link naar deze pagina

Raadsvergadering - 28 januari 2021

Locatie: Digitaal
Aanvang: 19:00
Eindtijd: 23:00
Voorzitter: T.J. van der Zwan
Toelichting: In de raadsvergadering neemt de gemeenteraad besluiten over de onderwerpen die op de agenda staan.

1
Opening
2
Vaststelling van de agenda
Voorstel: de agenda vaststellen.
3
Interpellatieverzoek over het gevoerde beleid ten aanzien van de terugvordering van de bijstand en de handelswijze van het college daaromtrent
Agendapunt op verzoek van de heer Van der Honing.

Manier van behandelen:

* De heer R. v/d Honing (GL) stelt vragen
* Het college antwoordt
* Mogelijkheid om per fractie te reageren/een korte verklaring te geven
* Mogelijkheid tot indienen aangekondigde moties
* Het college reageert op moties
* Tweede termijn voor korte reactie door fracties op moties / Stemverklaring
* Stemming over moties
3.1
Motie ID 272 PvdA Onafhankelijk onderzoek ervaringen bijstandsgerechtigden
Roept de raad op:
• De Rekenkamercommissie te vragen onderzoek te doen naar: ervaringen van inwoners die een bijstandsuitkering ontvangen.
• Met de Rekenkamer in gesprek te gaan over de motieven van de raad voor dit onderzoek en wensen ten aanzien van de doel- en vraagstelling voor dit onderzoek bij de rekenkamer naar voren te brengen.
3.2
Motie ID 270 SP Bijstandsuitkering en helderheid over giften
Verzoekt het college:
• Een voorstel aan de raad voor te leggen dat erin voorziet de betreffende verordening zodanig te wijzigen dat een bijstandsgerechtigde giften ter waarde van 1200 euro per jaar mag ontvangen en dat hierover tot dit bedrag geen mededelingen aan de gemeente hoeft te worden gedaan.
3.3
Motie ID 269 GL Onafhankelijk onderzoek zorgvuldigheid terugvordering uitkeringen
Roept de raad op:
• Een onafhankelijk extern onderzoek in opdracht van en onder begeleiding van de raad te doen naar de manier waarop de casussen aangepakt zijn waarbij terugvordering heeft plaatsgevonden sinds 2016 en die bestuursrechtelijk zijn afgedaan.
3.4
Motie ID 271 HL Geen hulp bij gesprek over vermoeden misbruik of fraude
Verzoekt het college/ draagt het college op:
• Oplossingen aan de raad voor te leggen hoe we aan de inwoners die verdacht worden van bijstandsfraude en aan de inwoners die een terugvordering en boete opgelegd hebben gekregen, dezelfde rechten en plichten kunnen geven als aan inwoners die verdacht worden van diefstal of fraude.
3.5
Motie ID 268 GL afkeuring
Spreekt uit:
Keurt het onder verantwoordelijkheid van het college gevoerde beleid af.
4.a
Vaststelling besluitenlijst 14 december 2020
Voorstel: de besluitenlijst van 14 december 2020 vast te stellen.
4.b
Lijst ingekomen stukken 11 december 2020 - 21 januari 2021
Voorstel: de Lijst ingekomen stukken 11 december 2020 - 21 januari 2021 vast te stellen
5
Voortgang thematisch raadsakkoord
6
Bestemmingsplan Poiesz en omgeving in Akkrum
**Hamerstuk**
Supermarktbedrijf Poiesz heeft, samen met de Hubo bouwmarkt en bloemenwinkel De Vlijtige Lies, plannen ontwikkeld voor nieuwbouw en uitbreiding van winkelvoorzieningen in het centrum van Akkrum. Deze ontwikkelingen passen niet het bestemmingplan AkkrumNes (2009). Daarom is een nieuw bestemmingplan opgesteld.

Op het eerder bekendgemaakte ontwerpbestemmingsplan zijn twee zienswijzen binnengekomen, deze geven geen aanleiding om het ontwerpbestemmingsplan aan te passen.
7
Beeldkwaliteitsplan Poiesz
**Hamerstuk**
Supermarktbedrijf Poiesz heeft, samen met de Hubo bouwmarkt en bloemenwinkel De Vlijtige Lies, plannen ontwikkeld voor nieuwbouw en uitbreiding in het centrum van Akkrum. De plannen bestaan uit nieuwbouw van een supermarkt aan It Achterom en uitbreiding en (ver)nieuwbouw van winkels aan de Buorren en de Kleef. De openbare ruimte aan It Achterom wordt opnieuw ingericht, waarbij een extra aantal parkeerplaatsen worden aangelegd In de Welstandsnota is geen rekening gehouden met deze ontwikkelingen. Daarom is een beeldkwaliteitsplan opgesteld, dat na opname in de Welstandsnota, dient als kader voor de welstandsadvisering. Het beeldkwaliteitsplan geeft ook instructies voor de inrichting van de openbare ruimte in het plangebied.

Er zijn geen zienswijzen ingediend op het ontwerpbeeldkwaliteitsplan.
8
Zienswijze evaluatie en richtinggevende uitspraken GR Sociaal Domein Fryslân (SDF)
**Hamerstuk**
De centrumregeling Sociaal Domein Fryslân is geëvalueerd door Rijnconsult. Aan de deelnemende gemeentenwordt gevraagd om in te stemmen met drie richtinggevende uitspraken:

1. Het huidige centrumgemeentemodel wordt behouden en  dient als basis voor de nieuwe afspraken tussen de Friese  gemeenten;
2. De scope en doelstelling van de centrumgemeenteregeling en het mandaat van SDF daarbinnen worden herijkt en  opnieuw beschreven, waarbij eveneens aandacht is door
iedere deelnemende gemeente voor draagvlak bij de  respectievelijke gemeenteraad;
3. Een goede rolbeschrijving van alle actoren in het  samenwerkingsverband (portefeuillehouders-overleg,  secretarissenoverleg, ambtelijke overleggen etc.) wordt opgesteld, die wordt verankerd in een Huishoudelijk  Reglement SDF.

In een conceptbrief aan de (centrum)gemeente Leeuwarden geeft het college aan in te stemmen met richtinggevende uitspraak 2 en 3 - en kanttekeningen te plaatsen bij uitspraak 1.
9
Privacyreglement en Functionaris Gegevensbescherming
**Hamerstuk**
Op grond van de AVG moeten de gemeente kunnen verantwoorden op welke wijze we de gegevensbescherming- en deling is georganiseerd en geborgd. Vaststelling van het Privacyregelement en (formele) benoeming van de Functionaris Gegevensbescherming dragen zijn daar onderdeel van.
10
Kaderbrief 2022-2025 Veiligheidsregio Fryslân
**Hamerstuk**
Het college adviseert geen zienswijze op de kaderbrief 2022 -2025 van de Veiligheidsregio Fryslân in te dienen.
11
Klachtenregeling gemeente Heerenveen
**Hamerstuk**
De Verordening interne klachtenbehandeling sluit niet meer aan bij de huidige behandeling van klachten. Daarom stelt het college een nieuwe klachtenregeling voor. Klachten in het kader van de uitvoering van de Participatiewet, Wmo en Jeugdwet vallen niet onder deze nieuwe klachtenregeling omdat daar het Klachtenreglement Cliënten Stichting Maatschappelijk Werk Fryslân (SMWF) op van toepassing is.
12
Ontwerp Omgevingsvisie gemeente Heerenveen
**Bespreekstuk**

Op 22 juni 2020 heeft de gemeenteraad de Beleidskoers fysieke leefomgeving vastgesteld hierin staat wat de gemeente in 2040 wil bereiken en wat daarvoor gaat gebeuren tot 2030.
Met de Beleidskoers als kader en de inbreng vanuit de Omgevingsdialogen is een ontwerp-Omgevingsvisie uitgewerkt. Dit ontwerp is bedoeld als vertrekpunt voor dialoog met inwoners, betrokken organisaties en ketenpartners. De uitkomsten van deze dialoog, toetst het college aan de Beleidskoers. En op basis daarvan wordt het ontwerp aangepast en dat is dan de echte Omgevingsvisie. In het tweede kwartaal van 2021 stelt de raad deze omgevingsvisie vast.
12.1
Amendement ID 116 PvdA ontwerp omgevingsvisie Afwegingsprincipe 4
Voorgesteld besluit:
In de ontwerp-omgevingsvisie Heerenveen 2040 het afwegingsprincipe 4: We bekijken vraagstukken in samenhang; bij elke ontwikkeling grijpen we kansen op het gebied van gezondheid en duurzaamheid aan te vullen met de tekst: en het sociaal domein.
12.2
Amendement ID 115 SP ontwerp omgevingsvisie kernkwaliteiten
Voorgesteld besluit:
In de ontwerp-omgevingsvisie - Onze kernkwaliteiten (pagina 4) te wijzigen in:

1. De nabijheid van regionale voorzieningen, de (boven)regionale bereikbaarheid en daarbij behorend vestigingsklimaat
2. Een robuust groen- en blauw netwerk met landschappelijke diversiteit
3. Het landelijk onderscheidend profiel als (top)sportgemeente
4. De historie van de (veen)ontginningsgeschiedenis
12.3
Amendement ID 117 FNP wenningbou
Voorgesteld besluit:
Op side 27 fan de untwerp-omjouwingsvisie under 5.3.4.5 ‘Kleine kernen’ op pagina 27 van de ontwerp-omgevingsvisie de folsleine tekst te wizigjen yn:
Kleine en vitale kernen
De focus ligt hier op het benutten en verbeteren van het bestaand bebouwd gebied. Kansen voor het toevoegen van woningen liggen hier op inbreidingslocaties en het hergebruiken of transformeren van leegstaande bebouwing maar ook moet er gekeken worden naar de behoefte van de eigen inwoners uit het dorp en gekeken worden naar (kleinschalige) uitbreiding van het woningbestand in de kleine kernen en de vitale dorpen.
13
Rondvraag
14
Sluiting