergunningverlening voor de bouw van een tijdelijke strandtent. Een en ander is in afschrift verzonden aan:

-College van Gedeputeerde Staten Noord-Holland, Haarlem
-Provinciale Staten Noord-Holland, Haarlem
17
Wonen: Rapport Raad voor de leefomgeving "Kopen om te verhuren" (t.z.t. C-agenda)
Deze studie is uitgevoerd door het Kadaster, in opdracht van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli). Het betreft een voorstudie naar verschuivende eigendomsverhoudingen op de woningmarkt.
18
(heel PS): Maandelijks MRA Raads en Statenleden Bericht - editie 28
19
Mobiliteit: Beantwoording aanvullende vragen faunavoorzieningen (tzt C-agenda)
Naar aanleiding van Statenvragen van PvdD over faunapassages zijn er aanvullende technische vragen gesteld. Hierbij de beantwoording voor heel PS.
20
Ruimte: Ontwerp wijziging omgevingsvergunning windpark Nieuwe Hemweg (t.z.t. C-agenda)
De omgevingsvergunning voor het windpark Nieuwe Hemweg te Amsterdam bevat een monitoringsverplichting voor aanvaringsslachtoffers (vogels en vleermuizen). Uit onderzoek is gebleken dat er geen aanleiding is om de monitoringsverplichting te handhaven in de omgevingsvergunning. Op verzoek van Nuon wordt de omgevingsvergunning daarom gewijzigd. De ontwerp wijziging op de vergunning ligt van 6 juni t/m 18 juli 2019 ter inzage.

Dit maakt de provincie bekend op www.noord-holland.nl/actueel/terinzageleggingen en in lokale bladen.
21
Brief GS met 5 bijlagen inzake Tata Steel/Harsco ter voorbereiding op interpellatie PS 17-06-2019
22
Wonen: Technische wijziging Uitvoeringsregeling Woonvisie in verband met verdeling subsidieplafond (t.z.t. C-agenda)
De Uitvoeringsregeling Woonvisie 2016 biedt regio’s de mogelijkheid om subsidie aan te vragen voor het uitvoeren van projecten die aansluiten bij het Regionaal ActieProgramma Wonen (RAP). De regeling loopt t/m 2020 en kent een verdeling van het subsidieplafond per regio.
Met de huidige wijziging van de regeling en het vast te stellen subsidieplafond wordt mogelijk dat het totaal resterende budget wordt verdeeld over alle regio’s samen, zodat dit budget zo effectief mogelijk verdeeld kan worden over de projecten in de regio’s.
23
Duurzame Energie: Brief GS aan PS inz. onderteking Green Deal Zero Emissie Stadslogistiek (tzt C-agenda).
De burgemeester van Amsterdam heeft de MRA-partners opgeroepen om de Green Deal Zero Emission Stadslogistiek op 17 juni 2019 te ondertekenen. Ondertekenaars van deze Green Deal zetten zich ervoor in dat steden zoveel mogelijk emissievrij worden bevoorraad.
24
Mobiliteit: Reactie ANWB op coalitieakkoord 2019-2023 (desgewenst betrekken bij PS 17-06-2019)
25
Natuur: Afschrift open brief aan minister LNV over bomenkap Schoorsle duinen (t.z.t. C-agenda)
26
Recreatieschappen: agenda en stukken vergadering AB Twiske-Waterland 20 juni 2019 (tzt C-agenda).
27
Ruimte: Brief GS aan PS inzake besluit tot wijziging begrenzing glastuinbouwconcentratiegebied (t.z.t. C-agenda)
Gedeputeerde Staten besluiten conform de verzoeken van Burgemeester en Wethouders van de gemeenten Amstelveen en Haarlemmermeer de begrenzing van het glastuinbouwconcentratiegebied te wijzigen. Het verzoek van de gemeente Amstelveen ziet op het gebied ‘Noorder Legmeerpolder’. Het verzoek van de gemeente Haarlemmermeer ziet op het ontgrenzen van de glasgebieden rondom de woonkern Rijsenhout.
28
Wonen: Regionale afspraken wonen Alkmaar(t.z.t. C-agenda)
GS hebben kennis genomen van de regionale afspraken wonen in de regio Alkmaar. Deze regio heeft een werkwijze opgesteld voor de regionale afstemming van de woningbouwplannen. GS zijn hier positief over als basis voor het vervolmaken van de regionale afspraken. Er zijn aandachtspunten geformuleerd voor het vervolg en GS vertouwen erop dat medio 2019 de afspraken compleet zijn en voldoen aan de provinciale kaders (artikel 5a uit de Provinciale Ruimtelijke Verordening en de Uitvoeringsregeling “regionale afspraken nieuwe stedelijke ontwikkelingen”).
29
Wonen: Regionale afspraken wonen Westfriesland (t.z.t. c-agenda)
GS hebben kennis genomen van de regionale afspraken wonen in de regio Westfriesland. De regio Westfriesland heeft een werkwijze opgesteld voor de regionale afstemming van de woningbouwplannen (conform artikel 5a uit de Provinciale Ruimtelijke Verordening en de Uitvoeringsregeling “regionale afspraken nieuwe stedelijke ontwikkelingen”). GS zijn positief over de werkwijze en geven aandachtspunten mee voor het vervolg en de toepassing.

30
Wonen: Regionale afspraken wonen Zuid-Kennemerland/IJmond (t.z.t. C-agenda)
Gedeputeerde Staten hebben kennis genomen van de regionale afspraken woningbouw in de regio Zuid-Kennemerland/IJmond voor de jaren 2019 tot en met 2024. De regio heeft afspraken gemaakt over de hoeveelheid woningen die in deze periode gebouwd moeten worden en over het aandeel sociale huur daarbinnen. Ook is aangegeven waar plannen zijn voor bouwen buiten bestaand stedelijk gebied. GS zijn positief over de afspraken en geven aandachtspunten mee voor het vervolg en de toepassing.
31
Economie: Brief GS aan PS inz. aandeelhoudersvergadering Ontwikkelingingsbedrijf Noord-Holland Noord (tzt C-agenda)
NVT
32
Luchtvaart/Schiphol: Ingekomen brief Schiphol in de Luchtvaartnota 2020 tot 2050: ‘een Gordiaanse Knoop’? (t.z.t. C-agenda)
33
Mobiliteit: Deltaplan Mobiliteitsalliantie (tzt C-agenda)
34
Financiën: Concept jaarstukken 2018 (A-agenda interim-commissie 24 juni 2019)
De Jaarstukken bestaan uit het jaarverslag en de jaarrekening. Omdat de accountantscontrole nog niet geheel afgerond is, is eerder besloten een splitsing aan te brengen tussen het beleidsmatige jaarverslag en de financiële jaarrekening. GS hebben 22 mei het concept Jaarverslag 2018 naar PS verstuurd. Middels dit besluit sturen GS de totale Jaarstukken 2018 (inhoudelijk jaarverslag incl. financiële jaarrekening) ter besluitvorming naar PS. Op 24 juni zijn de Jaarstukken 2018 geagendeerd in de interim commissie en op 8 juli in PS.
35
Coalitieakkoord 2019-2023 "Duurzaam Doorpakken"
36
Milieu: Afschrift aan PS. Brief Tata Steel aan college van GS. Toelichting extra maatregelen Tata Steel (Betrekken bij B-agenda Extra interim-commissie 13-06-2019)
37
Mobiliteit: Tijdelijk beperkt bedienen aantal bruggen in tegenspraak met vastgestelde bedientijden (t.z.t. C-agenda)
38
Mobiliteit: Zienswijze en aandachtspunten Duinpolderweg (t.z.t. C-agenda)
39
Arbeidsmarkt en Onderwijs: Persbericht De kop Werkt inz. succesvolle 2e editie promotie Evenement Techniek (tzt C-agenda)
40
Economie: Brief GS aan PS inz WOB verzoek Berkhout is Boos inz. Distriport vaststellingsovereenkomst (tzt C-agenda)
Wob is de afkorting van de Wet openbaarheid van bestuur. De Wob regelt uw recht op informatie van de overheid. Overheidsinformatie is meestal openbaar, maar de Wob kent een aantal gevallen waarin de gevraagde informatie niet geschikt is om openbaar te maken. Op 27 maart heeft Stichting Berkhout is Boos gevraagd om openbaarmaking van documenten betreffende de vaststellingsovereenkomst met Distriport. Openbaarmaking van de vaststellingsovereenkomst en bijbehorende documenten wordt geweigerd omdat GS geheimhouding hebben gelegd op de vaststellingsovereenkomst. Een aantal stukken wordt deels openbaar gemaakt op www.noord-holland.nl/wob. Daar is ook meer informatie over de Wob te vinden.
41
Economie: Brief GS aan PS inz. Wobverzoek inz. Business Case Pallas/rapportage van PWC/Strategy& (tzt C-agenda)
Wob is de afkorting van de Wet openbaarheid van bestuur. De Wob regelt uw recht op informatie van de overheid. Overheidsinformatie is meestal openbaar, maar de Wob kent een aantal gevallen waarin de gevraagde informatie niet geschikt is om openbaar te maken. Meer over de Wob is te vinden op www.noord-holland.nl/wob.
In dit geval wordt openbaarmaking geweigerd omdat het om bedrijfsgevoelige informatie gaat die vertrouwelijk door de stichting voorbereiding Pallas aan de provincie is toegestuurd.
42
Economie: GS aan PS inz. Wob-verzoek vaststellingsovereenkomst Distriport NH Media (tzt C-agenda)
Wob is de afkorting van de Wet openbaarheid van bestuur. De Wob regelt uw recht op informatie van de overheid. Overheidsinformatie is meestal openbaar, maar de Wob kent een aantal gevallen waarin de gevraagde informatie niet geschikt is om openbaar te maken. Op 2 april heeft NH Media (RTV Noord-Holland) gevraagd om openbaarmaking van alle interne en externe communicatie rondom Distriport (inclusief digitale communicatie) en de getroffen schikking met de projectontwikkelaars, vanaf 1 september 2019. Openbaarmaking van de vaststellingsovereenkomst en bijbehorende documenten wordt geweigerd omdat GS geheimhouding hebben gelegd op de vaststellingsovereenkomst. Een aantal stukken wordt deels openbaar gemaakt op www.noord-holland.nl/wob. Daar is ook meer informatie over de Wob te vinden.
43
Milieu: Actualisatie 2019 van de Uitvoeringsovereenkomst 2017 – 2021 en VTH-uitvoeringsprogramma 2019 Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (t.z.t. C-agenda)
Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (ODNZKG) voert vergunningverlenings-, toezicht- en handhavingstaken uit voor Provincie Noord-Holland en 8 gemeenten in Noord-Holland. Jaarlijks worden de financiële afspraken met betrekking tot de uit te voeren taken vastgelegd in een uitvoeringsovereenkomst en de uit te voeren taken beschreven in een uitvoeringsprogramma.
44
Mobiliteit: Brief GS aan PS Financiële reservering parallelle Kaagbaan 2 (t.z.t. C-agenda)
Het voorstel betreft instemming met de schriftelijke reactie van GS op de brief van de minister van Infrastructuur en Waterstaat over de financiële reservering voor de parallelle Kaagbaan d.d. 14 december 2018.

In de reactie van GS aan de minister is opgenomen dat de overeenkomst is geëindigd en dat de provincie Noord-Holland deze niet wil verlengen. In de reactie geven GS verder aan dat de vrijgekomen middelen (als gevolg van de beëindiging van de overeenkomst) gebruikt zouden kunnen worden voor de verbetering van de bereikbaarheid van Schiphol. GS stelt daarbij de voorwaarde dat het Rijk ook bijdraagt aan eventuele maatregelen ter verbetering van de bereikbaarheid van Schiphol.
45
Mobiliteit: Brief GS aan PS inz. Verkenningstraject Schipholcorridor (t.z.t. C-agenda)
Vanuit het programma OV knooppunten is een verkenningstraject uitgevoerd voor de Schipholcorridor (treincorridor Leiden-Schiphol-Lelystad). De resultaten worden meegenomen in de verdere knooppuntontwikkeling van de 17 OV-knooppunten op deze corridor, waarvan er 8 binnen provincie Noord-Holland liggen. Het traject is uitgevoerd vanuit het MRA actieprogramma met als trekkers Provincie Noord-Holland en gemeente Almere.
46
Natuur: Aandacht voor Natuur-, milieu- en duurzaamheidseducatie in Noord-Holland (t.z.t. C-agenda)
47
Milieu: Inschatting RIVM gezondheidsrisico's grafietuitstoot, incl. brief GS aan PS
Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hebben het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verzocht een inschatting te maken van de gezondheidsrisico’s voor de bewoners van Wijk aan Zee als gevolg van blootstelling aan stoffen in de grafietuitstoot afkomstig van staalslakverwerker Harsco Metals.

Vandaag heeft RIVM de eerste resultaten gepubliceerd (zie https://www.rivm.nl/inschatting-gezondheidsrisicos-grafietregen). De resultaten van de risicobeoordeling laten zien dat voor de metalen lood, mangaan en vanadium de geschatte blootstelling zodanig hoog is dat dit ongewenst is voor de gezondheid.

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hebben in een reactie op dit rapport vandaag de Provinciale Staten geïnformeerd met bijgaande brief, inclusief bijlagen.
48
Bestuur: stukken (28 mei 2019) van Dorpsraad Spaarndam inz. draagvlak onderzoek gemeentelijke herindeling (tzt C-agenda)
49
Communicatie/Welzijn: Mail van UN Women Nederland inz. verzoek deel te nemen aan Orange the Wordl campagne tegen geweld tegen vrouwen.
50
Duurzame Energie: Reisvoornemen gedeputeerde Van der Hoek naar Duitsland en Denemarken in het kader van de Hansa Green Tour 2019 (tzt C-agenda)
Gedeputeerde van der Hoek zal van 18 tot en met 22 juni een buitenlands werkbezoek aan Duitsland en Denemarken afleggen in het kader van de Hansa Green Tour. De Hansa Green Tour heeft als doel te leren van duurzame oplossingen in Noord Europa.
51
Mobiliteit: Onteigening Brug Ouderkerk aan de Amstel (A-agenda interim-commissie 24 juni 2019)
Voor het project vervangen Brug Ouderkerk aan de Amstel en reconstructie van een gedeelte van de N522 is de provincie bezig met het verwerven van de benodigde grond. Er is nog niet met alle eigenaren overeenstemming bereikt. Om met de werkzaamheden te beginnen is het noodzakelijk om gebruik te maken van het onteigeningsinstrument. Met dit besluit wordt aan Provinciale Staten gevraagd om de Kroon te verzoeken de onteigeningsprocedure te starten
52
Recreatieschappen: Bestuursmededelingen AB mei 2019 Recreatieschap Spaarnwoude (tzt C-agenda)
53
Financiën: Brief GS aan PS inzake Gemeenschappelijk Financieel Toezichtkader 2020 (GTK 2020) (t.z.t. C-agenda)
Gedeputeerde Staten hebben nieuwe uitgangspunten vastgesteld voor de uitvoering van het financieel toezicht op gemeenten. Dit naar aanleiding van verschillende evaluaties van het toezicht en ter vergroting van de uniformiteit en transparantie. Het kader wordt door alle colleges van GS in Nederland vastgesteld en vervangt het gemeenschappelijke kader Kwestie van evenwicht! uit 2014.
54
IPO: Formatie en totstandkoming IPO-bestuur (C-agenda na verkiezingen)