Er zijn bij de griffie geen voorstellen ontvangen tot wijziging van de voorgelegde concept-notulen. Voorgesteld wordt de notulen ongewijzigd vast te stellen.
Bij de griffie liggen ter inzage de notulen van de besloten raadsvergadering van 18 juli 2019 (aanbeveling burgemeester). Deze zijn alleen voor de raadsleden ter inzage, die aanwezig waren bij deze vergadering. Deze notulen moeten in deze vergadering worden vastgesteld.
Bij elke brief heeft de griffie een procedureel afdoeningsvoorstel geformuleerd. Aan de raad wordt voorgesteld overeenkomstig dit afdoeningsvoorstel te besluiten. Als de raad een brief op een andere manier wil afhandelen, kan dit voorafgaand aan of in de vergadering worden aangeven. Het afdoeningsvoorstel wordt dan gewijzigd. In de raadsvergadering is er voor raadsleden beperkt gelegenheid over de inhoud van een brief een enkele opmerking te maken of een enkele vraag te stellen. In de meeste gevallen kan een brief door het college van burgemeester en wethouders worden afgehandeld. De raad zal daarvan een afschrift ontvangen. In dat geval zal bij de afhandeling gelet worden op eventuele opmerkingen die in een raadsvergadering worden gemaakt. Het is niet de bedoeling dat de raad brieven uitvoerig inhoudelijk aan de orde stelt bij het agendapunt Lijst ingekomen stukken. Als een raadslid een brief inhoudelijk wil bespreken, kan dat verzocht worden met opgave van redenen en het doel van de bespreking. Een verzoek om agendering van een brief hoeft niet te wachten tot de raadsvergadering, maar mag op ieder moment ook bij de griffie worden aangemeld. De brief kan op de eerstvolgende - nog te versturen - agenda van de commissie worden geagendeerd, als de agenda dat toelaat, e.e.a. ter beoordeling van het presidium.
Een raadslid dat tijdens het vragenuurtje vragen wil stellen, meldt dit onder aanduiding van het onderwerp ten minste 24 uur voor aanvang van de vergadering bij de voorzitter. Het vragenuur is bedoeld voor vragen over actuele onderwerpen, die niet op de wijze als in artikel 39 kunnen worden gesteld, omdat de actualiteit dit vergt. Louter technische of informatieve vragen worden op een andere wijze gesteld. De volgende vragen zijn aankondigd: - het CDA stelt vragen over bouwproject Roosenhorst - D66 stelt mede namens de VVD-fractie vragen over Vlietland
5
BESPREEKPUNTEN
De navolgende inhoudelijke agendapunten worden op de reguliere wijze als bespreekpunt behandeld.
6
Herstellen balans Voorstraat
Het centrum dient te fungeren als kloppend hart van de samenleving met een goede balans tussen wonen, werken en genieten, zoals dat ook verwoord is in het coalitieakkoord 2018-2022 ‘Duurzaam Vooruitstrevend’. Op basis van signalen van bewoners uit de Voorstraat dat de balans tussen wonen en werken in de Voorstraat is verstoord en bewoners hinder ondervinden van de aanwezige horeca, heeft het college de Taskforce Dorpscentrum gevraagd om een gedragen plan te maken voor het herstellen van de balans in deze historische straat. Dit plan, op basis van het advies van de Taskforce, is van Voorschotenaren, voor Voorschotenaren. Het plan biedt enkele eenvoudige, maar doeltreffende, voorstellen om de balans te herstellen en de kwaliteit te laten stijgen. Het raadsvoorstel vraagt de raad het advies van de Taskforce Dorpscentrum voor het herstellen van de balans tussen wonen, werken en recreëren in de Voorstraat, over te nemen met onderstaande gewijzigde punten. 1. De openingstijden voor de horeca, als pilot voor een jaar, in de basis gelijk te trekken met de tijden in Leiden; Dat betekent dat er van zondag t/m donderdag na 01:00 uur geen gasten meer naar binnen mogen (terrassen sluiten op deze dagen om 00:00 uur) en dat er op vrijdag en zaterdag na 02:00 uur geen gasten meer naar binnen mogen (terrassen sluiten op deze dagen om 01:30 uur). 2. Eerst een parkeeronderzoek voor het gehele centrum uit te voeren en op basis van de resultaten te bekijken of een vorm van vergund parkeren gewenst is om in te voeren. 3. Het vaststellen van een hoger onderhoudsniveau voor de Voorstraat geen onderdeel uit te laten maken van het nu te nemen besluit. Indien hiervoor aanvullende middelen nodig zijn, dit besluit te betrekken bij de integrale afweging in de kadernota 2021.
Met een nieuwe regionale agenda zetten de dertien gemeenten die samen Holland Rijnland vormen de samenwerking voort. De regionale agenda 2019-2023 benoemt de producten en diensten die de gemeenten in gezamenlijkheid wensen op te pakken. De organisatie Holland Rijnland geeft hier in opdracht van en in samenwerking met de gemeenten invulling aan. Voorgesteld wordt over de Regionale Agenda Holland Rijnland 2019-2023 een zienswijze naar voren te brengen bij het bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling Holland Rijnland zoals verwoord in de bij dit besluit behorende ontwerp-brief. Naar aanleiding van de commissiebehandeling komt er een aangepaste zienswijzebrief.
Motie SP GroenLinks over onderzoek AB huis en bespreking opzet dorpsdialoog
In het presidium is afgesproken dat alle fracties mee kunnen denken over de opzet van de dorpsdialoog en niet alleen de fracties die het voorstel voor de hoorzitting hadden. Het college zal met een opzet komen waarover gesproken kan worden. Daarnaast hebben SP en GroenLinks een motie voorbereid die zij graag willen indienen en bespreken, zie de bijlage.
De geheimhouding van stukken die aan de raad onder geheimhouding zijn aangeboden moet in de eerstvolgende raadsvergadering worden bekrachtigd. Op de dag van de vergadering wordt bezien of een dergelijk besluit moet worden genomen.