Wegens de maatregelen voor het bestrijden van het Coronavirus vindt deze vergadering online plaats. De vergadering is live te volgen via You Tube. De vergadering is ondertiteld. Deze ondertiteling is automatisch gegenereerd; hierin kunnen onvolkomenheden voorkomen. Ziet u een storende fout laat ons dat dan weten via griffie@voorschoten.nl. Klik op de CC-knop om de ondertiteling aan of uit te zetten
Er zijn bij de griffie geen voorstellen ontvangen tot wijziging van de voorgelegde concept-notulen. Voorgesteld wordt de notulen ongewijzigd vast te stellen.
Bij elke brief heeft de griffie een procedureel afdoeningsvoorstel geformuleerd. Aan de raad wordt voorgesteld overeenkomstig dit afdoeningsvoorstel te besluiten. Als de raad een brief op een andere manier wil afhandelen, kan dit voorafgaand aan of in de vergadering worden aangeven. Het afdoeningsvoorstel wordt dan gewijzigd. In de raadsvergadering is er voor raadsleden beperkt gelegenheid over de inhoud van een brief een enkele opmerking te maken of een enkele vraag te stellen. In de meeste gevallen kan een brief door het college van burgemeester en wethouders worden afgehandeld. De raad zal daarvan een afschrift ontvangen. In dat geval zal bij de afhandeling gelet worden op eventuele opmerkingen die in een raadsvergadering worden gemaakt. Het is niet de bedoeling dat de raad brieven uitvoerig inhoudelijk aan de orde stelt bij het agendapunt Lijst ingekomen stukken. Als een raadslid een brief inhoudelijk wil bespreken, kan dat verzocht worden met opgave van redenen en het doel van de bespreking. Een verzoek om agendering van een brief hoeft niet te wachten tot de raadsvergadering, maar mag op ieder moment ook bij de griffie worden aangemeld. De brief kan op de eerstvolgende - nog te versturen - agenda van de commissie worden geagendeerd, als de agenda dat toelaat, e.e.a. ter beoordeling van het presidium.
Vragenuurtje en actuele bestuurlijke aangelegenheden
Een raadslid dat tijdens het vragenuurtje vragen wil stellen, meldt dit onder aanduiding van het onderwerp ten minste 24 uur voor aanvang van de vergadering bij de voorzitter. Het vragenuur is bedoeld voor vragen over actuele onderwerpen, die niet op de wijze als in artikel 39 kunnen worden gesteld, omdat de actualiteit dit vergt. Louter technische of informatieve vragen worden op een andere wijze gesteld.
5
HAMERSTUKKEN
De raadscommissies hebben geadviseerd de volgende agendapunten als hamerstuk te behandelen.
5.1
Kadernota RDOG
De RDOG Hollands Midden is een organisatie met een zeer breed takenpakket op het terrein van Publieke Gezondheid. Net als vorig jaar heeft de RDOG niet een echte kadernota aan de gemeenten gestuurd. Wel wordt in een brief aangegeven wat de belangrijkste ontwikkelingen voor de werkzaamheden van de dienst zijn. De raad heeft in 2019 besloten meer grip te krijgen op gemeenschappelijke regelingen. Dat kan door vroegtijdig een zienswijze te geven op de kaders die een regeling voor het komende jaar opstelt. Deze zienswijze ligt voor ter besluitvorming.
De gemeenteraad is bevoegd om de begroting van stichting Vos goed te keuren. De begroting van de VOS is het komende jaar niet geheel sluitend vanwege de toename van loonkosten en ICT investeringen. Gelet op de financiële situatie kunnen deze kosten worden opgevangen. Het bestuur wordt in de zienswijze door de raad gevraagd om in de volgende begroting een uitspraak te doen over de noodzakelijke ondergrens van de algemene reserve. Dat maakt het mogelijk om een eventueel beroep op de algemene reserve objectief te toetsen.
De gemeente gaat weer zelf bij de Werkorganisatie Duivenvoorde (WODV) belegde taken uitvoeren. Dit vraagt enkele (technische) wijzigingen in regelingen. De raad wordt gevraagd toestemming te verlenen voor wijziging van de gemeenschappelijke regeling: in artikel 5 is een aantal gemeentelijke belastingen gedelegeerd, omdat die door een heffings- en invorderingsambtenaar in de WODV geheven en geïnd dienden te worden. Nu deze ambtenaar weer overgaat naar de gemeente, kunnen genoemde belastingen niet meer in de gemeenschappelijke regeling opgenomen worden. Verder kan de verwijzing naar de WODV uit de financiële verordening worden geschrapt; het voorgestelde besluit voorziet daar ook in.
De gemeenteraad bestaat uit meer fracties dan in het verleden en af en toe ontstaan tussentijds nieuwe fracties. Dit raadsvoorstel bevat voorstellen hoe hier mee om te gaan. Het gaat over de naamgeving van fracties, financiële fractieondersteuning en vervanging in het presidium. Na akkoord van de raad worden wijzigingen van de betreffende reglementen voorbereid. Het voorstel is door het presidium als hamerstuk voor de raad aangedragen.
De navolgende inhoudelijke agendapunten worden op de reguliere wijze als bespreekpunt behandeld.
7
Visie op Energie en Klimaat
In juni 2020 is het voorlopig ontwerp voor het milieubeleidsplan door de raad vrijgegeven voor inspraak. Het milieubeleidsplan is een visie op energie en klimaat, en de paraplu voor onderwerpen van het gemeentelijk beleid op dit gebied. Van 19 juni 2020 tot 17 juli 2020 heeft het milieubeleidsplan ter inzage gelegen waarop verscheidene reacties zijn binnengekomen. Deze zijn verwerkt in een nota van beantwoording. De reacties vanuit de samenleving hebben tot een aantal aanpassingen in de tekst tot gevolg. Daarnaast heeft het college besloten om de titel aan te passen naar Visie op Energie en Klimaat (VEK). Dit ligt nu voor ter vaststelling. Een geactualiseerd overzicht van alle onderliggende stukken en wanneer de raad daarover heeft besloten of nog moet besluiten en waaruit blijkt waar de uitvoering zichtbaar wordt, is toegevoegd.
Maatschappelijke partners ( onderwijs, welzijn, sport, gezondheid ) uit het dorp hebben met de gemeente een lokaal sportakkoord gesloten. Dit proces past in het coalitieakkoord en wordt tijdelijk met geld van VWS begeleid door een onafhankelijk sportformateur. Voorgesteld wordt om de coördinatie van de uitvoering van het sportakkoord te beleggen bij beoogd partner Voorschoten Voor Elkaar en dat financieel te ondersteunen. De raad wordt voorgesteld voor de periode 2021-2023 een budget op te nemen in de begroting 2021-2014 van € 40.000 per jaar, en dit te dekken middels een onttrekking aan bestemmingsreserve Maatschappelijke Agenda en bijgevoegde begrotingswijziging vast te stellen. Naar aanleiding van de commissiebehandeling zijn de 'Inspiratielijst' en de Nieuwsbrief toegevoegd als achtergrondinformatie.
De geheimhouding van stukken die aan de raad onder geheimhouding zijn aangeboden moet in de eerstvolgende raadsvergadering worden bekrachtigd. Op de dag van de vergadering wordt bezien of een dergelijk besluit moet worden genomen.
10
Overig (w.o. moties vreemd aan de orde van de dag)