link naar deze pagina

Raadsvergadering - 13 oktober 2022

Locatie: Raadszaal
Aanvang: 20:00
Eindtijd: 23:00
Voorzitter: T.J. van der Zwan
Toelichting: In de raadsvergadering neemt de gemeenteraad besluiten over de onderwerpen die op de agenda staan. De vergadering is live te volgen via deze website. U bent welkom om de vergadering bij te wonen in de raadszaal.

1
Opening
2
Vaststellen van de agenda
Voorgesteld besluit
Vaststellen van de agenda.
3
Besluitenlijst 22 september 2022
Voorgesteld besluit
Vaststellen van de besluitenlijst van 22 september 2022.
4
Toezeggingen / moties
Voorgesteld besluit
Vaststellen van de lijst toezeggingen / moties met de voorgestelde afdoening.
5
Mondelinge vragen
6
Lijst ingekomen stukken
De Lijst ingekomen stukken wordt donderdag 6 oktober toegevoegd aan de stukken.

Voorgesteld besluit
Vaststellen van de lijst ingekomen stukken met de genoemde wijzen van afdoening.
7
Lange Termijn Agenda / Bestuurlijke Planning
Voorgesteld besluit
De Lange Termijn Agenda voor kennisgeving aannemen.
pdf concept LTA (30KB)
8
Herbenoeming lid Raad van Toezicht van Ambion, Stichting Openbaar Primair Onderwijs
**Hamerstuk**

De Raad van Toezicht van Ambion, Stichting Openbaar Primair Onderwijs heeft op 12 juli 2022 een bindende voordracht gedaan voor herbenoeming van de heer J. Cooijmans als lid van de Raad van Toezicht voor een tweede en laatste termijn van maximaal 4 jaar met ingang van 26 oktober 2022. In de statuten van Stichting Ambion is opgenomen dat de leden van de Raad van Toezicht worden benoemd door de raden van De Fryske Marren en Heerenveen.
9
Jaarrekening 2021 van Ambion, Stichting Openbaar Primair Onderwijs
**Hamerstuk**

Stichting Ambion, de stichting die het bestuur voert over het openbaar primair onderwijs in de gemeenten Heerenveen en De Fryske Marren, heeft het jaarverslag 2021 ingediend, inclusief de jaarrekening 2021. Hierin verantwoordt het bestuur zich aan de raad, overeenkomstig artikel 48 van de Wet op het Primair Onderwijs. In de statuten van Ambion is bepaald dat de raad goedkeuring dient te verlenen aan de jaarrekening waaraan een bestuursverslag (jaarverslag) is toegevoegd
10
Bestemmingsplan voor het nog te ontwikkelen deel van de Middenzone en De Singels, Skoatterwâld
**Hamerstuk**

In de raadsvergadering van 22 april 2021 behandelde de raad de ontwikkeling van het gebied Middenzone - de Singels – Park Skoatterwâld. In vervolg hierop is een bestemmingsplan voorbereid. Het ontwerpbestemmingsplan heeft inmiddels ter inzage gelegen. Met dit voorstel wordt de raad gevraagd om het bestemmingsplan De Singels vast te stellen, waarin ook het nog te ontwikkelen deel van de Middenzone is meegenomen.
11
Beeldkwaliteitsplan De Middenzone en De Singels, Skoatterwâld
**Hamerstuk**

In de raadsvergadering van 22 april 2021 behandelde de raad de ontwikkeling van het gebied Middenzone - de Singels – Park Skoatterwâld. In vervolg hierop is een beeldkwaliteitsplan voorbereid. Het conceptbeeldkwaliteitsplan heeft inmiddels ter inzage gelegen. Hierover is de raad geïnformeerd bij brief van 1 juni 2022. Met dit voorstel wordt de raad gevraagd om het beeldkwaliteitsplan De Middenzone & De Singels, Skoatterwâld vast te stellen.
12
3e verzamelbesluit wijzigingen Begroting 2022
**Hamerstuk**

Actualiseren van de begroting 2022 gaat door middel van verzamelbesluiten. In het verzamelbesluit 2022-3 staan de afwijkingen op het bestaande beleid ten opzichte van de begroting 2022. Op vier momenten per jaar wordt een verzamelbesluit voorgelegd aan de gemeenteraad. Op deze manier beschikt de gemeente over een actuele begroting en kan de raad tijdig bijsturen.

De afwijkingen die in het verzamelbesluit 2022-3 gerapporteerd worden, hebben een omvang van  € 3,859 miljoen wat wordt toegevoegd aan de algemene reserve.
13
Zienswijze meerjarenkoers 2023-2026 (beleidsplan veiligheid en agenda publieke gezondheid) en regionaal risicoprofiel GR Veiligheidsregio Fryslân
**Hamerstuk**

In de meerjarenkoers, het beleidsplan veiligheid en agenda publieke gezondheid, staat wat de gemeenten de komende vier jaren van de gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Fryslân kunnen verwachten. Het risicoprofiel wordt gebruikt om strategische beleidskeuzes te maken over de ambities voor de risico- en crisisbeheersing. Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om een zienswijze te geven op de meerjarenkoers 2023-2026 en het regionaal risicoprofiel.
14
Bestemmingsplannen Klaverblad Noordoost en Deprogrammering IBF en Beeldkwaliteitsplan Klaverblad Noordoost
**Bespreekstuk**

Klaverblad Noordoost bestaat uit een gebied van circa 120 hectare aan de noordzijde van de A7, tegenover het bedrijventerrein IBF Heerenveen. Hier wil de gemeente een bedrijventerrein realiseren van ongeveer 40 hectare, een zonnepark van ongeveer 30 hectare inclusief groen en water en ongeveer 50 hectare natuur inclusieve landbouw. Het ontwerp-bestemmingsplan heeft voor een periode van zes weken ter inzage gelegen. De raad wordt gevraagd om in te stemmen met de voorgestelde reacties op de ingekomen zienswijze en het bestemmingsplan vast te stellen.
14.1
Amendement ID 3 - Bestemmingsplan KNO - HL
Besluit:
• De besluitvorming over het Bestemmingsplan Klaverblad Noord-Oost aan te houden.
• Eerst i.s.m. de bewoners van de Streek de beoogde adviesgroep te formeren.
• Voor deze adviesgroep KNO een inhoudelijke en juridische borging te ontwikkelen en deze voor te leggen aan de raad.
• Tegelijk met het voorstel voor de adviesgroep, ook het bestemmingsplan met de bijbehorende beslispunten 1 tot 8 opnieuw te agenderen.
14.2
INGETROKKEN Amendement ID 6 - Milieucategorie - D66, GB, FNP
Besluit:
De volgende wijziging in het bestemmingsplan en beeldkwaliteitsplan op te nemen:
• De maximale milieucategorie voor het KNO bedrijventerrein te zetten op 4.1, met een mogelijkheid voor het bevoegd gezag om hiervan af te wijken, mits aan de voorwaarde wordt voldaan dat de milieubelasting (geluid, geur, stofuitworp- en gevaar en verontreiniging van lucht en bodem) naar aard en invloed aan de bedrijfsactiviteiten op de omgeving gelijkwaardig zijn aan de bedrijfsactiviteiten zoals beschreven voor categorie 4.1 en tot een maximum van categorie 4.2;
14.3
Amendement ID 7 - Koppeling acquisitieplan - PVDA
Besluit:
Het uitgiftebeleid (acquisitieplan) onderdeel te laten zijn van het bestemmingsplan, waarbij het uitgiftebeleid in samenspraak met bewoners en gemeente worden opgesteld en door de raad wordt geaccordeerd.
14.4
Amendemint ID 4 - Akwisysjeplan - FNP, D66
Beslút:
Oan it beslút ta te heakjen:
9\. It akwisysjeplan wurdt yn oerlis mei de advyskommisje út de Streek opsteld en foar fêststelling foarlein oan de ried\.
14.5
Amendement ID 5 - Bebouwingsaccent en adviesgroep - D66, GB, FNP
De volgende wijziging in het bestemmingsplan en beeldkwaliteitsplan op te nemen:
• Het incidenteel bebouwingsaccent met een maximum hoogte van 25 meter te beperken tot 1 accent per kavel met een maximum oppervlakte van 10% van het hoofdgebouw.

Het volgende besluitpunt toe te voegen:
9\. Samen met vertegenwoordigers vanuit de omwonenden en ondernemers op het KNO terrein wordt een KNO\-adviesgroep ingesteld\. Ontwikkelingen op het KNO terrein en afwijkingen van het KNO bestemmingsplan en/of beeldkwaliteitsplan worden aan deze KNO\-adviesgroep voorgelegd en er wordt minimaal eens per jaar met deze KNO\-adviesgroep overlegd\. De adviezen vanuit de KNO\-adviesgroep worden samen met de door de het college voorgestelde zienswijze ter goedkeuring aan de Raad voorgelegd\.
14.6
Moasje ID 10 - Mooglikheden pacht lokale agrariërs - FNP
Draagt t it kolleezje op:
• Ut te sykjen hokker juridyske mooglikheden der binne om de lokale agrariërs foarrang te jaan om yn oanmerking te kommen foar it pachtsjen fan grûn op it Klaverblêd Noardeast en de ried hjiroer te ynformearjen foar 1-12-2022
14.7
Motie ID 6 - KNO Weidevogels - GB, D66 , HL
Verzoekt het college / draagt het college op:
• In gesprek te gaan met de vogelwachten en andere betrokken partijen met als doel om tot compenserende maatregelen te komen voor het behoud van weidevogels voor het resterende gebied en het ten noorden gelegen gebied.
14.8
Motie ID 7 - Agrarisch 2 - PVDA, CDA, VVD, HL
Verzoekt het college:
• indien het niet mogelijk is de grond onderhands te herverdelen een tender te formuleren die uitgaat van kwaliteit in plaats van prijs, en criteria als Stimulering van Biodiversiteit en de positie van de weidevogels daarin op te nemen
15
Bestemmingsplan Heerenveen - Woongebouw Burgemeester Kuperusplein
**Bespreekstuk**

De ontwikkeling van het oostelijk deel van het centrum van Heerenveen vindt stapsgewijs plaats, te beginnen met de herontwikkeling van het voormalige postkantoor (Burgemeester Kuperusplein 66-68). De ontwikkeling is het realiseren van een woongebouw met 92 appartementen met op de begane grond mogelijkheid voor dienstverlening, zoals zakelijke of maatschappelijke dienstverlening. Het ontwerp-bestemmingsplan en het concept beeldkwaliteitsplan hebben voor een periode van zes weken ter inzage gelegen. De raad wordt gevraagd in te stemmen met de voorgestelde reacties op de ingekomen zienswijze en het bestemmingsplan vast te stellen.
15.1
Motie ID 9 - Alle bee(s)tjes helpen (vergroening woontoren) - CU, D66
Draagt het college op:
• Met Woon Friesland in gesprek te gaan en aan hen een dringende oproep te doen het binnenplein van de woontoren te vergroenen en de raad uiterlijk 1 januari 2023 over de uitkomst te informeren.
15.2
Motie ID 8 - Torengroen - D66 en CU
Verzoekt het college:
• De eerste bewoners van de woontoren namens de gemeente een “groen” welkomstpakket aan te bieden, dat hen helpt om hun balkon te vergroenen en biodiversiteit te stimuleren.
16
Motie vreemd ID 5 - Kinderburgemeester Heerenveen - PvdA, GL, VVD, CDA, SP, CU
Verzoeken het college:

• Samen met de scholen en welzijnsorganisatie Caleidoscoop te inventariseren of er voldoende belangstelling bestaat voor het installeren van een kinderburgemeester;
• Bij voldoende belangstelling voor een kinderburgemeester een raadsvoorstel voor het instellen van een kinderburgermeester aan de gemeenteraad aan te bieden.
• Zowel de inventarisatie als het aanbieden van het eventuele raadsvoorstel uit te voeren voor 1 maart 2023.
17
Ontslag F. de Ruiter (SP) en benoeming en installatie E. Tigchelaar (SP) als commissielid
Voorstel:

1. De heer F. (Franke) de Ruiter te ontslaan als raadscommissielid.
2. De heer E. (Evert) Tigchelaar te benoemen als raadscommissielid.

Toelichting:
Per zittingsperiode kunnen naast de raadsleden ook niet-raadsleden deel uit maken van de raadscommissie. Iedere fractie kan 2 niet-raadsleden voordragen om als raadscommissielid benoemd te worden. Op verzoek van de fractie kan de raad een raadscommissielid ontslaan. De fractie van de SP verzoekt de heer F. (Franke) de Ruiter
te ontslaan en draagt de heer E. (Evert) Tigchelaar voor.
18
Sluiting