link naar deze pagina

Raadsplein besluitvormend (Raadzaal) - 7 november 2022

Locatie: SH Raadzaal
Aanvang: 19:30
Eindtijd: 21:00
Voorzitter: Peter Snijders
Toelichting: U kunt de raad toespreken of uw inbreng (vooraf) per e-mail sturen. Aanmelden voor het inspreken kan tot maandag 7 november 2022 10.00 uur. De vergadering meekijken is tevens digitaal mogelijk via de livestream op www.zwolle.nl/gemeenteraad.
Algemene documenten:

1.a
In Memoriam
1.b
Mededelingen
1.c
Eventueel inspreekmoment najaarsstukken
2
Vaststelling agenda
3
Bekrachtiging geheimhouding
a. De raad wordt gevraagd op grond van artikel 25 lid 2 van de Gemeentewet met een beroep op artikel 5.1, lid 2 sub b en f van de Wet open overheid geheimhouding op te leggen ten aan zien van de informatienota. De geheimhouding geldt tot 1 december 2022.

b. De raad wordt gevraagd op grond van artikel 25 lid 2van de Gemeentewet met een beroep op artikel 5, lid 2 sub b en g van de Wet open overheid geheimhouding op te leggen ten aan zien van de informatienota. De geheimhouding geldt tot het moment van informeren van de direct omwonenden tot en met 16 november 2022.

c. De raad wordt gevraagd op grond van artikel 25 lid 2 van de Gemeentewet met een beroep op artikel 5.1 lid 2 sub b van de Wet open overheid geheimhouding op te leggen ten aan zien van de informatienota. De geheimhouding wordt opgelegd uiterlijk tot 31 december 2022

d. De raad wordt gevraagd op grond van artikel 25 lid 2 van de Gemeentewet met een beroep op artikel 5.1 lid 2 sub b van de Wet open overheid geheimhouding op te leggen ten aanzien van de bijlage 2. Stichtingskostenoverzicht d.d. 9 augustus 2022 bij de beslisnota Realisatie bruisend Trefpunt Zwolle Zuid. De geheimhouding geldt tot het moment dat de contracten met de uitvoerende partijen zijn ondertekend.
4
Mondelinge vragen te stellen door raadsleden
5
Ingekomen stukken
5.A1
Diversen / ter kennisgeving aannemen / Lijst ingekomen stukken
5.A2
Diversen / ter afdoening in handen stellen van het College
5.A3
Diversen / ter advies in handen stellen van het College
6
Coördinatiebesluit artikel 3.30 Wet ruimtelijke ordening voor de uitbreiding van winkelcentrum Stadshagen
Deze beslisnota is rechtstreeks geagendeerd voor besluitvorming.
Het bestemmingsplan ‘Stadshagen I, uitbreiding winkelcentrum’ is inmiddels vastgesteld. Er moeten nog verschillende vergunningsprocedures worden doorlopen, waaronder voor de activiteit bouwen. Het voorstel is om de coördinatieregeling van artikel 3.30 Wet ruimtelijke ordening open te stellen voor deze vergunningsprocedures. Hiermee kunnen de vergunningsprocedures desgewenst gecoördineerd worden doorlopen. Het is aan de ontwikkelaar, als aanvrager van de vergunningen, of de regeling wordt toegepast en zo ja, voor welke vergunningen de regeling wordt toegepast. Door besluiten te coördineren kan er sneller duidelijkheid ontstaan over eventuele bezwaren/beroepen. Daarnaast kan sneller worden gestart met de bouw van de uitbreiding van het winkelcentrum en de bouw van de woningen.
De raad wordt voorgesteld te besluiten op grond van artikel 3.30 Wet ruimtelijke ordening de uitbreiding van het winkelcentrum Stadshagen aan te wijzen als geval waarin de voorbereiding en bekendmaking van twee en/of meer van de besluiten als genoemd in de beslisnota desgewenst kan worden gecoördineerd.
Voor technische en/of feitelijke vragen: Gert Tromp (gj.tromp@zwolle.nl / (038) 498 2360) en Arnold Devilee (a.devilee@zwolle.nl / 06-19180798)
7
Vaststellen bestemmingsplan Hessenpoort 3 en parapluplan Hessenpoort, geluidzone
Deze beslisnota is rechtstreeks geagendeerd voor besluitvorming.
Er is een aanhoudende vraag naar en interesse voor de (uitgifte van) kavels op het bedrijventerrein Hessenpoort. De raad heeft in april 2021 besloten in te stemmen met het verder ontwikkelen van Hessenpoort 3. Het tempo van uitgifte op Hessenpoort lag in 2021 ruim boven de prognose, waardoor de noodzaak ontstaat om zo snel mogelijk te kunnen starten met de uitgifte van Hessenpoort 3. Momenteel is er op bestaand Hessenpoort enkel nog ruimte voor ondersteunende activiteiten, waardoor elk nieuw verzoek momenteel niet bediend kan worden en op een wachtlijst wordt geplaatst. Na vaststelling door de gemeenteraad van het bestemmingsplan Hessenpoort 3 en het parapluplan, geluidzone Hessenpoort 3 kan er gestart worden met de voorbereiding voor de fysieke werkzaamheden. Het streven is om in 2024 te starten met de daadwerkelijke uitgifte van kavels in dit gebied.
De raad wordt voorgesteld te besluiten het bestemmingsplan Hessenpoort 3 vast te stellen.
Voor technische en/of feitelijke vragen: Jolanda van den Berg (j.van.den.berg@zwolle.nl / (038) 498 2396) en Stef ten Have (s.ten.have@zwolle.nl / (038) 498 2154)
pdf Dossier 6437 voorblad.pdf (59KB)
pdf Beslisnota bestemmingsplan Hessenpoort 3 en parapluplan Hessenpoort, geluidzone (44KB)
pdf Hessenpoort 3_REGELS (3.1MB)
pdf Hessenpoort 3_BIJLAGEN BIJ DE REGELS (2.5MB)
pdf BP21004-0004 versie vastgesteld (1.5MB)
pdf Hessenpoort 3_TOELICHTING (11.8MB)
pdf Hessenpoort 3 toelichting bijlage 1 Stec Groep 21.209 LDV Hessenpoort 3 08092021.pdf (2.4MB)
pdf Hessenpoort 3 toelichting Bijlage 2 BKP Hessenpoort 9 februari 2022 def..pdf (24.2MB)
pdf Hessenpoort 3 toelichting Bijlage 3 Eindrapportage verkeersonderzoek Hessenpoort III def 15-11-2018.pdf (1.9MB)
pdf Hessenpoort 3 toelichting Bijlage 4 Natuurtoets Hessenpoort 3 Zwolle_uitgebreid_definitief_21-09-21 V2.1 incl. bijlagen.pdf (10.8MB)
pdf Hessenpoort 3 toelichting Bijlage 5 Notitie_Grote modderkruiper onderzoek Hessenpoort 3 Zwolle_definitief_12-1-22 (incl. bijlage).pdf (2.6MB)
pdf Hessenpoort 3 toelichting Bijlage 6 Compensatieplan Egel.pdf (5.6MB)
pdf Hessenpoort 3 toelichting Bijlage 7 Activiteitenplan ontwikkeling Hessenpoort 3 Zwolle_Ecogroen_definitief_20220523 (incl. bijlagen).pdf (14MB)
pdf Hessenpoort 3 toelichting Bijlage 8 Hessenpoort-geluid v1.0.pdf (2.4MB)
pdf Hessenpoort 3 toelichting Bijlage 9 Ecologische beoordeling stikstofdepositie Hessenpoort 3.pdf (8.7MB)
pdf Hessenpoort 3 toelichting Bijlage 10 Advies lucht en geur.pdf (9MB)
pdf Hessenpoort 3 toelichting Bijlage 11 212944_R_JOA_1224 - Aanmeldnotitie mer Hessenpoort 3 Zwolle v3.pdf (497KB)
pdf nota van zienswijzen Hessenpoort 3.doc (84KB)
pdf zienswijzen totaal.pdf (5.2MB)
pdf Wijzigingsnota bestemmingsplan Hessenpoort 3.doc (52KB)
pdf Parapluplan Hessenpoort geluidzone met verbeelding.pdf (11.1MB)
pdf getekend besluit hgw industrielawaai Hessenpoort.pdf (320KB)
pdf definitief welstandsnota_juli vastgesteld 2022.pdf (9.5MB)
pdf Wethoudersmemo Bestemmingsplan Hessenpoort 3.pdf (13KB)
pdf Memo Bestemmingsplan Hessenpoort 3.pdf (13KB)
8
Vaststelling bestemmingsplan Stadshagen II, Breezicht Noord-2
Deze beslisnota is rechtstreeks geagendeerd voor besluitvorming.
Op 12 maart 2018 heeft de gemeenteraad kennis genomen van het stedebouwkundig plan en de financiële haalbaarheid van Breezicht. In Breezicht Noord worden vier buurtschappen gerealiseerd met in totaal 525 woningen. Het ontwikkelplan voor Breezicht Noord is op 28 september 2020 vastgesteld door de raad. Dit ontwikkelplan biedt de basis voor de verdere invulling van dit noordelijke deel van Breezicht. Het streven is om aantrekkelijke buurtschappen te realiseren gelegen tussen het groenblauwe landschap, de Milligerplas en de geluidswal. In deelgebied Breezicht Noord-1 worden circa 225 woningen gerealiseerd, in Breezicht Noord-2 300 woningen.
De raad wordt voorgesteld te besluiten het bestemmingsplan Stadshagen II, Breezicht Noord-2 vast te stellen.
Voor technische en/of feitelijke vragen: Gert Tromp ( gj.tromp@zwolle.nl / 038 498 2360 of Heleen Post ( h.post@zwolle.nl / 038 498 2462 ).
9
Gebedsoproep Moskee Aa landen
Deze beslisnota is rechtstreeks geagendeerd voor besluitvorming.
Sinds begin maart van 2021, wordt vanuit de Masdjied-E-Awliya moskee aan de rand van de AA- landen, Luttekeweg 2 in Zwolle, 4 keer per dag opgeroepen tot gebed. Hierbij worden luidsprekers gebruikt, die zijn geplaatst op het dak van de moskee. Omwonenden ervaarden hierdoor overlast, zowel door het volume van het geluid en de hoge frequentie van het aantal oproepen (objectieve waarnemingen) als door negatieve associaties met de azan (subjectieve waarneming). Vanaf het begin dat er met versterkt oproepen tot gebed werd begonnen leidde dit tot veel klachten. De gemeente heeft op verschillende manieren geprobeerd hier wat aan te doen. Er zijn verschillende bemiddelingspogingen gedaan, er is een geluidsonderzoek uitgevoerd en er is onderzoek gedaan naar wat de juridische mogelijkheden waren om beperkingen op te leggen.
Een aantal omwonenden blijft overlast ervaren. Onze conclusie is dat de gemeente nu niets meer kan doen om de nog bij enkele mensen bestaande onvrede weg te nemen. De enige mogelijkheid om hieruit te komen is met betrokkenen in gesprek te gaan en te blijven zoeken naar de ruimte om elkaar te vinden. Daartoe diende het mediationtraject wat nu is afgerond. Het advies is om de inzet op bemiddeling hier te eindigen, tenzij er commitment blijkt vanuit beide partijen om toch met elkaar verder in gesprek te willen.
De raad wordt voorgesteld te besluiten om kennis te nemen van de stand van zaken aangaande de gebedsoproepen van de Masdjied-E- Awliya moskee, Luttekeweg 2 Zwolle, en de inspanningen die zijn gedaan om de partijen dichter bij elkaar te brengen of anderszins een oplossing te vinden. Daarnaast het verzoek van ARAG aan de raad, namens een van de omwonende, om regels te stellen aan de oproep tot gebed door de Masdjied-E-Awliya moskee, gemotiveerd af te wijzen.
Voor technische en feitelijke vragen: Marjolein van Sprang ( m.van.sprang@zwolle.nl / 038 498 2290).
10
Subsidieregeling Berkum Energieneutraal Zwolle 2022
Deze beslisnota is rechtstreeks geagendeerd voor besluitvorming.
Sinds 2018 is Berkum de gemeentelijke en provinciale proeftijd waar samen met wijkbewoners en woningcorporaties ervaring wordt opgedaan met het – op basis van gelijkwaardige samenwerking - zetten van stappen richting een aardgasvrije wijk. Binnen het project Berkum Energieneutraal (BEN) werken Stichting Duurzaam Berkum, woningcorporaties, de gemeente en vrijwilligers samen aan het doel ‘Aardgasvrij ready in 2028’. De afgelopen periode is samen met de projectgroep BEN en een groot aantal inwoners uit de wijk (verenigd in de klankbordgroep BEN) op basis van de PAW subsidie een regeling uitgewerkt die 1.500 Berkumers met een eigen woning extra stimuleert hun woning te verduurzamen.
De raad wordt verzocht het benodigde bedrag voor de subsidieregeling BEN vanuit de Specifieke uitkering PAW ter beschikking te stellen.
De BEN subsidieregeling heeft als doel om eigenaren van bestaande koopwoningen extra te stimuleren om hun woning te verduurzamen, en hierdoor de doelstelling van de afspraak met het Rijk te realiseren. Daarbij leert deze regeling ons weer veel over het proces, het tempo, obstakels en de motivatie van woningeigenaren die hun huis willen verduurzamen. De ervaringen die we opdoen in Berkum worden benut voor het versnellen en verbeteren van de warmtetransitie in de rest van de stad.
De raad wordt voorgesteld te besluiten om een krediet beschikbaar te stellen van 3.097.500 euro vanuit de ontvangen Specifieke Uitkering Programma Aardgasvrije Wijken (PAW) voor het uitvoeren van de subsidieregeling Berkum Energieneutraal Zwolle 2022.
Voor technische en feitelijke vragen: Joke Kok (jm.kok@zwolle.nl / 038 498 3252).
11
Energiearmoede eigen woningen 2022
Deze beslisnota is rechtstreeks geagendeerd voor besluitvorming.
Op 19 september 2022 heeft de gemeenteraad ingestemd met het voorstel ‘Besteding rijksmiddelen verduurzaming woningen kwetsbare huishoudens’. Het voorstel schetste het kader en de uitvoeringsrisico’s op het terrein van verduurzaming van eigen woningen.
Dit voorstel gaat over de verordening met de criteria voor verstrekking in natura aan de woningeigenaren met een laag inkomen. Afdoening met een nadere subsidieregeling via het college, op basis van de recent vastgestelde Algemene Subsidieverordening, is in dit specifieke geval niet mogelijk. Dit komt doordat in de algemene subsidieverordening geen delegatiebepaling is opgenomen voor de subsidieverstrekking in natura.
De raad wordt voorgesteld te besluiten om de verordening verduurzaming eigen woningen minima Zwolle 2022 vast te stellen.
Voor technische en feitelijke: Huub Lubbers ( hgj.lubbers@zwolle.nl of 038- 498 3291).
12
Vaststellen Visie Koggepark
Deze beslisnota is behandeld in de debatronde op 24 oktober 2022. De korte terugblik is bijgevoegd.
De Spoorzone moet een levendig stukje stad worden, waar mensen zich thuis voelen. Een goede openbare ruimte kan daaraan bijdragen en zorgt ervoor dat mensen ervoor kiezen om er te verblijven en activiteiten te ondernemen.
Het Koggepark loopt van oost naar west, van de Hanzebadlocatie tot en met het Willemskwartier. In het ontwikkelkader Spoorzone is het Koggepark aangewezen als toekomstig groen-blauwe drager voor het gebied. De visie Koggepark beschrijft in zes stappen de ambities voor het gebied en hoe het Koggepark (gefaseerd) kan worden ingericht. Het Koggepark moet zo transformeren tot een groene, prettige plek om te fietsen, te wandelen en te verblijven. Samen met het Engelenpad wordt het Koggepark de hoofddrager van de ruimtelijke structuur van het gebied.
Een belangrijke aanleiding om de Visie Koggepark op te stellen is een subsidie van de Provincie en het Ministerie van I&W voor de aanleg van een nieuwe fietsstraat tussen de Van Karnebeektunnel en de Fietssnelweg Hattem-Zwolle. Ook is een provinciale subsidie ontvangen voor het verbeteren van de verkeersveiligheid van de Van Karnebeektunnel. Voordat een ontwerp voor de fietsstraat wordt opgesteld is het van belang om eerst een integraal beeld en visie op het Koggepark te hebben.
N.B. Op 13 oktober wordt een informatienota overgedragen waarin inzicht wordt gegeven in de samenhang van de planuitwerking voor de Spoorzone, zowel per deelgebied als voor de dragende structuren te weten Engelenpad, Koggepark, mobiliteit en groen/blauwe structuur. Ook wordt aangegeven welke stukkende komende tijd naar de raad komen.
Voor technische en feitelijke vragen: Ronald IJsselsteijn (038 - 498 2699) R.IJsselsteijn@zwolle.nl
13.a
Afhandeling informatienota's raadsdebatten
13.a.1
Stand van zaken opvang vluchtelingen en statushouders
13.a.2
Beantwoording artikel 45 vragen Swollwacht; tijdelijke vluchtelingenopvang prinses Margriethaven
13.a.3
Ontwikkeling Spoorzone: inzicht en samenhang
13.b
Afhandeling informatienota's themadebat Fysieke leefomgeving en stadsontwikkeling
13.b.1
Quickscan 30/40/30 prijsverdeling woningbouwprogramma Zwolle
13.b.2
Beantwoording artikel 45 vragen VVD over Vertraging woningbouw
13.b.3
Propositie Versnellingsafspraken
13.b.4
Beantwoording artikel 45 vragen Groenlinks ‘mogelijk wijzigen bestemmingsplan perceel (Nemelerbergweg) van ‘bos’ naar ‘wonen’’
13.b.5
Evaluatie co-creatie Tippe
13.b.6
Zienswijze ontwerp Omgevingsvisie, verordeningen en Prov. progr. Energietransitie Overijssel
13.b.7
Beantwoording artikel 45 vragen SP - Flexwonen
13.b.8
Beantwoording artikel 45 vragen VVD - Woningcrisis i.r.t. ontbreken van een uitleglocatie
13.b.9
Informatie over nog te nemen besluiten in kader Omgevingswet
13.b.10
Volkshuisvestelijk verslag 2020-2021
13.b.11
Stand van zaken stikstof
13.b.12
Voorgestelde wijze van afdoening Motie M-24 'alle beetjes helpen' over kleinschalige/particuliere woningbouwinitiatieven in het buitengebied van Zwolle
13.b.13
Beantwoording schriftelijke vragen bestemmingsplan voorzieningenkavel Breezicht ('White Spot')
13.b.14
Eerste bevindingen ganzenbeheerplan
13.b.15
Vervolg Eli Heimanslaan
13.b.16
Voortgang Verkenning Soortenmanagementplan Zwolle
13.b.17
Intentieovereenkomst Noorderkwartier
13.b.18
Betaalbaarheidsupdate Q2-Q3 2022
13.c
Afhandeling informatienota's themadebat economie en vrijetijdsbesteding
13.c.1
Zwolse Cultuur Zomer
13.c.2
Beantwoording artikel 45 vragen SP "Betalen voor toegang bevrijdingsfestival 2023"
13.c.3
Urban Sportpark Stadhagen
13.c.4
Ondernemerspeiling Q1 2022
13.c.5
Beantwoording motie festival Stadshagen
13.c.6
Oprichting Stichting Cultuurhistorie Zwolle als opvolger voor Stichting Stedelijk Museum Zwolle (SMZ)
13.c.7
Hanzejaar 2023 Thema en programma op hoofdlijnen
13.c.8
Beantwoording artikel 45 vragen - Onveilige werksituatie bij lokale omroep Zwolle
13.c.9
Nieuwsberichten RTV Focus – klachten werksituatie stagiaires
13.c.10
Kostendelers en inkomensbeleid
13.c.11
Beantwoording artikel 45 vragen CDA Gevolgen stijgende energieprijzen voor verenigingen
14
Moties Vreemd aan de orde van de dag
15
Sluiting