Vergaderkalender

link naar deze pagina

Gemeenteraad - 9 maart 2022

Locatie: Burgerzaal
Aanvang: 20:00
Eindtijd: 00:00
Voorzitter: G.M. van den Top
Algemene documenten:

1
Vaststellen agenda
1.a
Ordevoorstel CDA
2
Lijst van ingekomen stukken
2.a
Ingekomen stukken - Rubriek 0
pdf Raadsinformatiebrief 2022-4 inzake later opleggen aanslagen gemeentelijke belastingen (166KB)
pdf Raadsinformatiebrief 2022-5 inzake Proef betaald parkeren Sint Vitusbuurt (137KB)
pdf Raadsinformatiebrief 2022-6 inzake Grond- en Huurprijzenbrief 2022 (182KB)
pdf Raadsinformatiebrief 2022-7 inzake Kadernota 2023 Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek (809KB)
pdf Raadsinformatiebrief 2022-8 Ondersteuning minima na beëindiging Tozo en TONK (464KB)
pdf Raadsinformatiebrief 2022-9 inzake Decembercirculaire gemeentefonds 2021 (1.6MB)
pdf Raadsinformatiebrief 2022-10 inzake Inwerkingtreding CAO gemeenten 2021-2022 (236KB)
pdf Raadsinformatiebrief 2022-11 inzake Aantrekken leningen 2022 (170KB)
pdf Raadsinformatiebrief 2022-12 inzake Jaarplan Energietransitie 2022 (1.6MB)
pdf Collegebrief inzake Bestuurlijke reactie Managementletter 2021 (1.1MB)
pdf Collegebrief inzake Eindevaluatie Tozo en TONK (660KB)
pdf Collegebrief inzake Toezegging T22-003 (Prioritering en aanpak verkeersveiligheid Priowegen 2022 en verder) (202KB)
pdf Collegebrief inzake Pumptrack Loosdrecht en Zuidwest (187KB)
pdf Collegebrief inzake Uitspraak Raad van State betreffende bestemmingsplan Stationsgebied (669KB)
pdf Collegebrief inzake Toezeggingen aan de raad verkeersonderzoeken 1221 en Bruisend Hart (7.9MB)
pdf Collegebrief inzake Afdoening toezegging T21-107 - inventarisatie van maatregelen tegen energiearmoede (8.1MB)
pdf Collegebrief inzake Toelichting zienswijze ProRail op structuurvisie Bruisend Hart (230KB)
pdf Collegebrief inzake Uitvoering motie M21-179 Kostendelersnorm humaan toepassen (190KB)
pdf Burgemeestersbrief Veiligheidsconvenant Media Park (723KB)
pdf Collegebrief inzake Addendum tussenrapportage Omgevingsvisie - ondervertegenwoordigde doelgroepen (976KB)
pdf Collegebrief inzake Resultaten Koopstromenonderzoek Randstad 2021 (169KB)
pdf Collegebrief inzake Nadere invulling vervolg participatie Omgevingsvisie (259KB)
pdf Collegebrief inzake Evaluatie Begeleiding in de Wijk 2021 (278KB)
pdf Collegebrief inzake Natuurverbinding Hocraslocatie (104KB)
pdf Collegebrief inzake Energiecontracten regiogemeenten met Gazprom (128KB)
2.b
Ingekomen stukken - Rubriek I
2.c
Ingekomen stukken - Rubriek III
2.d
Ingekomen stukken - Rubriek IV
3
Vaststellen verslagen raadsvergaderingen d.d. 2, 15 en 16 februari 2022
4
Vaststellen verslagen raadscommissievergaderingen d.d. 9 en 17 februari 2022
5
Benoeming lid Algemeen Bestuur Regio Gooi en Vechtstreek (1106013)
Gelet op het vertrek van de heer Broertjes als burgemeester van Hilversum op 15 februari jl en de benoeming en de installatie op 16 februari jl. van de heer dr. ir G.M. van den Top als burgemeester van Hilversum dient er overeenkomstig de Gemeenschappelijke Regeling van de Regio Gooi en Vechtstreek een voorstel te worden gedaan om de heer dr. ir. G.M. van den Top aan te wijzen als extra lid van het Algemeen Bestuur van de Regio Gooi en Vechtstreek. Dit is een bevoegdheid van de gemeenteraad.
De heer P.I. Broertjes was voorzitter van de Regio. De gemeenteraad wijst de heer dr. ir. G.M. van den Top aan als extra lid van het Algemeen Bestuur. Het is aan het AB van de Regio om hem voor te dragen als voorzitter van de Regio.
6
Herbenoeming lid Raad van Toezicht STIP Hilversum (1077874)
De bevoegdheid tot het benoemen van leden van de Raad van Toezicht (RvT) ligt, conform artikel 48 lid 12 sub b van de Wet op het Primair Onderwijs, bij de Gemeenteraad. STIP heeft een beoordeling uitgevoerd van het functioneren van de heer Buisman en is tot het oordeel gekomen dat zij hem graag voordraagt voor een tweede termijn. De heer Buisman heeft zitting in de RvT op voordracht van de Gemeenschappelijke MedezeggenschapsRaad (GMR).
7
Benoeming commissie onderzoek geloofsbrieven (1108043)
Op 23 maart a.s. zal uw raad een besluit nemen tot toelating van 37 raadsleden tot de (nieuwe) raad. Daaraan voorafgaand dient een commissie van drie personen de geloofsbrieven te onderzoeken van deze 37 raadsleden. Dit is geregeld in de artikelen V1 en V3 Kieswet (wat is de geloofsbrief en welke bescheiden dient het benoemde raadslid over te leggen?) en de artikelen 10 en 13 Gemeentewet (vereisten raadlidmaatschap en onverenigbare betrekkingen).
8
Verordening onderwijshuisvesting (1059572)
Gemeenten hebben zorgplicht voor de bekostiging de huisvesting van het primair onderwijs (PO), het voortgezet onderwijs (VO) en het speciaal onderwijs (SO en VSO). Op welke wijze aan deze wettelijke taak uitvoering wordt gegeven is opgenomen in de Verordening huisvesting onderwijs Hilversum 2016. De gemeente Hilversum volgt in grote lijnen de modelverordening van de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG), die waar nodig aan de lokale situatie is aangepast. De VNG heeft op basis van ervaringen, ontwikkelingen en wettelijke wijzigingen een aantal aanpassingen voorgesteld. Daarnaast is in 2020 het Integraal huisvestingsplan onderwijs vastgesteld. Reden om een gewijzigde verordening voor te leggen.
9
Technische Wijziging Gemeenschappelijke Regeling Werkvoorzieningsschap Tomingroep (1083839)
De technische actualisering van de Gemeenschappelijke Regeling Werkvoorzieningschap Tomingroep beperkt zich tot enkele strikt noodzakelijke wijzigingen en verduidelijkingen. De actualisering betreft met name de vertaling van de gevolgen van de uittreding van de gemeente Weesp en verlagen van het aantal leden van de raad van de commisarissen (RVC).
10
Grenscorrectie Hilversum Gooise Meren (1068949)
De gemeente Hilversum heeft buurgemeente Gooise Meren, eind 2015, bij het ontstaan van de nieuwe gemeente (uit Bussum, Naarden en Muiden) aangeboden te onderzoeken of het mogelijk is de gemeentegrens rondom de Gooische Hockeyclub te wijzigen, zodat deze van oudsher Bussumse sportvereniging, binnen de gemeentegrens van Gooise Meren (nu: Hilversum) komt te liggen. Dat blijkt mogelijk. Deze wijziging van de gemeentegrens is ook gewenst ter plaatse van tennisvereniging ’t Spieghel en scouting Arrowe. Met dit deel van de grenscorrectie (alle grond die van Hilversum naar Gooise Meren gaat) is circa 35 hectaren grond gemoeid. Onderzocht is op welke (andere) locaties in totaal een zelfde hoeveelheid grond door Gooise Meren aan Hilversum kan worden gecompenseerd. Deze compensatie heeft als doel om met gesloten beurzen te kunnen uitruilen. Ook dat blijkt mogelijk. Hierbij kan gelijk nog een aantal onlogische / onpraktische grensverhoudingen gecorrigeerd worden. Dit betekent dat ook op verschillende andere plekken de gemeentegrens tussen Hilversum en Gooise Meren wordt gecorrigeerd.
11
Oprichting en deelname stichting risicobeheer Veiligheidsregio's (1089225)
Het veiligheidsberaad (bestuurlijk overleg veiligheidsregio's) heeft besloten tot instelling van een expertisebureau in de vorm van een stichting risicobeheer. Deze stichting moet de veiligheidsregio's helpen bij risico's gebonden aan de eigen taakuitvoering. De veiligheidsregio vraagt de gemeenten om een zienswijze.
Het besluit tot instellen van een dergelijke stichting wordt pas gedaan na het horen van de gemeenteraden.
12
Garantieverlening aan HC & FC Victoria 1893 (Victoria) (1087746)
Sportverenigingen hebben over het algemeen te weinig financiële middelen om investeringen in sportaccommodaties te kunnen doen. Om toch te kunnen investeren zullen er leningen aangetrokken moeten worden bij banken ter financiering van deze investeringen.
Deze financiering kost geld in de vorm van rente en moet uiteindelijk ook weer worden afgelost.
Het verlenen van gemeentegarantie maakt het Victoria mogelijk om tegen een lager rentetarief dan bij de reguliere markt te lenen. Victoria komt zelf aan zijn middelen om de rente en aflossingen te voldoen via contributie-, kantine-, sponsor en overige inkomsten.

Omdat de ondergrond, waarop het nieuwe paviljoen gebouwd zal worden, in eigendom is van de gemeente zal het gebruiksrecht onder het nieuwe paviljoen moeten worden vastgelegd.
13
Verordening nadeelcompensatie 2022 (1068862)
Op 1 juli 2022 treedt naar verwachting de Omgevingswet (Ow) in werking. De wet die 26 wetten bundelt en samenvoegt tot één wet. Met de inwerkingtreding verdwijnen die 26 wetten geheel of gedeeltelijk. Zo zal de Wet op de ruimtelijke ordening (Wro) geheel verdwijnen. Dat betekent dat ook de regeling voor tegemoetkoming van (plan)schade verdwijnt. Met de inwerkingtreding van de Ow komt er een algemene nieuwe regeling voor nadeelcompensatie waarin ook de uit de Wro afkomstige regeling voor vergoeding van planschade wordt geregeld. Vergoeding van schade wordt dan geregeld via de Algemene wet bestuursrecht (Awb), in Titel 4.5, artikel 4.125 en verder) en in de Ow (Hoofdstuk 15, Afdeling 15.1, artikel 15.1 en verder). Daarmee komt de grondslag te vervallen van de huidige Procedureverordening voor advisering tegemoetkoming in planschade Hilversum 2009. De raad wordt voorgesteld een verordening nadeelcompensatie 2022 vast te stellen.
14
Structuurvisie Bruisend Hart (1093046) - Afgevoerd van de agenda
Het ‘Bruisend Hart van Oost’ vindt zijn oorsprong in de Gebiedsagenda 1221 (verder: de gebiedsagenda), daarin is Bruisend Hart benoemd als één van de gebieden die prioriteit moet krijgen in 1221. Doel is van Bruisend Hart een veiligere, aantrekkelijkere, functionelere, toekomstbestendigere en groenere entree voor Oost te maken. Een echte verbetering op meerdere aspecten, dat deze entree naar Oost verdient.
Bruisend Hart beslaat het gebied van het Oosterspoorplein en de omliggende woon- en winkelstraten. Op 6 oktober 2021 heeft de gemeenteraad de voorkeursvariant ‘Groen Plein’ vastgesteld om te verwerken in de structuurvisie. Deze structuurvisie voor Bruisend Hart geeft op hoofdlijnen een richting aan de gewenste ontwikkelingen die de komende tien jaar in het gebied plaatsvinden. In dit document zijn geen nieuwe onderwerpen uitgewerkt. Daarnaast is de structuurvisie nodig om het voorkeursrecht (Wvg, door de gemeenteraad gevestigd op 18 september 2019) te behouden. Met de Wvg heeft de gemeente recht van eerste koop van de panden en gronden in het gebied.
De ontwerpstructuurvisie Bruisend Hart heeft van 11 november tot en met 10 december 2021 ter inzage gelegen. Daar zijn vijf reacties op binnengekomen, die zijn beantwoord in de reactienota en waar nodig verwerkt in de nu voorliggende Structuurvisie Bruisend Hart.
De structuurvisie is niet het eindpunt in de besluitvorming. Met een stedenbouwkundig plan, beeldkwaliteitsplan en bestemmingsplan volgen de komende jaren nog verschillende besluiten waarin stap voor stap wordt toegewerkt naar een mooie toekomst voor dit gebied.
14.a
A22-09 Niet hoger dan 15 meter
14.b
A22-27 Van Noord naar Zuid
14.c
A22-28 Een bruisend en bereikbaar hart
14.d
M22-20 Een bruisend groenblauw hart aan het spoor
15
Vaststelling bestemmingsplan 'Binnenstad 2013 - Oude Torenstraat 1 en 3' (1075393)
Op 14 september 2021 heeft het college besloten de ‘gecoördineerde procedure’ van (o.a.) het ontwerpbestemmingsplan ‘Binnenstad 2013 – Oude Torenstraat 1 en 3’ te starten. Dit ontwerp heeft voor een periode van 6 weken ter inzage gelegen. Er zijn geen zienswijzen ingediend. Het bestemmingsplan kan nu aan de raad ter vaststelling worden voorgelegd.
16
Behandeling Investeringskrediet MFA Hilversum Zuid (Paulusschool/De Lelie) (1083321)
Na de eerdere besluitvorming met betrekking tot de multifunctionele accommodatie in Hilversum Zuid, is het project nu zover dat architectenbureau Rudy Uytenhaak & Partners via een Europese architectenselectie voor het ontwerp is aangesteld. Het schetsontwerp is ondertussen gereed. Er is een ontwerpversie met de Paulusschool, De Lelie, Bink Kinderopvang en BSO, en een vestiging van Jeugd & Gezin. Daarnaast is de optie om een jongerencentrum aan het gebouw toe te voegen uitgewerkt.
Aangezien Hilversum Zuid nog geen jongerencentrum heeft, dit vanuit jongerenwerk en de jongeren zelf uit de wijk als zeer wenselijk wordt geacht en de toevoeging naadloos aansluit bij het reeds aanwezige programma, wordt geadviseerd deze functie aan het project toe te voegen. Alle betrokken partijen zijn bijzonder enthousiast over dit ontwerp. De dekking van het jongerencentrum (kapitaals- & eigenaarslasten) is binnen de bestaande begroting in te passen.
Het besluit over het verhogen van de duurzaamheidsambities (energie, circulariteit, natuurinclusiviteit en klimaatadaptiviteit) wordt bij de behandeling van de voorjaarsnota aan de raad voorgelegd.
De voorgestelde investeringen in de basisvariant inclusief jongerencentrum zijn grotendeels reeds
opgenomen in het investeringsprogramma van 2022. De afwijkingen (inclusief verwerkte prijsindexering,
BSO en het jongerencentrum) passen binnen de begroting en worden na vaststelling opgenomen in het
investeringsprogramma van 2022.

Het ontwerp is door een onafhankelijke bouwkostendeskundige getoetst. De kostenraming van het schetsontwerp (van de basisvariant inclusief jongerencentrum) sluit op het met 11% geïndexeerde budget. De definitieve bijstelling van het investeringsbedrag van de school vindt plaats op het moment dat de hoogte van de indexering van het IHP door de raad is vastgesteld. Dit indexcijfer wordt in de voorjaarsnota verwerkt en door de raad behandeld. De Paulusschool maakt integraal onderdeel uit van het IHP. In dit voorstel wordt vooralsnog voor De Paulusschool uitgegaan van een budgetindexering van
4,1% in plaats van de 11% zoals de rest van de functies).

Bij aanbesteding medio 2022 weten we definitief waar we staan en of het project voortvarend met de bouw kan starten of dat we moeten anticiperen op een overschrijding. Gezien de instabiele bouwmarkt is het noodzakelijk om op tegenslag voorbereid te zijn. Daarom worden diverse scenario’s van ‘hoe om te gaan met een budgetoverschrijding’ in de komende periode reeds voorbereid. Dit maakt het mogelijk om snel te schakelen na de aanbesteding.
17
Gebiedspaspoort Korte Noorderweg (1089567)
Het Beeldkwaliteitsplan plus 1221 is op 8 december 2021 vastgesteld door de gemeenteraad. Het beeldkwaliteitsplan doet uitspraken voor 1221 en meer specifiek voor zes ontwikkellocaties. Dat laatste via gebiedspaspoorten, vandaar de plus. Een gebiedspaspoort beschrijft voor een ontwikkellocatie wat er vroeger was, wat er nu is en waar we naartoe willen bij de verdere planvorming voor deze specifieke ontwikkellocatie. Het gebiedspaspoort Korte Noorderweg was ten tijde van het vaststellen van het beeldkwaliteitsplan 1221 nog niet gereed voor besluitvorming. Door de gemeenteraad werden wel uitgangspunten vastgesteld als kader voor dit gebiedspaspoort. Aan de hand van deze uitgangspunten is door de ontwikkelende partij samen met buurt en gemeente een gebiedspaspoort opgesteld dat nu ter besluitvorming voor wordt gelegd.
17.a
A22-25 - Gemeentelijk monument Korte Noorderweg
18
Vaststelling Bestemmingsplan Prins Bernhardstraat (1084637)
Het bestemmingsplan Prins Bernhardstraat 142-158 behelst de ontwikkeling van een woongebouw met maximaal 29 appartementen (25 middeldure huurappartementen en 4 dure huurappartementen). Onderdeel van de ontwikkeling is het behoud van de monumentale beuk. Het totale bouwvolume wordt vijf bouwlagen boven op de parkeergarage. Dit maakt dat de maximale bouwhoogte circa 15 meter bedraagt. De parkeergarage zal tot circa 3 meter onder maaiveld worden aangelegd. Een deelauto maakt onderdeel uit van de parkeeroplossing. De verdeling van de woningcategorieën wordt gecombineerd met een bouwplan aan de Larenseweg. Het doel van het bestemmingsplan Prins Bernhardstraat 142-158 is het tot stand brengen van een actuele planologische regeling die voorwaarden schept voor de gewenste ruimtelijke (her)ontwikkeling van het plangebied.

Het ontwerpbestemmingsplan heeft zes weken ter inzage gelegen voor een ieder om zienswijzen kenbaar te maken. Van deze mogelijkheid is geen gebruik gemaakt. Voorgesteld wordt het bestemmingsplan Prins Bernhardstraat 142-158 vast te stellen.
18.a
A22-18 - Meervoudige bewoning BP Prins Bernhardstraat 142-158
19
Startnotitie Gebiedsagenda Centrum (1091548/1073835)
Het opstellen van de gebiedsagenda centrum Hilversum is één van de maatregelen uit de Corona Herstelagenda. Als basis voor de participatie is een gebiedsfoto voor het centrum opgesteld. Ook is een enquête onder de leden van het burgerpanel en ondernemers in het centrum gehouden. In de startnotitie worden de aanpak en het proces voor het opstellen van de gebiedsagenda geschetst.
19.a
A22-13 - Gebiedsfoto gebiedsagenda centrum
19.b
M22-17 - Het centrum verdient een zorgvuldig participatieproces
19.c
M22-23 - Gelijk belang
19.d
M22-24 - Gebiedsagenda Havenstraat
20
Adviesrecht gemeenteraad bij afwijken Omgevingsplan (1045232)
Op 1 januari 2023 treedt de Omgevingswet naar verwachting in werking. Vanaf dat moment ‘krijgt’ de gemeente het zogenoemde tijdelijke Omgevingsplan. Een plan met de huidige regels van de bestemmingsplannen en de Rijksregels die overgaan naar gemeenten (Bruidsschat). Vanaf in werking treden van de Omgevingswet hebben burgemeester en wethouders de bevoegdheid om omgevingsvergunningen te verlenen waarbij wordt afgeweken van het Omgevingsplan. De raad kan echter bepalen wanneer hij bij de besluitvorming daarvan betrokken wil zijn. Dat kan door het vaststellen van een ‘lijst van gevallen’ waarbij een bindend advies van de gemeenteraad noodzakelijk is.
Voorgesteld wordt die lijst door de raad te laten vaststellen.
20.a
A22-14 - Bindend advies bij gebouwen hoger dan 15 meter
20.b
A22-15 - Bindend advies bijhet bouwen van woningen
20.c
A22-16 - Bindend advies bijjbouwen in de natuur
20.d
A22-30 - Lijst van gevallen
21
Tussenrapportage participatie Omgevingsvisie 2040 (1084380)
Het participatieproces om te komen tot een Omgevingsvisie Hilversum 2040 is in volle gang en er komt veel enthousiasme los bij het voeren van dit gesprek over de toekomst. Na een onderbreking van de participatie vlak voor de zomer van 2021, is er na de zomer een doorstart gemaakt en zijn er veel gedachten, meningen en ideeën van Hilversummers opgehaald. Ruim 4000 mensen hebben tot nu toe meegedaan.

Dit raadsvoorstel markeert het einde van de eerste stap van het participatieproces, die ‘breed ophalen’ als doel had. Er is nu een vervolgstap nodig die ervoor zorgt dat het proces van ‘breed ophalen’ naar ‘verdiepen en bij elkaar brengen’ komt. Die stap is nodig om het over dilemma’s en kansen te gaan hebben en moet uiteindelijk denkrichtingen voor de Hilversumse Omgevingsvisie opleveren. De raad wordt gevraagd kennis te nemen van de opbrengsten van de stap die nu wordt afgerond en kennis te nemen van het vervolg van het participatieproces, dat tot de zomer van 2022 loopt. Dat is het moment dat het participatieproces Omgevingsvisie via een raadsbesluit wordt afgerond.
22
Vragen aan het college
23
M22-11 - Geen plek voor dark stores in Hilversum
24
M22-19 - Opgewekt opslaan!
25
M22-21 - Isolatiefonds Hilversum
26
M22-22 - Nota sport en bewegen
27
M22-26 - Hilversum zoekt Struikrovers
28
M22-29 - Hilversum verdient een huis voor de beeldende kunst
29
M22-31 - Hilversum zwemveilig voor iedereen
30
M22-32 - Zeg ja tegen een jongerenraad, want zij zijn de toekomst