link naar deze pagina

Raadsvergadering - 23 februari 2023

Locatie: Raadszaal
Aanvang: 20:00
Eindtijd: 21:30
Voorzitter: T.J. van der Zwan

1
Opening
2
Vaststellen agenda
Voorgesteld besluit
Vaststellen van de agenda.
3
Vaststellen besluitenlijst van 26 januari 2023
4
Mondelingen vragen en mededelingen
5
Lijst ingekomen stukken
Voorgesteld besluit
Vaststellen van de lijst ingekomen stukken met de genoemde wijzen van afdoening.
6
Lange Termijn Agenda / Bestuurlijke Planning
Voorgesteld besluit
De Lange Termijn Agenda voor kennisgeving aannemen.
7
Toezeggingen / moties
Voorstel
Wij stellen u voor in te stemmen met de stand van zaken zoals deze is verwerkt in iBabs
bij de overzichten van de toezeggingen en de moties.

Daarbij stellen wij voor de volgende toezeggingen af te doen:
Toezeggingen: 9, 13, 24, 28, 33, 203, 247, 278, 283

Moties: 6, 7, 9, 10, 325

Voor de stand van zaken en overige informatie verwijs ik u naar de overzichten in iBabs.
8
Donatie 1 euro per inwoner hulpverlening aardbeving Turkije en Syrië
Gelet op de humanitaire ramp als gevolg van de aardbeving in Turkije en Syrië op 6 februari 2023, wordt de raad voorgesteld om 1 euro te doneren per inwoner.
9
Herbenoeming G. Seinen lid rekenkamercommissie
Hamerstuk

Sinds 2015 beschikt Heerenveen over een eigen onafhankelijke rekenkamercommissie. De rekenkamercommissie ondersteunt de gemeenteraad bij zijn kaderstellende en
controlerende taak. Daartoe initieert en begeleidt de rekenkamer twee tot drie onderzoeken per jaar. Deze onderzoeken betreffen uiteenlopende onderwerpen en hebben elk hun eigen dynamiek. Centraal staat het verbeteren van de doeltreffendheid, doelmatigheid en rechtmatigheid van het gevoerde beleid en de verantwoording daarover.
De rekenkamercommissie bestaat uit een externe voorzitter en twee externe leden. De rekenkamercommissie wordt ondersteund door een ambtelijk secretaris en beschikt over
een eigen budget voor (het uitbesteden van) onderzoek. De voorzitter en leden worden benoemd voor een periode van vier jaar, de zittingsduur kan daarna eenmaal worden verlengd. De eerste zittingstermijn van mevrouw Seinen, lid van de rekenkamercommissie, loopt af met ingang van 18 maart 2023.
10
Regiovisie jeugdhulp
Bespreekstuk

In de Friese regiovisie jeugdhulp komen de ambities in de jeugdhulp voor de periode 2023 – 2026 aan bod. Hiermee stellen de Friese gemeenten een beleidskader vast
waardoor blijvend passende en kwalitatief hoogwaardige jeugdhulp geleverd kan blijven worden. In de NvO (norm voor opdrachtgverschap) is expliciet aangegeven dat de regiovisie tot stand moet komen door een interactief proces waarin alle betrokkenen een rol zouden moeten spelen. Die voorwaarde  (waaraan alle gemeenten zich dus via de ALV van de VNG hebben gecommitteerd) is ingevuld door vooraf met partijen te spreken en periodiek ook vertegenwoordigers van de Friese gemeenteraden te betrekken bij de voorbereiding van de regiovisie. Op 26 en 27 oktober 2022 is een laatste informatiesessie voor gemeenteraadsleden georganiseerd. Op 6 februari is de regiovisie toegelicht in een informatiebijeenkomst.
11
Funderingsaanpak Veenweidegebied Fryslân
Bespreekstuk

De raad wordt gevraagd om de funderingsaanpak Veenweidegebied Fryslân vast te stellen en kennis te nemen van de reactienota van de zienswijzen op de ontwerp-funderingsaanpak Veenweidegebied Fryslân.
In mei 2021 is het Veenweideprogramma 2021-2030 vastgesteld door Provinciale Staten van Fryslân en het Algemeen Bestuur van Wetterskip Fryslân. Eén van de maatregelen uit het programma is het aanpakken van de funderingsproblematiek. Hiervoor is een ontwerp-Funderingsaanpak Veenweidegebied Fryslân opgesteld. Deze ontwerp-aanpak, die op 30 augustus door het college ter kennisgeving is aangenomen, heeft ter inzage gelegen. Tijdens de terinzagelegging zijn zes zienswijzen ingediend. De reacties op deze zienswijzen, zijn samen met het de reactie op het advies van Funderingstafel verwerkt en hebben geleid tot een definitieve Funderingsaanpak.
11.1
Motie ID 24 - Funderingsaanpak eerlijke subsidieregelingen - D66
Verzoekt het college/ draagt het college op:
• Bij Provinciale Staten & Wetterskip Fryslân aan te dringen op een subsidieregeling die ‘wie het eerst komt, die het eerst maalt’ voorkomt door enerzijds voldoende financiële middelen ter beschikking te stellen en anderzijds de regeling zodanig in te richting dat gelijke gevallen gelijk behandeld worden.
11.2
Motie ID 25 - Funderingsaanpak Veenweidegebied Fryslân -Sterke Lobby -GL, FNP,CDA,VVD,PvdA,SP
Verzoekt het college op:
• In samenwerking met de Provincie, het Wetterskip en de andere 6 Friese veenweidegemeenten een sterke lobby richting het Rijk op gang te brengen om op deze manier zo spoedig mogelijk te komen tot een fonds om de gedupeerden van de funderingsproblematiek te compenseren;
• De raad jaarlijks (of eerder wanneer nodig geacht), bij bespreking van het jaarverslag, van de voortgang op de hoogte te brengen.
11.3
Motie ID 26 - Funderingsaanpak veenweidegebied - Herstel is van belang - GL, FNP, VVD, PvdA, SP
Verzoekt het College:
• Bij de Provinciale Staten, Gedeputeerde Staten en Wetterskip Fryslân aan te dringen op een subsidieregeling op basis van 50% met een maximum van €100.000 voor code rood woningen in de betrokken Friese veenweidegemeenten,
• De uitspraak van de gemeenteraad over te brengen aan de betrokken Friese veenweidegemeenten, Provinciale Staten, Gedeputeerde Staten en Wetterskip Fryslân.
12
Participatiebeleid omgevingswet
Bespreekstuk (op initiatief van Heerenveen Lokaal en D66).

In dit voorstel besluit de raad over het vaststellen van het Participatiebeleid Omgevingswet Gemeente Heerenveen. Het voorstel benoemt waarom het van belang is een participatiebeleid vast stellen, welke wettelijke eisen eraan ten grondslag liggen en op welke manier dit aansluit bij de ambities van de raad. Met het participatiebeleid leggen wij vast hoe participatie wordt vormgegeven en welke eisen hierbij gelden.
12.1
INGETROKKEN Amendement ID 23- Participatiebeleid integrale afweging - D66
Besluit:
In het document ‘Participatiebeleid Omgevingswet gemeente Heerenveen’ op pag. 14 bij paragraaf 4.3, Stap 2 de volgende alinea toe te voegen:
• “Bedenk bij het bepalen van de belanghebbenden dat de omgevingsvisie integraal gaat over alle terreinen van de leefomgeving en over de samenhang tussen ruimte, water, milieu, natuur, landschap, gezondheid, verkeer en vervoer, infrastructuur, cultureel erfgoed, veiligheid en klimaat. Van belang is de participatie zo integraal mogelijk te organiseren en de belanghebbenden in kaart te brengen met aandacht voor al deze belangen, ook belangen die zelf geen stem hebben.”
12.2
INGETROKKEN Amendement ID 24 - Participatiebeleid succesfactoren - D66
Besluit:
1. In het document ‘Participatiebeleid Omgevingswet gemeente Heerenveen’ de volgende wijzigingen aan te brengen:
a. In de tabel op pag. 14/15 (stap 3 voor initiatieven van derden) de tekst “Geen toetsing.” vervangen door “De participatievorm staat in verhouding tot het doel, kaders, mate van invloed en het type en aantal deelnemers”.
b. In tabel 3 op pag.15 (beoordelingskaders) de volgende regel toe te voegen:
 Toelichting Resultaten/Toetsingskader
Participatietraject Beschrijf het doel, de kaders en gekozen participatievorm Heldere beschrijving van het doel en de kaders van het participatietraject. De gekozen participatievorm staat in verhouding tot het doel, kaders, mate van invloed en het type en aantal deelnemers.
c. In bijlage 6 : Format participatieverslag de volgende 3 vragen toevoegen:
1. “Welk doel heeft u met het participatietraject beoogd? Is dit doel vooraf duidelijk aan de deelnemers van het participatietraject gecommuniceerd? Zo ja, hoe?”
2. “In welke mate hebben de deelnemers aan het participatietraject invloed op het initiatief? En welke kaders liggen vast? Is dit vooraf duidelijk aan de deelnemers van het participatietraject gecommuniceerd? Zo ja, hoe?”
3. “Welke participatievorm heeft u gekozen? Licht toe waarom
13
INGETROKKEN Motie vreemd ID 23 - SP - Met elkaar verticale polarisatie tegengaan
Roept de raad en het college van Heerenveen op:
Om als bestuur van onze gemeente Heerenveen het gesprek aan te gaan hoe we verticale polarisatie in onze gemeente tegen kunnen gaan en als raad en college samen verbindingen zoeken en gesprekken aangaan met onze inwoners om te voorkomen dat verticale polarisatie verder groeit.
14
Sluiting