Samenvatting De Gemeentewet bepaalt dat de raad de wethouders benoemt. Op 25 februari 2025 heeft wethouder A. Maathuis kenbaar gemaakt aan de raad, door middel van een brief, dat hij op eigen verzoek terugtreedt. Op 11 februari 2025 is door de VVD-fractie de heer J. (Jeffrey) Hinnen voorgedragen als kandidaat wethouder. De gemeenteraad wordt voorgesteld de voorgedragen kandidaat te benoemen tot wethouder. De benoeming is voor een wethouderschap op basis van de volledige tijdsbestedingsnorm.
Samenvatting Voor de raadsperiode 2022-2026 heeft de raad 6 leden van de vertrouwenscommissie functioneringsgesprekken burgemeester 2022-2026 benoemd. De samenstelling, taken, bevoegdheden en werkwijze van deze commissie zijn geregeld in de verordening op de functioneringsgesprekken burgemeester 2014. Hierin is opgenomen dat de commissie bestaat uit zes fractievoorzitters. Vanwege het vertrek van 1 fractievoorzitter uit de Raad en het feit dat 2 fractievoorzitters de functie van fractievoorzitter hebben neergelegd zijn 3 vacatures ontstaan in deze commissie.
Samenvatting Het huidige afvalbeleidsplan van Almelo dateert uit 2006 en is sterk verouderd. De ontwikkelingen op het gebied van afval, de ambities en wensen van Almelo, alsmede de milieuprestaties, maken het nodig om nieuw afvalbeleid vast te stellen. Met dit nieuwe beleidsplan geven we de komende jaren vorm aan onze ambitie om van Almelo een meer ‘circulaire gemeente’ te maken op het gebied van afval: een gemeente waarin afval zoveel mogelijk beperkt wordt en het afval dat toch ontstaat zoveel mogelijk wordt hergebruikt als grondstof voor nieuwe producten. Hiertoe wordt bij hoogbouw de inzameling van GFE en papier gefaciliteerd en wordt in principe gekozen voor nascheiding voor PMD-afval.
Samenvatting De stichting ‘Jeugd en wijkcentrum de Trefhoek’ voert momenteel het beheer en de exploitatie uit van wijkcentrum de Trefhoek. Vanwege financiële problemen en de opheffing van het bestuur binnen de stichting heeft zij het pand en de grond van de Trefhoek aangeboden aan de gemeente Almelo voor het symbolische bedrag van 1 euro met de intentie om deze plek in de wijk te behouden als ontmoetingsplek met een sociale functie.
Samenvatting Almelo staat voor grote ruimtelijke en maatschappelijke opgaven. Door het bouwen van nieuwe woningen en herstructurering van bestaande wijken, moet de stad meer in balans komen. Als we keuzes maken over nieuwe woningen of herstructurering dan kiezen we ontwikkelingen die bijdragen aan zowel maatschappelijke als ruimtelijke opgaven. In de Investeringsagenda stedelijke ontwikkeling Almelo 2025 worden deze keuzes gemaakt. Er worden ontwikkelingen tegen elkaar afgewogen en prioriteiten gesteld, met hieraan gekoppeld de financiële resultaten, de benodigde investeringen en de bijkomende risico’s. De raad wordt voorgesteld de Investeringsagenda stedelijke ontwikkeling Almelo 2025 vast te stellen en om de incidentele en structurele middelen voor uitvoering te betrekken bij de resultaatbestemming in de jaarverantwoording 2024 en de Perspectiefnota 2026-2029.
Kredietaanvraag project Impulsaanpak Winkelgebieden Groot Gravenkwartier en vaststelling grondexploitatie Hagengracht 13-15
Portefeuillehouder Jan Martin van Rees
Samenvatting De raad besluit een krediet in te stellen voor de uitvoering van het project Impulsaanpak Winkelgebieden Groot Gravenkwartier en het in exploitatie nemen van de locatie Hagengracht 13-15. Het project bestaat uit de (her)ontwikkeling van een drietal percelen in het Groot Gravenkwartier tot woningbouw, de herinrichting van de Hagengracht en een nieuwe voorgevel voor het Hofkeshuis.
Voorstel tot vaststellen van de verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Almelo 2025
Portefeuillehouder Eugène van Mierlo
Samenvatting Diverse ontwikkelingen zijn aanleiding om de verordening maatschappelijke ondersteuning te wijzigen. Actualisatie van de verordening is noodzakelijk vanwege jurisprudentie en recente uitspraken van de Centrale Raad van Beroep, de regionale inkoop maatschappelijke ondersteuning en de uitgangspunten van het Strategisch Beleidsplan Sociaal Domein. Bij het opstellen van de verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Almelo 2025 is rekening gehouden met het advies van de Adviesraad Sociaal Domein (INK-123072). Het college stelt de gemeenteraad voor om de verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Almelo 2025 vast te stellen.
Samenvatting Een transparant democratisch besluitvormingsproces is belangrijk. Daarom is er wetgeving die geheimhouding van schriftelijke en besproken informatie regelt. Om de afspraken tussen de gemeenteraad, het college en de burgemeester duidelijk vast te leggen en ter nadere invulling van de wetgeving is het Protocol geheimhouding gemeente Almelo 2025 opgesteld. Ten behoeve van de praktische toepassing van deze regels zal een handreiking ten behoeve van de ambtelijke organisatie worden opgesteld. Het college en de burgemeester hebben het Protocol vastgesteld. De gemeenteraad wordt eveneens voorgesteld het Protocol geheimhouding gemeente Almelo 2025 vast te stellen.
Samenvatting De rekenkamer helpt de gemeenteraad bij het controleren van het college van burgemeester en wethouders door het doen van onderzoek. De RKA onderzocht in 2024 de informatiebeveiligings-cultuur van de gemeente Almelo. Bureau Hoffmann voerde het onderzoek uit, vanuit een menselijk-, proces- en systeemperspectief. Op basis van het onderzoeksrapport formuleerde de RKA-conclusies en aanbevelingen voor het college van B&W om het bewustzijnsniveau naar een hoger niveau te tillen. De RKA stelt de gemeenteraad voor om de conclusies over te nemen en de aanbevelingen vast te stellen zodat het college deze tot uitvoering kan brengen.
Organisatie en middelen gemeenteraadsverkiezingen 18 maart 2026
Portefeuillehouder Presidium
Samenvatting Op 18 maart 2026 vinden er gemeenteraadsverkiezingen plaats. De verkiezingsdag zelf en de wisselingen van de Raad en het College vragen een aanzienlijke inzet van de gemeente Almelo vanuit verschillende disciplines. Goede samenwerking tussen burgemeester, raad, college, ambtelijke organisatie en griffie bij de voorbereiding en uitvoering van het verkiezingsproces is van groot belang. Een heldere organisatie is hierbij vereist. Grotendeels gaat het hierbij om extra werkzaamheden buiten de bestaande werkzaamheden om. Daaronder vallen onder meer activiteiten ten behoeve van opkomstbevordering, het (in)formatieproces, de installatie van het nieuwe gemeentebestuur en het inwerken van de nieuwe gemeenteraad en het College. Bij de meeste inzet gaat het om een aanvulling op de dagelijkse werkzaamheden. Het toekennen van de benodigde middelen voor deze werkzaamheden speelt daarom een belangrijke rol in de organisatie van de gemeenteraadsverkiezingen. De gemeenteraad wordt daarom voorgesteld om ten behoeve van de extra kosten van de organisatie van de gemeenteraadsverkiezingen in 2026, incidenteel € 175.000, - beschikbaar te stellen.