link naar deze pagina

Raadsvergadering - 13 juli 2023

Locatie: Raadszaal
Aanvang: 19:00
Eindtijd: 23:00
Voorzitter: T.J. van der Zwan
Algemene documenten:

1
Opening
2
Vaststellen van de agenda
Voorgesteld besluit
Vaststellen van de agenda.
2.a
Ordevoorstel over behandeling agendapunt 10, Meerjarenplan deel 2
De heer Hartsuiker (HL) doet een ordevoorstel om het Meerjarenplan deel 2 niet te behandelen in deze vergadering omdat Heerenveen Lokaal en Gemeentebelangen Heerenveen van mening zijn dat het Meerjarenplan deel 2 niet rijp is voor besluitvorming.
3
Besluitenlijsten van 22 juni 2023 en 29 juni 2023
Voorgesteld besluit
Vaststellen van de besluitenlijsten van 22 juni 2023 en 29 juni 2023.
4
Lijst ingekomen stukken van 17-06-2023 t/m 12-07-2023
Voorgesteld besluit
Vaststellen van de lijst ingekomen stukken met de genoemde wijzen van afdoening.
5
Mondelinge vragen
6
2e Begrotingswijziging 2023 de Marrekrite
Hamerstuk.

Van de gemeenschappelijke regeling (GR) Recreatieschap Marrekrite is de tweede begrotingswijziging 2023 ontvangen. Op grond van artikel 59 van de Wet Gemeenschappelijke Regelingen is de gemeenteraad bevoegd een zienswijze over de begrotingswijziging naar voren te brengen bij het dagelijks bestuur van Recreatieschap Marrekrite.
7
Verordening auditcommissie gemeente Heerenveen 2023
Hamerstuk.

De huidige verordening auditcommissie dateert uit 2014. In oktober 2022 is er een bijeenkomst gehouden waarin raad en auditcommissie gesproken hebben over 'Wat verwacht de raad dat de auditcommissie gaat doen?’. Uitgangspunt voor het gesprek waren de aanbevelingen uit het overdrachtsdocument. Een van de aanbevelingen in het overdrachtsdocument van de auditcommissie 2018-2022 was een duidelijk basisniveau te kiezen voor de taken van de auditcommissie, eventueel met structurele uitbreiding of specials. Naar aanleiding van die bijeenkomst is de auditcommissie aan de slag gegaan. Enkele raadsleden is gevraagd om mee te lezen. Na bespreking in de auditcommissie wordt de verordening u, namens de auditcommissie, ter besluitvorming voorgelegd.
8
Jubbega, Schoterlandseweg 195, omgevingsvergunning – Verklaring van geen bedenkingen
Hamerstuk.

Initiatiefnemer heeft een aanvraag om een omgevingsvergunning ingediend voor het splitsen van de woonboerderij in twee wooneenheden op het perceel Schoterlandseweg 195 in Jubbega. In het voorste deel van de boerderij is een (vm. Bedrijfs-)woning aanwezig. Het plan voorziet in het toevoegen van een extra woning in het achterste deel (vm. stalruimte). 

Dit plan is in strijd met het geldende bestemmingsplan Buitengebied 2007. Dit betekent dat alleen medewerking kan worden verleend als van het bestemmingsplan wordt afgeweken. In casu kan gebruik worden gemaakt van de bevoegdheid die is opgenomen in artikel 2.12 lid 1 sub. a onder 3 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). Om medewerking te kunnen verlenen aan een omgevingsvergunning voor dit plan is een verklaring van geen bedenkingen vereist van de gemeenteraad. De strekking van het raadsvoorstel is, dat de gemeenteraad een ontwerp-verklaring van geen bedenkingen voor dit plan afgeeft. Wanneer er geen zienswijzen tegen het ontwerp worden ingediend, wordt deze verklaring geacht definitief te zijn afgegeven. 

Het college is van mening, dat het aanvaardbaar is medewerking te verlenen aan het plan en toepassing te geven aan de afwijkingsbevoegdheid overeenkomstig de bepalingen in de Wabo. Uit artikel 2.27 Wabo en artikel 6.5 Bor volgt echter dat de vergunning alleen kan worden verleend nadat de gemeenteraad heeft verklaard dat hij daar geen bedenkingen tegen heeft. De verklaring kan slechts (gemotiveerd) worden geweigerd in het belang van een goede ruimtelijke ordening.
9
Afronding verbetertraject P&C cyclus en aanbieden verordeningen artikel 212 en 213 Gemeentewet
Bespreekstuk op initiatief van dhr. R. Tromp (VVD)

Met bijgaande raadsbrief informeert het college de gemeenteraad over de uitkomsten van de afronding van het verbetertraject van de P&C cyclus. Daarnaast zijn in het kader van de rechtmatigheidsverantwoording de verordeningen conform artikel 212 en 213 van de Gemeentewet geactualiseerd. Deze worden ter besluitvorming voorgelegd.
10
Meerjarenplan Gemeente Heerenveen Deel 2
Bespreekstuk.

**BEHANDELING:**


**1.Kort betoog van 3 minuten per fractie zonder interrupties**
1\. Mw. Ottens/PvdA
2\. Dhr. Tromp/VVD
3\. Dhr. Eijer/FNP
4\. Dhr. Hartsuiker/HL
5\. Dhr. Van Woersem/GL
6\. Dhr. Hoekstra/CDA
7\. Mw. Chang/D66
8\. Mw. van Ruth/SP
9\. Dhr. Van de Ven/GB
10\. Mw. de Heij/CU

**2.Indienen moties / amendementen**
**Kort betoog**
_Fracties die geen moties / amendementen indienen kunnen na indieners desgewenst kort het woord voeren (bijv. waarom geen keuze voor moties / amendementen)_

**3.Schorsing zodat het college kan overleggen voor reactie**

**4.Het college reageert kort**

**5.Tweede termijn**

**6.Stemming**
_In de vergadering ligt een compleet set met moties/amendementen en een overzichtslijst inclusief nummering._

In voorbereiding naar de begroting 2023 wordt jaarlijks door het college een perspectiefnota opgesteld. Dit jaar gebeurt dit in de vorm van een Meerjarenplanning. Op 20 april 2023 heeft u ingestemd met het Meerjarenplan (MJP) deel 1. In deel 1 hebben wij u geïnformeerd over de inhoudelijke uitwerking van alle focusonderwerpen uit de raadsagenda en de transities uit het hoofdlijnenakkoord. We hebben toen aangegeven dat in deel 2 de financiële uitwerking zou volgen inclusief de overige noodzakelijke opgaven. Voor u ligt deel 2 van het Meerjarenplan. In dit deel doen wij u een voorstel op welke wijze we onze financiële middelen de komende jaren kunnen verdelen.
10.1
INGETROKKEN ID 31 - Amendement Integraal veiligheidsbeleid - CU, FNP, SP
**Besluit:**
1\. Scenario 2 ‘Meebewegen met maatschappelijke opgaven’ op te nemen in het Meerjarenplan gemeente Heerenveen deel 2
2\. Het college opdracht te geven dekking te vinden binnen de bestaande budgetten in de begroting.
10.2
ID 30 - Amendement Meer BOAs op straat - D66
**Besluit:**
1\. In tabel 5 op pag. 12 van het Meerjarenplan gemeente Heerenveen deel 2 vanaf 2024 structureel een bedrag op te nemen voor het aanstellen van 2 extra BOA's met bijbehorende juridische ondersteuning en juridisch adviseur OOV.
2\. Het college opdracht te geven de financiële dekking te vinden binnen bestaande budgetten in de begroting.
10.3
ID 34 - Amendement Besteanswissighied - FNP
10.4
INGETROKKEN ID 32 - Amendement Gjin besuniging op AV Friso - FNP, D66, SP
**Foarsteld Beslút:**
1\. De ferleging fan de kollektive syktekostenfersekering net op te nimmen yn it MJP.
2\. It Kolleezje opdracht te jaan om dekking te finen binnen de besteande budgetten yn’e begrutting.
10.5
ID 44 - Motie Bestaanszekerheid - SP, D66, PvdA, CU, GL, CDA, VVD
**We geven het college opdracht om:**

Een beleidsnotitie bestaanszekerheid aan de raad voor te leggen met keuzes en financiële consequenties, zodat de raad in de vergadering van september 2023 richtinggevende uitspraken kan doen die verwerkt kunnen worden in de begroting.
10.6
ID 39 - Motie Klimaatbestendig en biodivers landschap - D66, GL, CU
**We geven het college opdracht om:**

· De thema’s Klimaatadaptatie en Biodiversiteit expliciet en nadrukkelijk mee te nemen in de verdere uitwerking van transitie 5. ‘De ruimte transitie/omgevingswet’
· In de begroting 2024 op te nemen welke concrete inspanningen er gepland zijn op het gebied van klimaatadaptatie en biodiversiteit (zowel in staand als in nieuw beleid), welke financiële middelen dat vraagt en welke verwachte maatschappelijke effecten hierdoor bereikt zullen worden.
10.7
ID 41 - Motie Maatschappelijke effecten in beeld - SP, D66
**We geven het college opdracht om:**

In de begroting 2024 het volgende op te nemen:
· Per transitie en focusonderwerp wordt concreet aangegeven welke middelen beschikbaar worden gesteld, welke inspanningen worden geleverd en welke maatschappelijke effecten worden nagestreefd, zodat de begroting 2024, MJP deel 1 en MJP deel 2 een samenhangend geheel vormen.

Zo snel mogelijk maar uiterlijk einde 2023:
· Per transitie en focusonderwerp wordt concreet aangegeven welk staand beleid een bijdrage levert aan het behalen van de gewenste maatschappelijke effecten.
10.8
ID 43 - Motie duurzaamheid in raadsvoorstellen - GL, D66, FNP
**Roept de raad op:**
1\. Geen voorstellen meer te behandelen waarin geen serieuze aandacht is besteed aan het aspect duurzaamheid.
**We geven het college opdracht om:**
1\. In alle raadsvoorstellen vanaf nu onder het kopje "duurzaamheid" op te nemen in hoeverre en op welke manier het voorstel bijdraagt aan de doelstellingen m.b.t. duurzaamheid (bijvoorbeeld klimaatbestendige inrichting, vergroting van biodiversiteit, circulaire transitie, energietransitie, enz.).
2\. Tegelijkertijd een traject te starten om medewerkers te ondersteunen bij het maken van duurzame keuzes, met daarin o.a. aandacht voor een generatietoets (= een analyse van wat voor gevolgen dit voorstel heeft op meerdere generaties in de toekomst).
11
ID 42 - Motie vreemd - Behoud Tjongerschans - SP, GBH, HL, PvdA
**We vragen het college om:**

· Zich als gemeente maximaal voor de inwoners in te zetten tegen het uitkleden van de acute zorg in gemeente Heerenveen en voor het openblijven van ziekenhuis Tjongerschans.
· Dit standpunt kenbaar te maken richting de ziekenhuisbesturen en de zorgverzekeraars en samen met de Provincie Fryslân dit standpunt uit te dragen richting demissionair kabinet.
· Zich maximaal in te zetten voor meer inspraak vanuit de regio (gemeenten, provincie en inwoners) als het om behoud van ziekenhuiszorg in de gemeente Heerenveen gaat.
· Zich maximaal in te zetten voor het behoud van de werkgelegenheid in Heerenveen.
12
Sluiting