link naar deze pagina

Raadsplein Info/debat TaKzaal - 8 november 2021

Locatie: SH TaKzaal
Aanvang: 19:30
Eindtijd: 22:30
Voorzitter: C. van Bruggen/ griffier: M. Zweers
Toelichting: Inwoners of instellingen die de raad willen toespreken kunnen dit vanuit de TAK-zaal doen of ze mogen hun inbreng vooraf ook per e-mail sturen. Aanmelden voor het inspreken kan tot maandag 8 november 10.00 uur. De publieke tribune is niet toegankelijk. De vergadering meekijken is digitaal mogelijk via de livestream op www.zwolle.nl/gemeenteraad.
Algemene documenten:

1.a 19:30
Opening en mededelingen
1.b 19:30
Vaststelling agenda
2 19:35
Debatronde: Uitvoeringsagenda Cultuur 2021-2024
Op 28 juni jl. heeft de raad een debat gevoerd over het Cultureel Perspectief 2040. Vervolgens heeft op 6 juli jl. besluitvorming plaatsgevonden over het perspectief, waarin op hoofdlijnen de visie en het beleid op cultuurgebied zijn vastgesteld. Tijdens het debat heeft de raad aangegeven voorafgaand aan de behandeling van de Begroting 2022 inzage te willen krijgen in de Uitvoeringsagenda. In deze agenda wordt geconcretiseerd welke inzet en middelen vanuit de gemeente nodig zijn om de ambities uit het Cultureel Perspectief te realiseren. Als bijlage bij de uitvoeringsagenda is de tijdslijn gevoegd die door de C7, de directies van de grote culturele instellingen en het creatieve onderwijs, is samengesteld en waarin inzichtelijk is gemaakt hoe en onder welke randvoorwaarden de ontwikkelingen naar 2040 geconcretiseerd kunnen worden.
De financiële consequenties van de Uitvoeringsagenda zijn meegenomen in de begroting waarover de raad op 12 november een besluit neemt.
Voor technische en feitelijke vragen: Marga Wobma (06-12652632)
M.Wobma@zwolle.nl
3 21:00
Pauze
4 21:10
Debatronde: Herijking hervormingsmaatregelen jeugdzorg
Per 2015 is met de decentralisatie van alle jeugdzorg naar de gemeenten een grote systeemverandering in gang gezet. Vanaf de start zijn door de gemeente Zwolle verschillende maatregelen genomen die moeten leiden tot transformatie. De jeugdzorgkosten bleken daarmee echter niet te dalen zoals verwacht. Mede daarom is begin 2020 de Hervormingsagenda Sociaal Domein door de raad vastgesteld, waarbij een reeks hervormingsmaatregelen is ingezet. Inmiddels blijkt dat een aantal maatregelen zoals ambulantisering van jeugdhulp en kleinschalige woonvoorzieningen in praktijk moeilijk realiseerbaar zijn en niet zomaar tot de beoogde besparingen leiden. Omdat de gemeente deze ontwikkelingen in het licht van de transformatie toch wil realiseren en omdat de jeugdzorgkosten door intensievere en langere jeugdhulptrajecten steeds verder stijgen wordt voorgesteld door te gaan met de ingezette hervormingsmaatregelen Jeugd en ze uiteindelijk te borgen in regulier beleid.
Daarnaast wordt de raad voorgesteld te starten met de proeftuin ‘Samenspel in de wijk’, waarmee wordt ingezet op betere, passende en financieel houdbare jeugdhulp en waarbij de inzet en beschikbaarheid van voorzieningen voor jeugdigen en gezinnen beter afgestemd moet worden op behoefte in de wijk. De proeftuin start in 2022 en zal eind 2023 worden geëvalueerd. Tenslotte wordt de raad voorgesteld kennis te nemen van de rapportage verbetering sturingsinformatie, waarin wordt aanbevolen om te komen tot een sturingsmodel dat leidt tot meer grip en sturing op (kosten van) jeugdzorg.
De Halfjaarrapportage Sociaal Domein kan als onderlegger bij de bespreking worden betrokken.
Voor technische en feitelijke vragen: Ronald Buitenhuis (2679) R.Buitenhuis@zwolle.nl
4.a
Halfjaarrapportage Sociaal Domein: Hervormingsagenda 1e helft 2021
5 22:30
Sluiting