link naar deze pagina

Raadsvergadering - 7 december 2021

Locatie: MSTeams
Aanvang: 19:30
Eindtijd: 22:30
Voorzitter: J.P.M. Meijers
Toelichting: Deze vergadering is digitaal. De publieke tribune is gesloten.
De voorlopige agenda wordt vastgesteld door de agendacommissie, en aangevuld vanuit de Voorbesprekingen.
Bundel:
pdf Agendabundel (257.8MB)

1 19:30
Opening en mededelingen
De voorzitter nodigt u uit tot het bijwonen van de openbare vergadering van de gemeenteraad die gehouden wordt op dinsdag 7 december, aanvang 19.30 uur.
De vergadering wordt uitgezonden vanuit de Liendenzaal van het gemeentehuis van Buren, De Wetering 1 te Maurik.
De agenda en alle bijbehorende stukken zijn door raads- en collegeleden digitaal in te zien via iBabs. Het publiek kan de stukken inzien via www.buren.nl/De gemeente/Gemeenteraad/Agenda en vergaderstukken. De vergadering wordt uitgezonden via www.buren.nl/De gemeente/live-uitzendingen.
2
Vaststelling agenda raadsvergadering
De raad wordt voorgesteld de agenda van vandaag vast te stellen.

Er is een drietal moties vreemd aan de orde aangekondigd. Conform het reglement van orde zijn deze moties opgenomen aan het einde van de agenda onder de agendapunten 8a t/m 8c. Dit zijn:
\- een motie van GB e\.a\. over zelfbewoningsplicht en opkoopbescherming;
\- een motie van GB e\.a\. over de Ingensche Waarden;
\- een motie PvdD e\.a\. over het bomenplan en kapvergunning;
3
Vaststellen besluitenlijst gemeenteraad
De raad wordt voorgesteld de besluitenlijst van 9 november 2021 vast te stellen.
4
Vragenkwartier
De volgende vragen zijn aangemeld:
\- Mevrouw van Zijl \(D66\) stelt vragen over maatschappelijke begeleiding nieuwe inburgeringsstelsel\.
\- De heer van Zetten \(GB\) over het minder vaak ophalen van GFT\-afval door de AVRI in coronatijd\.
5
A-STUKKEN (HAMERSTUKKEN)
5.1
Leesstimulering, bibliotheekwerk en aanpak laaggeletterdheid
Met leesstimulering en bibliotheekwerk wil onze gemeente de laaggeletterdheid zoveel mogelijk tegengaan. Sinds 1 januari wordt dit geregeld door de Openbare Bibliotheek Rivierenland. Afspraken hierover zijn gemaakt tot en met 2023 en het college wil deze afspraken verlengen tot en met 2026. Hiervoor is een jaarlijks bedrag van € 352.000 nodig. Dit bedrag is opgenomen in de begroting.
5.2
Aanvraag subsidie suppletie-uitkering ‘Bommenregeling’ 2021
In de Nederlandse bodem bevinden zich nog steeds achtergebleven explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Waterschap Rivierenland heeft deze opgespoord zodat risico’s voor de omgeving worden voorkomen. Om deze kosten te financieren vraagt het waterschap medewerking aan de gemeente Buren. Gemeenten kunnen kosten voor het opsporen van explosieven namelijk deels vergoed krijgen van het Rijk. Voor het aanvragen van deze subsidie wordt een raadsbesluit genomen.
5.3
Controleprotocol 2021
In het controleprotocol staan aanwijzingen voor de accountant om de controlewerkzaamheden uit te voeren. De auditcommissie heeft het protocol voor het jaar 2021 voorbereid en in dit voorstel wordt u gevraagd dit vast te stellen.
5.4
Ontheffing ingezetenschap wethouders 2022
Wethouders horen op grond van de wet in de gemeente te wonen. Daarvoor kan gemotiveerd ontheffing van worden verleend. Het voorstel is om de ontheffing van het vereiste van ingezetenschap van de wethouders P.A.J.M. van den Hurk, J.P. Neven en H.N.G. Wiendels met maximaal een jaar te verlengen.
5.5
Vaststelling bestemmingsplan Erichem, Lutterveld 2a
Het bestemmingsplan Erichem, Lutterveld 2a maakt de uitbreiding van het agrarisch bouwvlak binnen de bestemming Gemengd - Landgoed mogelijk. Het ontwerpbestemmingsplan heeft ter inzage gelegen. Er zijn geen zienswijzen ingediend, maar wel heeft de provincie een aandachtspunt ingebracht in het vooroverleg. De bestemmingsplanprocedure wordt gecoördineerd met de omgevingsvergunning, de procedures worden dan gezamenlijk doorlopen.
5.6
Heffingsverordening algemeen
De gemeente genereert inkomsten te genereren door onder meer belasting en leges te heffen. Hoe de gemeente dat doet en met welke tarieven, staat in een verordening. Jaarlijks worden deze verordeningen met tarieven opnieuw vastgesteld.
5.6.01
Heffingsverordening - Hondenbelasting 2022
Voor het jaar 2022 is het tarief voor de hondenbelasting verlaagd. Hiermee sluiten we aan op het beleid om de hondenbelasting in onze gemeente in 10 jaar af te bouwen.
5.6.02
Heffingsverordening - Leges 2022
De bezuinigingsvoorstellen zijn verwerkt in de voorliggende leges verordening 2022 met bijbehorende tarieventabel. De tarieven voor het voltrekken van een huwelijk, het in behandeling nemen van een principeverzoek en het verlenen van een vergunning voor de aanleg van kabels en leidingen zijn verhoogd.
5.6.03
Heffingsverordening - Lijkbezorgingsrechten 2022
In dit voorstel wordt u gevraagd de lijkbezorgingsrechten 2022 vast te stellen.
5.6.04
Heffingsverordening - Onroerende-zaakbelastingen 2022
De ingangsdatum van de verordening OZB is 1 januari 2022. Om de nieuwe belastingtarieven in te laten gaan wordt de raad gevraagd de verordening vast te stellen vóór deze datum.
5.6.05
Heffingsverordening - Precariobelasting 2016
Voor de vergoeding voor het gebruik van openbare grond (precariobelasting) op kabels en leidingen geldt dat deze mogelijkheid per 2022 vervalt. In dit voorstel wordt deze vorm van belasting heffen ingetrokken.
5.6.06
Heffingsverordening - Rioolheffing 2022
U heeft besloten om het tarief rioolheffing voor de inwoners niet te verhogen.
5.6.07
Heffingsverordening - Verblijfsbelasting 2022
Voor het jaar 2022 is een aantal wijzigingen doorgevoerd en zijn de verordeningen en tarieventabel aangepast aan actuele wet- en regelgeving. De naam ‘Toeristenbelasting’ is vervangen door ‘Verblijfsbelasting’. Hierbij wordt u gevraagd het nieuwe tarief voor 2022 vast te stellen. Het nieuwe tarief voor het jaar 2023 wordt nog niet aan u voorgesteld in verband met een nader onderzoek naar het forfait voor vaste standplaatsen het komende jaar.
5.7
Vervolgtraject Toekomst oriëntatie fase 3
Buren wil als zelfstandige gemeente met een robuuste en wendbare organisatie de toekomst tegemoet treden. Daarvoor is inzicht nodig in wat voor type gemeente de gemeente Buren wil zijn en de huidige kracht van de organisatie en het bestuur van de gemeente Buren. Bureau Berenschot is daarom in opdracht van de gemeente Buren aan de slag gegaan met het project toekomstoriëntatie.
De toekomstoriëntatie is onderdeel van de strategische opgave ‘Samen sterk in de regio’. De toekomstoriëntatie bestaat uit drie fasen: Verkenning toekomst gemeente Buren: wat voor een gemeente wil Buren zijn? En de formulering van een handelingsperspectief: wat is op het gebied van bestuur en organisatie nodig om de gewenste toekomstrichting in te gaan? Tot slot; hoe vertalen we dit naar een ontwerp-overdrachtsdocument?
6
B-STUKKEN (BESPREEKSTUKKEN)
6.1 20:00
Warmtetransitie Buren 2022-2024
Met het voorstel ‘De Warmtetransitie Buren 2022-2024’ zet de gemeente Buren de eerste stappen in de transitie van de gebouwde omgeving (woningen, kantoren, scholen en andere verblijfsgebouwen). Deze transitie beoogt de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame warmtebronnen zonder CO2-belasting voor verwarmen, koken en warm water. De raad wordt gevraagd de warmtetransitie vast te stellen.
6.2 21:00
Vaststellen bestemmingsplan Brinkstraat 7, Lienden
Het ontwerpbestemmingsplan ‘Brinkstraat 7, Lienden’ heeft ter inzage gelegen en er zijn meerdere zienswijzen ingediend. Het gaat om het realiseren van kleinschalig en verzorgd wonen. Met dit voorstel wordt het bestemmingsplan vastgesteld en ingestemd met de beantwoording van de zienswijzen.
6.3 21:30
Vaststellen bestemmingsplan Buitengebied, Provincialeweg 56, Ingen
Het ontwerpbestemmingsplan ‘Buitengebied, Provincialeweg 56, Ingen’ heeft ter inzage gelegen en er zijn geen zienswijzen ingediend. Het gaat om het realiseren van een agility-hondensportschool op het perceel de Provincialeweg 56 in Ingen. Met dit voorstel wordt het bestemmingsplan vastgesteld.
6.4 22:00
Nota Bodembeheer en Bodemkwaliteitskaart
Het is wettelijk verplicht om de vastgestelde regionale Bodemkwaliteitskaart te actualiseren. In dit voorstel wordt de geactualiseerde Bodemkwaliteitskaart en Nota Bodembeheer voorgelegd. Deze nota en kaart kunnen straks worden meegenomen in de omgevingsvisie. Een geactualiseerde kaart en nota betekenen voor inwoners en bedrijven dat ze minder vaak onderzoeken hoeven uit te voeren.
6.5
Wijziging APV
De Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente Buren is geactualiseerd. Bij deze wijzigingen wordt ook vooruitgelopen op het algemeen gezondheidsbeleid en op het archeologiebeleid om het gebruik van een metaaldetector te verbieden.

Er zijn twee amendementen aangekondigd.
6.6
Vervolgtraject Toekomst oriëntatie fase 3
Bij de vaststelling van de agenda is dit agendapunt verplaatst naar agendapunt 5.7.
7
INFORMATIE-UITWISSELING
7.a
Informatie-uitwisseling over niet geagendeerde agendapunten
Wethouder Neven zal een mondelinge toelichting geven op de AB-vergadering van de AVRI van 17 november en het vervolgtraject van het AB over de lessen uit het Rapport Storten en Tekorten.
7.b
Vragen aan voorzitters werkgroepen/forums
7.c
Terugkoppeling regionale samenwerking/VNG-commissie raadsleden en griffiers
8
Moties vreemd aan de orde van de dag
8.a
aangekondigde motie vreemd aan de orde GB e.a. over zelfbewoningsplicht en opkoopbescherming
8.b
aangekondigde motie vreemd aan de orde PvdD e.a. Bomenplan en kapvergunning
8.c
aangekondigde motie vreemd GB e.a. Ingensche Waarden
9
Sluiting