link naar deze pagina

Raadsplein besluitvormend (Raadzaal) - 30 mei 2023

Locatie: SH Raadzaal
Aanvang: 19:30
Eindtijd: 21:00
Voorzitter: Peter Snijders
Toelichting: U kunt de raad toespreken of uw inbreng (vooraf) per e-mail sturen. Aanmelden voor het inspreken kan tot dinsdag 30 mei 2023 10.00 uur. De vergadering meekijken is tevens digitaal mogelijk via de livestream op [www.zwolle.nl/gemeenteraad](https://www.zwolle.nl/gemeenteraad).
Algemene documenten:

1.a
Mededelingen
1.b
Regionale aangelegenheden
2
Vaststelling agenda
3
Mondelinge vragen te stellen door raadsleden
4
Ingekomen stukken
4.A1
Diversen / ter kennisgeving aannemen / Lijst ingekomen stukken
4.A2
Diversen / ter afdoening in handen stellen van het College
4.A3
Diversen / ter advies in handen stellen van het College
5
Veiligheidsregio IJsselland: Jaarstukken 2022 - kadernota 2024 - programmabegroting 2024
Deze beslisnota is rechtstreeks geagendeerd voor besluitvorming.
Conform de Wet Gemeenschappelijke Regeling biedt de Veiligheidsregio IJsselland (VRIJ) de volgende stukken aan:
1\. de Jaarstukken 2022 ter kennisname. Hierop is geen zienswijze mogelijk.
2\. de Kadernota 2024 ter kennisname (dit zijn de beleidsmatige en financiële kaders voor het programma en de begroting 2024). Hierop is geen zienswijze mogelijk.
3\. de Concept Programmabegroting 2024. Hierop is zienswijze mogelijk.
De VRIJ continueert de lijn van de afgelopen jaren om de gemeentelijke bijdragen met uitzondering van autonome kostenstijgingen, niet te laten stijgen. Voor nieuw beleid vraagt de veiligheidsregio, ook in deze begroting, geen extra middelen. Het principe hanteren ‘nieuw voor oud’ blijft de regel. Echter, een aantal ontwikkelingen, denk aan informatieveiligheid en de invoering van de Omgevingswet, leidt mogelijk tot meerkosten die niet structureel uit de begroting gefinancierd kunnen worden. Dit geldt ook voor de opgave om een toekomstbestendige uitrukorganisatie voor de brandweer te creëren, binnen de kaders die door Europese regelgeving gesteld worden. Dergelijke ontwikkelingen leiden tot nieuw beleid, zonder dat bestaand beleid kan worden afgebouwd.
De raad wordt voorgesteld te besluiten om kennis te nemen van de Jaarstukken 2022. Daarnaast kennis te nemen van de uitgangspunten uit de Kadernota 2024 en in te stemmen met de concept Programmabegroting 2024 en hierover geen zienswijze in te dienen.

Voor technische en feitelijke vragen: Marcel Oldenburger [m.oldenburger@zwolle.nl](mailto:m.oldenburger@zwolle.nl)
6
Collectie Overijssel: zienswijze op de ontwerpbegroting 2024
Deze beslisnota is rechtstreeks geagendeerd voor besluitvorming.
Gemeente Zwolle neemt deel in de Gemeenschappelijke Regeling Collectie Overijssel. In haar vergadering van 21 maart 2023 heeft het college van B en W kennis genomen van de agenda van de vergadering van 30 maart jl. van het Dagelijks Bestuur van Collectie Overijssel en ingestemd met het ambtelijk voorgestelde advies op de besluitvorming. Op 30 maart 2023 heeft het Dagelijks Bestuur van Collectie Overijssel de voorlopige jaarstukken 2022, de kadernota 2024 en de ontwerpbegroting 2024 goedgekeurd. Gemeente Zwolle wordt in het Dagelijks Bestuur vertegenwoordigd door wethouder Schuttenbeld. In het kader van de wet Gemeenschappelijke Regelingen (art. 34/35) wordt de raad in de gelegenheid gesteld tot het plaatsen van vragen en opmerkingen en het naar voren brengen van haar zienswijze op de ontwerpbegroting 2024.
De raad wordt voorgesteld te besluiten om kennis te nemen van de jaarstukken 2022, de kadernota 2024 en de ontwerpbegroting 2024 van Collectie Overijssel. Daarnaast kennis te nemen van de besluiten van het Dagelijks Bestuur van Collectie Overijssel ten aanzien van de jaarstukken 2022, de kadernota 2024 en de ontwerpbegroting 2024. Verder geen zienswijze over de ontwerpbegroting 2024 in te dienen bij Collectie Overijssel.

Voor technische en feitelijke vragen: Wim Heersink [w.heersink@zwolle.nl](mailto:w.heersink@zwolle.nl)
7
Vaststellen Zwolse Participatieaanpak Hanza!
Deze beslisnota is behandeld in de debatronde op 15 mei 2023. De korte terugblik is bijgevoegd.
De gemeente Zwolle wil de juiste dingen doen voor de stad en wil dit graag doen met inwoners en partners in de stad. De betrokkenheid van inwoners neemt steeds verder toe. Het afgelopen jaar is er dan ook, mede op initiatief van de gemeenteraad en samen met een Zwolse partners, gewerkt aan een nieuw participatiebeleid voor de gemeente Zwolle. Deze nieuwe aanpak, genaamd ‘Hanza!’, vormt de leidraad voor hoe de gemeente, het bestuur, organisaties en bewoners met elkaar samenwerken bij belangrijke ontwikkelingen in de gemeente. Dit geldt zowel voor projecten waar de gemeente initiatiefnemer is als voor ontwikkelingen in Zwolle waarin andere organisaties en (groepen) inwoners het initiatief hebben genomen. De aanpak geldt voor zowel ruimtelijke als sociale initiatieven en ook voor processen die vallen onder de nieuwe Omgevingswet, die op 1 januari 2024 in werking treedt.
Na vaststelling van de aanpak worden bijbehorende uitvoeringsinstrumenten nader uitgewerkt en samengebracht in een toolbox en wordt de aanpak tevens vertaald in een participatieverordening.
Voor technische en feitelijke vragen: Henriette Agterhuis (2622) H.Agterhuis@zwolle.nl
8
Transitie Rekenkamercommissie naar Rekenkamer
Deze beslisnota is rechtstreeks geagendeerd voor besluitvorming.
In 2021 en 2022 is de relatief bescheiden rekenkamerfunctie van Zwolle doorontwikkeld naar de huidige Rekenkamercommissie (Rkc). Dit gebeurde op basis van een nieuw ambitiedocument waarmee de raad in november 2021 instemde. In de beslisnota bij het ambitiedocument en in het ambitiedocument zelf werd al aangekondigd dat er een wetswijziging aanstaande was, waarmee de mogelijkheid tot een rekenkamerfunctie uitgevoerd door een Rkc komt te vervallen. Deze wetswijziging is inmiddels een feit. Dit betekent dat Zwolle een rekenkamer zal moeten instellen, ter vervanging van de huidige Rkc.
De omvorming tot rekenkamer vraagt om een andere bemensing, relatie met de gemeenteraad en (ambtelijke) inzet/capaciteit. In dat kader zijn drie toekomstscenario’s uitgewerkt: ‘Leden-onderzoekers’ (scenario 1), ‘Veelzijdige leden’ (scenario 2) en ‘Kleine Rekenkamer’ (scenario 3). In de beslisnota worden de scenario’s toegelicht en wordt het voorstel gedaan om een voorkeur uit te spreken voor scenario 2 ‘Veelzijdige leden’.

Voor technische en feitelijke vragen: Evert Jan Bagerman (038 498 2216) [e.bagerman@zwolle.nl](https://mailto:e.bagerman@zwolle.nl)
9
Vaststelling beheersverordening Buitengebied – Herfte, Wijthmen, herziening 1
Deze beslisnota is rechtstreeks geagendeerd voor besluitvorming.
De voorliggende beheersverordening is een correctieve herziening van de beheersverordening Buitengebied - Herfte, Wijthmen, vastgesteld op 1 juli 2013.
De doelen van deze correctieve herziening zijn:
\- Het verwerken van de onherroepelijke Tracébesluiten Spooruitbreiding Zwolle-Herfte en N35 Zwolle-Wijthmen.
\- Het verwerken van onherroepelijke bouwvergunningen, die verleend zijn met toepassing van een buitenlandse afwijkingsmogelijkheid.
\- Het repareren van enkele (ondergeschikte) planonderdelen, waarvan ambtshalve is geconstateerd dat deze niet of foutief zijn opgenomen in de vastgestelde beheersverordening Buitengebied – Herfte, Wijthmen.
De raad wordt voorgesteld te besluiten omde verbeelding van de beheersverordening Buitengebied – Herfte, Wijthmen, herziening 1 vast te stellen.
Voor technische en feitelijke vragen: Gert Tromp (038 498 2360) [gj.tromp@zwolle.nl](mailto:gj.tromp@zwolle.nl) of Gerko Grobbe (038 498 2190) [g.grobbe@zwolle.nl](mailto:g.grobbe@zwolle.nl)
10
Lokaal inrichten toegang beschermd wonen en beschermd thuis
Deze beslisnota is rechtstreeks geagendeerd voor besluitvorming.
In Zwolle wordt al enige tijd invulling gegeven aan de beweging van beschermd wonen naar beschermd thuis. Met beschermd thuis wordt passende ondersteuning voor (psychisch) kwetsbare inwoners beoogd. Dit houdt in een doorgaande lijn van lichte ondersteuning naar zware ondersteuning, op- en af-schaalbaar naar behoefte. Hiermee kunnen gedwongen verhuizingen worden voorkomen. Vanaf 1 juli 2023 gaan pilots van start voor beschermd thuis geclusterd wonen en gaat het aantal projecten oplopen. Dit betreft maximaal 10 pilots in de komende twee jaar.
Op dit moment is de toegang beschermd wonen regionaal georganiseerd bij de Centrale Toegang (CT) van de GGD IJsselland. In het uitvoeringsplan is opgenomen dat in Zwolle de toegang lokaal voor beschermd wonen (en beschermd thuis) wordt belegd. De toegang voor beschermd wonen zal vanaf 1 januari 2024 lokaal zijn ingericht. Om dit te organiseren is regionaal afgesproken dat medewerkers van de CT van GGD IJsselland worden overgenomen door vijf gemeenten. De kennis van deze medewerkers kan gebruikt worden binnen het SWT om de transformatie naar beschermd thuis goed te laten verlopen en inwoners de ondersteuning te bieden die zij nodig hebben. De raad wordt voorgesteld te besluiten om in te stemmen met extra middelen voor het sociaal wijkteam voor de transformatie naar beschermd thuis. Hiervoor een budget beschikbaar te stellen van €390.000 voor 2024 (incidenteel) en €390.000 voor 2025 (incidenteel) uit het Zwolse deel van de reserve beschermd wonen.

Voor technische en feitelijke vragen: Thijs-Jan van der Veen (038 498 2496) [tj.van.der.veen@zwolle.nl](mailto:tj.van.der.veen@zwolle.nl) of Willem Leeffers (038 498 2375) [w.leeffers@swt.zwolle.nl](mailto:w.leeffers@swt.zwolle.nl)
11.a
Afhandeling informatienota Raadsdebat
11.a.1
Verstedelijkingsstrategie Regio Zwolle en MIRT-onderzoek bereikbaarheid
11.b
Afhandeling informatienota's beantwoording art. 45 vragen
11.b.1
Beantwoording artikel 45 vragen nazending luchtruimherziening
11.b.2
Beantwoording artikel 45 vragen ChristenUnie en GroenLinks - Evaluatie Schoolstraat
11.b.3
Beantwoording artikel 45 vragen GroenLinks over klein wonen
11.b.4
Beantwoording artikel 45 vragen GroenLinks zwerfafval bouwterrein De Tippe
11.b.5
Beantwoording artikel 45 vragen VVD en CU met betrekking tot de sloop van de IJsselhallen
11.b.6
Beantwoording aanvullende artikel 45 vragen Swollwacht - Zorgen omwonenden White Spot Milligerplas
12
Moties Vreemd aan de orde van de dag
13
Sluiting