Rekenkameronderzoeken

Datum oplevering rapportOnderwerp rapportAanbevelingen in rapportRaadsbesluitDatum raad rapport behandeldStand van zaken
  • 9/24/2023
  • Monitoringsonderzoek - Dienstverlening Heerenveen
  • Conclusie: Er zijn processtappen gezet in traject om te komen tot nieuwe dienstverleningsvisie, onder andere vertaling in een Doelen-Inspanningennetwerk (DIN) en meerjarenplanning. Traject is ruim twee jaar na rekenkameronderzoek nog steeds niet afgerond en er is nog geen nieuwe dienstverleningsvisie evenals de gewenste servicenormen vastgesteld. Telefonische bereikbaarheid en opstellen en implementeren strategie op kanaalsturing is opgenomen in projectmatige aanpak, maar nog niet gerealiseerd. College en ambtelijke organisatie geven aan dat er op dit moment geen financiële ruimte is voor verbetering. Nieuwe dienstverleningsvisie zal aangeboden worden met onder andere financiële vertaling. Visie op bedrijfsvoering geeft ook richting aan werken volgens de bedoeling. Gemeenteraad is via Perspectiefnota, begroting en jaarrekening actief betrokken bij ontwikkelingen. Inhoud raadsagenda is 1 van de belangrijke kaders voor nieuwe visie. College is voornemens eind 2023 nieuwe visie aan te bieden aan gemeenteraad.
  • Er is geen raadsbesluit. Het resultaat van het monitoringsonderzoek is geplaatst bij de ingekomen stukken raadsbrief ID 2053 - Resultaat monitoringsonderzoek Dienstverlening in Heerenveen.
  • 10/19/2023
  • In raadsbrief ID 2548 heeft het college haar voornemens voor de komende twee jaar verwoord. De komende twee jaar investeren in het vraaggericht werken. U moet daarbij denken aan de (1) de implementatie van een nieuwe telefooncentrale, (2) de ontwikkeling van nieuwe en realistische servicenormen, (3) integratie van de nieuwe organisatiekoers en (4) het opstellen en implementeren van kanaalinrichting en -sturing (het klik, bel en kom-kader). Naast vraaggerichter werken, willen we ook procesgerichter en digitaler te werk gaan. We zullen daarbij (5) onze processen inventariseren en optimaliseren (LEAN-inrichting en handelingskader) en (6) zoveel als mogelijk onze dienstverlening standaardiseren en digitaliseren. Hierbij geven we onder andere opvolging aan de door u ingediende motie grafzoeker. Tot slot willen we het contact met onze inwoners en ondernemers versterken. Dat doen we door (7) een beslisboom te ontwikkelen die inwoners en ondernemers duidelijkheid gaat geven op vragen rondom participatieprocessen. Ook willen we (8) onze nieuwe inwoners en bedrijven een warm welkom geven door het aanbieden van een welkomstpakket, dit overeenkomstig de door u aangenomen motie. Deze 8 toezeggingen kunnen wij binnen de bestaande middelen uitvoeren. Ook zullen wij u eind dit jaar een brief sturen waarbij wij rapporteren over de voortgang en de vervolgacties in 2025. In de loop van 2025 ontvangt u dan van ons de visie op dienstverlening voor de periode 2026-2030. Raadsbrief ID 2548 is geplaatst bij de ingekomen stukken en door de raad voor kennisgeving aangenomen.
  • 7/2/2023
  • Burgerparticipatie in de fysieke leefomgeving
  • De rekenkamercommissie komt tot drie aanbevelingen: 1. Besteed bij de implementatie van het participatiebeleid in de organisatie voldoende aandacht aan training en scholing van de medewerkers om tot een succesvolle participatie te komen
  • 2. Zorg voor voldoende evaluatie van participatieprocessen om daar als organisatie van te leren en te borgen dat leerervaringen in het beleid worden opgenomen en tot uitvoering worden gebracht. 3. Maak als raad gebruik van de generieke mogelijkheden die de Participatie- en inspraakverordening biedt om bij majeure projecten richting te geven aan participatie. 4. Geef als raad financiële kaders mee om participatie op een passende en proportionele wijze uit te voeren.
  • In de raadsvergadering van 19 oktober is het volgende raadsbesluit genomen: 1. in te stemmen met de conclusies van het rapport 'Burgerparticipatie in de fysieke leefomgeving' en de aanbevelingen over te nemen. 2. Het college de opdracht te geven om de raad bij majeure projecten (grootschalig en/of met forse impact) in de fysieke leefomgeving voorafgaand aan het participatieproces een proceskader (incl. financiën) voor te leggen en dit als processtap in het Participatiebeleidsdocument Omgevingswet op te nemen'. 3. Het college opdracht te geven om participatieprocessen te evalueren en bij de jaarlijkse evaluatie van het beleid ook op te nemen hoe de leerervaringen geborgd zijn en tot uitvoering worden gebracht.
  • 10/19/2023
  • Het rapport staat op de agendacommissie van 23 augustus 2023. De Rekenkamercommissie geeft een toelichting in de info-sessie op 21 september. Het raadsvoorstel is inhoudelijk behandeld in de commissie ROM van 12 oktober en vervolgens in de raad van 19 oktober. Aanbevelingen 3 en 4 aan de raad zijn door de raad belegd in beslispunt 2 van het raadsbesluit.
  • 11/15/2022
  • Monitoringsonderzoek rekenkameronderzoek Subsidiebeleid in Heerenveen
  • - Bij de raad is nog ruimte om aandacht te besteden aan het onderwerp subsidie en daarbij ook de gewenste effecten van subsidiëring op maatschappelijke doelen te betrekken (zie bijvoorbeeld de raadsbrieven over dit onderwerp). Zowel vaststelling van de begroting als de jaarrekening bieden kansen om het onderwerp subsidie expliciet aan de orde te stellen. Ambtelijke organisatie en griffie zouden verder met elkaar kunnen afstemmen hoe de raad qua informatievoorziening verder gefaciliteerd zou kunnen worden. - Het college heeft werk gemaakt om uitvoering te geven aan de aanbevelingen en het verder door ontwikkelen van de organisatie en in het beleid aandacht te besteden aan maatschappelijke ambities die in de onderliggende programma’s verder worden uitgewerkt. Uit interviews bij Ateliers Majeur en Caleidoscoop is naar voren gekomen dat gemeente kritisch de totstandkoming van prestatieafspraken volgt, hierover tijdens het uitvoeringsjaar regelmatig het gesprek voert, via tussenevaluaties tot bijstelling komt en ook de jaarverslagen van deze organisaties toets op het bereiken van de prestatieafspraken. Bestuurlijk wederhoor: College zal afstemming zoeken met griffie hoe de informatievoorziening aan de gemeenteraad verder geoptimaliseerd kan worden.
  • Er is geen raadsbesluit. De raadsbrief is geplaatst bij de ingekomen stukken onder ID 926.
  • 11/30/2022
  • In de raadsvergadering van 9 november 2023 is de volgende toezegging gedaan: Er wordt een bijeenkomst georganiseerd voorafgaand aan het opstellen van het afwegingskader voor het subsidiebeleid en de algemene verordening subsidie om: - de raad inzicht te geven in de uitwerking van het huidige subsidiebeleid (evaluatie)
  • - voor de raad inzichtelijk te maken aan welk gemeentelijk doel iedere subsidie bijdraagt, welk effect beoogd wordt, hoe dit wordt gemeten en tot welke resultaat dit heeft leidt
  • - de effecten van de subsidies periodiek op de agenda van de raad te plaatsen, zodat de controlerende rol vormgegeven kan worden.
  • 10/17/2022
  • Armoedebeleid gemeente Heerenveen
  • 1. College - Werk in samenspraak met de Raad een strategie uit met het doel om de Raad op proces en inhoudsniveau op maat te bedienen (Sociaal Domein breed, en specifiek v.w.b. het armoedebeleid). 2. Raad – Vraag het College om een realistische planning van de voorgenomen monitoring Sociaal Domein breed/ en per uitvoeringsprogramma. 3. Raad – Vraag het College om een analyse te maken van de te onderscheiden doelgroepen van het armoedebeleid en welke gerichte inzet gepleegd dient te worden om het bereik van de doelgroepen en de regelingen te vergroten. Heroverweeg op basis van nadere analyse of de gestelde financiële kaders nog passend zijn, zeker in het licht van de huidige inflatie/recessie. 4. Raad & College – Oriënteer je ook op initiatieven die elders genomen worden om de bestaanszekerheid van inwoners te vergroten.
  • Er is geen raadsbesluit. Raadsvoorstel rekenkameronderzoek armoedebeleid. Het college is verzocht voor de raad van februari 2023 een plan van aanpak te maken voor aanbeveling 1, 2 en 4 en dit uit te zetten in de meerjarenplanning. Dit plan van aanpak in dezelfde raad als het kaderstellende debat (februari 2023) over bestaanszekerheid te agenderen. Het college is opdracht gegeven aanbeveling 3 te betrekken bij de voorbereidingen voor het kaderstellende debat (februari 2023) zoals afgesproken in de LTA. Het college te vragen daar waar mogelijk al met de aanbevelingen aan het werk te gaan.
  • 12/1/2022
  • Op maandag 13 februari 2023 was er een informatiemarkt over bestaanszekerheid. In de raadsvergadering van 13 juli 2023 is ID 44 - motie Bestaanszekerheid aangenomen waarbij de raad het college opdracht heeft gegeven om een beleidsnotitie bestaanszekerheid aan de raad voor te leggen met keuzes en financiële consequenties, zodat de raad in de vergadering van september 2023 richtinggevende uitspraken kan doen die verwerkt kunnen worden in de begroting. In de raad van 19 oktober 2023 is de beleidsnotitie voorstellen bestaanszekerheid vastgesteld en heeft de raad 400.000 euro beschikbaar gesteld en bij amendement ID39 - Behoud AV Frieso besloten bij de behandeling van MJP 2025 een besluit te nemen over het al dan niet voortzetten AV Frieso in 2025 e.v.
  • 4/14/2022
  • Vooronderzoek fietsgemeente Heerenveen
  • De Rekenkamercommissie Heerenveen constateert dat in dit stadium het onderzoek beperkt kan blijven tot dit vooronderzoek. De besluitvorming met betrekking tot Fietsgemeente Heerenveen heeft geresulteerd in een Actieplan Fiets Heerenveen 2030 met een ambitieniveau “zilver met een gouden randje”. De kosten die de uitvoering van dit actieplan meebrengen bedragen € 2.200.000 plus een PM-post voor “het gouden randje”. De financiële kosten zijn nog niet gedekt. De nieuwe raad kan dit agenderen en afzetten tegen andere financiële wensen vanuit de verschillende beleidsvelden.
  • Er is geen raadsbesluit. De raadsbrief heeft op de lijst ingekomen stukken gestaan bij de raad van 12 mei 2022. Er is vanuit de raad niet gevraagd om de raadsbrief te agenderen.
  • 5/12/2022
  • Het is aan de raad om, als gewenst, actie te ondernemen naar aanleiding van dit vooronderzoek. Er is geen actie gevraagd aan het college.
  • 11/1/2021
  • Bejegening Bijstandsgerechtigden
  • 1. Informeer bijstandsgerechtigden beter over hun rechten en plichten. 2. Zorg voor meer inzicht in de doelgroep. 3. Besteed aandacht aan nazorg bij terugvorderingsprocedures. 4. Bouw in de administratieve organisatie meer checks en balances in. 5. Begeleid/school medewerkers in het werken vanuit de bedoeling. 6. Bied een luisterend oor voor medewerkers die geraakt zijn door de recente klachten. 7. Geef prioriteit aan verbeteren van het digitale systeem. 8. Stuur op afhandeltermijnen en informeer cliënten tijdig. 9. Informeer cliënten bij wisseling van ‘vaste’ contactpersonen. 10. Informeer cliënten proactief over wijzigende wettelijke regelingen of vergoedingen. 11. Bekommer je om de ‘oude’ bijstandscliënten. 12. Waardeer medewerkers in de uitvoering. 13. Evalueer de huidige klachtenprocedure. 14. Voer cliëntenonderzoek uit.
  • De raad nam op 9 juni 2022 het besluit: • Kennis te nemen van het plan van aanpak 'bejegening en terugvorderingen Participatiewet' en op basis daarvan prioriteit te leggen bij het versterken van de dienstverlening en bedrijfsvoering binnen het sociaal domein
  • • Daartoe voor een periode van twee jaar (juli 2022 - juli 2024) ter versterking van de digitalisering sociaal domein een incidenteel budget beschikbaar te stellen van in totaal € 1.290.000
  • • N.a.v. de digitalisering van het sociaal domein een formatiecalculatie te laten uitvoeren gericht op de domeinen Werk, Inkomen en Wmo
  • • N.a.v. het rapport bejegening structureel 1 FTE terugvordering en verhaal beschikbaar te stellen ter hoogte van € 96.000 ten laste van het begrotingsresultaat
  • • Ter versterking van de dienstverlening sociaal domein extra aandacht te besteden aan de toenemende zorgmijders en gevolgen van de toeslagenaffaire gedurende 2 jaar en daarvoor € 106.000 per jaar beschikbaar te stellen
  • • Deze middelen te onttrekken aan de algemene reserve van de middelen decembercirculaire 2021 ongekend recht, continuïteit van Zorg ( Corona) en inkomstenderving gemeenten ( Corona) voor € 821.000 voor de incidentele inzet, hetgeen gevolgen heeft voor het weerstandsvermogen
  • • Onttrekking aan de algemene reserve restant benodigde middelen € 681.000 voor de incidentele inzet, hetgeen gevolgen heeft voor het weerstandsvermogen
  • • De bijgevoegde begrotingswijziging vast te stellen.
  • 12/16/2021
  • Er is één plan van aanpak voor zowel de aanbevelingen uit dit rapport als de aanbevelingen uit het onderzoeksrapport over de rechtmatigheid behandeld in de raad van 9 juni 2022 en voorafgaand daaraan in de commissie van 30 mei 2022. Het college zegde toe in de commissie van 30 mei 2022: - De raad periodiek te informeren over de stand van zaken. - De gesprekken met ambtenaren zullen na de zomer gepland worden. Dit wordt meegenomen naar de agendacommissie, zodat er gehoor gegeven kan worden aan deze wens van de commissie. In deze gesprekken wordt ook ‘Werken vanuit de bedoeling’ besproken. - Er wordt vastgelegd wat ‘Werken vanuit de bedoeling’ betekent. Het raadsbesluit van 9 juni 2022 staat vermeld bij 'Raadsbesluit'. In het najaar van 2023 hebben er gesprekken plaatsgevonden tussen raadsleden en ambtenaren. Hiervan is verslag gedaan in de commissie SAZA van 27 november 2023 . Afgesproken is dat er bijeenkomsten worden georganiseerd met de raad en de organisatie waarin geanonimiseerde casuïstiek wordt besproken. Zodat raadsleden een beeld hebben van dilemma’s die er zijn als het gaat om politiek, beleid en uitvoering.
  • 7/19/2021
  • Klaar voor de omgevingswet
  • - Bied als college zo spoedig mogelijk inzicht aan de raad over de financiële consequenties van de Omgevingswet na 1 juli 2022. - Ga als organisatie het gesprek aan met de medewerkers hoe zij denken om te gaan met het gedachtengoed van de Omgevingswet en hoe dit zijn plek kan krijgen in de organisatie (gewenste cultuuromslag).
  • De raad verzoekt het college om: 1. In het eerste kwartaal van 2022 inzicht te bieden in de financiële consequenties van de Omgevingswet na 1 juli 2022. 2. De raad te informeren over het plan van aanpak voor het bereiken van de gewenste cultuuromslag in de organisatie.
  • 10/7/2021
  • De omgevingswet is per 1 januari 2024 in werking getreden. De raad heeft werkafspraken gemaakt over de aanvragen die vallen onder verzwaard adviesrecht. Voorstel van de griffie is om de aanbevelingen vanuit dit onderzoek als afgehandeld te beschouwen.
  • 7/1/2021
  • Informatiebeveiliging
  • Indien de gemeenteraad hier aanleiding toe ziet, kan een vervolgonderzoek worden gedaan in de vorm van een evaluatief onderzoek. Hierin kan verdieping worden gezocht op de eerste bevindingen van dit monitoringsonderzoek. Er zou hier ingezoomd kunnen worden op de vier aspecten op het gebied van informatiebeveiliging: - Juridisch: aan de juridische kant is het verstandig (en verplicht) om bewerkersovereenkomsten af te sluiten met partijen die persoonsgegevens opslaan. - Mens: het mensgerichte deel betreft kennis, houding en gedrag van de medewerkers op het gemeentehuis m.b.t. de informatiebeveiliging. - Organisatorisch: databeveiliging is een ingebed onderdeel van de bedrijfsprocessen. Bijv. het invoeren van een registratiesysteem waarin verschillende soorten data in de organisatie geclassificeerd worden naar gevoeligheid en waarin eisen worden gesteld aan de omgang met de verschillende soorten data. - Technisch: beveiligingstechnieken, het up-to-date houden van besturingssystemen, regelmatige en versleutelde back-ups maken etc. Ook zou dan de vraag kunnen worden beantwoord in welke mate het gemeentelijk informatiebeveiligingsbeleid efficiënt, effectief en conform de procedures wordt uitgevoerd. Er zouden daarbij ook penetratietests uitgevoerd kunnen worden en een beoordeling gedaan kunnen worden op de beveiliging van de belangrijkste applicaties. Voor de uitvoerbaarheid van dit brede onderzoek is specifieke expertise en ervaring vereist. Daarom zou het vervolgonderzoek onder begeleiding van de rekenkamercommissie door een externe partij c.q. onderzoeksbureau worden uitgevoerd.
  • Voor kennisgeving aangenomen (via LIS, raadsbrief)
  • 7/1/2021
  • Vanuit de raad is geen verzoek gekomen om naar aanleiding van de raadsbrief een vervolgonderzoek te doen.
  • 11/2/2020
  • Kwaliteit van dienstverlening
  • - Blijf de ingezette ‘Koers van Heerenveen. Samen voor Goud’ volgen en werk deze verder uit in organisatorische kaders en afspraken. - Actualiseer de dienstverleningsvisie en servicenormen. - Overweeg het aantal ‘eigen’ telefoonnummers en e-mailadressen terug te brengen. - Geef bij ieder contactmoment aan wat de verwachte reactietermijn is en hou burgers/ondernemers op de hoogte van de voortgang. - Investeer in kanaalsturing ten behoeve van een efficiëntere en effectievere dienstverlening. - Koester de klantgerichtheid van medewerkers. - Verbeter de telefonische bereikbaarheid. - Monitor op structurele wijze de ervaringen en tevredenheid van klanten. - Zorg als raad voor een actievere en betrokken rol ten aanzien van de dienstverlening.
  • 1. De aanbevelingen gebruiken als input bij het opstellen van de visie op dienstverlening. 2. De startnotitie (uitgangspunten voor de) visie op dienstverlening laten vaststellen door de raad.
  • 4/22/2021
  • De procesnotitie dienstverleningsvisie is vastgesteld door de raad op 22 april 2021. De uitgangspunten voor de visie op dienstverlening zijn in een dialoogsessie besproken op 13 januari 2022. De uitgangspunten voor de dienstverleningsvisie worden daarna door de raad vastgesteld. Vervolgens wordt een dienstverleningsvisie opgesteld die door de raad wordt vastgesteld. Dienstverlening wordt geagendeerd als onderwerp in de raadsagenda 2022-2026. Het is aan de raad om in de gaten te houden dat de aanbevelingen ook daadwerkelijk worden opgevolgd. In september 2023 heeft de rekenkamer een monitoringsonderzoek gedaan. Zie ID 18
  • 10/9/2020
  • Wijkteams - transformatie binnen het sociaal domein in Friesland door de ogen van de wijkteams
  • - nadrukkelijker in de opdracht aan de toegangsteams de transformatiebelofte “kostenefficiënt handelen” op te nemen. - de monitoring in het sociaal domein te verbeteren, zodat er betere stuurinformatie beschikbaar komt. - onderzoek te doen ter verbetering van de efficiency van de dienstverlening en specifiek in te gaan op de wijze waarop de dienstverlening (Wmo, Jeugd) is ingekocht, bekostigd en hoe invulling gegeven wordt aan het contractbeheer. - werken aan het realiseren van algemene, laagdrempelige, collectieve voorzieningen. - samenwerking tussen preventieteam, toegangsteams en het (passend) onderwijs en de kinderopvang te verbeteren door de vindbaarheid van het TJG en Preventieteams te vergroten door o.a. bijeenkomsten te organiseren.
  • Het college is gevraagd om: 1. een voorstel voor te leggen aan de raad over kosten bewust en kostenefficiënt werken in het Sociaal Domein, met daarin antwoord op de vragen: - wat is (de ernst van) het probleem? - wat zijn mogelijke oplossingen? - wat zijn de consequenties van de oplossingen? 2. een voorstel voor te leggen aan de aan de raad over versterken van preventie in het Sociaal Domein, met daarin antwoord op de vragen: - wat is (de ernst van) het probleem? - wat zijn mogelijke oplossingen? - wat zijn de consequenties van de oplossingen?
  • 4/22/2021
  • Het college heeft nog geen voorstel voorgelegd aan de raad. Het is aan de raad om in de gaten te houden dat de aanbevelingen ook daadwerkelijk worden opgevolgd.
  • 7/1/2020
  • Evaluatie woonvisie 2015-2020
  • - Formuleer de doelstellingen in de Woonvisie, hierna Omgevingsvisie of programma- zodanig dat objectief en op eenvoudige wijze kan worden vastgesteld of de doelstellingen zijn gerealiseerd. Koppel streefcijfers aan doelstellingen
  • - Stel reële ambities in de prestatieafspraken op en leg als gemeente de lat niet te hoog (optie: wederkerigheid inbouwen door als gemeente ook met een bod te komen qua prestaties)
  • - Betrek zorginstellingen en zorgaanbieders bij het formuleren en uitvoeren van prestatieafspraken op het thema wonen-welzijn-zorg. Dit vergroot de kans op realisatie van deze prestatieafspraak
  • - Monitor de resultaten van de jaarlijkse prestatieafspraken, benoem de afwijkingen en biedt inzicht in de oorzaken daarvan. Leg de uitkomsten daarvan voor aan de raad en ga daarover met de raad in gesprek.
  • Op 21 juni 2021 is toegezegd dat de aanbevelingen meegenomen worden in de woonvisie en prestatieafspraken. Behandeld in info-sessie.
  • 6/21/2021
  • De procesnotitie met het plan van aanpak woonvisie is vastgesteld op 22 september 2021. De startnotitie met uitgangspunten voor de woonvisie wordt vastgesteld op 27 januari 2022. Er is een werkversie toegestuurd in maart 2022. Op 18 mei is de nieuwe raad bijgepraat over de (route naar de) woonvisie. Het onderwerp wonen wordt geagendeerd in de raadsagenda 2022-2026. In de raadsvergadering van 19 oktober 2023 is de nieuwe woonvisie Heerenveen 2023-2028 vastgesteld. Het is aan de raad om in de gaten te houden dat de aanbevelingen ook daadwerkelijk worden opgevolgd.
  • 4/2/2020
  • Monitoringsonderzoek naar de opvolging van de aanbevelingen die zijn gedaan in eerdere onderzoeken Jeugdzorg, WMO en Sportstad
  • 1. De kaderstellende en controlerende rol van de gemeenteraad op het terrein van jeugdzorg, WMO en Sportstad BV te verbeteren door de raad ook meer bij het voortraject van de beleidsvorming te betrekken. 2. De griffie de door de raad overgenomen aanbevelingen van de rekenkamercommissie te laten vastleggen en periodiek te laten monitoren om zodoende te voorkomen dat de aanbevelingen niet worden opgevolgd.
  • De aanbevelingen in de monitoringsonderzoeken over te nemen en vorm te geven door uit te spreken: 1. De raad wil betrokken zijn in het voortraject van de beleidsvorming Jeugdzorg en de conclusies en aanbevelingen uit 2017 betrekken in deze beleidsvorming. 2. De raad wil concrete richtlijnen voor de uitvoering van het (te herijken) beleid Wmo vaststellen waarin de aanbevelingen meegenomen worden, en in de beleidsvorming afspraken maken over monitoring van de prestatiedoelstellingen Wmo. 3. De raad wil betrokken zijn in het voortraject van de beleidsvorming rond het exploitatietekort van het Gemeentelijke Sportcentrum BV en het gemeentelijke sportcentrum in 2026 en de positie van de holding Sportstad Heerenveen BV daarin, en in de beleidsvorming afspraken maken over monitoring. 4. De griffie geeft vorm aan de monitoring van aanbevelingen van de rekenkamercommissie. Het is aan de raad zelf om vinger aan de pols te houden als het gaat om de daadwerkelijke opvolging van aanbevelingen.
  • 9/7/2020
  • Jeugdhulp De pilot BZK jeugdhulp is afgerond in juli 2023. In mei 2023 heeft de raad ingestemd met het voorstel om de doelen van de bestuursopdracht lokaal akkoord jeugd vorm te geven via de programmastructuur sociale transitie inhoud te geven. Middels de motie Grip is afgesproken dat er een procesvoorstel komt hoe dit vorm gegeven wordt en welke kaders de raad kan stellen. Op 11-9-23 is een procesvoorstel besproken. de commissieleden SAZA konden zich vinden in dit voorstel. WMO In juni 2019 heeft de raad de Wmo verordening 2020 vastgesteld. Op 22-11-21 heeft de raad besloten tot de ombuiging Wmo (1 milj. structureel). Op 17-5-21 is de raad geïnformeerd over de ontwikkelingen. Op 29-6-22 is de raadsbrief ombuiging HH1 ontvangen. Op 5-12-23 de raadsbrief ombuiging sociaal domein. Op 8-2-24 is de raad geïnformeerd over voorliggend veld in relatie tot maatwerkvoorzieningen. Op 9-3-24 is de raadsbrief financiële bestuursrapportage 2022 sociaal domein ontvangen. Er zijn (nog) geen richtlijnen vooraf vastgesteld door de raad. Er zijn (nog) geen afspraken gemaakt over monitoring van prestatiedoelstellingen. Er is hierop vanuit de raad geen actie ondernomen. Sportstad Op 19-12-19 is de raad geïnformeerd over Sportstad. Toezegging Commissie AZ - 9-3-20: De raad wordt betrokken in het proces waarin de gemeente zich beraadt over mogelijke maatregelen met het oog op de huurovereenkomst met Sportstad Heerenveen BV. Op 8-2-21, en 29-9-22 is de raad geïnformeerd over Sportstad. Op 25-3-22 is een raadsbrief verstuurd over financiering sportstad. Op 4-12-23 is de raad geïnformeerd over Sport en bewegen. Er zijn vooraf (nog) geen uitgangspunten vastgesteld door de raad voor beleidsvorming van het Gemeentelijke Sportcentrum BV en het gemeentelijke sportcentrum in 2026 en de positie van de holding Sportstad Heerenveen BV. Het is aan de raad om in de gaten te houden dat de aanbevelingen ook daadwerkelijk worden opgevolgd.
  • 5/1/2019
  • Subsidiebeleid
  • Aan het college: - blijf aandacht besteden aan het duidelijk omschrijven van de maatschappelijke ambities die met de gesubsidieerde activiteiten worden nagestreefd
  • - leg in het verlengde daarvan verantwoording af over de mate van realisatie van die ambities
  • - versterk de kwaliteit van het subsidiebeleid door het proces van leren en verbeteren binnen de organisatie systematisch toe te passen. - versterk op basis daarvan de informatievoorziening aan de gemeenteraad. Aan de raad: - benut de informatievoorziening van het college door het onderwerp subsidie periodiek aan de orde te stellen - betrek daarbij de effecten van subsidiëring bij het bereiken van maatschappelijke ambities. - intensiveer de eigen controlerende en sturende verantwoordelijkheid door actief kennis te nemen van de realisatie van de ambities, deze te beoordelen en op basis daarvan de doelen aan te scherpen.
  • 1. De conclusies van de rekenkamer commissie genoemd in het rapport Subsidiebeleid in Heerenveen, te onderschrijven en de aanbevelingen over te nemen. 2. Het college opdracht te geven uitvoering te geven aan de gedane aanbevelingen.
  • 5/20/2019
  • Onbekend De rekenkamercommissie heeft in april 2022 een opvolgingsonderzoek gedaan.
  • 6/4/2018
  • Verkenning naar het raadstoezicht en gebruik raadsinstrumenten
  • Horizontaal raadstoezicht inclusief de informatieverzameling buiten het gemeentehuis te herijken, en daarbij de beide andere kerntaken van kaderstelling en volksvertegenwoordiging te betrekken.
  • x
  • x
  • 10/18/2017
  • Handreiking voor besluitvorming over Caparis
  • Raadsbrief met handreiking en feitenrapport 18 oktober 2017 Met de handreiking biedt de rekenkamercommissie enkele inhoudelijke, functiegerichte handvatten voor de komende gedachtewisseling in de gemeenteraad en de commissie Samenlevingszaken met het college en de organisatie toekomstige functie en vorm van Caparis.
  • Voor kennisgeving aannemen
  • Er is op 16 september 2019 een besluit genomen over GR Caparis. Vanuit de raad is gevraagd om informele bijeenkomsten met de vier gemeenteraden, eigenaren van Caparis. Dit verzoek is door de griffie ingebracht bij de andere gemeenten. Er heeft nog geen informele bijeenkomst plaatsgevonden.
  • 10/2/2017
  • Beleid en uitvoering wmo
  • Raad kom meer in positie en maak zelf keuzes welke informatie de raad van het college nodig heeft om inzicht te krijgen in de kwaliteit van de uitvoering van de Wmo2015. De transformatie vraagt niet alleen van het college, maar ook van de gemeenteraden een andere sturingsfilosofie. De Transitiecommissie Sociaal Domein wijst er in haar eerder genoemde rapportage op dat gemeenteraden niet kunnen sturen op details als je wilt dat professionals zelf hun eigen afwegingen mogen en kunnen maken voor het maatwerk dat nodig is. De nadruk moet meer liggen op inhoudelijke kwaliteitscriteria, klanttevredenheid en op maatschappelijk resultaat. Doordenk op welke wijze de raad hieraan invulling kan geven.
  • De raad besluit: 1. De conclusies en aanbevelingen uit het algemene deel van het rapport te onderschrijven
  • 2. De conclusies en aanbevelingen uit het Heerenveense deel te bekrachtigen. Afgesproken wordt om het rapport te bespreken in de bijeenkomst over sturing in sociaal domein in januari 2018 en het resultaat van die bijeenkomst over te dragen aan de nieuwe raadsleden/nieuwe raad na de verkiezingen in maart 2018.
  • 11/27/2017
  • In juni 2019 heeft de raad de Wmo verordening 2020 vastgesteld. Op 22 november 2021 is de raad geïnformeerd over de ombuiging Wmo. Er zijn (nog) geen richtlijnen vooraf vastgesteld door de raad. Er zijn (nog) geen afspraken gemaakt over monitoring van prestatiedoelstellingen. Er is hierop vanuit de raad geen actie ondernomen. De rekenkamercommissie heeft in april 2020 een opvolgingsonderzoek gedaan.
  • 6/12/2017
  • Jeugdzorg, geen zorg voor later
  • Raad neem een actieve rol in voor de jeugdzorg: 1: Monitor integraal werken binnen de gemeente en het netwerk van zorgaanbieders. 2: Concretiseer doelstellingen en de bijbehorende monitoring. 3: Meet continu cliëntervaringen en leer ervan.
  • Na verwerking van amendement: 1. De conclusies uit het onderzoek te bekrachtigen. 2. Zijn rol in het sociaal domein samen met de rekenkamercommissie verder vorm te geven. 3. Het college op te dragen om voor de begroting met een voorstel te komen met daarin de uitwerking van de conclusies en aanbevelingen zodat die besproken kan worden met de raad.
  • 9/25/2017
  • Jeugdhulp In de pilot BZK Lokaal Akkoord Jeugdhulp zetten we voor jeugdhulp op een rij welke informatie de raad van het college nodig heeft om inzicht te krijgen in de kwaliteit van de uitvoering, en op kwaliteitscriteria, klanttevredenheid en maatschappelijk resultaat. De ervaring in de pilot kan meegenomen worden in andere beleidsterreinen, zoals WMO.
  • 9/5/2016
  • Meer werk maken van Sportstad?
  • 1.Formuleer in dialoog met het college concrete doelstellingen voor de meer procesmatige fase van Sportstad Heerenveen. 2. Monitor de realisering van deze doelstellingen en beleidsontwikkelingen door procesafspraken met het college te maken over de raadsinformatie over Sportstad Heerenveen.
  • De aanbevelingen van het rapport vast te stellen.
  • 10/10/2016
  • Sportstad Op 19 december 2019 is de raad geïnformeerd over Sportstad. Toezegging Commissie AZ - maandag 9 maart 2020: De raad wordt betrokken in het proces waarin de gemeente zich beraadt over mogelijke maatregelen met het oog op de huurovereenkomst met Sportstad Heerenveen BV. Op 8 februari 2021 is de raad geïnformeerd over Sportstad. Op 22 november 2021 is de raad geïnformeerd over Sportstad. Er zijn vooraf (nog) geen uitgangspunten vastgesteld door de raad voor beleidsvorming van het Gemeentelijke Sportcentrum BV en het gemeentelijke sportcentrum in 2026 en de positie van de holding Sportstad Heerenveen BV. Het is aan de raad om in de gaten te houden dat de aanbevelingen ook daadwerkelijk worden opgevolgd.
  • Monitoringsonderzoek - Dienstverlening Heerenveen